LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia pare că pierde iniţiativa strategică. Dezertori ruşi, în pădurile ucrainene. Centrala de la Zaporojie, bombardată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri cauzate de bombardamente în Zaporojie Foto: Profimedia (arhivă)
Distrugeri cauzate de bombardamente în Zaporojie Foto: Profimedia (arhivă)

Forţele ruse transferă tot mai mult personal şi echipamente către Herson şi vestul regiunii Zaporijia în detrimentul eforturilor lor de a pune mâna pe Slovyansk şi Siversk.

UPDATE 21.00 Ucraina cere comunităţii internaţionale să ia masuri pentru a-i forţa pe ruşi să părăsească centrala din Zaporojie

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat cu fermitate vineri acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) şi a cerut comunităţii internaţionale "să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala" nucleară din Zaporojie şi să "o transfere sub controlul Ucrainei în interesul securităţii lumii întregi", relatează agenţia de presă Ukrinform.

MAE ucrainean subliniază într-un comunicat că pe fondul unei declaraţii video cinice a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la Conferinţa de evaluare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) despre lipsa intenţiilor Moscovei de a folosi arme nucleare în Ucraina, Rusia a recurs la numeroase provocări la această centrală nucleară.

"Consecinţele posibile ale unei lovituri asupra unui reactor aflat în funcţiune sunt echivalente cu utilizarea unei bombe atomice", avertizează MAE ucrainean în acelaşi comunicat.


UPDATE 20.25 Întreaga armată a Rusiei ar trebui să fie desemnată ca organizaţie teroristă, pentru că a ucis maai mulţi civili decât toate organizaţiile teroriste la un loc, a declarat Dan Rice, consilierul şefului armatei ucrainene, Valeri Zaluzni, potrivit Ukrinform, transmite News.ro.

“Sunt de acord sută la sută că Rusia ar trebui să fie calificată ca stat care susţin terorismul, alături de Cuba (2021), Coreea de Nord (2017), Iran (1984) şi Siria (1979). În acelaşi timp, întreaga armată rusă aar trebui să fie desemnată ca organizaţie teroristă”, a afirmat Rice.

El a precizat că organizaţii ca ISIS, Al Qaeda, HAMAS, Hezbollah, FARC, ISIS, Boko Haram şi altele nu au ucis atât de mulţi civili ca armata rusă în ultimele două decenii în Cecenia, Siria, Georgiaa, Donbaas, Crimeea şi în timpul invaziei din acest an din Ucraina.

“Armata rusă a ucis probabil mai mulţi civili decât toate acele organizaţii teroriste la un loc, drept urmare evident că ar trebui să aibă aceeaşi etichetă. Leadershipul lui Putin şi leadershipul generalilor săi au fost oribile, întreaga lume este dezgustată de acţiunile lui Putin, de acţiunile şi strategiile generalilor săi şi de comportamentul soldaţilor ruşi”, a declarat Rice.


UPDATE 19.51 Operatorul ucrainean de stat din domeniul energiei nucleare Energoatom a declarat că o linie electrica de înaltă tensiune de la centrala sa nucleară din Zaporojie (sud-est) a fost lovită vineri de bombardamentele ruseşti, dar centrala funcţionează în continuare şi că nu au fost detectate emisii radioactive, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Această centrală nucleară, considerată cea mai mare în Europa, situată la aproximativ 200 km nord-vest de oraşul-port Mariupol ocupat de ruşi, se află într-o zonă aflată de asemenea sub controlul forţelor ruse încă de la începutul lunii martie.

În apropiere de zona industrială a centralei atomo-electrice din Zaporojie ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruşi au fost înregistrate trei 'sosiri', scrie Energoatom pe Telegram, referindu-se la trei obuze căzute în acel perimetru, potrivit agenţiei de presă Unian.

A fost afectată o linie electrică de înaltă tensiune a autotransformatorului GRP de 330 kV al centralei din Zaporojie, conform agenţiei de presă citate.

Declaraţia Energoatom intervine la scurt timp după ce administraţia rusă a oraşului ucrainean ocupat Enerhodar a declarat ca obuze ucrainene au lovit linii electrice ale centralei şi clădiri industriale ale acesteia, notează Reuters.

Agenţia rusă de presă Interfax, citând administraţia instalată de forţele ruse în oraşul Enerhodar, a transmis că un incendiu ar fi izbucnit în incinta centralei şi că au survenit deficienţe în asigurarea funcţionării în siguranţă a reactoarelor centralei din cauza avarierii a două linii electrice.

"Au fost avariate două linii electrice, care alimentau un echipament de distribuţie cu o putere de 750 de kilowaţi, necesar pentru funcţionarea în siguranţă a blocurilor energetice ale centralei nucleare din Zaporojie", a informat administraţia prorusă a oraşului Enerhodar, citată de Interfax.

Atacul a declanşat un incendiu pe care pompierii locali încearcă să-l stingă.


UPDATE 19.44 Raportul Amnesty International despre Ucraina, demontat de experţi: Fără a transforma oraşele în cetăţi, armata ar fi fost distrusă în primele zile ale invaziei

Amnesty International a comunicat vineri că „îşi asumă întreaga responsabilitate” pentru raportul în care acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii în rezistenţa ei faţă de invazia rusă prin instalarea de infrastructuri militare în zone locuite. Raportul a fost respins violent de Kiev, iar diverşi experţi independenţi sau oficiali ucraineni nu ezită să demonteze acuzaţiile aduse de Amnesty International.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până acolo încât a acuzat Amnesty International de "încercare de a amnistia statul terorist" rus, ca reacţie la publicarea acestui raport joi.

„Ne menţinem pe deplin concluziile”, a declarat pentru AFP secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard, prin e-mail. Ea a subliniat că aceste concluzii s-au „bazat pe dovezi obţinute în urma unor investigaţii de mare amploare supuse aceloraşi standarde riguroase şi procese de verificare ca toate activităţile Amnesty International”.

Ea a deplâns reacţia autorităţilor ucrainene „care riscă să paralizeze o discuţie legitimă şi importantă asupra acestor probleme” privind protecţia civililor, precizând că guvernul de la Kiev nu a răspuns unei solicitări de reacţie sau comentarii înainte de publicarea raportului.

ONG-ul „a indicat în mod clar că practicile militare ucrainene” descrise în raportul său, inclusiv instalarea de infrastructuri militare în şcoli şi spitale, „nu justifică cu nimic încălcările sistematice ale dreptului internaţional umanitar de către Rusia”, a amintit dna Callamard. „Ignorarea încălcărilor comise de o parte privilegiată faţă de cealaltă nu ar fi o modalitate de a răspunde drepturilor omului”, a atenţionat ea.

Urban warfare 

Pe de altă parte, unii experţi susţin că fără să transforme oraşele în cetăţi, armata ucraineană ar fi fost distrusă încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, care a intrat vineri în cea de-a 163-a zi, iar, în lipsa unei rezistenţe armate, Rusia ar fi ajuns astăzi departe în realizarea planurilor sale cu privire la această ţară, consideră cunoscutul analist rus independent Vladimir Pastuhov, cercetător la University College London (UCL), într-un comentariu la controversatul raport al Amnesty International, publicat în urmă cu o zi şi care a suscitat numeroase reacţii de indignare din partea Kievului, potrivit canalului de internet Jivoi Gvozdi.

Pastuhov consideră că Amnesty se află într-o situaţie extrem de dificilă, întrucât „la uşa sa au bătut mulţi...” sesizând cu privire la tactica „urban warfare” utilizată de către Ucraina, dar tot el apreciază că în concluziile sale organizaţia internaţională a dat dovadă cel puţin de „ipocrizie”.

Ucraina putea să comită eroarea strategică şi să fi încercat să respingă armata rusă, care intrase pe teritoriul său în 24 februarie, în spaţii deschise, în prima etapă a invaziei - dar ţinând cont de dezechilibrul puternic de forţe între cele două tabere, atât în ceea ce priveşte personalul militar, cât şi capacităţile tehnice de luptă (artilerie, tancuri, aviaţie etc) - armata ucraineană ar fi fost spulberată încă din prima etapă a războiului, apreciază Pastuhov.

Singura decizie posibilă în aceste împrejurări 

Kievul, în opinia sa, a luat singura decizie posibilă în aceste împrejurări - de a se baricada în oraşe şi a le transforma în cetăţi, lăsând într-adevăr forţele ruse să înainteze în adâncimea teritoriului ucrainean la circa 300-500 km de bazele lor.

Deodată, armata rusă, care se aştepta să distrugă trupele ucrainene în câmp deschis, s-a trezit că adversarul se repliase în oraşe, iar fiecare oraş s-a transformat într-o fortăreaţă, explică el, insistând că a fost singura soluţie posibilă pe care putea să o ia conducerea ucraineană pentru a-şi păstra forţele armate cât de cât intacte.

În mod abstract se poate discuta la nesfârşit despre moralitatea sau imoralitatea „urban warfare”, mai spune Pastuhov, remarcând că atunci când victima este de nenumărate ori mai slabă decât agresorul său astfel de reflecţii sunt cel puţin ipocrite.


UPDATE 18.10 Ucraina: Acţiunile forţelor ruse pun în pericol centrala nucleară din Zaporojie

Acţiunile forţelor ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, concluzionează vineri Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de serviciile sale secrete, potrivit DPA.

"După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare", apreciază ministerul. "Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei", potrivit acestuia.

Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei pentru a lovi teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport.

În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei, în special oraşul adiacent Enerhodar, pentru a da o pauză forţelor sale, "utilizând statutul centralei de obiectiv protejat pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii pentru echipamentele şi forţele sale".


UPDATE 18.07 Uniunea Europeană a transferat aproximativ 1.000 de pacienţi ucraineni la spitale din state membre de la începutul războiului

Uniunea Europeană a coordonat evacuarea a aproximativ 1.000 de pacienţi ucraineni care au nevoie de îngrijiri urgente către spitale din 18 state membre de la începutul invaziei ruse, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei UE într-un comunicat, relatează CNN.

  

”Pentru a reduce presiunea asupra spitalelor locale, UE a coordonat transferurile de pacienţi către alte ţări europene care au capacitate disponibilă de spitalizare”, a declarat purtătorul de cuvânt Miriam Garcia Ferrer.

”Comisia (UE) este pregătită să continue coordonarea acestei asistenţe”, a adăugat ea.

UPDATE 17.09 Consilier prezidenţial turc: Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat ignorând Rusia

Un consilier de vârf al preşedintelui turc a declarat vineri înaintea întâlnirii dintre Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan la Soci că comunitatea internaţională nu se poate aştepta să încheie războiul din Ucraina ignorând Rusia, relatează Reuters.

Preşedintele turc se întâlneşte vineri la Soci cu omologul său rus la mai puţin de trei săptămâni de când au avut discuţii la Teheran cu preşedintele iranian şi în contextul în care Turcia a mediat reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin Marea Neagră în urma blocadei prilejuită de invadarea Ucrainei.

Fahrettin Altun, directorul de comunicare al administraţiei prezidenţiale a Turciei,  a apreciat că încheierea acordului privind exporturile de cereale dovedeşte succesul eforturilor de mediere ale Turciei, membră NATO, fiind şi o confirmare a canalelor diplomatice directe dintre cei doi lideri. El a criticat rolul jucat de alte ţări în această privinţă.

„Adevărul este că unii dintre prietenii noştri nu doresc ca războiul să se încheie. Ei varsă lacrimi de crocodil”, a declarat Atun pentru Reuters, precizând că o parte dintre aceştia încearcă activ să submineze eforturile Turciei. El nu a specificat care sunt aceste ţări.

„Comunitatea internaţională nu poate încheia războiul din Ucraina ignorând Rusia. Diplomaţia şi pacea trebuie să prevaleze”, a spus el.


UPDATE 15.37 Oraşul Nikolaev (Mikolaiv) din sudul Ucrainei va impune o interdicţie de circulaţie neobişnuit de lungă de vineri noapte până luni dimineaţă, în contextul în care autorităţile încearcă să-i identifice pe localnicii care colaborează cu Rusia, a anunţat guvernatorul regiunii, citat de Reuters, informează Agerpres.

Nikolaev, care a fost supus tirurilor de obuze după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, se află aproape de părţile ocupate de Rusia ale regiunii strategice Herson, unde Ucraina intenţionează să desfăşoare o contraofensivă.

Vitali Kim, guvenatorul regiunii Nikolaev, le-a spus localnicilor că interdicţia de circulaţie care durează de vineri, de la ora locală 23.00 (20.00 GMT), până luni, la ora locală 05.00, nu înseamnă că oraşul este sub ameninţarea unui atac iminent.

"Nu există niciun semn de încercuire. Oraşul va fi închis în weekend. Vă rog, fiţi înţelegători! Lucrăm şi la identificarea colaboratorilor. Vor avea loc verificări în cartiere", a postat Kim pe Telegram.


UPDATE 13.01 Alte trei nave cu cereale ucrainene au pornit din porturile de la Marea Neagră

Trei nave cu cereale ucrainene au plecat vineri din porturile de la Marea Neagră, iar încă una se îndreaptă spre Ucraina pentru încărcare, a anunţat vineri ministerul apărării din Turcia, conform AFP.

Transporturile maritime din Ucraina se efectuează sub supravegherea Centrului de Coordonare Comună înfiinţat la Istanbul în urma înţelegerii internaţionale din 22 iulie. Rusia şi Ucraina au semnat acorduri separate validate de Turcia şi ONU pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene, blocate din 24 februarie, şi de produse agricole ruseşti pentru care nu se aplică sancţiunile occidentale, potrivit Agerpres. 


UPDATE 12.22 Armata rusă a atacat zonele rezidenţiale din Harkov cu rachete Tornado. Potrivit procuraturii regionale, au fost răniţi doi bărbaţi şi două femei. Mai multe blocuri şi maşini au fost avariate, transmite Kyiv Independent.


UPDATE 11.13 Stoltenberg, despre livrările de arme furnizate Ucrainei: „E necesar să facem şi mai mult şi să fim pregătiţi pentru o perioadă lungă”

Ţările membre NATO colaborează îndeaproape cu industria de apărare pentru ca Ucraina să poată primi mai multe provizii de arme şi echipament astfel încât să fie pregătită să reziste pe termen lung , a declarat joi într-un interviu pentru Reuters secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Oferim foarte mult sprijin, însă e necesar să facem şi mai mult şi să fim pregătiţi pentru [un conflict] pe termen lung. Prin urmare, trebuie să fim în contact apropiat şi să colaborăm îndeaproape cu industria de apărare ca să producem mai mult şi să furnizăm o gamă şi mai largă de muniţie, arme şi capacităţi”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.


UPDATE 10.33 Ucraina cere extinderea acordului pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră şi pentru alte produse

Ucraina a cerut ca acordul internaţional, care permite exportul de cereale via Marea Neagră, să fie extins şi la alte produse, precum metalele, după ce prima navă încărcată cu cereale ucrainene a părăsit cu succes portul Odesa, informează un articol publicat vineri în Financial Times.

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka s-a declarat încrezător că acordul convenit între Ucraina şi Rusia, care a permis reluarea exporturilor de cereale via porturile de la Marea Neagră, va servi ca un model de bază pentru alte materii prime, potrivit Agerpres

"Acest acord este despre logistică, despre mişcarea navelor prin Marea Neagră. Care este diferenţa între cereale şi minereu de fier?", s-a întrebat Taras Kachka.


UPDATE 09.24 Armata rusă ar putea lansa o ofensivă amplă în Herson. Ruşii au adus o cantitate imensă de arme şi echipamente în regiune

Rusia ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, şi îşi consolidează forţele din această zonă, a anunţat joi generalul ucrainean Oleksii Hromov, potrivit Reuters.

Rusia deţine controlul asupra unor poziţii importante în sudul Ucrainei, dar Kievul a promis să declanşeze o contraofensivă majoră şi a folosit arme occidentale sofisticate pentru a lovi liniile de aprovizionare şi depozitele de muniţii ale forţelor ruse. 


UPDATE 08.32 Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”: Transferă responsabilitatea de la agresor la victimă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, joi seară, Amnesty International că încearcă „să amnistieze statul terorist” Rusia, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova.

Amnesty International „transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a adăugat el.

„Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva scrie un raport în care victima şi agresorul sunt puse într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sunt analizate şi acţiunile agresorului sunt ignorate, asta nu poate fi tolerat”, a adăugat Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.


UPDATE 07.38 UE a impus sancţiuni împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a fiului acestuia

Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii la adresa Ucrainei.

Consiliul European a anunţat, într-un comunicat, că cei doi bărbaţi au fost adăugaţi pe o listă de sancţiuni europene puse în aplicare „ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”.


UPDATE 07.01 Macedonia de Nord a transferat în secret patru avioane Su-25 în Ucraina

Macedonia de Nord a predat în secret Ucrainei patru avioane Su-25, care au fost suspendate din 2004 a anunţat joi de portalul de informaţii din Macedonia de Nord MKD.

Potrivit publicaţiei, în iunie, partidul nord-macedonean Levica a anunţat că aeronavele Su-25, care au fost achiziţionate din Ucraina în 2001, au fost verificate şi reparate la un aerodrom militar.

S-a remarcat că „reparaţiile sunt efectuate de ingineri militari ucraineni, ceea ce indică faptul că acest lucru este făcut pentru a le livra în cadou Ucrainei”.


UPDATE 06.15 Probabil că Ucraina va prelua iniţiativa strategică şi va forţa Rusia să-si relocheze forţele şi să reatribuie priorităţi eforturilor lor, ca răspuns la operaţiunile contraofensive ucrainene - ISW.

Forţele ruse transferă tot mai mult personal şi echipamente către Herson şi vestul regiunii Zaporijia în detrimentul eforturilor lor de a pune mâna pe Slovyansk şi Siversk, pe care par să le fi abandonat. Forţele ruse redistribuie, de asemenea, echipamente militare – artilerie şi aviaţie în special – în Crimeea din altă parte din Ucraina. Forţele ruse s-au retras sau au suspendat anterior operaţiunile ofensive din oraşul Harkiv şi axa de sud pentru a acorda prioritate capturării Oblastului Lugansk, dar au făcut acest lucru din proprie iniţiativă, pe baza priorităţilor comandanţilor lor.

Forţele ruse în acest caz par să răspundă la ameninţarea reprezentată de contraofensiva ucraineană din regiunea Herson, mai degrabă decât să aleagă în mod deliberat obiective asupra cărora să-şi concentreze eforturile. Chiar şi după ce forţele ucrainene au învins încercarea rusă de a ocupa Kievul la începutul războiului, ruşii au putut alege liber să-şi concentreze operaţiunile în est. Pregătirile Ucrainei pentru contraofensiva de la Herson şi operaţiunile iniţiale din acea contraofensivă combinate cu slăbirea dramatică a forţelor ruse par, în general, să permită Ucrainei să înceapă să modeleze activ cursul războiului pentru prima dată.

Seriozitatea dilemei cu care se confruntă înaltul comandament rus depinde probabil de capacitatea Ucrainei de a susţine operaţiuni contraofensive semnificative pe mai multe axe simultan. Dacă Ucraina va putea face presiuni puternice în jurul Izyum în timp ce continuă contraofensiva de la Herson, atunci forţele ruse vor începe să se confrunte cu alegeri foarte dificile. Ei vor trebui probabil să decidă fie să-şi abandoneze poziţiile de la vest şi din jurul Izyum în favoarea apărării liniilor lor de comunicaţii terestre (GLOC) mai la nord şi la est, fie să angajeze mai mult personal şi echipamente pentru a încerca să menţină linia frontului actuală. Totuşi, astfel de forţe ar trebui să provină dintr-o altă axă, punând în pericol alte câştiguri ruseşti.


UPDATE 05.40 Forţele ruse operează probabil în cinci până la şapte grupuri de lovire de dimensiuni neclare în jurul Bakhmutului, pe baza descrierilor Statului Major ucrainean privind atacurile ruseşti în zonă.

Rapoartele recente ale Statului Major ucrainean au identificat cel mai frecvent Vershyna, Soledar, Kodema, Bakhmut şi Yakovlvka drept ţinte repetate ale eforturilor concentrate localizate ale Rusiei în jurul Bakhmutluii. Grupurile ruse care atacă aceste ţinte operează deocamdată din aşezările din apropiere de Pokrovske, Streapivka, Roty, Semihirya şi Vidrozhnnya.


UPDATE 05.22 Explozii au avut loc pe 4 august lângă Teatrul Dramatic Doneţk şi Colonia Penală # 124 din oraşul Doneţk ocupat

Mass-media rusă a făcut publicitate pe scară largă exploziilor şi a dat vina pe artileria ucraineană, dar Biroul Preşedintelui ucrainean a negat orice bombardare a oraşului Doneţk pe 4 august.  Daunele limitate vizibile în videoclipurile pe care Rusia le-a produs ca dovadă a atacului ucrainean din apropierea Teatrului Dramatic din Doneţk par a fi incompatibile cu bombardamentele de artilerie. Oficialii ruşi nu au furnizat imagini ale atacului raportat asupra Coloniei Penale #124. Milbloggeri ruşi au publicat pe scară largă filmările furnizate de rusi despre consecinţele exploziei de lângă Teatrul Dramatic Doneţk şi au folosit ocazia pentru a critica aspru forţele ucrainene pentru presupusele lovituri asupra ţintelor civile.  Dacă exploziile ar fi de provenienţă ucraineană, ar avea o greutate emoţională suplimentară pentru susţinătorii DNR, deoarece au avut loc în timpul unei ceremonii de rămas bun pentru un ofiţer al forţelor de ocupaţie ucis în luptă, pe 3 august. Forţele ruse probabil speră să folosească răspunsul emoţional al publicului DNR. la astfel de pretinse atacuri ucrainene pentru a obţine sprijin pentru noi infracţiuni din zona Avdiivka şi campanii de recrutare ulterioare.


UPDATE 02.12 Soldaţi ruşi fugari găsiţi în zonele forestiere ale Ucrainei

„Unitatea specială, în timp ce desfăşura o misiune de luptă în zona forestieră a comunităţii Buchansk, urmărind grupurile de sabotaj şi recunoaştere ale inamicului, a reţinut un grup de bărbaţi care nu puteau explica ce făceau în desişuri”, se arată în mesajul postat pe canalul Telegram de comunicaţii strategice ale Forţelor Armate ucrainene .

În continuare, Serviciul de Securitate al Ucrainei se va ocupa de deţinuţi pentru a le stabili intenţiile.

După cum a transmis anterior şi UNIAN, şase soldaţi ruşi care se ascundeau într-o cabană din pădure au fost prinşi în districtul Brovar din regiunea Kiev. Ei au fugit de pe câmpul de luptă pentru a nu deveni cadavre. Dezertorii s-au ascuns mai bine de patru luni şi au fost găsiţi de obicei la dezocuparea regiunii, când forţele armate ale Ucrainei i-au alungat pe invadatori.

Un caz similar a fost şi în Irpen, când un mitralior buriat a fost găsit în pivniţa unei case de sat. S-a ascuns acolo şi s-a hrănit cu rezervele locuitorilor casei. Au fost înregistrate astfel de cazuri şi în regiunea Cernihiv.


UPDATE 19.53 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi-a manifestat joi „indignarea” după ce organizaţia Amnesty International a acuzat armata ucraineană că pune în pericol civilii prin amplasarea de trupe în zone rezidenţiale în războiul declanşat împotriva ei de Rusia.

„Sunt indignat, la fel ca şi voi, de raportul Amnesty International. Îl consider injust”, a spus într-un mesaj video pe Facebook ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Acesta a susţinut că Amnesty International „creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara ca a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare”.

„Încetaţi să creaţi această realitate falsă, în care toată lumea este puţin vinovată pentru ceva şi începeţi să relataţi sistematic adevărul despre ceea ce Rusia reprezintă cu adevărat astăzi!”, a indicat ministrul Kuleba.

Cu puţin timp înaintea mesajului acestuia, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a susţinut că „vieţile oamenilor” sunt „prioritare” şi că populaţia oraşelor din proximitatea liniei frontului sunt evacuate, el acuzând Amnesty de participare la o „campanie de dezinformare şi propagandă” ce validează argumentele Kremlinului.


UPDATE 17.06 Forţele invadatoare ruseşti fabrică dovezi pentru a da vina pe forţele armate ucrainene în cazul atacului asupra închisorii din Olenivka soldat cu moartea a 53 de prizonieri de război, semnalează un oficial american, potrivit The Associated Press.

Potrivit acestui oficial, partea rusă ar putea pune printre dărâmăturile închisorii muniţii de la sisteme de rachete HIMARS care să fie folosite drept „dovezi” precum că atacul a avut loc cu arme livrate Ucrainei de către occidentali.

Situată lângă Doneţk, Olenivka este ocupată în prezent de separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a susţinut chiar în primul comunicat pe tema acestui atac că ucrainenii au lovit închisoarea cu sisteme HIMARS.

Kievul a respins imediat această acuzaţie, denunţând o „operaţiune clasică sub steag fals” pentru a da vina pe armata ucraineană.

De asemenea, Kievul a cerut o anchetă internaţională asupra celor petrecute la Olenivka, solicitare acceptată în cele din urmă de Moscova.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat faptul că „a primit solicitări din partea Rusiei şi Ucrainei pentru a efectua o investigaţie” la Olenikva.


UPDATE 16.20 ONG-ul Amnesty International a învinuit, joi, armata ucraineană că a pus în pericol civili prin stabilirea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea din zone populate a unor bombardamente împotriva forţelor ruse.

„Am documentat o tendinţă a forţelor ucrainene de a periclita civili şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone locuite”, a afirmat secretara generală a organizaţiei, Agnes Callamard, citată într-un comunicat al organizaţiei.  

„Faptul că se găseşte într-o poziţie defensivă nu exonerează armata ucraineană de respectarea dreptului internaţional umanitar", a mai precizat Callamard.  

Amnesty susţine că, din informaţiile pe care le are, soldaţii care s-au instalat printre locuitori nu le-au solicitat acestora să părăsească împrejurimile. 

Totuşi, organizaţia menţionează că nu sunt motivate în niciun caz  „atacurile ruse orbeşti”, în urma cărora civilii au fost loviţi. 

Totodată, Amnesty a afirmat că a contactat în 29 iulie ministerul ucrainean al Apărării pentru a discuta concluziile la care a ajuns, însă nu a primit niciun răspuns până la publicarea comunicatului.


UPDATE 16.17 Separatiştii proruşi din regiunea Doneţk susţin că cinci civili au fost ucişi în urma unui atac al armatei ucrainene în centrul oraşului cu acelaşi nume.

„Ca urmare a bombardării zonelor rezidenţiale din districtul Voroşilovskii, cinci civili au fost ucişi, şase persoane au fost rănite, clădiri rezidenţiale, un hotel şi infrastructura civilă au fost distruse”, au menţionat forţele de apărare teritorială.

Ucraina nu a făcut nicio declaraţie cu privire la acest atac anunţat de seapratişti.


UPDATE 15.18 Forţele armate ale Ucrainei anunţă că au eliminat-o pe „terorista” Olga Kaciur, cu numele de cod „Korsa”, acuzată că a orchestrat atacuri împotriva civililor din Donbas.

Olga Kaciur a intrat pe lista neagră a Kievului după ce a organizat atacuri mascate împotriva civililor din Donbas, transmite publicaţia ucraineană „Zerkalo Nedeli”.

Angajată alături de forţele separatiste proruse ale aşa-numitei Republici Populare Doneţk, Kaciur, cu numele de cod „Korsa”, ar fi atacat civili în timp ce purta echipamente şi însemne ale forţelor armate ale Ucrainei. Intenţia era de a da vina pe armata ucraineană pentru uciderea unor civili şi de a ostiliza astfel populaţia din Donbas împotriva conducerii de la Kiev.

„În sfârşit. Pseudo-colonelul, fosta poliţistă şi comandant al ReADn 3 omsbr Kaciur Olga <<Korsa>> a făcut un <<gest de bunăvoinţă>>”, a comentat ofiţerul ucrainean Anatoli Ştefan pe canalul său de Telegram.

Primarul oraşului Horlivka, Ivan Prihodko, un colaborator al Moscovei, a recunoscut lichidarea Olgăi Kaciur.


UPDATE 15.16 Trupele ruse caută să securizeze tunelurile subterane de sub o fabrică de textile din oraşul Herson, pentru a parca până la 40 de vehicule blindate sub instalaţie.

„În noaptea următoare, invadatorii (ruşi) au intrat şi au jefuit proviziile”.

În apropiere, în Antonivka, ruşii cumpărau toate bărcile de cauciuc pe care puteau pune mâna - probabil din cauza artileriei ucrainene care atacă podurile de peste râul Dnipro.

Comandamentul operaţional de sud al armatei ucrainene a declarat anterior că Moscova caută să lanseze o nouă ofensivă în sudul Ucrainei, pentru a preîntâmpina iminentul efort ucrainean de eliberare a zonelor ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie.


UPDATE 15.13 Surse occidentale afirmă pentru CNN că aproximativ 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei lor în Ucraina.

De asemenea, circa 55.000 de soldaţi ruşi au fost răniţi, pierderile în rândul forţelor armate ale Moscovei ridicându-se astfel la aproximativ 75.000 soldaţi.


UPDATE 13.20 Ruşii au nevoie de centrala de la Zaporojie pentru a se „juca cu nervii” Occidentului

Forţele ruseşti se folosesc probabil de poziţiile sale în centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar pentru a amplifica temerile occidentale privind un dezastru nuclear în Ucraina, într-un efort de a diminua voinţa occidentală de a oferi sprijin militar pentru o contraofensivă ucraineană, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de miercuri spre joi.


UPDATE 12.25 Ucraina a scos din uz calea ferată care leagă oraşul Herson de Crimeea şi prin care ruşii îşi transportă muniţia

Forţele ucrainene au scos din funcţiune o cale ferată de transport de muniţii ruseşti care leagă oraşul Herson de Crimeea, reuşind să blocheze şi mai mult liniile de aprovizionare ruseşti, a declarat miercuri Ministerul britanic al Apărării. Luptele din Herson s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce forţele ucrainene fac progrese pentru a alunga trupele ruseşti din ceea ce Ministerul britanic al Apărării a descris ca fiind „cel mai important centru de populaţie, ocupat de Rusia”.


UPDATE 10.10 Zelenski califică acţiunile fostului cancelar german Schroeder drept „dezgustătoare”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat miercuri drept „dezgustător” comportamentul fostului cancelar german Gerhard Schroeder, care a afirmat că Rusia vrea o „soluţie negociată” a războiului, transmite Reuters.


UPDATE 09.40 Rusia a bombardat oraşul natal al preşedintelui Zelenski

Rusia a început să creeze o forţă militară de atac care vizează oraşul natal al lui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, şi ar putea pregăti noi operaţiuni ofensive în sudul Ucrainei, indormează comandamentul militar sudic al Ucrainei.Oraşul producător de oţel Krvoi Rog, unde a crescut preşedintele ucrainean, se află la aproximativ 50 de km de linia de front sudică şi a fost vizat în noaptea de miercuri spre joi de bombardamente, a anunţat şeful Consiliului Regional Dnipropetrovsk, care a postat fotografii cu consecinţele bombardamentelor nocturne din districtul Krivoi Rog.

„Rusia a început să creeze un grup de atac în direcţia Krivoi Rog. De asemenea, este destul de probabil ca inamicul să pregătească o contraofensivă ostilă cu planul ulterior de a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Herson.

Atacuri in Krvoi Rog orasul lui Zelenski FOTO Twitter

UPDATE 08.05 De ce un acord cu Putin în cazul Ucrainei ar face mai mult rău decât bine

Rusia cere o „soluţie negociată” în Ucraina în propriile condiţii. De cealaltă parte, Ucraina spune că Rusia nu face decât să o „invite la capitulare” în timp ce „ridică gradul terorii”. Un analist american respinge orice „soluţie diplomatică”, apreciind că ar fi vorba de o „abdicare ipocrită” şi o acceptare a masacrelor comise de ruşi, precum şi a afrontului lor împotriva ordinii internaţionale bazate de reguli.


UPDATE 07.45 Zelenski vrea „discuţii directe” cu preşedintele Chinei pentru încheierea războiului cu Rusia

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post, transmite Reuters. Liderul ucrainean a îndemnat China să îşi folosească influenţa politică şi economică uriaşă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei.


UPDATE 05.40 Forţele ruse folosesc probabil centrala nucleară (CNE) Zaporijia din Enerhodar pentru a provoca temeri în Occident cu privire la un dezastru nuclear în Ucraina, probabil într-un efort de a degrada voinţa occidentală de a oferi sprijin militar unei contraofensive ucrainene.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat pe 3 august că centrala nucleară (CNP) Zaporijia din Ucraina, care este ocupată în prezent de forţele ruse, este „complet scăpată de sub control” şi că „fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat” la uzină. El a avertizat că forţele ruse nu respectă integritatea fizică a centralei şi a cerut Rusiei şi Ucrainei să faciliteze rapid vizita AIEA la complex. Şeful Administraţiei Ocupaţiei Ruse Zaporijia, Evgeniy Balitskyi, a răspuns că AIEA a fost binevenită la fabrică: „Suntem gata să arătăm cum o păzeşte armata rusă astăzi şi cum Ucraina, care primeşte arme din Vest, foloseşte aceste arme, inclusiv drone, pentru a ataca centrala nucleară, comportându-se ca o maimuţă cu o grenadă.” Oficialii ruşi consideră că Ucraina foloseşte în mod iresponsabil armele furnizate de Occident şi riscă un dezastru nuclear. Teza este folosită pentru a descuraja statele occidentale şi alte state aliate să ofere sprijin militar suplimentar pentru contraofensiva sudică a Ucrainei.

Forţele ruse din jurul CNE au atacat poziţiile ucrainene din Nikopol şi în alte părţi în ultimele săptămâni, punând Ucraina în mod intenţionat într-o poziţie dificilă - fie Ucraina răspunde cu foc, riscând condamnarea internaţională şi un incident nuclear (ceea ce forţele ucrainene este puţin probabil să facă), fie forţele ucrainene permit forţelor ruse să continue să tragă asupra poziţiilor ucrainene dintr-o „zonă sigură” eficientă. Primarul ucrainean al oraşului Enerhodar, Dmytro Orlov, a raportat pe 3 august că forţele ruse au lansat rachete asupra Enerhodar din satele învecinate pentru a acuza în mod fals forţele ucrainene că bombardează Enerhodar şi pun în pericol NPP.

ISW a evaluat pe 21 iulie că forţele ruse ar putea depozita echipamente militare grele în centrala nucleară Zaporijia (NPP) din Enerhodar pentru a o proteja de atacurile ucrainene. Forţele ruse au organizat, de asemenea, atacuri cu steag fals în jurul Enerhodar de la începutul lunii iulie, aşa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 04.25 Forţele ruse probabil au incendiat complexul închisorii în care era deţinuţi prizonierii de război ucraineni din regiunea Doneţk ocupată

Forţele ruse au acuzat Ucraina pentru o presupusă lovitură de precizie folosind echipament militar furnizat de Occident, fapt care ar putea descuraja sprijinul militar suplimentar din Occident pentru Ucraina.

Direcţia Principală de Informaţii Militare (GUR) ucraineană a raportat că a stabilit că Grupul Wagner a incendiat în mod deliberat complexul închisorii pe 28 iulie. Acest raport este în concordanţă cu pagubele observabile în videoclipurile furnizate de Rusia de la faţa locului. GUR a raportat că forţele Wagner au „minat” clădirea cu substanţe inflamabile nespecificate, ceea ce a dus la o răspândire rapidă a focului în întreaga clădire. Imaginile furnizate de Rusia şi imaginile comerciale prin satelit din colonie au arătat că pereţii clădirii au fost arşi, dar încă stau în picioare şi nu au scos la iveală cratere de obuze sau alţi indicatori care să corespundă unei lovituri de artilerie.

ISW a arătat şi anterior că imaginile de la faţa locului arată că atacul a deteriorat doar o clădire, nu a prăbuşit pereţii acelei clădiri şi nu a lăsat niciun crater în apropiere, sugerând foarte puternic că distrugerea închisorii a fost rezultatul fie a unei lovituri de precizie, fie a unei substanţe incendiare sau explozive plantat în interior. Oficialii ruşi au susţinut anterior că decesele prizonierilor de război au fost rezultatul unei lovituri HIMARS ucrainene, probabil ca o componentă a operaţiunii de dezinformare ruse în curs, în încercarea de a descuraja SUA să continue să furnizeze Ucrainei sisteme HIMARS.

UPDATE 03.46 Şapte avioane ruseşti au fost doborâte deasupra Kievului în 11 minute: un artilerist antiaerian a dezvăluit detaliile operaţiunii

Cea mai dificilă lună din timpul războiului pe scară largă cu Rusia a fost februarie, când aeronavele şi forţele terestre ruseşti au atacat cu putere Kievul.

Lt. colonel Denys Smazhnyi, un trăgător antiaerian al Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene, a povestit despre acest lucru într-un interviu pentru TSN. Potrivit acestuia, prima lună a războiului a fost o schimbare continuă, cu atacuri constante din partea inamicului.

"Nu au fost pauze. Atacul asupra Kievului s-a încheiat, a început pe direcţia Izyum. Apoi s-a încheiat atacul pe direcţia Izyum a început atacul asupra Odesei. Şi tot aşa", spune luptătorul. El a vorbit şi despre succesul Forţelor Aeriene în apărarea capitalei Ucrainei.

"Kiev. A avut loc un atac masiv atât la sol, cât şi pe cer. În 11 minute, 7 avioane au fost doborâte, aproape toată escadrila „s-a întins pe sol”! S-a părut că a fost un atac al ultimei speranţe. S-au apropiat de zona afectată, i-am „trântit”. Am distrus multe avioane atunci, iar după aceea s-au oprit atacurile aeriene asupra Kievului”, îşi aminteşte Smazhny.

UPDATE 02.31 "Ucraina este în flăcări. Aşa arată acum linia frontului ucrainean şi graniţa cu Rusia", scrie fotograful Evgeniy Maloletka.

Prima fotografie îl surprinde pe fotograf fugind de un incendiu într-un câmp, incendiu care a început după bombardarea zonei de trupele ruse.

UPDATE 01.22 Ieri dimineaţă, a avut loc o explozie în Karelia ca urmare a unei găuri apărute în gazoductul Volhov-Petrozavodsk. Nu au fost victime.

UPDATE 00.39 Peste zece milioane de persoane (10.350.489) au plecat din Ucraina după 24 februarie, conform datelor Oficiului Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi.

În acelaşi timp, 4.272.233 de persoane au intrat în Ucraina în aceeaşi perioadă.

UPDATE 01.12 În timpul zilei de ieri, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus două obuziere, două mortiere şi o dronă de recunoaştere a Federaţiei Ruse

Comandamentul Operaţional „Sud” a comunicat printr-o postare pe Facebook distrugerea a 31 de invadatori ruşi şi a echipamentele acestora. Situaţia în zona operaţională este dificilă şi tensionată.

„Inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ostile pe linia de apărare ocupată. Pentru a preveni înaintarea trupelor noastre şi a restabili poziţia pierdută, sunt aduse noi trupe ruse în direcţia Kryvorizka prin transferului de unităţi din  Armata Districtului Militar de Est”, se spune în postare.

După ce au mobilizat mai multe trupe folosind vehicule blindate, ocupanţii au încercat să efectueze atacuri în două direcţii: Biloghirka - Andriivka şi Sukhy Stavok - Bila Krynytsia. Cu toate acestea, în încercarea de a restabili poziţia pierdută, inamicul nu a reuşit şi s-a retras.

"În schimb, aviaţia inamică a devenit mai activă. Două perechi de avioane de atac Su-25 au atacat zonele populate din districtul Berislav. Inamicul a atacat poziţiile noastre de cinci ori cu perechi de elicoptere. Nu au fost pierderi", se spune în mesaj.

În plus, se observă că, în mijlocul zilei, periferia de sud a oraşului Kostroma a fost atacată cu rachete Grad. O persoană a murit, una a fost rănită, trei case particulare şi linii electrice au fost avariate.

„Avioanele noastre au lovit două centre întărite inamice în districtele Blagodatny şi Pravdyny”, a menţionat Comandamentul. În urma misiunilor de tragere ale unităţilor de rachete şi artilerie, au fost înregistrate următoarele pierderi inamice: 31 de ocupanţi, un tanc T-72, obuziere „Gvozdika” şi „Msta-B”, două mortiere, trei unităţi de echipamente blindate şi auto, precum şi o dronă de recunoaştere.

"A fost confirmat că postul de comandă al Corpului 22 de Armată al Forţelor de Coastă a Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost distrus în Chornobayivka. Totalitatea pierderilor inamice este încă investigată", se arată în postare.

În plus, se observă că flota inamică din Marea Neagră nu a suferit nicio modificare. Continuă să se ascundă în zone sigure pentru rachete şi să ţină la dispoziţie două nave port-rachete cu 16 rachete şi trei nave mari de desant.

Vă reamintim că ocupanţii au lovit regiunea Dnipropetrovsk cu „Uragane”: zeci de case au fost lovite şi avariate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite