LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie. Explozii puternice în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ruşi la centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Militari ruşi la centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia

Este a 167-a zi de la începutul războiului. Preşedintele Ucrainei cere noi sancţiuni împotriva Rusiei după ce aceştia ar fi lansat rachete în situl centralei nucleare Zaporojie care ar fi putut duce la declanşarea unui dezastru nuclear.

UPDATE 21.15 Departamentul de Stat de la Washington a aprobat marţi un ajutor în valoare de 89 de milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei, a declarat un oficial din cadrul instituţiei, potrivit Reuters.

Asistenţa va consta în echipament de deminare, precum şi echipament şi instruire timp de un an pentru 100 de echipe ucrainene de dezamorsare a minelor şi muniţiei neexplodate, a precizat sursa respectivă.


UPDATE 20.30 Ucraina a primit 50 de vehicule de transport militare din Turcia, dintr-un total de 200, au relatat marţi media ucrainene, potrivit DPA.

Transportoarele blindate Kirpi pot transporta 12 soldaţi, în afară de echipaj.

Ucraina se bazează masiv pe asistenţă militară externă pentru a se opune atacurilor forţelor ruse, iar principalul său furnizor de arme este Washingtonul.

Turcia menţine relaţii strânse atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia.


UPDATE 19.24 Forţele ruse instalează un sistem de apărare antiaeriană la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, unde bombardamentele de care se acuză reciproc Moscova şi Kievul pot produce o catastrofă, relatează marţi dpa.

"Sistemele de apărare antiaeriană ale centralei sunt întărite", a declarat televiziunii de stat din Rusia administratorul militar al regiunii ocupate, Yevhen Baliţki.

Administraţia militară rusă susţine că centrala de la Zaporojie funcţionează în prezent normal, iar liniile electrice şi unităţile reactorului care fuseseră avariate sunt acum reparate. 


UPDATE 18.44 Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au făcut obligatorii aceste evacuări la finalul lunii iulie, a anunţat Kievul marţi, potrivit France Presse.

''În cursul ultimelor şase zile, 3.000 de locuitori au fost evacuaţi, dintre care aproape 600 de copii şi 1.400 de femei. Evacuările obligatorii continuă'', a declarat adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, pe aplicaţia Telegram.

El a precizat că peste 1,3 milioane de persoane au fost evacuate din Doneţk de la debutul invaziei ruse în Ucraina (24 februarie) şi că acum ''există o populaţie de 350.000 de persoane, dintre care 50.000 de copii, pe teritoriul regiunii''.

La finalul lunii iulie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a fost luată decizia de a face obligatorie evacuarea din regiunea Doneţk, în special în perspectiva iernii, distrugerea reţelei de distribuţie a gazului riscând să priveze locuinţele de căldură.

În ultimele 24 de ore, trei civili au murit şi 19 au fost răniţi din cauza luptelor din regiune.


UPDATE 17.59 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

Liderul mişcării pro-ruse din Ucraina, Yuri Kot a lansat cea mai recentă ameninţare în cadrul unei emisiuni TV ruse. Acesta a avertizat asupra unor lovituri de rachete împotriva Regatului Unit şi a SUA dacă Ucraina, susţinută de Occident, încearcă să recucerească centrala nucleară Zaporojie, relatează Daily Mail.

Cel mai mare sit nuclear din Europa se află sub ocupaţia ruşilor din luna martie, dar continuă să fie operat de tehnicieni ucraineni.

Comandantul garnizoanei de la Zaporojie, Valeri Vasiliev, a publicat, luni, un mesaj de ameninţare pe reţelele de socializare ruseşti Telegram şi vKontake, în care i-ar fi atenţionat astfel pe ucraineni să nu încerce să elibereze sudul Ucrainei, în caz contrar existând riscul unui dezastru nuclear.  


UPDATE 17.02 Explozii puternice în zona unei baze militare ruseşti din Crimeea VIDEO

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de fum negru din direcţia bazei aeriene ruseşti de la Novofedorivka, în partea de vest a peninsulei Crimeea.

Imagini video descrise ca fiind de la locul exploziei şi postate pe reţelele de socializare arată o degajare de fum în zonă. Autenticitatea imaginilor nu a fost deocamdată verificată.

Cel puţin 12 explozii de diferite intensităţi au fost auzite în decurs de un minut, în jurul orei locale 12:30, afirmă doi martori. Trei dintre deflagraţii au fost deosebit de puternice, declanşând incendii şi degajări de fum.

Circa 30 de minute mai târziu, încă o deflagraţie, descrisă de martori ca fiind cea mai puternică, a produs încă două coloane de fum şi o degajare de praf. Sirenele au fost auzite în oraşul Saky din apropiere.


UPDATE 16.13 Reacţia Kremlinului după ce Zelenski a făcut apel la interzicerea intrării ruşilor în ţările occidentale: „Indiferent ce fel de ruşi sunt, să-i faceţi să plece în Rusia

Kremlinul a respins marţi ca iraţional apelul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească facturile pentru ''capriciile'' lui Zelenski, relatează Reuters marţi.

Într-un interviu pentru „The Washington Post”, Zelenski a cerut liderilor occidentali să nu le mai permită ruşilor să călătorească în ţările lor ca pedeapsă pentru decizia preşedintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina.

Zelenski a fost citat de The Washington Post spunând că ruşii ar trebui să fie forţaţi "să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia".

"Indiferent ce fel de ruşi sunt, să-i faceţi să plece în Rusia", a cerut Zelenski citat de Post.

"Ei vor spune: 'Asta nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populaţie nu poate fi trasă la răspundere, nu-i aşa?'. Ba poate. Populaţia a ales acest guvern şi nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu ţipă la el", a adăugat Zelenski.


UPDATE 16.10 Bătălia pentru Donbas. Trupele ruseşti şi-au intensificat atacurile: „Situaţia e încordată. Bombardamentele sunt continue. Doneţk rezistă”

Marţi, s-au raportat lupte grele în oraşele din prima linie a frontului, în special în apropiere de oraşul Doneţk, asupra cărora, potrivit oficialilor ucraineni, trupele ruse au lansat valuri de atacuri în încercarea de a finaliza cucerirea regiunii Donbas.

„Situaţia din regiune e încordată – au loc bombardamente continue pe toată linia frontului. Inamicul se foloseşte foarte mult de raiduri aeriene. Nu are niciun succes. Regiunea Doneţk rezistă”, a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Doneţk Pavlo Kirilenko.

Armata ucraineană a anunţat că a respins atacurile terestre în direcţia oraşelor Bahmut şi Avdiivka, şi a distrus unităţile de recunoaştere ruseşti, inclusiv pe cele ce operau în apropiere de Bahmut, relatează Reuters.

În jurul Harkovului, în nord-est, forţele ucrainene au preluat controlul asupra localităţii Dovghenke, de unde i-au alungat pe ocupanţii ruşi, înaintând acum spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici într-un video postat pe YouTube, potrivit Agerpres, care preia Reuters.

„Situaţia este foarte interesantă pe teren. Forţele ucrainene înaintează cu mare succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea în cele din urmă să încercuiască' trupele ruse, a spus el, referindu-se probabil la zona Harkovului.


UPDATE 15.16 Rusia ameninţă cu „demilitarizarea” viitoarei uzine pentru producerea dronelor Bayraktar din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a lansat, marţi, o ameninţare potrivit căreia va „demilitariza” viitoarea fabrică pentru producerea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina, relatează Unian, conform Agerpres.

Reacţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului vine la o zi după ce ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasili Bodnar, a afirmat că producătorul dronei turceşti Bayraktar a cumpărat un teren în Ucraina pentru a construi o uzină.


UPDATE 14.06 Energoatom: centrala nucleară din Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării standardelor de siguranţă. Unul dintre reactoare, oprit

Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram, potrivit Unian.

Ca urmare a bombardamentelor ruseşti, unitatea de azot-oxigen şi clădirea auxiliară de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost grav avariate. Riscurile de scurgere de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive persistă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare, subliniază Energoatom.

De asemenea au fost deterioraţi trei senzori de monitorizare a radiaţiilor din jurul sitului de depozitare a combustibilului nuclear uzat de pe teritoriul centralei.

"Tirurile periodice efectuate de trupele ruse din lansatoare multiple de rachete în ultimele zile au generat un risc grav pentru funcţionarea în siguranţă a centralei", susţine operatorul energetic ucrainean, indicând că a fost oprit unul din cele trei reactoare care sunt în stare de funcţionare.

Administraţia impusă de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojia, în cea mai mare parte ocupată de trupele ruse, a anunţat marţi că va întări apărarea antiaeriană a centralei pentru a preveni atacarea acesteia, potrivit EFE.

'Măsurile de apărare antiaeriană vor fi întărite', a declarat liderul prorus al Zaporojiei, Evgheni Baliţki, într-o declaraţie la televiziunea publică rusă.


UPDATE 13.46 Rezistenţa ucraineană creşte în zonele ocupate de ruşi: „Scopul nostru este de a face viaţa insuportabilă pentru ocupanţi”

Din dorinţa de a prelua conducerea în zonele ocupate de Rusia din sud-estul Ucrainei, forţele de gherilă loiale Kievului omoară oficiali pro-Moscova, distrug poduri şi terenuri şi ajută armata ucraineană prin identificarea ţintelor cheie, relatează The Associated Press.

„Scopul nostru este de a face viaţa insuportabilă pentru ocupanţii ruşi şi de a folosi orice mijloace pentru a le deraia planurile", a afirmat Andriy, un coordonator, în vârstă de 32 de ani, al mişcării de gherilă din regiunea sudică Herson. 

Andriy, membrul grupului de rezistenţă Zhovta Strichka sau „Panglica Galbenă”, a vorbit cu The Associated Press, cu condiţia să nu îi fie dezvăluită complet identitatea pentru a nu fi urmărit de ruşi. Numele grupului provine de la una dintre cele două culori naţionale ale Ucrainei, iar membrii săi utilizează panglici de această nuanţă pentru a marca potenţiale ţinte pentru atacurile de gherilă. 


UPDATE 12.16 Femeile care au fugit din Ucraina sunt chinuite de gândurile că nu se vor mai putea întoarce: „Se dă o bătălie în sufletele noastre”

De-a lungul celor şase luni de război, oamenii au putut vedea chipurile femeilor din Ucraina care şi-au părăsit ţara în încercarea de a-şi salva copiii. În sufletele acestor persoane se dă o bătălie, iar întoarcerea în ţara natală nu pare să fie cea mai bună soluţie.

Natalia Kompaniets este o mamă de 51 de ani care îşi petrece zilele alături de fiica sa. Cele două ucrainence stau în noua lor casă temporară, o cameră mobilată simplu, la primul etaj al unei clădiri dintr-o suburbie a Budapestei. 

„În fiecare zi ne gândim «ar trebui să ne întoarcem sau nu?» Există o bătălie în sufletele noastre”, a spus Kompaniets, care a părăsit oraşul Obukhiv din afara Kievului la începutul lunii martie împreună cu fiica şi nepoata ei.

Atât în Budapesta, cât şi în alte părţi din Ungaria, Polonia şi alte ţări învecinate cu Ucraina, sute de mii de refugiaţi ucraineni — în special femei, copii şi vârstnici — cugetă asupra unor întrebări similare, scrie The Guardian.

Dacă provin dintr-o parte relativ sigură a Ucrainei, este timpul să se întoarcă? Ar trebui să aştepte să se încheie războiul? Şi cât timp ar presupune această aşteptare?

Un sondaj recent efectuat de Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi a constatat că, deşi majoritatea refugiaţilor ucraineni din cele 7 ţări sondate doreau să se întoarcă în Ucraina în cele din urmă, doar 16% plănuiau să facă asta cât mai curând cu putinţă.


UPDATE 12.13 Un mesaj de ameninţare privind aruncarea în aer a centralei nucleare de la Zaporojie a apărut luni pe reţelele de socializare ruseşti Telegram şi vKontake. Ameninţarea îi este atribuită comandantului garnizoanei de la Zaporojie, Valeri Vasiliev.

„Aici fie va fi pământ rusesc, fie un pustiu”, ar fi spus Vasiliev.

Comandantul garnizoanei ruseşti i-ar fi atenţionat astfel pe ucraineni să nu încerce să elibereze sudul Ucrainei, în caz contrar existând riscul unui dezastru nuclear.

Institutul pentru Studiul Războiului se îndoieşte de faptul că ameninţarea ar fi reală, dar menţionează că ar putea avea ca ţintă intimidarea Occidentului şi descurajarea sa în a oferi ajutor, mai ales de natură militară, Ucrainei.

Potrivit şefului administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, circa 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate în prezent la centrala de la Zaporojie, iar o manipulare defectuoasă ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi pe ruşi.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, „pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei”, a scris Staruh pe contul său Telegram.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de escaladarea situaţiei de la centrala Zaporojie, aflată de la începutul lui martie sub controlul armatei ruse.

„Evidenţa nu poate fi ignorată, situaţia devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”, a spus luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Zaharova susţine că Moscova trimite zilnic date actualizate Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) despre situaţia de la centrală.

La rândul său, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, şi-a manifestat sâmbătă profunda îngrijorare în legătură cu bombardamentele de la această centrală şi a avertizat că cineva „se joacă cu focul” şi că există riscul real al unui „dezastru nuclear”.


UPDATE 11.14 Şeful Energoatom: Rusia foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie ca bază militară

Forţele ruseşti care ocupă centrala atomică de la Zaporojie au transformat complexul într-o bază militară de unde să lanseze atacuri asupra poziţiilor ucrainene, acuză şeful companiei ucrainene de stat Energoatom, relatează BBC.

Petro Kotin a declarat pentru BBC că, deşi pericolul ce ameninţă centrala este în continuare „mare”, deocamdată aceasta rămâne sigură. Aflată sub controlul forţelor ruseşti din luna martie, centrala de la Zaporojie este operată de angajaţi ucraineni.  În ultimele zile, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de atacuri asupra complexului – după ultimele lovituri, doi muncitori au fost răniţi, fiind transportaţi la spital, şi trei senzori de radiaţii au fost avariaţi.

Şeful companiei ucrainene de stat Energoatom susţine că cei nu mai puţin de 500 de soldaţi ruşi desfăşuraţi la centrală au poziţionat în zonă lansatoare de rachete. Afirmaţiile sale nu au putut fi verificate independent.


UPDATE 07.41 Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a declanşat îngrijorarea la nivel internaţional cu privire la un potenţial dezastru atomic, relatează Reuters.

Lupte grele au fost raportate în oraşele din prima linie din apropierea oraşului Doneţk din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

„Situaţia din regiune este tensionată - bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului... Inamicul lansează, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional Doneţk Pavlo Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană.

„Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă”. 

În jurul Harkivului, la nord-est, trupele ucrainene au capturat oraşul Dovhenke de la ocupanţii ruşi şi înaintau spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovici într-un videoclip postat pe YouTube.

„Situaţia este foarte interesantă. Forţele Ucrainei se mişcă cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au izbutit. Ucraina ar putea ajunge să le încercuiască”, a spus el.

În sud-est, podul cheie Antonovskyi peste râul Nipro din regiunea Herson a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încercau să distrugă liniile de aprovizionare ruseşti.

Yuri Sobolevsky, adjunctul şefului consiliului regional Herson, înlăturat de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după „acţiuni peste noapte”.

Reuters nu a putut verifica informaţiile.

Subsecretarul american al Apărării pentru politică, Colin Kahl, a declarat luni că Rusia a suferit între 70.000 şi 80.000 de victime, fie ucise, fie rănite, de când a început invazia sa în Ucraina pe 24 februarie. Rusia numeşte războiul o „operaţie militară specială”.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a numit luni orice atac asupra unei centrale nucleare drept „sinucigaş” şi a cerut inspectorilor nucleari ONU să aibă acces la Zaporojie, cel mai mare complex nuclear de acest gen din Europa.


UPDATE 05:50 Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi, potrivit Washingtonului

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse, relatează news.ro.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat  Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morţii şi răniţii. Forţele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000 de vehicule blindate dar şi rachete ghidate de precizie, inclusiv rachetele aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.


UPDATE 05:30 Zelenski aminteşte de dezastrul de la Cernobîl

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus în discuţie, luni, dezastrul de la Cernobîl şi a cerut noi sanţiuni împotriva Rusiei, ca urmare a unor lovituri la centrala nucleară Zaporojie. 

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a declarat Zelenski.

Situl centralei Zaporojie este sub control rusesc din 4 martie. La finalul săptămânii trecute ruşii au lansat rachete inclusiv lângă reactor. Cele două ţări au lansat atacuri reciproce pentru loviturile de rachete care puteau să ducă la un nou dezastru nuclear. 

„Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare”, a mai spus Volodimir Zelenski.


UPDATE 00:00 Ajutor de 4.5 miliarde de dolari pentru Ucraina

SUA a luat decizia de a oferi încă un sprijin financiar Ucrainei. Cu cei 4.5 miliarde de dolari, suma totală oferită de SUA se ridică la 8.5 miliarde de dolari, de la începutul invaziei ruse. Noile fonduri au ca scop menţinerea funcţiilor esenţiale, asistenţă socială şi financiară pentru populaţia săracă aflată în creştere din cauza războiului.

Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar putea depăşi Cernobîl 

Ambasadorul ucrainean de pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Evgheni Zimbaliuk, afirmă că un accident la centrala ucraineană din Zaporojie ar putea avea efecte mai devastatoare decât accidentul de la Cernobîl sau Fukushima. 

„Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima”, afirmă Evgheni Zimbaliuk, relatează Libertatea.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite