LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia sugerează încetarea focului lângă centrala Zaporojie | Momentul în care o mină de război explodează pe o plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Este a 173-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Mii de refugiaţi ruşi au ales să plece în Serbia deoarece în Rusia nu mai funcşionează site-urile de streaming online.

UPDATE 21.56 Şoigu discută la telefon cu Guterres despre Centrala Nucleară Zaporijjea şi masacrul de la Închisoarea Olenivka

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a discutat luni la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres despre securitatea Centralei Nucleare ucrainene Zaporijjea, aflată sub controlul armatei ruse, în sudul Ucrainei, vizată de bombardamente, relatează AFP.

”Serghei Şoigu a purtat negocieri la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres cu privire la condiţiile unei funcţionări securizate a Centralei Nucleare Zaporijjea”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Centrala Nucleară Zaporijjea - cea mai mare din Europa - a fost cucerită la începutul lui martie de către armata rusă, după lansarea ofensivei ruse la scară mare în Ucraina, la 24 februarie.

De la sfârşitul lui iulie, mai multe bombardamente - de care cele două părţi se acuză reciproc - au vizat instalaţia, alimentând temeri cu privire la o catastrofă nucleară şi conducând, joi, la organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de Rusia.

Kievul acuză Moscova de faptul că foloseşte centrala ca bază de atac şi depozit de material militar.

Ucraina, susţinută de către aliaţii săi din Occident, îndeamnă la o demilitarizare a zonei centralei şi la retragerea forţelor ruseşti.


UPDATE 19.59 Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas

Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la aproape jumătate de an de la declanşarea unui război neprovocat împotriva Ucrainei, relatează DPA.

În faţa invitaţilor externi la un forum militar anual organizat în apropiere de Moscova, liderul de la Kremlin a susţinut, încă o dată, că ''teritoriul regiunii Donbas este eliberat pas cu pas'', conform Agerpres.

În cadrul reuniunii au fost prezentate tancuri şi rachete ruseşti, Putin lăudând companiile producătoare de arme ruseşti pentru faptul că echipează forţele militare cu ''arme moderne care astăzi contribuie la victorie''. 

Compania rusă de stat Rosoboronexport a subliniat că sancţiunile occidentale contra Moscovei nu afectează exporturile de echipament militar rusesc. Până la finalul lui 2023 cinci sisteme de apărare S-400 vor fi livrate Indiei, a spus şeful Rosoboronexport, Aleksandr Miheev. Totuşi, directorul Serviciului federal rus pentru cooperare tehnico-militară, Dmitri Şugaev, a recunoscut că s-au înregistrat anumite probleme logistice ''legate de evenimentele politice''. 


UPDATE 19.49 Parlamentul ucrainean a extins legea marţială şi mobilizarea generală până la 21 noiembrie

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse, transmite luni DPA.

Anunţul a fost făcut luni de către preşedintele Radei, Ruslan Stefanciuk, conform Agerpres.

Decretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv. Aceasta este a doua extindere a măsurii de la debutul agresiunii militare ruse contra Ucrainei. 

Legea marţială conferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a manifesta. Numeroşi experţi văd în această prelungire un indicator al datei aproximative până la care Kievul se aşteaptă să continue confruntările cu Rusia. 

Pe 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.


UPDATE 19.47 Institutul pentru Studiul Războiului constată că forţele armate ruse şi cele care luptă alături de ele sunt dispuse în prezent în şase zone din estul şi sudul Ucrainei, şi anume spre oraşul Harkov, de-a lungul liniei Izium-Slaviansk, în zonele Siversk-Lisiceansk, Bahmut şi Avdiivka-Doneţk, precum şi în sudul Ucrainei. ISW constată că poziţiile ruseşti sunt dispersate şi eterogene, mai ales pe frontul de sud. 

Ofensiva din zona Harkov cade în sarcina Districtului Militar Vest, dar Rusia nu are suficiente forţe pentru această direcţie. Mai la sud, pe linia Izium-Slaviansk, operaţiunile sunt purtate de Districtul Militar Est, ajutat de batalioane de voluntari, cum ar fi cel al cazacilor de pe Don. 

Linia Siversk-Lisiceansk ţine de responsabilitatea Districtului Militar Central, ajutat de unele forţe separatiste proruse din Doneţk şi Lugansk, în timp ce linia Avdiivka-Doneţk este condusă de separatiştii proruşi din Doneţk. În sud, forţele ruse sunt destul de eterogene, provenind din Districtul Militar Sud, Districtul Militar Est, militari staţionaţi în Crimeea şi Garda Naţională.


UPDATE 19.44 Ucrainenii anunţă că au distrus cartierul general folosit de mercenarii Wagner pentru coordonarea Bătăliei pentru Bahmut, o informaţie semnalată şi de Institutul pentru Studiu Războiului (ISW) 

Forţele ucrainene „au lovit un cartier general al inamicului al cărui loc a fost stabilit datorită unui jurnalist rus”, a transmis Serhii Haidai, şeful administraţiei civilo-militare Luhansk, pe canalul său de Telegram. 

„Nu mai există Cartierul Wagner la Popasna. Vă mulţumim, HIMARS şi Forţelor Armate ale Ucrainei!”, a reacţionat deputatul ucrainean Oleksii Honceareanko. 

Diverse surse ruseşti confirmă atacul, care a avut loc în noaptea de 13 spre 14 martie cu sisteme de rachete HIMARS. 

Acestea nu precizează numărul victimelor, însă imaginile distribuite pe Telegram arată distrugeri importante. Nici partea ucraineană nu deţine informaţii despre pierderile provocate, precizând că bilanţul „este în curs de stabilire”. Printre victime ar putea figura şi oligarhul Evgheni Prigojin, proprietarul companiei militare Wagner. 

„A avut loc un atac într-o locaţie a PMC Wagner din Popasna. Surse din Donbas confirmă acest lucru. Probabil «HIMARS». Surse ucrainene raportează moartea lui Prigojin - noi nu o confirmăm”, a scris reporterul de război „Kotenok”. 

Cotidianul ucrainean „Ukrainska Pravda” relatează că informaţiile despre cartierul general al Wagner provin de la  jurnalistul rus pro-Kremlin, Serghei Sreda, care le-a dezvăluit accidental într-o postare făcută pe Telegram în data de 8 august.


UPDATE 19.31 Expert ucrainean: Hersonul ar putea fi eliberat fără lupte

Forţele armate ruse au căzut într-o capcană în Herson, iar oraşul ar putea fi eliberat fără lupte, consideră expertul militar ucrainean Oleksandr Musienko.

Într-o intervenţie în cadrul unei emisiuni televizate, Musienko a declarat că nu prevede o luptă urbană în Herson, oraş situat în sudul Ucrainei.

În opinia sa, trupele ruse sunt prinse deja într-o capcană, iar prioritatea armatei ucrainene este acum să le facă viaţa cât mai grea, până la punctul în care nu ar mai putea rezista.

Odată cu „însângerarea” rutelor de aprovizionare, „poate că inamicul va începe pur şi simplu să se predea sau să se retragă din Herson”, a apreciat Musienko.

Aceste comentarii survin după ce armata ucraineană a anunţat că a scos din uz toate podurile din Herson care asigură legăturile peste Nipru.


UPDATE 17.45 Rusia susţine că va facilita accesul experţilor AIEA la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters.

„În strânsă cooperare cu Agenţia şi conducerea sa, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la centrală şi să facă o evaluare fidelă asupra acţiunilor distructive ale părţii ucrainene'', a afirmat Zaharova.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în timpul invadării Ucrainei.

În ultimele zile, această centrală a fost bombardată, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc în legătură cu riscul unui accident nuclear, scrie Agerpres.

Pe 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 


UPDATE 14.37 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut de autorităţile ruseşti în timp ce încerca să ajungă în prima linie

Un fost colonel FSB şi fost comandant al forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei a fost reţinut pe 13 august de autorităţile ruseşti după ce ar fi încercat să ajungă clandestin pe frontul de luptă sudic din regiunea Herson, relatează The Telegraph.

magini publicate pe reţele sociale îl arată ras în cap şi fără mustaţa sa caracteristică într-o aparentă încercare de a ajunge din Crimeea în sudul Ucrainei fără să fie recunoscut. El călătorea cu documente false.

Igor Ghirkin, fondatorul unei mişcări  ultranaţionaliste ruseşti, a devenit o figură de cult după ce a condus în luptă forţele separatiste din Doneţk, în 2014. Autointitulat ofiţer al Armatei Imperiale ruse, este un fost colonel FSB recunoscut pentru radicalismul său. Ghirkin a fost tolerat de Kremlin la conducerea forţelor rebele pro-ruse, însă ar fi fost îndepărtat după incidentul cu doborârea avionului malaysian de pasageri în 2014.


UPDATE 14.20 Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie

Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni DPA.

Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului", a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, luni agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti.

Zile în şir, Rusia a făcut responsabilă partea ucraineană pentru atacurile asupra centralei nucleare din oraşul Energodar, în timp ce ucrainenii au dat vina pe ruşi. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută asupra unui potenţial dezastru nuclear şi a cerut ca zona să fie demilitarizată.

Duminică, 42 de ţări au cerut ca Rusia, care în prezent ocupă centrala nucleară, să o predea Ucrainei. Cererea a fost făcută în numele UE, precum şi al SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Australiei, Japoniei, Noii Zeelande şi al altor ţări.


UPDATE 13.36 Rusia încearcă să avanseze în estul Doneţkului

Forţele ucrainene au raportat bombardamente intense şi încercări de a avans în mai multe localităţi din regiunea estică Doneţk, care a devenit un punct cheie al războiului de aproape şase luni. Multe dintre aceste atacuri au fost respinse.

Comandamentul militar ucrainean a declarat duminică că ruşii au continuat să atace fără succes poziţiile ucrainene în apropiere de Avdiivka, care, din 2014, a devenit unul dintre avanposturile forţelor ucrainene în apropiere de Doneţk.

Comandamentul militar ucrainean a declarat că „lupte aprige” au continuat în Piski, un sat din estul ţării, deşi Rusia anunţase în cursul zilei că îl are sub control total.

„Ocupanţii încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre în direcţiile Oleksandropol, Krasnohorivka, Avdiivka, Marinka şi Piski", a declarat statul major ucrainean în informarea sa nocturnă: „Luptele acerbe continuă”.

Oleg Jdanov, un expert militar ucrainean, a declarat că situaţia este deosebit de dificilă în Avdiivka şi în localităţile din apropiere, cum ar fi Piski.

„Avem o putere de artilerie insuficientă la faţa locului, iar forţele noastre cer mai mult sprijin pentru a apăra Piski”, a declarat el într-o înregistrare video postată online. „Dar oraşul este practic sub control ucrainean”.


UPDATE 13.03 Trupele ruse au lansat în cursul nopţii bombardamente asupra regiunilor Doneţk, Harkov, Sumi  şi Nikolaev, relatează Kyiv Independent. Primarul din Nikolaev, Olecsandr Sienkevici a anunţat că proiectilele au lovit o instituţie de învăţământ şi un hotel.

În Harkov rachetele lansate din regiunea Bolgorod a Rusiei au lovit într-un cartier rezidenţial din Saltivka, şi o fabrică, cinci civili fiind răniţi şi ulterior spitalizaţi.

Rachete  ruseşti lansate din Bolgorod asupra regiunii Harkov FOTO captură Vadim Belikov/AP

Rachete  ruseşti lansate din Bolgorod asupra regiunii Harkov FOTO captură Vadim Belikov/AP via The Guardian


UPDATE 11.58 Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului din Ucraina

Un înalt oficial de la Kremlin a contactat diplomaţi şi şefi de spionaj din Occident şi şi-a exprimat dorinţa de a ajuta la încetarea războiului din Ucraina, se arată într-un „raport situaţional” care a circulat între serviciile de informaţii, obţinut de Daily Mirror.

Persoana neidentificată care a realizat contactul ar fi „unul dintre stâlpii regimului de la Kremlin”, se arată în acest raport. Această persoană şi familia ei ar fi într-un mare pericol dacă şi-ar exprima deschis dorinţa de pace sau ar îndrăzni să critice războiul dus în Ucraina. 

Un exemplu grăitor este cel al lui Anatoli Ciubais, 67 de ani, care a demisionat în semn de protest în luna martie din funcţia de emisar special al Kremlinului pentru relaţiile cu organizaţiile internaţionale şi a părăsit imediat Rusia. Luna trecută, acesta a început să se simtă rău şi a fost internat în stare gravă, fiind diagnosticat cu o boală neurologică rară.

Potrivit documentului, elita de la Kremlin ar fi alarmată cu privire la traiectoria invaziei din Ucraina şi printre ofiţeri şi oficiali de rang s-ar fi instalat „panica”. Aceşti oameni apropiaţi de Vladimir Putin ar dori cu disperare încetarea războiului fiind îngrijoraţi atât din pricina sancţiunilor şi impactul lor asupra economiei, cât şi a pericolului crescut al ostilităţilor concentrate în jurul centralei nucleare de la Zaporijie.


UPDATE 11.27 Vladimir Putin „realizează că a făcut o greşeală” când a trimis trupe în Ucraina, dar nu va recunoaşte niciodată public acest lucru, este de părere fostul comandant suprem al NATO, amiralul american James Stavridis.

„Cred că în orele întunecate, liniştite, la 2 dimineaţa, când se trezeşte, realizează că a făcut o greşeală. În public, nu va recunoaşte niciodată acest lucru. Niciodată. Va continua să menţină această ficţiune că Ucraina ar fi condusă de neonazişti. Ridicol, evident”.

În afară de discursul despre aşa-zişii neonazişti, Putin va susţine în continuare că NATO „l-a împins cumva în acest colţ, în acest conflict”, adaugă amiralul american.

Însă, subliniază Stavridis, liderul de la Kremlin este singura persoană vinovată: „Tot ceea ce s-a întâmplat este făcut de mâna lui Vladimir Putin, inclusiv invazia, sancţiunile care au urmat, impasul militar. Cred că în inima sa o ştie”.

Pe de altă parte, James Stavridis consideră că taberele beligerante din Ucraina sunt la cel puţin şase luni distanţă de o soluţie. Totuşi, remarcă el, „ceea ce ne împinge spre o negociere” sunt „dificultăţile cu care se confruntă Putin”, îndeosebi în privinţa pierderii de trupe şi de echipamente.


UPDATE 11.23 Noua Zeelandă trimite militari în Marea Britanie pentru a antrena trupe ucrainene

Noua Zeelandă trimite 120 de militari în Marea Britanie pentru a antrena trupele ucrainene din prima linie a frontului, a anunţat, luni, Guvernul neozeelandez într-un comunicat, relatează Reuters.

Două echipe de antrenament de infanterie care vor pregăti personalul ucrainean cu abilităţile de bază pentru a fi eficient în luptă, inclusiv în ceea ce priveşte mânuirea armelor, oferirea primului ajutor în luptă, dreptul operaţional şi alte abilităţi.

Antrenamentul se va desfăşura exclusiv într-una din cele patru zone din Marea Britanie, iar personalul militar din Noua Zeelandă nu va călători în Ucraina, subliniază comunicatul.


UPDATE 09.50 Doi morţi după explozia unei mine pe litoralul din Odesa

O mină de război a explodat pe o plajă din Zatoka, în regiunea Odesa. În urma exploziei, doi oameni au murit şi alţi doi au fost răniţi. 

Purtătorul de cuvânt al administraţiei din Odesa a reamintit localnicilor despre interdicţia care-i împiedică să meargă pe plaje, pe coastă şi să înoate în mare şi lacuri de acumulare.


UPDATE 08.40 Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis în războiul din Ucraina

Cel mai bun pilot al aviaţiei Ucrainei, Anton Listopad, decorat de preşedintele Volodimir Zelenski cu Ordinul de Onoare pentru Curaj în urmă cu câteva zile, a fost ucis în luptă, transmit Kyiv Independent şi Nexta.


UPDATE 07:50 Armata rusă a atacat 22.000 de obiective civile de la startul ofensivei militare în Ucraina

Trupele ruse au lansat peste 20.000 de atacuri asupra unor obiective civile şi aproximativ 300 de atacuri asupra unor obiective militare în Ucraina, anunţă ministrul adjunct de Interne ucrainean Evgheni Ienin.

“Vedem situaţia: peste 22.000 de obiective civile atacate şi doar aproximativ 300 de obiective militare lovite. Vedem rachete de croazieră trecând peste facilităţi nucleare, vedem rachete alae inamicilor lovind elemente critice de infrastructură, facilităţi de producţie din industria chimică”, a afirmat Ienin.

Printre obiectivele civile atacate de ruşi în Ucraina se numără biserici, centre comerciale şi şcoli.


UPDATE 07.00 Peste 40 de ţări, inclusiv România, îi cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia. „Prezenţa forţelor militare ruse la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă în ceea ce priveşte situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convenţiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA.


UPDATE 06:00 Mii de ruşi s-au refugiat în Serbia

Mii de ruşi au ales să se refugieze în Serbia după invazia trupelor ruse în Ucraina. Decizia acestora a venit după ce marile companii au ales să înceteze activitatea pe teritoriul Rusiei. Printre acestea se numără şi companiile de streaming online. 

"S-au mutat fiindcă în Rusia nu mai funcţionează Spotify şi Netflix”, a declarat o activistă rusoaică stabilită în Serbia.


Zelenski: Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă şi va dura războiul mai puţin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs către naţiune, că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă “tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă.

“Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europaa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, aar putea duce la deciziile corespunzătoare. Le sunt recunoscător ofiţerilor noştri de la informaţii, poliţiştilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care muncesc pentru stabilirea datelor complete despre ucigaşii ruşi. (...)

Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întrâmplă. Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski, relatează news.ro. 


UPDATE 05:00 Noi bombardamente au avut loc în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Duminică seară, noi obuze de artilerie au lovit oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie. Atacurile ruse continuă deşi Rusia a cerut ca ONU să asigure securitatea sitului, relatează Hotnews. 


Locuitorii din Rubijne îşi dezgroapă morţii îngropaţi pe grabă pentru a le oferi o înmormântare demnă

Locuitorii din oraşul Rubijne au început să dezgroape cadavrele pe care au fost nevoiţi să le îngroape în grabă în curţile caselor lor, pe timpul luptelor intense. Scopul acestora este de a le oferi celor dragi o înmormântare demnă. 


UPDATE 04:00 Putin doreşte ca Rusia şi Coreea de Nord să îşi extindă relaţiile bilaterale

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său nord coreean Kim Jong Um, cu ocazia sărbătoririi eliberării Coreei de Nord, că doreşte ca cele două ţări sp aibă legături bilaterale mai strânse. Putin consideră că este în interesul ambelor ţări această colaborare şi ar ajuta la consolidarea securităţii şi stabilităţii în peninsula coreană şi în regiunea Asiei de Nord-Est, relatează Agerpres.


UPDATE 00:00 Doi oameni au murit în regiunea Odesa, în urma exploziei unui dispozitiv în apă

Purtătorul de cuvânt al comandamentului operaţional "Sud", Vladislav Nazarov, a declarat, pe reţelele de socializare că în satul Zatoka două persoane au murit şi una a fost rănită în urma detonării unui dispozitiv exploziv, relatează Libertatea.ro. 

„Pe una dintre plajele de lângă Odesa din regiunea Bilhorod-Nistru, două persoane au fost ucise şi o persoană a fost rănită după ce un dispozitiv necunoscut a explodat în apele de coastă”, a spus Vladislav Nazarov pe Telegram. 


Ucrainenii au lovit din nou podul Antonivski, din Herson

Forţele ucrainene au bombardat din nou podul Antonivski, de pe râul Dnipro. Acest pot a mai fost lovit de ucraineni în repetate rânduri pentru a le face dificil transportul ruşilor. 

„Continuăm să tragem asupra arterelor de transport şi logistică din teritoriul ocupat temporar, deoarece avem intenţia clară de a-i ajuta pe ocupanţi să ia decizia corectă şi să-şi îndrepte următoarele „gesturi de bunăvoinţă” în direcţia de care avem nevoie”, a transmis Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud al Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite