LIVE TEXT | Război în Ucraina.  „Conducerea” Crimeei a părăsit brusc peninsula. Ruşii acuză de atacurile din Crimeea o organizaţie islamistă a tătarilor, „coordonată” de Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Captură video
Foto: Captură video

Oficialii ruşi vor lega probabil tot mai mult atacurile partizanilor ucraineni împotriva teritoriilor ocupate cu operaţiunile desfăşurate de organizaţii afiliate extremismului islamist, în încercarea de a înstrăina mişcarea partizană ucraineană de comunitatea internaţională şi de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia drept stat-sponsor al terorismului.

UPDATE 07.30  Bloc din Harkov bombardat de ruşi: şase morţi şi 16 răniţi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul a "distrus în totalitate" o clădire de apartamente.  

"Un atac josnic şi cinic asupra civililor, care nu are nicio justificare şi care demonstrează neputinţa agresorului", a scris el pe Telegram.  

„Nu vom ierta, ne vom răzbuna", a adăugat preşeintele.  


UPDATE 05.55 Conducerea militară rusă îşi pierde probabil din ce în ce mai mult încrederea în securitatea Crimeei în urma recentelor atacuri ucrainene asupra obiectelor militare ruseşti din Crimeea - ISW .

Surse ruse au relatat pe 17 august că viceamiralul Viktor Sokolov l-a înlocuit pe amiralul Igor Osipov în calitate de comandant al Flotei Mării Negre (BSF) din Crimeea. Spaţiul informaţional rusesc, totuşi, era evident dornic să menţină un nivel ridicat de secret în privinţa numirii lui Sokolov din cauza ameninţării pretinse de „pericol terorist” la Sevastopol.

Recentele lovituri ucrainene (asociate cu partizani ucraineni şi cu forţele armate ucrainene) asupra obiectivelor militare ruse din Crimeea, inclusiv sediul BSF din Sevastopol, au pus forţele ruse în alertă maximă şi au condus la restructurarea compoziţiei forţelor, a logisticii şi a conducerii grupării ruse din Crimeea pentru a atenua impactul unor noi lovituri.

Conducerea rusă şi spaţiul informaţional naţionalist rus au investit din ce în ce mai mult în încadrarea recentelor lovituri ucrainene asupra activelor militare ruse din Crimeea drept acte de terorism pentru a îndepărta relatarea informaţională de la încălcările ruse ale dreptului internaţional şi solicitărilor Occidentului de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Surse ruse au descris eronat atacurile asupra sediului BSF, a unui depozit de muniţii şi a bazei aeriene Saki drept acte de terorism. Şeful Crimeei ocupate, numit de ruşi, Serghei Askenov, a susţinut pe 17 august că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din Crimeea a neutralizat celule ale organizaţiei Hizb ut-Tahrir (o organizaţie politică fundamentalistă islamistă care a fost activă istoric în Asia Centrală şi în rândul comunităţii tătarilor din Crimeea şi este interzisă în Rusia) în Jankoi şi Yalta.

Aksenov a acuzat guvernul ucrainean că ar coordona operaţiunile lui Hizb ut-Tahrir în Crimeea fără a furniza nicio dovadă. Oficialii ruşi vor lega probabil tot mai mult atacurile partizanilor ucraineni împotriva teritoriilor ocupate cu operaţiunile desfăşurate de organizaţii afiliate extremismului islamist, în încercarea de a înstrăina mişcarea partizană ucraineană de comunitatea internaţională şi de a submina apelurile Ucrainei de a desemna oficial Rusia drept stat-sponsor al terorismului.

Atacurile împotriva ţintelor militare ruse legitime se încadrează în domeniul utilizării legale a forţei şi nu sunt acte de terorism şi nici nu există dovezi care să sugereze că extremiştii islamişti au condus aceste atacuri.

UPDATE 03.49 Ocupanţii ruşi au blocat ieşirile din Melitopol şi efectuează filtrarea totală

După o serie de explozii asupra poziţiilor ocupanţilor, invadatorii ruşi încearcă să-i găsească pe partizanii ucrainieni, a anunţat primarul oraşului, Ivan Fedorov.

UPDATE 02.51 Ruşii au ajuns într-un impas strategic- Arestovich

Ocupanţii ruşi au ajuns într-un impas strategic, Forţele Armate Ucrainiene au reuşit să disloce inamicul din poziţiile lor, a declarat consilierul şefului OP, Oleksiy Arestovich. Acesta subliniază că ocupanţii avansează „în direcţia opusă”.

"Nu este vorba despre nici un progres, sau că sunt microscopice. Progresul este în direcţia opusă. Într-o lună şi cinci zile - nimic", a spus Arestovich.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a mai remarcat că ocupanţii încearcă să-şi îmbunătăţească situaţia, dar strategic este fără speranţă pentru ei. Potrivit acestuia, acum cele mai grele operaţiuni de luptă au loc în zonele Avdiyiv, Bakhmut, regiunea Harkiv şi altele.

UPDATE 02.07 Ucraina s-a aflat în spatele a trei explozii la instalaţiile militare ruseşti din Crimeea anexată

 E vorba inclusiv de o explozie la o bază aeriană rusă de pe coasta de vest a peninsulei. Acest lucru a fost relatat de CNN, citând un raport intern pentru autorităţile ucrainene.

UPDATE 00.32 Momentul în care o rachetă rusească a lovit un loc de joacă în Harkiv

Potrivit presei ucrainene, lovitura a avut loc ieri.

ŞTIRE INIŢIALĂ  „Conducerea” Crimeei a părăsit brusc peninsula

Aseară, în timpul blocării traficului pe podul din Crimeea, şefii regimului de ocupaţie ar fi părăsit peninsula: „prim-ministrul” Serhii Aksyonov şi „purtătorul de cuvânt” Volodymyr Konstantinov, relatează Channel 24 citând propriile sale surse de informaţii.

Potrivit presei, serviciile speciale ucrainene nu ştiu încă unde sunt Aksyonov şi Konstantinov. Se presupune că au plecat după un apel de la Moscova care i-a informat despre pericolul pentru viaţa lor. După aceea, au plecat în grabă şi şi-au luat soţiile, copiii şi chiar amantele departe din peninsulă în maşini păzite, relatează jurnaliştii.

"Subordonaţii "prim-ministrului" au distrus documente toată noaptea. În prezent, familiile "politicienilor" se află la Rostov, unde s-au stabilit într-unul dintre hoteluri. Ei insuflă în mod activ teama în restaurantele locale şi îşi sărbătoresc propria mântuire. Încă nu se vorbeşte despre întoarcerea în peninsulă”, se spunea în mesaj.

Cu o zi înainte, s-a raportat că ocupanţii ruşi ar fi închis podul din Crimeea de marţi seara până miercuri dimineaţa, invocând presupusa ameninţare cu un „atac” din Ucraina. La acea vreme, potrivit presei, liderii administraţiei de ocupaţie părăsiseră deja peninsula.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite