LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul anunţă că a bombardat Insula Şerpilor. 42 de ruşi ar fi fost ucişi. Rusia, acuzată că plănuia să doboare un avion comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donetsk. Foto Profimedia
Donetsk. Foto Profimedia

În Ucraina, ocupanţii au distrus şi au deteriorat peste 250 de instituţii culturale. ICIP lucrează deja pentru a începe reconstrucţia acestor facilităţi în teritoriile eliberate.

GALERIE FOTO


UPFATE 23.27 Germania va furniza tancuri Ucrainei doar dacă şi alte ţări o fac. Acest lucru a fost declarat de cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru revista Bild am Sonntag. Potrivit cancelarului german, principiul aprovizionării cu arme ar trebui să fie - „toate sau niciuna” (cu referire la ţările care vor trimite tancuri Ucrainei).

Ucraina la rândul său, propune  Germaniei să adopte o lege de tipul „lend-lease”, după exemplul Statelor Unite.

UPDATE 22.40 În Donbass, Forţele Armate ale Ucrainei au respins 10 atacuri ale invadatorilor ruşi , au distrus 67 de unităţi de echipamente şi 7 vehicule aeriene fără pilot. Acest lucru este menţionat pe pagina de Facebook OOS.

"În această zi, 1 mai, militarii Forţelor Aliate au respins cu succes 10 atacuri inamice.", se arată în comunicat.

Apărătorii ucraineni au distrus 2 tancuri, 17 sisteme de artilerie, 38 de unităţi de luptă blindată şi 10 unităţi de vehicule inamice.

De asemenea, unităţile de apărare aeriană au doborât 7 vehicule aeriene fără pilot pe cerul Donbasului ucrainean.

„În doar o săptămână, forţele aliate au respins 63 de atacuri inamice. Au distrus 45 de tancuri, 43 de sisteme de artilerie, 4 unităţi speciale, 149 de vehicule blindate de luptă, 6 vehicule speciale de luptă, 3 unităţi de echipamente inginereşti speciale, 68 de vehicule inclusiv 8 tancuri şi 4 tunuri antiaeriene inamice.Unităţile de apărare aeriană au doborât 6 avioane, 32 de vehicule aeriene fără pilot şi 2 rachete de croazieră ale ocupanţilor ruşi”, se arată în comunicat.

UPDATE 22.34 Ruşii au început să bombardeze Azovstal din nou la Mariupol, de îndată ce evacuarea unor civili ucraineni a fost finalizată. Comandantul brigăzii 12 a Gărzii Naţionale, Denis Shlega, aflat în prezent la Mariupol, a povestit despre asta în emisiunea teletonului, relatează Hromadske. Potrivit acestuia, ruşii bat din nou fabrica Azovstal cu tot felul de arme. Înainte de aceasta, ei au aderaseră la o convenţie de încetare a focului ce s-a întins pe două zile.

Evacuarea persoanelor care nu se află în Azovstal, ci în alte zone ale oraşului, va începe pe 2 mai în apropierea centrului comercial „Port City”.

UPDATE 22.02 Patru civili au murit şi alte şapte persoane au fost rănite, duminică, în urma bombardamentelor de la Lîman, oraş din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, potrivit Le Figaro.

„Bombardamente ale ruşilor în regiunea Doneţk: patru civili ucişi, toţi din Lîman”, a precizat Pavlo Kirilenko pe Telegram.

El a menţionat că alţi şapte civili au fost răniţi.

UPDATE 21.44 Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, spune că depunerea unei candidaturi la NATO este „o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată”.

Magdalena Andersson este de părere că decizia aderării la NATO a Suediei nu va fi una luată „cu lejeritate”.

„Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util (...), o decizie nu trebuie luată cu lejeritate”, a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă.

UPDATE 20.15 În Odesa de pe Bulevardul Primorsky a fost scoasă placa „Glorie armtei ruse”. 

„Placa de lângă binecunoscutul monument „Glorie armatei ruse” a fost îndepărtată pentru totdeauna. Singura armă rusească care poate fi în regiunea Odesa este o armă pe care aceşti „răi” o vor arunca pe câmpul de luptă, şi care va fi a noastră ca trofeu”, a spus şeful administraţiei militare de la Odesa, Maxim Marchenko, duminică, 1 mai, în adresa video de seară.

Simbolurile sovietice au fost demontate şi din cadrul complexului memorial Dealul Gloriei din Liov. Steaua sovietică şi semnul „secera şi ciocanul” au fost scoase din memorial şi au fost predate Muzeului Terorii.

UPDATE 19.41 O clădire a Ministerului Apărării rus de lângă graniţa cu Ucraina, în regiunea Belgorod, a fost cuprinsă de flăcări, duminică, 1 mai, potrivit guvernatorului regiunii.

Guvernatorul Vyacheslav Gladkov a spus că un localnic a suferit răni uşoare, dar viaţa lui nu este în pericol. Ministerul Apărării rus nu a făcut momentan niciun comentariu referitor la incendiu.

UPDATE 19.02 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că un prim grup de aproximativ 100 de oameni a fost evacuat din oţelăria Azovstal din Mariupol.

„Evacuarea civililor din Azovstal a început. Primul grup de aproximativ 100 de persoane se îndreaptă deja spre zona controlată. Mâine îi vom întâlni la Zaporojie. Recunoscător echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează pentru evacuarea altor civili din oţelărie”, a scris Zelenski pe Twitter.

În zona oţelăriei se află în continuare aproximativ 1.000 de civili şi soldaţi ucraineni, inclusiv circa 600 de răniţi.

UPDATE 18.36 MApN a reacţionat după ce forţele armate ruse au declarat că livrări de arme şi de muniţie sunt efectuate prin România către Ucraina. Pe scurt, MApN susţine că avem de-a face cu alegaţii care reprezintă o denaturare grosolană a realităţii.

„Cu privire la afirmaţiile care circulă în mediul online, atribuite generalului-colonel Mihail Mizinţev, şeful Centrului Naţional pentru Managementul Apărării din cadrul Statului Major General al forţelor armate ruse, potrivit căruia, căile feroviare, rutiere şi fluviale (pe Dunăre) dintre România şi Ucraina ar fi uzitate pentru exportul de cereale ucrainene prin România, şi încărcarea mijloacelor de transport respective, la revenirea în Ucraina, cu armament şi muniţii de provenienţă străină, precizăm că aceste alegaţii reprezintă o denaturare grosolană a realităţii, au transmis surse militare pentru "Adevărul".

UPDATE 18.08 Polonia susţine că este pregătită să devină unul dintre garanţii securităţii Ucrainei şi să semneze un tratat de securitate pentru a deschide calea păcii cu Rusia, potrivit lui Jakub Kumoch, oficial polonez responsabil pentru politică internaţională în cadrul administraţiei prezidenţiale poloneze.

„Preşedintele şi guvernul au luat decizia că Polonia nu se va sustrage responsabilităţii sale”, a declarat Jakub Kumoch într-un interviu acordat cotidianului Gazeta. Acesta a precizat că la Varşovia se discută despre un proiect de acord între Ucraina şi statele garante.

UPDATE 17.16 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat că biroul său anchetează 9.158 de cazuri de crime de război comise de ruşi, informează cnn.com.

 “Deja am identificat criminali de război. De exemplu, sunt 15 persoane în regiunea Kiev, 10 dintre ele în Bucea. Îi considerăm pe acei oameni responsabili pentru fapte de tortură, viol şi jaf”, a spus Venediktova.

Procurorii ucraineni au numit săptămâna trecută zece soldaţi ruşi ca fiind suspecţi de comiterea unor crime în Bucea.

În ceea ce priveşte identificarea victimelor din Bucea, Venediktova a spus că că unele cadavre nu pot fi identificate şi că sunt prelevate mostre de ADN.

“Din nefericire, avem cu fiecare zi ce trece motive să deschidem noi cazuri: moartea unor civili, bombardamente, deportarea cetăţenilor noştri în teritoriile ocupate şi în teritoriul statului agresor etc”, a afirmat ea.

Cazurile sunt referitoare la fapte din regiunile Kiev, Cernihiv şi Sumî.

UPDATE 16.35 Forţele armate ruse au declarat că livrări de arme şi de muniţie sunt efectuate din România către Ucraina, informează agenţia rusă Interfax.

„Zilnic, autorităţile ucrainene organizează transporturi în cantităţi mari pe căi rutiere şi feroviare, precum şi cu barje din portul Izmail, pe Dunăre, de cereale, porumb, culturi oleaginoase şi animale de fermă către România. Până în prezent, aproximativ 20 de milioane de tone au fost exportate. 

La întoarcere, în schimbul produselor agricole specificate, armele şi muniţiile străine sunt aduse în Ucraina”, a declarat general-colonelul rus Mihail Mizinţev, şeful Centrului Naţional de Management al Apărării, de asemenea, cunoscut şi ca Centrul Naţional de Control al Apărării (NDCC).

UPDATE 16.12 Armata ucraineană a anunţat că a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea războiului din Ucraina, relatează duminică agenţia DPA.

Mai multe sisteme antiaeriene şi o unitate de comunicaţii au fost distruse în aceste atacuri, afirmă Comandamentul Sud al armatei ucrainene. Acesta mai susţine că 42 de soldaţi ruşi au fost ucişi în raidurile cu rachete asupra Insulei Şerpilor.

UPDATE 15.33 Papa Francisc a afirmat, duminică, adresându-se credincioşilor strânşi în Piaţa Sf. Petru, că războiul din Ucraina este „un regres macabru al umanităţii”.

Suveranul Pontif a menţionat că invazia din Ucraina l-a făcut să sufere şi să plângă. El a făcut un apel ca oamenii blocaţi în oţelăria din Mariupol să poată fi evacuaţi prin coridoare umanitare.

UPDATE 14.53 Serviciul Secret de la Kiev a transmis duminică că Rusia ar fi pus la cale un atac terorist care viza doborârea unui avion de pasageri pe teritoriul său sau în Belarus, utilizând un sistem defensiv aerian Stinger fabricat de americani.

Moscova intenţiona să acuze apoi Ucraina şi aliaţii săi pentru tragedia aviatică, mai susţine serviciul secret citat de Kyiv Independent.

UPDATE 13.41 Rusia a confirmat duminică, 1 mai, atacul de la aeroportul din Odesa, în sudul Ucrainei. Ministrul rus a Apărării susţine că atacul a vizat distrugerea unui hangar cu arme şi muniţie pe care armata ucraineană le-ar fi primit de la SUA şi aliaţi.

UPDATE 12.49 Două grupuri de civili au părăsit, sâmbătă, clădiri rezidenţiale din zona oţelăriei Azovstal din Mariupol, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit bbc.com.

25 de oameni au ieşit după-amiază, iar alţi 21 au plecat din zonă după lăsarea întunericului.

Cele 46 de persoane au primit hrană, cazare şi îngrijiri medicale, a precizat ministerul rus.

Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a afirmat că în oţelărie de află aproximativ 1.000 de civili şi că unii oameni sunt între viaţă şi moarte.

UPDATE 12.12 Trupele ruse în Ucraina încearcă să ajungă la linia de demarcaţie a regiunii administrative Herson, în sudul ţării, pentru a crea condiţiile care să-i permită luarea cu asalt a oraşelor Mikolaiv (Nikolaev) şi Krivoi Rog (Kryvyi Rih), potrivit unui nou raport al înaltului comandament al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front, în cea de 67-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Armata rusă ia măsuri pentru a-şi consolida potenţialul de atac şi a accelera ritmul ofensivei sale, transferă arme şi echipamente militare pe calea ferată din alte zone ale ţării, conform raportului citat.

UPDATE 11.35 Un oficial militar ucrainean a avertizat că Rusia continuă să îşi consolideze forţele în estul regiunii Donbas şi îşi intensifică măsurile ofensive, transmite Fox News.

”Începând de astăzi, vedem semne că Rusia şi-a mărit trupele în zonele de operaţiuni din est. Îşi măresc numărul de unităţi şi vor să cucerească cât mai mult teritoriu ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Oleksandr Motuzianik.

”Deocamdată, principalul lor obiectiv este să obţină limitele administrative ale regiunilor Lugansk şi Doneţk, precum şi ale regiunii Herson", a adăugat acesta. 

Citeşte şi: Război în Ucraina. Cum îi sfidează ucrainenii pe ocupanţii ruşi din Herson

UPDATE 10.48 În Ucraina, ca urmare a agresiunii armate la scară largă lansate de Rusia, 219 copii au fost ucişi şi 404 răniţi, potrivit Procuraturii Generale, relatează Ukrinform.

"Până în prezent, în Ucraina au fost afectaţi 623 de copii ca urmare a agresiunii armate a Federaţiei Ruse. Începând cu dimineaţa zilei de 1 mai, numărul oficial al copiilor ucişi nu s-a schimbat. Acesta este de 219. Numărul răniţilor a crescut - acum este de 404", se arată în declaraţia Procuraturii Generale.   

Procuratura menţionează că aceste cifre nu sunt definitive. 

Cel mai mare număr de copii afectaţi a fost înregistrat în regiunile Doneţk (139), Kiev (115), Harkov (95), Cernihiv (68), Herson (44), Nikolaiv (43), Lugansk (37), Zaporokia (27), Sumî (17), oraşul Kiev (16) şi regiunea Jîtomir (15).  

Ca urmare a bombardamentelor zilnice ale forţelor armate ruse asupra oraşelor şi satelor ucrainene, au fost avariate 1.570 de unităţi de învăţământ, dintre care 111 au fost complet distruse. 

UPDATE 10.10 Ucraina anunţă că a doborât nouă ţinte aeriene ruseşti în ultimele 24 de ore, informează Kiev Independent.

Comandamentul Forţelor Aeriene de la Kiev a raportat că a distrus două SU-25 şi şapte drone în ultimele 24 de ore.

Invazia rusă în Ucraina a început la 24 februarie.


UPDATE 09.47 Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, l-a vizitat pe preşedintele Zelenski la Kiev, transmite The Guardian.

În scurta înregistrare video, Pelosi îi spune preşedintelui ucrainean: „Vă vizităm pentru a vă mulţumi pentru lupta voastră pentru libertate... Lupta voastră este o luptă pentru toată lumea. Aşa că angajamentul nostru este să fim aici pentru voi până când lupta se va încheia”.

UPDATE 09.02 Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane.

El a spus că Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”.

„Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă”, a mai spus el în discursul de sâmbătă seară.

UPDATE 08.01 În timpul asediului de două luni a oraşului-port ucrainean Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupare a oraşului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, susţine primarul localităţii, Vadim Boicenko.

„În doi ani, naziştii au ucis 10.000 de civili în Mariupol. Ocupanţii ruşi au ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului în două luni. Peste 40.000 de oameni au fost deportaţi forţat. Acesta este unul dintre cele mai grave genocide împotriva civililor din istoria modernă. armata ne distruge cu intenţie şi fără milă oraşul şi locuitorii săi”, a spus Boicenko, conform ukrinform.net.

Peste 100.000 de civili rămân în Mariupol.

UPDATE 07.10 Autorităţile ucrainene spun că generalul-maior rus Andrei Simonov a fost ucis în apropierea oraşului Izum din regiunea de nord-est a Harkovului, informează Kiev Post.

Unităţile Gărzii Naţionale au raportat la 30 aprilie că au depistat un post de comandă de teren al Armatei 2 Ruse în zonă şi au transmis coordonatele militarilor a căror artilerie a tras asupra poziţiilor. Peste 30 de vehicule blindate ruseşti, inclusiv tancuri, au fost lovite în salvele rachetelor.

Consilierul prezidenţial Oleksei Arestovici a declarat într-un interviu publicat pe YouTube că aproximativ 100 de militari ruşi au fost ucişi, inclusiv Simonov.

Datele din domeniul public disponibile despre ceea ce este echivalentul american al unui general de brigadă, spun că Simonov a fost un lider senior al unităţilor de război electronic.


Generalul rus Andrei Simonov

Generalul rus Andrei Simonov

UPDATE 06.21 În satul Zmiivka din regiunea Herson, pe 30 aprilie, ocupanţii ruşi au efectuat percheziţii şi l-au răpit pe şeful satului Nikolai Kurivchak. În prezent, nu există nicio legătură cu el şi nu se ştie nimic despre locul în care se află.

UPDATE 05.40  Luptele aprige cu inamicul continuă la Mariupol. Ocupanţii continuă să lanseze lovituri de artilerie şi aeriene asupra oraşului. Uzina metalurgică Azovstal, care găzduieşte atât civili, cât şi militari, este practic distrusă. Apărătorii speră că oraşul va fi deblocat politic sau militar.

Pe 27 aprilie, Consiliul orăşenesc Mariupol a anunţat că la Azovstal sunt  cel puţin 2.000 de civili.

UPDATE 04.27 Forţele armate ale Ucrainei au lovit la posturile de comandă ale armatei ruse din regiunea Harkov. Potrivit informaţiilor preliminare, câteva sute de ocupanţi au fost ucişi. 

"Două lovituri asupra Iziumului, au vizat Cartierul General Aeropurtat şi un alt punct de comandă de stat major. Chiar şi dincolo de limita inferioară, numărăm 100 de cadavre într-un loc, 200 în altul, cel puţin 100 în al treilea. Limita superioară este de 200-300 de ocupanţi", a spus Arestovich. El a subliniat: „Trebuie să înţelegem că aceştia sunt ofiţeri superiori”.

„Conform unor date care necesită verificare, şeful de stat major al Forţelor Aeropurtate a fost omorât”, a spus el. 

UPDATE 03.59 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, subliniază că Ucraina a devenit de facto parte integrantă a unei Europe unite, dar acest lucru trebuie formalizat politic. Şeful statului a anunţat acest lucru pe 30 aprilie în cadrul unei adrese video, seara, pe reţeaua de socializare Facebook.

Ucraina a transmis prima parte a chestionarului instituţiilor UE pentru a obţine statutul de candidat la aderarea la UE.

UPDATE 03.15 Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny şi preşedintele Statului Major Comun al Forţelor Armate ale Statelor Unite ale Americii, generalul Mark Milley, „au verificat orarul” cu privire la furnizarea de arme către Ucraina. Zaluzhny a menţionat că este sincer recunoscător partenerilor americani pentru ajutorul acordat, datorită căruia armata ucraineană continuă să apere Ucraina şi întreaga lume civilizată, libertatea şi democraţia.

UPDATE 02.28 Ocupanţii ruşi au aruncat asupra Cernihivului şi împrejurimilor sale obuze cu pliante de propagandă din cel de-al Doilea Război Cecen. Acest lucru a fost anunţat de bloggerul ucrainean Anton Ptuşkin, care a postat pe Facebook o fotografie cu un astfel de „pliant de propagandă” şi cu un proiectil cu pliante.

UPDATE 01.05 Ocupanţii îi jefuiesc pe fermierii din teritoriul ocupat temporar al regiunii Zaporoje dacă refuză să coopereze. Acest lucru a fost raportat în Zaporozhye OVA.

"Fermierii din raionul Melitopol raportează că ocupanţii au început să cumpere cereale la preţuri de două ori mai mici decât cele de pe piaţă. Cei care refuză o astfel de cooperare sunt privaţi cu forţa de cereale sub ţevile mitralierei. Cu toate acestea, în Melitopol localnicii continuă să reziste ocupanţilor. - aceasta este Ucraina ", - se spune în mesaj.

În plus, obuzele inamice cad în ferme. Noaptea trecută, ocupanţii ruşi au tras într-o fermă din comunitatea teritorială Tavriya. Au fost avariate infrastructura, aparatele electrocasnice şi seminţele de floarea soarelui.

Un avion inamic a lovit şi teritoriul unei ferme din satul Vozdvyzhenka, raionul Pologiv. Clădirile au fost distruse şi animalele domestice au murit. 

UPDATE 00.52 În regiunea Herson nu există comunicaţii celulare ale tuturor operatorilor ucraineni şi internet mobil. Un specialist Vodafone din Herson a raportat că nu a fost din cauza unui accident. Trupele ruseşti au ocupat Hersonul pe 2 martie şi şi-au numit propria administraţie în oraş.

UPDATE 00.47 Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, subliniază că restricţiile petroliere împotriva Rusiei, care ar putea fi aprobate în curând în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni aplicat Rusiei de către Uniunea Europeană, ar trebui să includă şi aşa-numitele amestecuri de petrol. Acest lucru a fost anunţat de şeful statului în cadrul unei adrese video de seară pe reţeaua de socializare Facebook .

"Ne aşteptăm la o decizie privind restricţiile petroliere împotriva Rusiei în viitorul apropiat. Insistăm că blocarea oricăror încercări ale Rusiei de a eluda restricţiile prin vânzarea aşa-ziselor amestecuri de petrol ar trebui să fie o parte corectă a sancţiunilor împotriva petrolului rusesc. Dacă orice companie sau stat ajută Rusia, pentru a face comerţ cu petrol, ar trebui să primească şi sancţiuni”, a subliniat Zelensky. În acest sens, şeful statului a spus că „orice sponsorizare în interesul maşinii teroriste militare a Rusiei trebuie să înceteze”.

În special, Uniunea Europeană intenţionează să oprească Sberbank de la sistemul SWIFT, iar embargoul petrolier propus va fi pe deplin operaţional până la sfârşitul anului. În acelaşi timp, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ale UE ar putea afecta Belarus pentru a ajuta şi a favorizat războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 00.15 Ucraina a primit sisteme de rachete antiaeriene Mistral din Norvegia, a anunţat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Aril Gramm. Aceste arme permit doborârea de avioane şi elicoptere la altitudini joase de până la trei kilometri şi pot lovi şi rachete de croazieră.

UPDATE 00.12 În Ucraina, ocupanţii au distrus şi au deteriorat peste 250 de instituţii culturale. ICIP lucrează deja pentru a începe reconstrucţia acestor facilităţi în teritoriile eliberate. Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale a verificat deja peste 250 de instituţii culturale distruse şi avariate de ocupanţii ruşi. Acest lucru a fost anunţat în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul Media din Ucraina de către ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko.

"Verificăm toate datele despre acele instituţii culturale care au suferit (de pe urma războiului ) şi au fost distruse. Din câte îmi amintesc, acum sunt peste 250 de astfel de instituţii. În diferite grade de distrugere", a spus el. Ministrul a menţionat că ICIP lucrează deja pentru a începe reconstrucţia acestor instituţii în teritoriile eliberate.

„Sper că în viitorul apropiat vom avea o astfel de oportunitate”, a spus el.

Lista siturilor de patrimoniu cultural deteriorate din Ucraina include: Insula Khortytsia din Zaporoje, Biblioteca Publică Makariv din regiunea Kiev, Casa profesorului, din 1925, din regiunea Harkiv şi alte monumente. Au fost înregistrate crime împotriva patrimoniului cultural în 11 regiuni din Ucraina şi din capitală. Cea mai mare distrugere a patrimoniului cultural are loc în regiunile Harkov, Doneţk, Kiev, Cernihiv, Lugansk şi Sumy.

Dintre toate cele mai afectate sunt siturile religioase.

UPDATE 23.14 Garda Naţională a raportat că forţele speciale ale Gărzii Naţionale a Ucrainei şi Forţele Armate Ucrainiene au învins ocupanţii în direcţia Izyum. Apărătorii ucraineni au distrus postul de comandă, multe tancuri şi personalul inamic. Numărul exact al ocupanţilor lichidaţi nu a fost raportat.

Începând de sâmbătă dimineaţa, 30 aprilie, Statul Major a raportat că, în direcţia Slobozhansky, inamicul îşi concentrează principalele eforturi pe menţinerea poziţiilor ocupate, încercând şi să provoace pagube prin incendiere unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei. Pentru a întări grupul de luptă, inamicul  mută unităţi individuale din Districtul Militar de Est de pe teritoriul regiunii Belgorod, în zona oraşului Izyum.

UPDATE 22.25 "În această zi, 30 aprilie, trupele Forţelor Aliate au respins cu succes 9 atacuri inamice.", se arată în comunicatul Forţelor Comune de Operaţiuni pe reţeaua de socializare Facebook .

Apărătorii ucraineni au distrus 8 tancuri, un sistem de artilerie, 24 de vehicule blindate de luptă, un vehicul special de luptă şi 5 vehicule inamice, inclusiv 2 tancuri.

În plus, unităţile de apărare aeriană au doborât 2 avioane Su-25 şi 4 vehicule aeriene fără pilot Orlan-10 pe cerul Donbass-ului ucrainean.

UPDATE 21.51 Rusia susţine faptul că  riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la un nivel minim şi că orice conflict armat între puteri nucleare trebuie prevenit, potrivit declaraţiilor date în cursul zilei de sâmbătă de un oficial rus din cadrul Ministerului de Externe, relatează agenţia TASS, citată de Reuters.

Şeful departamentului de neproliferare nucleară, Vladimir Iermakov, a susţinut că toate puterile nucleare trebuie să rămână la o logică prezentată în documentele oficiale menite să prevină războiul nuclear.

UPDATE 21.42 La Odesa, propagandiştii ruşi vor să provoace violenţe în ajunul tragicii date de 2 mai - când se comemorează revoltele din 2014 în timpul cărora aproape 50 de oameni au murit în oraş, susţine departamentul Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Odesa.

Se observă că propagandiştii folosesc evenimentele de acum 8 ani pentru a-şi impune propria versiune a evenimentelor tragice, a semăna discordie şi duşmănie în societatea ucraineană.

UPDATE 21.10 Paisprezece ucraineni, între care şi o femeie însărcinată, au fost eliberaţi în urma unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat, sâmbătă, Kievul, potrivit Le Figaro.

„Astăzi s-a făcut un nou schimb de prizonieri. 14 oameni de-ai noştri revin acasă, şapte militari şi şapte civili. Una dintre femeile militari este însărcinată în cinci luni”, a precizat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, pe Telegram.

UPDATE 20.26 Preşedintele Rusiei Vladimir Putin i-a refuzat de trei ori solicitările Papei Francisc de a organiza coridoare umane pentru evacuare civililor blocaţi în buncărele de la uzina Azovstal din Mariupol. Se pare că Papa Francisc ar fi propus evacuarea oamenilor cu un vapor sub steagul Vaticanului, potrivit publicaţiei Il Messaggero, citată de Obozrevatel.

„În timpul acestor peste 60 de zile de conflict, Sfântul Părinte a încercat de trei ori să-şi exercite autoritatea morală asupra Kremlinului, încercând să ajute la crearea unui coridor umanitar în Mariupol. Dar Rusia a spus tot de trei ori Vaticanului că nu garantează securitatea”, susţin surse din anturajul Papei Francisc.

UPDATE 19.30 Autorităţile din Odesa au raportat explozii în oraş. 

„Ca urmare a unui atac cu rachete în regiunea Odesa, pista aeroportului din Odesa a fost avariată”, au transmis autorităţile.

Mai multe explozii au fost semnalate de martori oculari şi de presa locală. Exploziile au fost auzite în jurul orei locale 6, la puţin timp după ce sirenele au început să sune, iar un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut un avion de luptă pe cer.

UPDATE 19.26 De la începutul războiului, Federaţia Rusă a tras 1.300 de rachete în Ucraina, ceea ce i-a costat pe ruşi cel puţin 7,5 miliarde de dolari, scrie Forbes.

Revista susţine că Rusia a lansat 235 de rachete Kalibr în Ucraina. Este dificil de calculat numărul exact de alte tipuri de rachete trase în Ucraina, dar conform Ministerului Apărării pe 24 martie, raportul acestora este următorul: 62% dintre rachete au fost Iskander, 30% au fost rachete de clasa X, iar 8% au fost Tocika-U.

UPDATE 19.17 Garda Naţională a Ucrainei a publicat imagini în care se pare că sunt efectuate mai multe atacuri împotriva unui convoi de blindate ale Rusiei lângă Izium, în situat estul Ucrainei.

În videoclip apar mai multe vehicule despre care Garda Naţională susţine că sunt tancuri şi transportoare blindate lovite de forţele ucrainene, potrivit BBC. De asemenea, instituţia a mai precizat faptul că forţele ucrainene au distrus „mai mult de 30 de echipamente ruseşti” în zona Izium, din regiunea Harkov.

UPDATE 18.35 Sâmbătă, într-o groapă comună în apropiere de Bucea, au fost găsite cadavrele a trei bărbaţi care ar fi fost torturaţi apoi împuşcaţi mortal, a anunţat poliţia din Kiev, relatează AFP.

"Victimele au fost torturate mult vreme (...) În final, fiecare dintre ele a primit un glonte în tâmplă", a precizat într-un comunicat şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebitov.

UPDATE 18.02 Autorităţile din Mariupol acuză că soldaţii ruşi au furat din spitale ventilatoarele care erau folosite pentru tratamentul pacienţilor grav bolnavi, potrivit Sky News.

„Doar în spitalele din Mariupol existau 60 de ventilatoare. Acum, aceste echipamente sunt cele pe care ocupanţii ruşi le duc pe teritoriul lor. În loc să îşi dezvolte medicina, Rusia îi jefuieşte pe alţii", anunţă ucrainenii.

Citeşte şi: Cine era pilotul supranumit „Fantoma Kievului”, ucraineanul care a doborât zeci de avioane ruseşti înainte de a fi ucis

UPDATE 17.09 Istoricul rus Tamara Eidelman, care şi-a părăsit ţara natală după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, a prezis soarta dictatorului Putin. Potrivit ei, liderul de la Kremlin va fi posibil să fie pus în acuzare numai atunci când Rusia va fi de acord cu acest lucru, scrie Unian.

„În primul rând, trebuie să fie nişte schimbări în Rusia. Şi, din păcate, nu sunt sigur că, chiar dacă vor avea loc astfel de schimbări, la care ne aşteptăm foarte mult, Putin va ieşi în viaţă din ele. Ei bine, vă puteţi aminti de soarta lui Gaddafi”, a spus ea.

UPDATE 16.38 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine că forţele ruseşti încearcă să elimine viaţa din Donbas, estul ţării, relatează DPA.

"În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă din acest teritoriu. Bombardamentele brutale constante, atacurile ruseşti constante asupra infrastructurii şi cartierelor rezidenţiale sunt dovada faptului că Rusia vrea ca acest teritoriu să fie pustiu", a afirmat el într-un mesaj video transmis la primele ore ale dimineţii de sâmbătă.

UPDATE 16.20 Actriţa Angelina Jolie a sosit la Liov în calitate de ambasador ONU. Vedeta de la Hollywood şi Ambasadorul ONU pentru Refugiaţi, Angelina Jolie, a vizitat Liov. Actriţa a fost remarcată într-una dintre cafenelele din oraşul ucrainean. Jolie este ambasadorul refugiaţilor ONU şi îi ajută pe ucraineni încă din prima zi a războiului. Scopul principal al vizitei ei este de a ajuta Ucraina, scrie TSN.

Maia Pidgoretskaia a distribuit un videoclip cu actriţa într-una dintre instituţiile din oraş pe pagina ei de Facebook. În videoclip, Jolie este apare într-un pulover şi pantaloni gri, cu un rucsac pe spate. Artista zâmbeşte şi comandă cafea.

Anterior, Angelina Jolie a vizitat copiii refugiaţi ucraineni într-un spital din Roman. Acolo a vorbit cu un băiat ucrainean care se lupta cu leucemie limfoblastică acută, scrie presa ucraineană.

UPDATE 15.56 Rusia şi Occidentul sunt mai aproape de un război nuclear decât în ​​timpul crizei rachetelor din Cuba, a avertizat strănepoata lui Nikita Hruşciov.

Nina Hruşciova, academiciană a cărui străbunic a fost liderul Uniunii Sovietice în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, a avertizat că războiul din Ucraina pare a fi mai periculos, deoarece niciuna dintre părţi nu pare dispusă să „retragă”, conform The Guardian.

UPDATE 15.09 Guvernul german intenţionează să revină asupra avantajelor, inclusiv alocarea de birouri, acordate fostului cancelar social-democrat Gerhard Schröder, apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă ministrul Finanţelor.

"Nu mai este de imaginat ca un birou să-i fie pus la dispoziţie de către contribuabil” fostului cancelar (1998-2005), explică Christian Lindner în ziarele grupului Funke. 

UPDATE 14.01 Franţa va consolida trimiterea de material miitar şi ajutor umanitar în Ucraina, informează lefigaro.fr, citând oficialităţile de la Elysee.

În timpul unei discuţii telefonice de aproximativ o oră, Emmanuel Macron i-a promis sâmbătă preşedintelui Volodimir Zelenski "să consolideze sprijinul pentru Ucraina în ceea ce priveşte armele de apărare şi ajutorul umanitar”, potrivit BFMTV.

În timp ce preşedintele ucrainean i-a mulţumit pentru "echipamente militare de mari dimensiuni care contribuie la rezistenţa ucraineană”, şeful statului francez „a indicat că acest sprijin va continua să fie consolidat, precum şi asistenţa umanitară oferită de Franţa”, adăugând, potrivit unui comunicat de presă, că "misiunea experţilor francezi care contribuie la colectarea de probe pentru a lupta împotriva impunităţii şi a permite activitatea justiţiei internaţionale referitoare la crimele comise în cadrul agresiunii ruse, se va extinde".

UPDATE 13.18 Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk, a anunţat că oraşul a primit noi sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noaptea trecută a fost liniştită la Odesa, unde nu au mai avut loc bombardamente.

„Forţele noastre de apărare aeriană au primit noi sisteme pentru lupta împotriva inamicului. Operaţiunea de contrasabotaj continuă, iar în curând vom anunţa rezultatele” – a scris Bratciuk pe Telegram. Acesta a remarcat că ruşii continuă să ameninţe regiunea cu lovituri de rachete din Marea Neagră. De asemenea, Bratciuk a precizat că forţele ruse se regrupează şi îşi intensifică misiunile de recunoaşterea aeriană. Serhi Bratciuk a mai scris că Odesa se pregăteşte să instituie o interdicţie de circulaţie care va fi în vigoare din seara zilei de 1 mai până în dimineaţa de 3 mai.

UPDATE 13.01 Rusia anunţă sâmbătă că unităţile sale de artilerie au lovit peste noapte 389 de ţinte ucrainene, inclusiv 35 de puncte de control, 15 depozite de arme şi muniţii şi mai multe zone în care erau concentrate trupele şi echipamentele ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit patru depozite de muniţie şi combustibil.

La Kiev, Ministerul Apărării ucrainean susţine că a distrus peste 1.000 de tancuri ruseşti de la începutul războiului. Peste 23.000 de soldaţi ruşi au fost, de asemenea, ucişi.

UDPATE 12.18 Ministerul britanic al Apărării a transmis, potrivit unui raport publicat sâmbătă, că Rusia a fost obligată să-şi regrupreze trupele după ce ruşii nu au reuşit să avanseze suficient în zona de nord-est a Ucrainei.

Conform raportului citat, Rusia speră să corecteze anumite aspecte care nu au funcţionat anterior şi au limitat avansul trupelor sale pe teritoriul Ucrainei, apelând la concentrarea puterii combatante, reducerea liniilor de aprovizionare şi simplificarea comenzii şi controlului militar.

Citeşte şi: Fostul bancher al Kremlinului: În curând, Putin nu va mai putea să ascundă de ruşi morţii din Ucraina şi consecinţele economice ale războiului

UPDATE 11.44 Armata rusă a deschis focul asupra civililor care erau evacuaţi cu două autobuze din Popasna, o localitate din regiunea Lugansk. Nu există încă informaţii legate de eventuale victime, a transmis sâmbătă primarul oraşului.

Mykola Khanatov a precizat că 31 de civili erau evacuaţi din oraş, iar mulţi alţii doresc să plece.

Citeşte şi: The Economist: Cât de putredă este armata rusă? Chiar dacă Putin va pierde, va rămâne periculos, iar NATO trebuie să-şi reconstruiască apărarea VIDEO

UPDATE 10.49 Sâmbătă, 30 aprilie, un incendiu de amploare a izbucnit în departamentul de turbine al centralei TPP-2 Sahalin, situată în Orientul Îndepărtat al Rusiei, informează Ukrinform, citând Interfax.

„Angajaţii centralei au eliminat incendiul în secţia de turbine. Dar focul a izbucnit din nou cu o vigoare. Compartimentul turbinelor este pornit. Situaţia este agravată de vântul puternic din zonă”, potrivit serviciului de presă al autorităţilor regionale.

UPDATE 09.51 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, le-a cerut Statelor Unite şi Aliaţilor să nu mai livreze arme Kievului, dacă „sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană”. Liderul rus critică implicarea Occidentului în războiul din Ucraina şi acuză ţările NATO că fac tot ce le stă în putinţă să împiedice negocierea încetării focului.

„În ultimii ani, SUA şi aliaţii săi nu au făcut nimic pentru a stopa conflictul intern din Ucraina...au pompat arme în regimul de la Kiev, au antrenat şi înarmat armata Ucrainei şi batalioanele de naţionalişti şi, în general, au derulat acţiuni politico-militare pe teritoriul Ucrainei. Au încurajat direcţia agresivă antirusească a autorităţilor de la Kiev”, a declarat Lavrov, potrivit The Guardian.

UPDATE 08.59 Secretarului de presă al Pentagonului, John Kirby, aproape că i-au dat lacrimile când a vorbit despre acţiunile trupelor ruseşti în Ucraina. Kirby a subliniat „depravarea" lui liderului de la Kremlin, întrebat dacă îl consideră pe Vladimir Putin „un actor raţional”, relatează CNN.

„Este greu să te uiţi la unele imagini şi să îţi închipui că un conducător care gândeşte normal, serios şi matur ar face asta. Aşa că nu pot să vorbesc despre psihologia sa. Dar cred că putem cu toţii să vorbim despre depravarea sa", a spus Kirby la un briefing de presă de la Pentagon, făcând o pauză de aproape 10 secunde.

UPDATE 08.38 Rusia pare să fi evitat vineri un default suveran istoric, exploatându-şi rezervele interne şi încercând să facă plăţi restante în dolari pentru obligaţiile sale internaţionale, transmite CNBC.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat, vineri, că a încercat să plătească în dolari - o întorsătură dramatică după ce ţara a încercat anterior să facă plăţi pentru obligaţiunile sale denominate în dolari în ruble ruseşti.

UPDATE 08.01 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ţara sa nu se consideră a fi în război cu NATO, potrivit agenţiei de presă de stat Ria, citată de BBC.

El spune că o astfel de dezvoltare ar creşte riscul unui război nuclear, ceea ce nu poate fi permis, relatează Ria.

Lavrov a mai spus că Rusia nu ameninţă pe nimeni cu război nuclear, dar acuză naţiunile occidentale că fac acest lucru.

Ministrul de externe dă vina pe stagnarea discuţiilor de pace cu Ucraina pe ceea ce el numeşte dorinţa Kievului de a "face în mod constant jocuri", relatează Ria.

UPDATE 07.21 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că este risc mare ca discuţiile de pace cu Rusia să se încheie, din cauza atrocităţilor comise de soldaţii ruşi, transmite Interfax, potrivit Reuters. Zelenski a precizat, însă, că este în continuare dispus să se întâlnească cu Vladimir Putin.

UPDATE 06.30 Parada Victoriei de la Moscova, de pe 9 mai va fi mai modestă, în comparaţie cu anul anterior. În loc de 191 de vehicule militare în 2021, vor participa doar 129 de echipamente militare. Numărul participanţilor va fi redus de la 12.000 de persoane la 10.000, transmite BBC. De menţionat că în aşa numita Republică Populară Doneţk, parada de 9 mai a fost anulată.

UPDATE 05.10 Un expert militar care a apărut la televiziunea de stat rusă spune că în regiunea Doneţk a fost pregătit un „lagăr de filtrare” , care poate accepta până la 100.000 de prizonieri. Cu o capacitate aşa de mare de primire, el vorbeşte, evident, nu doar despre prizonierii de război, ci despre ucrainenii în general care nu salută invazia lui Putin. Câte oare astfel de tabere sunt înfiinţate pe teritoriul rus ori pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia?

UPDATE 03.48 În timpul războiului, Federaţia Rusă a tras 1.300 de rachete în Ucraina, cantitate care a costat pe agresor cel puţin 7,5 miliarde de dolari, arată Forbes.

Se estimează că Rusia a lansat 235 de rachete Kaliber în Ucraina. Numărul exact al altor tipuri de rachete trase în Ucraina este greu de calculat, dar conform Ministerului Apărării pe 24 martie, raportul acestora este următorul: 62% dintre rachete au fost „Iskander”, 30% - rachetele de clasa X. şi 8% - „Tochka-U” .

Costul rachetelor poate varia foarte mult. „Tochka-U”, conform site-ului Military Russia, este estimat la 300 de mii de dolari, valoarea „Kaliber” - 6,5 milioane de dolari, în conformitate cu contractul de export cu India din 2006. Rachetele X-101 sunt mai moderne şi mai avansate decât „Kaliber”, deci, potrivit experţilor, sunt şi de mai multe ori mai scumpe. Astfel, conform tuturor estimărilor, costul total al rachetelor trase în Ucraina ajunge la 7,5 miliarde de dolari, sumă care depăşeşte 82 din cele 85 de bugete locale anuale ale Rusiei - toate, cu excepţia Moscovei, a regiunii Moscovei şi a Sankt-Petersburgului.

În două luni de război, Rusia şi-a redus la mai mult de jumătate stocul de rachete. Potrivit ministrului adjunct al apărării, Anna Malyar, ruşii încearcă să restabilească stocul de rachete, dar va dura ani de zile.

UPDATE 01.52 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereşciuk a spus că Moscova a încercat să schimbe civili ucraineni cu prizonieri de război ruşi, ceea ce este interzis de Convenţia de la Geneva. „Au luat toţi aceşti ostatici, civili, femei şi pentru a încerca să-i folosească”, a declarat Vereshchuk pentru BBC.

UPDATE 01.20 Ben Wallace: Putin ar putea declara un nou război împotriva „naziştilor” lumii. Putin vrea să anunţe mobilizarea în masă a rezervelor sale pentru un impuls final în Ucraina în timpul paradei din 9 mai, relatează Daily Mail, citându -l pe secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

UPDATE 00.35 Taras Dumenko, şeful administraţiei militare a satului Gostomel, a declarat că cimitirele din Gostomel vor fi închise în zilele de înmormântare din cauza pericolului minelor.

„Rog pe toată lumea să nu participe la întâlnirea cu cei cărora vreţi să le cinstiţi memoria. Împreună cu administraţia militară raională am decis să închidem toate cimitirele din raionul nostru în zilele de înmormântare şi să amânăm vizitele la cimitire ale cetăţenilor pentru o anumită perioadă, până vom reuşi să facem deminarea”, a spus Dumenko. El i-a îndemnat pe oameni să-şi comemoreze morţii acasă, cel puţin în anul acesta.

UPDATE 00.27 Nu numai belaruşii, ci şi ruşii luptă de partea Ucrainei. Legiunea „Freedom of Russia ” merge pe front. Unităţi ale Legiunii „Libertatea Rusiei”, formate din ruşi pro-ucraineni, s-au mutat pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei,după două luni de antrenament.

UPDATE 00.12 Consilierul şefului biroului prezidenţial Oleksiy Arestovich a vorbit despre rezultatele schimburilor de focuri dintre buriaţi şi ceceni din regiunea Herson. Acest lucru a fost discutat în emisiunea „Fagin Live ”.

„Buriaţii au tras focuri de armă asupra kadiroviţilor din Chornobayivka. La întrebarea cum vom împărţi prada şi la întrebarea cine va merge în prima linie, buriaţii au câştigat, spun ei. Eu am crezut întotdeauna în ei. Dacă sunt daţi la o parte, se luptă foarte rău”, a spus el.

Potrivit unui corespondent UNIAN, Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării a raportat că în Kiselyovka ocupată (comunitatea satului Chornobayiv din regiunea Herson) a avut loc un schimb de focuri între armata rusă de naţionalitate cecenă şi cea buriată.

„Peste 50 de participanţi din fiecare tabără au fost observaţi în incidentul nocturn. Numărul exact de răniţi şi morţi nu este cunoscut”, se arată în comunicat.

Anterior, în oraşul Nova Kakhovka din regiunea Herson a avut loc un schimb de focuri între militanţii de la ORDLO şi armata rusă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite