LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia suspendă inspecţiile americane la siturile sale militare. Ucraina va avea propria fabrică de drone turceşti Bayraktar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În Ucraina, războiul continuă atât pe frontul de est, cât şi pe frontul de sud, acesta din urmă devenind tot mai activ. Partea ucraineană s-a confruntat cu bombardamente şi tiruri de artilerie în opt regiuni şi un atac limitat la nord de Herson, spre Nikolaev. În Donbas, ruşii atacă în continuare pe trei direcţii, şi anume spre Bahmut-Soledar, spre Siversk şi spre nord-vest de Doneţk. Ucrainenii susţin că au respins toate aceste atacuri.

UPDATE 21.46 Ucrainenii au reţinut mai mulţi asasini care plănuiau să-l ucidă pe ministrul Apărării. Recompensa oferită de ruşi era de până la 150 de mii de dolari VIDEO

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) au reţinut luni membrii unei grupări de asasini ai serviciilor speciale ruse care au pus la care uciderea ministrului apărării şi a şefului Direcţiei Principale de Informaţii din Ucraina.

„Ca urmare a unei operaţiuni speciale în mai multe etape, grupul de sabotaj şi informaţii a Direcţiei Principale a Statului Major al URSS (mai bine cunoscut sub numele de GRU) a fost neutralizat”, conform SBU.

Continuarea aici

Asasini arestati

UPDATE 21.21 Rusia anunţă suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start

Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start, informează Reuters şi AFP.

MAE rus a asigurat că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.


UPDATE 21.03 „The Guardian”: Mercenarii Wagner ies din umbră în contextul războiului din Ucraina

Compania militară privată Wagner a trecut printr-o adevărată transformare în cele mai bine de cinci luni de război în Ucraina, devenind dintr-o organizaţie clandestină, învăluită în mister, într-una care nu şi mai ascunde luptătorii.

Nevoia acută a Rusiei de trupe pentru războiul din Ucraina scoate din anonimat grupul Wagner, despre care Moscova fie a susţinut că nu există, fie că nu are nicio legătură cu el. După ani buni în care a acţionat în culise în funcţie de interesele Moscovei, de la începutul agresiunii militare ruse în ţara vecină, Wagner nu mai constituie un mister pe câmpul de luptă. Mărturie stau panourile de recrutare instalate în oraşul Ekaterinburg, al patrulea ca mărime din Rusia, dar şi în alte câteva oraşe, constată jurnalistul Piotr Sauer, care acoperă pentru „The Guardian” războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Continuarea aici


Anunţ de recrutare pentru Grupul Wagner FOTO Telegram via The Guardian

Anunţ de recrutare Wagner FOTO Telegram via The Giardian

UPDATE 20.24 SUA oferă Ucrainei un nou ajutor financiar în valoare de 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor bugetare

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel la 8,5 miliarde de dolari asistenţa financiară pe care Washingtonul a acordat-o Kievului pentru acoperirea nevoilor bugetare de când a început, în februarie, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relatează luni Reuters.


UPDATE 19.50 Presa din Bulgaria: Sofia a expediat Kievului muniţie ruginită. Nemulţumiţi, ucrainenii au trimis-o înapoi VIDEO

Conform unei anchete efectuate de publicaţia bulgară Bivol.bg, Bulgaria ar fi încercat, în luna mai a acestui an, să exporte în secret arme şi muniţie din perioada sovietică în Ucraina prin România şi Polonia, însă Kievul a fost nemulţumit de starea avansată de degradare a armamentului şi l-a trimis înapoi.

Este vorba despre rachete de 122 mm pentru lansatorul de rachete multiple autopropulsate BM-21 Grad, cartuşe de 122 mm pentru obuzierul D-30 Gvozdika, de 152 mm pentru obuzierul D-20 Akatsiya şi de artilerie de 130 mm.

Publicaţia bulgară Bivol menţionează că aproape toate erau produse în perioada sovietică, în Belarus, şi valorau aproape 200 de milioane de dolari. Potrivit surselor citate de site-ul de investigaţii, plata s-ar fi făcut în mai multe tranşe de circa 60-70 de milioane de dolari. 

Continuarea aici


UPDATE 18.58 „Guvernatorul” instalat de ruşi în regiunea Herson ar fi fost otrăvit de menajera sau bucătarul său

Administraţia rusă de ocupaţie din regiunea Herson suspectează două persoane ce lucrau în casa „guvernatorului” că ar fi vinovate de tentativa de otrăvire recentă asupra acestuia, relatează The New Voice of Ukraine.

Persoanele suspecte ar fi angajaţi ai lui Volodimir Saldo, fostul primar al Herson şi şeful administraţiei civilo-militare rusă din regiunea Herson, şi anume menajera acestuia şi bucătarul care i-a pregătit masa în ziua în care a început să se simtă rău.


UPDATE 18.05 Misterul legiunii „Rusia Liberă”. Cine sunt ruşii care luptă de partea Ucrainei

Legiunea „Rusia Liberă” este formată din ruşi care nu doar că s-au împotrivit războiului, ci au decis să lupte alături de armata ucraineană contra propriei ţări, relatează Moscow Times.

Membrii acestei legiuni susţin că „Rusia Liberă” a luat fiinţă în martie, după ce peste 100 de soldaţi ruşi s-au predat forţelor Kievului.

„Tot am ajuns [să lupt] în acest război. M-am gândit că am opţiunea să mor în calitate de ocupant şi criminal sau să am conştiinţa împăcată. Aşa că am schimbat tabăra", a declarat un fost soldat rus în vârstă de 26 de ani, care s-a prezentat cu numele de război „Arni”.


UPDATE 17.29 Raportul care dovedeşte că Rusia a folosit componente occidentale pentru armele utilizate de armata rusă în Ucraina

Peste 450 de piese produse în străinătate au fost descoperite în armele ruseşti recăpătate din Ucraina, dovadă că Rusia a cumpărat tehnologie critică de la companii din SUA, Europa şi Asia în anii dinaintea invaziei, conform unui raport al Royal United Service Institute (RUSI), un think tank din lume specializat în probleme militare şi de securitate, relatează Reuters.

De la debutul războiului, în urmă cu cinci luni, forţele armate ale Ucrainei au capturat sau recuperat de pe front arme ruseşti intacte sau parţial deteriorate. Când au fost demontate s-a remarcat faptul că 27 din acele arme şi sisteme militare, de la rachete de croazieră la sisteme de apărare aeriană, se bazează în mare parte pe componente occidentale, conform cercetării oferite de Reuters. 


UPDATE 16.49 O regiune din Ucraina lansează oficial pregătirea referendumului privind alipirea la Rusia

Autorităţile numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, parţial ocupată de armata rusă, au anunţat luni lansarea oficială a pregătirilor referendumului cu privire la alipirea acestei regiuni la Federaţia Rusă, informează AFP.

„Am semnat un ordin astfel încât Comisia electorală centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privitor la alipirea regiunii Zaporojie la Rusia'', a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei civile şi militare create în teritoriile acestei regiuni sudice, controlate de forţele ruse.


UPDATE 16.11 Ucraina va avea propria fabrică de drone turceşti Bayraktar. Proiectul ar putea fi pus în practică până la finalul anului

Vasily Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a spus că guvernul ucrainean a aprobat un acord bilateral privind construcţia uzinei Bayraktarov din Ucraina şi l-a trimis Parlamentului pentru ratificare. Astfel, ţara va avea propria fabrică de drone turceşti.

 „Proprietarul Baykar a înfiinţat o companie ucraineană în Ucraina, care a cumpărat deja un teren. Ei au elaborat deja un proiect pentru uzină şi intenţionează să îl pună în aplicare până la sfârşitul anului, deoarece a fost literalmente responsabilitatea personală a proprietarilor companiei de a stabili producţia în Ucraina”, a declarat diplomatul.


UPDATE 15.20 Kremlinul aruncă vina asupra Ucrainei în cazul atacurilor de la centrala nucleară de la Zaporojie

Bombardarea instalaţiei centralei nucleare de la Zaporojie „de către forţe armate ucrainene poate fi extrem de periculoasă” şi „ar putea avea consecinţe catastrofale într-o zonă vastă, inclusiv pe teritoriul european”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Centrala de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul armatei ruse, a fost ţinta a două atacuri în ultimele zile, care au atins anumite instalaţii.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de aceste atacuri.

Ministerul rus al Apărării susţine că „puterea reactoarelor 5 şi 6 ale centralei nucleare a fost redusă la 500 de megawaţi, în vederea împiedicării întreruperii operaţiunilor”.


UPDATE 15.11 Ucrainenii afirmă că au lovit cu sisteme HIMARS punctele de dislocare a trupelor ruse în Melitopol - atac soldat, potrivit Kievului, cu cel puţin 100 de morţi şi distrugerea unei cantităţi semnificative de echipament militar - şi au efectuat trei raiduri cu elicoptere şi avioane de atac la sol la circa 100 de kilometri est de Herson, lângă Nova Kahovka. Dacă aceste atacuri aeriene, destul de adânci în spatele frontului, se confirmă, atunci înseamnă că apărarea antiaeriană a forţelor ruseşti a fost grav afectată în urma atacurilor întreprinse de ucraineni în ultimele săptămâni.

Comandamentul Sud al armatei ucrainene afirmă că a vizat baze ale trupelor ruse şi podurile Kahovski şi Antonovski, de pe Nipru. Potrivit purtătoarei de cuvânt al acestui comandamente, este vorba de singurele două poduri controlate de ruşi în sudul Ucrainei.

Podul Antonovski, a cărui lovire a fost confirmată de un reprezentant al administraţiei civilo-militare instalate de Moscova, este de câteva săptămâni o ţintă-cheie pentru forţele armate ale Ucrainei.

La Harkov, ruşii nu mai efectuează atacuri la sol, ci doar tiruri de artilerie, ceea ce denotă că informaţiile despre transferul unei bune părţi a trupelor de aici pe frontul de sud sunt adevărate. Atacurile din Harkov au ca scop „terorizarea civililor”, spune primarul acestui oraş din estul Ucrainei, Ihor Terehov.


UPDATE 15.07 Armata rusă este acuzată că foloseşte în Donbas mine antipersonal de tipul celor care au lăsat infirmi mii de copii în urma invaziei sovietice din Afganistan.

Într-un buletin informativ asupra războiului din Ucraina publicat marţi, Ministerul britanic al Apărării denunţă utilizarea de mine PFM1 şi PFM1S, aşa-numitele „mine fluture”, de-a lungul liniei ofensivei ruse în Donbas.

„Minele fluture”, folosite de armata sovietică în timpul invaziei sale din Afganistan, sunt „arme extrem de controversate şi nediscriminatorii”, notează sursa citată.

Aceste mine sunt concepute în aşa fel încât provoacă mutilări la scară largă, nu neapărat decese în rândul părţii inamice.

În ceea ce priveşte Afganistanul, aceste mine, fabricate din plastic, au avut un impact devastator, lăsând mii de copii infirmi care au crezut că sunt jucării.


UPDATE 13.01 Ucraina atacă din nou Podul Antonovski, considerat strategic, la periferia oraşului Herson

Forţe ucrainene au atacat din nou, în noaptea de duminică spre luni, un pod important, la Herson, un oraş situat în sud, ocupat de armata rusă, anunţă autorităţile de la Kiev, relatează AFP.

„Ce noapte pentru ocupanţi în regiunea Herson! Atacuri în zona Podului Antonovski”, scrie pe Facebook un deputat regional, Serghii Hlan.

Aceste atacuri au fost confirmate de către o purtătoare de cuvânt a Comandamentului de Sud al Forţelor armate ucrainene, Natalia Grumeniuk.

„Efectuarea unui tir pe care l-am pus la punct de mai multe zile are rezultate. Impacturile sunt considerabile atât cu privire la Podul Antonovski, cât şi cu privire la Kahovski”, alt pod, a declarat ea la televiziunea ucraineană.

Podul Antonovski, care se află la periferia Hersonului, este un pod strategic şi vital în aprovizionare, deoarece este singurul care leagă oraşul de malul de sud al Niprului şi de restul regiunii Herson.

Podul a fost vizat - şi parţial distrus - la 27 iulie, ceea ce a obligat armata rusă să-şi regândească lanţurile logistice.


UPDATE 12.07 Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni 

Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

Ukraine Weapons Tracker precizează că proiectilul din imagini este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri, vehicul de luptă ce a intrat în dotarea URSS în anul 1972. Postarea ucraineană vine în contextul în care, conform hotnews.ro, autorităţile de la Bucureşti refuză să precizeze ce muniţie şi armament au trimis Ucrainei.

2S1 Gvozdika (rusă: 2С1 este un obuzier autopropulsat sovietic de 122 mm care seamănă cu PT-76, însă de fapt este o altă versiune a transportorului de trupe MT-LB. O altă denumire rusească este SAU-122, dar în armata rusă este cunoscut de obicei sub numele de Gvozdika (Garoafă). 2S1 poate fi transformat cu uşurinţă într-un vehicul amfibiu şi, odată ce intră în apă, este propulsat de către şenile. 

Cu ceva timp în urmă, unele surse citate de portalul Debka au susţinut că responsabili de la Kiev ar fi negociat ca Bulgaria şi România să repornească producţia de proiectile de artilerie de calibrul din era sovietică. 

La vremea respectivă, surse militare au susţinut că procesul de producţie este greu de susţinut deoarece nu existau stocuri de pulberi explozive. Mai exact la noi în ţară nu se mai fabrică astfel de substanţă deoarece cele două fabrici care produceau pulberi, Fabrica de Pulberi SA din Făgăraş şi Pirochim Victoria SA, sunt acum pe butuci, iar producţia de obuze poate fi reluată numai cu TNT din import. De precizat că, după 1989, cele două fabrici, acum şi ele filiale ale Romarm, au trecut printr-o serie de reorganizări  care s-au dovedit, în final, nereuşite. 


UPDATE 11.46 Alte patru nave încărcate cu produse agricole au părăsit duminică două porturi ucrainene de la Marea Neagră, au anunţat Kievul şi Ankara, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Acest convoi, al doilea plecat de vineri, „tocmai a părăsit porturile Odesa şi Ciornomorsk” cu „aproximativ 170.000 de produse agricole”, a precizat Ministerul ucrainean al Infrastructurii.

Potrivit Centrului Comun de Coordonare (CCC), ultimul convoi plecat din Ucraina transportă porumb şi produse alimentare spre Turcia, China şi Italia.

Navele vor fi inspectate în larg înainte de a intra în Bosfor.

Odată cu aceste noi transporturi, exporturile de cereale ucrainene îşi regăsesc progresiv un ritm regulat, notează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.


UPDATE 11.14 Complexul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardat pentru a doua oară în mai puţin de trei zile.

La fel ca în cazul bombardamentelor de vineri, cele două părţi beligerante s-au acuzat reciproc de noile atacuri.

Administraţia instalată de forţele ruseşti la Enerhodar, oraş din apropierea centralei, a acuzat armata ucraineană că a vizat complexul nuclear în noaptea de sâmbătă spre duminică cu un lansator de rachete multiple de tip Uragan.

„Schijele şi motorul rachetei au căzut la 400 de metri de un reactor în funcţiune”, susţine partea prorusă.

Potrivit ei, atacul a afectat „o zonă de stocare a combustibilului nuclear uzat” şi a provocat pagube unor clădiri administrative.

De cealaltă parte, compania de stat Energoatom, care administrează centralele nucleare ale Ucrainei, a anunţat că un angajat de-al său a fost spitalizat din cauza „unor răni suferite în urma exploziei” unei rachete trase „sâmbătă seara” de ruşi.

„Trei senzori de radiaţii din jurul complexului centralei au fost afectaţi. Prin urmare, în prezent este imposibil de detectat” o eventuală creştere a radioactivităţii şi de „intervenit în timp util”, a subliniat Energoatom.

„Nu există în lume o naţiune care să se simtă în siguranţă când un stat terorist (Rusia, n. red.) trage împotriva unei centrale nucleare”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reuters precizează că nu a putut verifica versiunile celor două părţi.


UPDATE 10.57 Ucraina vrea să amâne pentru 2 ani plăţile pentru obligaţiunile internaţionale. Votul creditorilor, aşteptat în această săptămână

Creditorii Ucrainei vor vota săptămâna aceasta o propunere a Guvenului de la Kiev de a amâna plăţile pentru obligaţiunile internaţionale timp de 24 de luni, o măsură prin care Kievul vrea să evite o intrare în incapacitate de plată care ar fi dureroasă, transmite Reuters.

Deţinătorii de obligaţiuni ucrainene au timp până marţi la 5 p.m., ora New York-ului (21:00 GMT), pentru a decide dacă sunt de acord sau nu cu propunerea Guvernului de la Kiev, care se confruntă cu un deficit de finanţare de cinci miliarde de dolari pe lună şi problemele cu lichidităţile după invazia rusească. Timpul rămas la dispoziţia Ucrainei se apropie de sfârşit în condiţiile în care la 1 septembrie ajung la maturitate obligaţiuni în valoare de un miliard de dolari, potrivit Agerpres.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, cel mai probabil creditorii vor aştepta până aproape de termenul limită pentru a vota. Însă sursa a adăugat că investitorii ar urma să fie de acord cu îngheţarea plăţii datoriilor.

Atunci când a anunţat propunerea de îngheţare, ministrul ucrainean al Finanţelor, Sergii Marchenko, a spus că a primit "semnale clare de sprijin" din partea unora dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, inclusiv BlackRock, Fidelity, Amia Capital şi Gemsstock.

Separat, creditorii a două mari firme de stat din Ucraina, Ukravtodor şi Ukrenergo, cărora Guvernul de la Kiev le-a garantat datoriile, au şi ei timp până la data de 9 august să voteze un plan similar cu cel privind îngheţarea plăţii datoriilor suverane.

Moratoriul de doi ani cu privire la plata datoriilor externe va pemite Ucrainei să evite o intrare legală în incapacitate de plată, deoarece orice modificare a termenilor de rambursare a obligaţiunilor va avea sprijinul creditorilor, a explicat Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept financiar la Universitatea Queen Mary din Londra.

De asemenea, agenţiile de rating ar putea clasifica aceasta situaţie drept un "selective default" sau "default".

"Un default contractual, un eveniment de credit şi o incapacitate de plată sunt trei concepte diferite chiar dacă au legătură între ele. Intrarea într-una din aceste situaţii nu înseamnă automat că vor fi declanşate celelalte două", a spus Olivares-Caminal.


UPDATE 10.45 Ucraina acuză Rusia că a comis mai mult de 27.000 de crime în timpul războiului

Armata rusă a comis 27.203 crime de la începutul războiului din Ucraina, arată un raport publicat luni de Biroul procurorului general al Ucrainei. Conform documentului instituţiei, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului.

În acelaşi timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanşarea şi ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 vizează propaganda de război neadaptată la convenţiile internaţionale, scrie Agerpres.

Biroul procurorului general a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forţelor ruse.

Între altele, autorităţile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime împotriva siguranţei naţionale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrităţii teritoriale şi inviolabilitatea Ucrainei. Parchetul a înregistrat de asemenea 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraţionism, 113 de complicitate cu statul agresor; 64 de delicte calificate drept sabotaj şi 439 de infracţiuni cu clasificări juridice diferite.


UPDATE 10.43 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski primeşte o mulţime de sfaturi despre cum poate pune capăt războiului din ţara sa. Per ansamblu, aceste sfaturi merg într-o singură direcţie: cedarea suveranităţii în schimbul păcii. Se spune că războiul s-ar încheia dacă Zelenski i-ar da lui Vladimir Putin încă o bucată din teritoriul Ucrainei. Însă Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, contestă această teorie într-un editorial publicat în „The Washington Post”.

De ce nimeni nu îi oferă sfaturi lui Putin despre cum să-şi pună capăt invaziei? Celor care pretind că susţin „cazul diplomaţiei”, în presupusă opoziţie cu „cazul războiului”, vă rugăm să explicaţi cum îl veţi convinge sau îl veţi obliga pe Putin să oprească conflictul? Adevărata diplomaţie necesită un tango în doi. Apelurile la pace din partea celor care îi recomandă lui Zelenski să capituleze nu sunt doar respingătoare, ci şi extrem de nerealiste.

Istoria ne arată că războaiele tind să se încheie în două moduri: fie o parte câştigă, fie se ajunge în impas. Niciuna dintre aceste condiţii nu există deocamdată în Ucraina. Indiferent ce spune sau oferă Zelenski, Putin nu va opri lupta până când armata sa nu va mai putea înainta.

Adevărata parte a păcii nu este formată din cei care îl sfătuiesc pe Zelenski să-i dea lui Putin mai mult pământ. Este formată din cei care împing Occidentul să furnizeze arme mai multe şi mai bune armatei ucrainene şi cât mai repede posibil. Fără un impas pe câmpul de luptă, Putin nu va negocia niciodată. Cu cât armata Ucrainei o va opri mai repede pe cea a Rusiei, cu atât războiul lui Putin se va încheia mai repede.

Putin, nu Zelenski, este factorul-cheie în încetarea războiului din Ucraina. Dacă planul pentru pace nu include o modalitate de a schimba calculul lui Putin, atunci nu este realist, conchide Michael McFaul.


UPDATE 07.42 Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut, luni, ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

“Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaş”, a spus Guterres în Japonia, unde a asistat sâmbătă la o ceremonie prin care Hiroshima a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Ucraina a afirmat că rachetele ruseşti au avariat sâmbătă trei senzori pentru radiaţii şi au rănit un muncitor la centrala nucleară Zaporojie, iar Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de “teroare nucleară”.

Forţele Rusiei au capturat centrala din sud-estul Ucrainei în martie, însă centrala încă este operată de tehnicieni ucraineni.


UPDATE 07.41 Zelenski spune că toţi cei care îi vor ajuta pe ruşi să facă „pseudo-referendumuri” vor fi traşi la răspundere

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că toţi cei care îi vor ajuta pe ruşi să organizeze “pseudo-referendumuri” în zonele ocupate vor fi traşi la răspundere. “Nu vom ceda nimic din ce este al nostru”, a subliniat el.

“În această vară, apar în fiecare săptămână tot mai multe ştiri că ocupanţii se pregătesc pentru pseudo-referendumuri în zonele ocupate din sudul ţării noastre. Vreau să spun un lucru foarte simplu: toţi cei care îi ajută pe ocupanţi în orice mod ca să îşi pună în aplicare intenţiile vor fi traşi la răspundere. 

Poziţia statului nostru rămâne aceeaşi: nu vom ceda nimic din ce este al nostru şi dacă ocupanţii urmează calea acestor pseudo-referendumuri, ei vor închide pentru ei înşişi orice posibilitate de negociere cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea categoric nevoie la un moment dat”, a afirmat Volodimir Zelenski.

El a vorbit şi despre atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie, subliniind că dacă se va întâmpla ceva “ireparabil”, “nimeni un va opri vântul”.


UPDATE 06.15 Conducerea militară rusă a suferit schimbări majore din cauza eşecurilor din Ucraina - ISW

Conducerea militară a Rusiei a suferit schimbări majore din cauza eşecurilor armatei sale în Ucraina se precizează în raportul Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Ministerul Apărării al Marii Britanii a confirmat rapoartele ISW anterioare conform cărora cel puţin şase comandanţi ruşi au fost revocaţi din posturile lor de la începutul invaziei pe scară largă în februarie. Printre aceştia se numără şi comandantul Districtului Militar de Est, generalul-colonel Oleksandr Chayko, precum şi comandantul Districtului Militar de Vest, generalul-colonel Oleksandr Zhuravlev.

Ministerul britanic al Apărării adaugă că generalul Oleksandr Dvornikov, care din aprilie a comandat armata rusă în Ucraina, a fost înlăturat, iar generalul de armată Serhiy Surovikin a preluat „Grupul de Sud” de trupe din Ucraina.

„Ministerul britanic al Apărării a concluzionat că lipsa de coerenţă în structura de comandă a Rusiei şi pierderile continue ale conducerii militare pe câmpul de luptă complică comanda şi controlul şi eficacitatea generală a operaţiunilor din Ucraina”, se arată în comunicat.


UPDATE 05.22 Canalele ucrainene Telegram raportează o explozie în apropierea podului Antonov în Herson.


UPDATE 04.45 Severodonetsk după venirea „lumii ruseşti”

Ocupanţii promit o viaţă strălucitoare, în oraşul pe care l-au distrus, de o lună şi jumătate. Dar încă nu pot oferi cetăţenilor necesităţile de bază, cum ar fi lumina şi gazul.


UPDATE 03.57 Rusia a folosit deja aproximativ jumătate din resursele sale militare în războiul împotriva Ucrainei

Şi, din cauza lipsei de tehnologie, nu are capacitatea de a produce rachete şi echipamente noi, consideră un fost reprezentant special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.


UPDATE 02.47 Luptătorii ucraineni au anunţat noi pierderi ale Rusiei în sud

Într-o singură zi, armata ucraineană a distrus aproximativ 24 de ocupanţi ruşi, echipamente inamice şi depozite de muniţii în sud, a anunţat purtătorul de cuvânt al comandamentului operaţional „Sud”, Vladyslav Nazarov pe Facebook .

„Avioanele noastre de atac şi o pereche de elicoptere au lansat 3 lovituri asupra acumulărilor de arme şi echipamente inamice, asupra unui punct întărit în districtul Herson şi a unui alt punct întărit în Berislavsky. Conform rezultatelor lor şi activităţii unităţilor de rachete şi artilerie, a fost confirmat numărul pierderilor inamice: 24 de tancuri, 1 tanc T-62 şi alte 5 vehicule şi vehicule blindate”, a spus el.

În plus, potrivit lui Nazarov, un depozit de muniţie inamic a fost distrus lângă Charivny, în districtul Berislav din regiunea Herson.

„Pierderile finale ale inamicului sunt încă în curs de investigare”, a clarificat purtătorul de cuvânt al comandamentului. El a mai adăugat că inamicul încearcă să întoarcă populaţia locală din teritoriile ocupate împotriva Forţelor de Apărare ale Ucrainei.

„Propaganda inamicului continuă să răspândească falsuri şi să semene panică în rândul populaţiei, în special în teritoriile ocupate, cu privire la bombardamentele masive efectuate de către Forţele Armate ale Ucrainei până la distrugerea completă a acelor aşezări care vor fi eliberate de ocupaţie”, a spus Nazarov.

Potrivit The Times,  Rusia a adus 25.000 de militari în sud pentru a înconjura Mykolaiv.


UPDATE 02.22 Aşa arată „cimitirul” vehiculelor arse la Mariupol

Consiliul orăşenesc Mariupol raportează că invadatorii intenţionează să distrugă toate mijloacele de transport în comun din oraş pentru ca localnicii să nu aibă posibilitatea de a se evacua din oraş.


UPDATE 01.54 Experţii au anunţat cantitatea de echipament militar pe care Rusia a pierdut-o în războiul cu Ucraina

Analiştii notează că lista include doar acele echipamente militare pentru care există fotografii sau înregistrări video, deci numărul real este mult mai mare decât numărul înregistrat.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei , Rusia a pierdut deja peste 5 mii de unităţi de echipament militar,conform datelor platformei analitice Oryx, care ţine numărul de echipamente militare distruse şi capturate, relatează Ukrinform .

La 7 august, se cunoşteau date despre 3238 de unităţi de echipamente ruseşti distruse, 109 - avariate, 326 - „abandonate”. Alte 1.410 de unităţi de echipament rusesc au fost confiscate de armata ucraineană. Se observă că echipamentul din categoria „abandonat” a fost cel mai probabil capturat sau distrus ulterior.

În special, ruşii au pierdut 929 de tancuri, dintre care 565 au fost distruse, 35 au fost avariate, iar 49 au fost „abandonate”. Alte 280 de tancuri au fost capturate. De asemenea, ruşii au pierdut 518 vehicule blindate de luptă, peste o mie de BMP, peste 140 de vehicule blindate de transport de trupe, 32 de vehicule blindate cu protecţie împotriva minelor.

În plus, ruşii au pierdut 14 mortiere grele, 74 de unităţi de artilerie remorcate, 152 de unităţi de artilerie autopropulsate şi 94 de lansatoare de rachete multiple.

Au fost înregistrate 37 de avioane ruseşti doborâte (încă unul avariat) şi 49 de elicoptere pierdute. Invadatorii ruşi au pierdut şi 104 drone, dintre care 54 au fost distruse şi 50 au fost capturate.

Au fost înregistrate şi pierderi pe mare - 11 nave, dintre care 8 au fost distruse şi alte 3 au fost avariate.

Conform UNIAN, duminică dimineaţa Statul Major al Forţelor Armate a dezvăluit noi pierderi ale Federaţiei Ruse în Ucraina . Sâmbătă, soldaţii ucraineni au eliminat alţi 300 de ocupanţi. Trei tancuri, trei sisteme de artilerie, 5 sisteme de apărare aeriană şi alte echipamente militare ale ruşilor au fost de asemenea distruse.


UPDATE 00.22 Mişcarea de rezistenţă faţă de autorităţile de ocupaţie continuă să funcţioneze în regiunea Lugansk

Partizanii ucraineni au postat pliante patriotice în oraşul Belokurakino cu cuvintele „Glorie Forţelor Armate ale Ucrainei”, „Belokurakino este Ucraina ” şi „FUA. e aproape."


ŞTIRE INIŢIALĂ Gaidai a povestit cum foloseşte armata rusă prizonierii

Armata invadatoare rusă foloseşte prizonieri pentru a identifica poziţiile de tragere ale Forţelor Armate ale Ucrainei, a anunţat şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhii Gaidai, pe  canalul său Telegram. Potrivit acestuia, astfel de soldaţi mor foarte repede pe câmpul de luptă.

„Adevărul este că folosesc oameni nou mobilizaţi – indiferent de unde provin, din teritoriul ocupat sau din închisori – sunt folosiţi drept carne de tun. Sunt aruncaţi în permanenţă înainte în linia de foc şi mor pur şi simplu foarte repede", a explicat el. Gaidai a menţionat că prizonierii ruşilor nu urmează o pregătire specială înainte de aceasta şi nici nu primesc echipament normal.

„Sunt pur şi simplu aruncaţi pentru a afla unde sunt poziţiile noastre de tragere, pe care apoi armata rusă încearcă să le bombardeze cu artilerie”, – a subliniat şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk.

Anterior, jurnaliştii ruşi au aflat că proprietarul PVK „Liga” (fostul „Wagner”) Evgheni Prigojin, care este numit „bucătarul lui Putin”,  recrutează personal prizonieri  din coloniile ruse pentru războiul din Ucraina. Serviciile de informaţii britanice consideră că mercenarii de la „Wagner” nu au putut ajuta Rusia să schimbe cursul războiului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite