LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul anunţă că este în proces de izolare a unei părţi a forţelor ruse din regiunea Herson. Care este noua prioritate a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Este a 172-a zi de la începutul războiului în Ucraina, iar atenţia este captată de situaţia din jurul centralei nucleare din Zaporojie. Noi tiruri au avut loc duminică în apropierea centralei, la Energodar.

UPDATE 21.40 Ruşii au plătit pentru blindaje reactive la tancuri, dar au primit nişte cutii goale

O parte de tanchiştilor fostei Armate Roşii cad victime corupţiei endemice din sistemul militar rus. Concret, conform portalului defence-ua.com, mecanicii ucraineni care încearcă să repare tancurile abandonate de ruşi au constatat că unele astfel de maşini de luptă au primit blindaj reactiv numai pe hârtie.

Astfel, există tancuri care au fost recepţionate de unităţile militare ruseşti după „modernizare” şi au fost trimise în luptă cu toate că protecţia suplimentară era „oferită” de nişte cutii metalice goale pentru care s-au achitat, însă, bani grei.

În mod normal, pentru a avea efect aceste cutii ar fi trebuit să conţină material exploziv, dar în cel mai bun caz au fost umplute de constructori cu PAL, cauciuc sau carton. În plus, şi containerele pentru protecţia dinamică a turelei s-au dovedit a fi goale. Adică acestea au fost instalate, dar în carcase nu există elementele care ar trebui să respingă cât de cât eficient un proiectil, precizează defence-ua.com.


UPDATE 21.24 Obuze de artilerie au lovit din nou duminică oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, în contextul în care Rusia a cerut ONU să asigure securitatea sitului, relatează DPA.

Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis.

Autorităţile ruse au declarat că "naţionaliştii din Ucraina" au lovit zona, în timp ce primarul ucrainean al oraşului, Dmitro Orlov, a vorbit despre o "provocare criminală" din partea Rusiei.

Nu a existat nicio confirmare independentă a incidentului.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de trupele ruseşti din martie, este supusă bombardamentelor de mai multe săptămâni.

Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să inspecteze situl. Cu toate acestea, Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei.


UPDATE 21.02 Marea ameninţare nucleară care planează dinspre Zaporojie INFOGRAFIE

Tirurile continuă la centrala nucleară de la Zaporojie în pofida avertismentelor ONU, care solicită încetarea ostilităţilor, desfăşurarea unei misiuni internaţionale şi demilitarizarea zonei pentru prevenirea unui act „sinucigaş”.

Kievul şi Moscova şi-au aruncat din nou vina una asupra celeilalte în legătură cu tirurile constatate în ultimele trei zile la centrala nucleară din Zaporojie, unde situaţia este critică de câteva săptămâni.

„Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor” ruşi, a transmis un reprezentant al administraţiei alese a oraşului Energodar, unde se află centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Avertismentul a fost preluat de Energoatom, compania de stat responsabilă de centralele nucleare ale Ucrainei.

Continuarea aici


UPDATE 19.56 Henry Kissinger face o nouă propunere controversată în privinţa Ucrainei

Fostul consilier pentru securitate naţională la Casa Albă şi secretar de stat Henry Kissinger continuă să facă declaraţii contradictorii şi propuneri controversate pe tema războiului din Ucraina, susţinând acum că o soluţie pentru încheierea conflictului ar fi ca Rusia să păstreze Peninsula Crimeea şi teritorii din regiunea Donbass.

La 99 de ani, Henry Kissinger rămâne o voce căutată asupra chestiunilor internaţionale. Într-un nou interviu, acordat de această dată pentru publicaţia americană „The Wall Street Journal”, acest artizan al politicilor de „destindere” cu fosta Uniune Sovietică şi de „normalizare” a relaţiilor cu China în anii '70 acuză voalat administraţia Biden că îi distruge munca de-o viaţă.

Continuarea aici


UPDATE 18.47 Volodimir Zelenski a avertizat că soldaţii ruşi care trag în centrala nucleară de la Zaporojie vor deveni o „ţintă specială” pentru forţele ucrainene.

„Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră” a declarat preşedintele ucrainean, citat de Reuters.

Pe fondul temerilor legate de o catastrofă nucleară din cauza reluării bombardamentelor din ultimele zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei.


UPDATE 18.04 Prima navă a Naţiunilor Unite încărcată cu 23.000 de tone de grâu este pregătită să părăsească Ucraina

Prima navă umanitară închiriată de Naţiunile Unite pentru a transporta cereale din Ucraina a fost încărcată, duminică, cu 23.000 de tone de grâu şi este pregătită să plece pe mare, a anunţat Ministrul ucrainean al Infrastructurii, relatează AFP.

Prezent în portul Pivdenni, în oraşul Iujnîi, pentru a asista la încărcarea navei MV Brave Commander, ministrul Oleksandr Kubrakov a indicat că „nava se va îndrepta spre Africa”, Etiopia fiind ultima ţară de livrare a încărcăturii.


UPDATE 17.18 Soldaţii ruşi au aflat că invadează Ucraina abia după ce au fost atacaţi de ucraineni. Mărturia unui fost paraşutist rus: „Am început un război teribil”

Fostul paraşutist rus Pavel Filatiev, în vârstă de 33 de ani, a fost de partea forţele invadatoare timp de două luni, însă s-a retras din motive medicale. În prezent, el condamnă războiul şi a scris o carte intitulată „ZOV” (n.r. Chemare), relatează Daily Mail.

Soldaţii preşedintelui rus Vladimir Putin nu au ştiut că invadează Ucraina până când armata ucraineană nu i-a atacat, a scris fostul paraşutist rus în cartea sa. 

Filatiev a afirmat că unitatea sa a fost mutată la graniţa cu Ucraina, după ce a văzut că se vorbea despre o invazie planificată în mass-media. Mai mult decât atât, ei ar fi fost trimişi fără niciun avertisment că se vor confrunta cu forţele inamice.

Continuarea aici


UPDATE 15.26 Ucraina anunţă că este în proces de izolare a unei părţi a forţelor ruse din regiunea Herson, în contextul distrugerii podurilor din regiune

Ucraina a anunţat, duminică, că trupele ruse care traversau fluviul Nipru în regiunea ucraineană Herson, pe care Moscova o controlează, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP.

”Singurul mijloc de a traversa fluviul pentru ocupanţi sunt pontoanele de lângă podul Antonivski, dar acestea nu vor putea satisface pe deplin nevoile lor”, a declarat deputatul regional Sergui Khlan pentru televiziunea ucraineană.

El a mai spus că, ”Rusia îşi transferă centrele de comandă de pe malul drept al râului pe cel stâng, conştientă că, în cazul unei escaladări, acestea nu pot fi evacuate la timp”.

Oficialul a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al râului şi a precizat că pot oricând ”trece podurile avariate pe jos”.


UPDATE 13.25 Cum vom şti că strategia ucrainenilor din Herson are succes. Comandanţii ruşi se tem că vor pica într-o capcană | ANALIZĂ

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis, în ultima sa evaluare, că armata ucraineană se străduie să suspende liniile de comunicaţii terestre ruseşti care ajută trupele preşedintelui rus Vladimir Putin de pe malul drept al râului Nipru.

Armata ucraineană a atacat, vineri, 13 august, podul de pe barajul centralei hidroelectrice (HPP) Kakhovka, făcând podul inutilizabil pentru vehiculele grele, conform ISW.

Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei a transmis, miercuri, 10 august, că podul de la barajul HPP Kakhovka era inutilizabil. Acesta era singurul pod rutier pe care armata rusă îl mai putea utiliza, după ce trupele ucrainene au reuşit să scoată din funcţiune podul rutier Antonovski.

Continuarea aici


UPDATE 11.01 Care este noua prioritate a Rusiei în Ucraina, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice

Prioritatea Rusiei a fost probabil săptămâna trecută să reorienteze unităţi pentru a-şi consolida campania în sudul Ucrainei, informează serviciile de informaţii militare britanice într-o postare pe Twitter, relatează Reuters.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea complexului centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei. Rusia a ocupat centrala anterior în acest an.

Forţele susţinute de Rusia ale aşa-numitei Republici Populare Doneţk au continuat să încerce să pătrundă la nord de oraşul Doneţk, potrivit sursei citate.


UPDATE 08.20 Rusia vrea să-şi întărească Fondul de rezervă, cumpărând monede ale „ţărilor prietene”

Rusia ia în considerare cumpărarea de monede ale unor ţări „prietene” precum China, India şi Turcia pentru a le păstra în rezerva sa, după ce şi-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancţiunilor, a declarat banca centrală, transmite Reuters.

Într-un raport privind politica sa monetară pentru perioada 2023-2025, banca centrală a declarat că în prezent se discută diverse opţiuni privind modul de revenire la regula bugetară şi de reaprovizionare a fondului de rezervă, ţinând cont de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza acţiunilor sale în Ucraina.


UPDATE 06:15 16 nave cu cereale au plecat din porturile ucrainene după semnarea acordului cu Rusia

În timpul discursului său adresat naţiunii, Volodimir Zelenski a a anunţat că 16 nave cu cereale au plecat din Ucraina, odată cu intrarea în vigoare a acordului cu Rusia, relatează news.ro.

"Este foarte important ca iniţiativa de export cereale să dea rezultate. De la începutul implementării sale, un total de 16 nave cu cereale pentru şapte ţări de pe trei continente au părăsit porturile ucrainene. Acestea sunt Europa, Asia, Africa. La bord se aflau aproape o jumătate de milion de tone de produse agricole: porumb, grâu, ulei de floarea soarelui, boabe de soia şi alte bunuri absolut necesare pieţei globale. Acest lucru a făcut deja posibilă reducerea severităţii crizei alimentare şi a dat o oarecare speranţă de pace ţărilor care consumă produsele noastre agricole. Şi pe termen lung, poate ajuta la eliminarea completă a crizei alimentare de pe agenda globală. Desigur, dacă partenerii asigură implementarea părţii de securitate a iniţiativei şi previn provocările ruseşti şi teroarea pe mare sau împotriva porturilor noastre", a spus Zelenski.


UPDATE 06:00 Fiecare zi petrecută de contingentul rus la centrala de la Zaporojie şi în regiunile învecinate creşte ameninţarea nucleară pentru Europa, spune Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă", relatează news.ro.

"Aş dori să mă adresez locuitorilor din Nikopol, Marhaneţ, Enerhodar, Kryvoi Rog, Zaporojie şi tuturor celorlalte oraşe şi comunităţi ale noastre din regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie. Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie. De fapt, se ascund în spatele uzinei pentru a trage în Nikopol şi Marhaneţ.

Ei organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă. Dacă cineva de acolo în Rusia crede că le poate oferi ceva, atunci se înşeală. Şantajul rus nu face decât să mobilizeze şi mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea.

În fiecare zi de şedere a contingentului rus pe teritoriul CNE Zaporojie şi în regiunile învecinate ale ţării noastre creşte atât de mult ameninţarea radiaţiilor la adresa Europei, încât nici în momentele de vârf ale confruntării din timpul Războiului Rece acest lucru nu s-a întâmplat.

Desigur, ar trebui să existe un răspuns puternic la acest lucru. Diplomaţii ucraineni şi reprezentanţii statelor partenere vor face totul pentru a se asigura că noile sancţiuni împotriva Rusiei blochează în mod necesar industria nucleară rusă. Şi absolut toţi oficialii statului terorist, precum şi cei care îi ajută în această operaţiune de şantaj cu centrala nucleară, trebuie judecaţi de o instanţă internaţională. Cu siguranta aşa va fi. Şi fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage sub acoperirea centralei, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru informaţiile noastre, pentru serviciul nostru secret, pentru armata noastră.

Sunt recunoscător în mod deosebit tuturor celor care apără această centrală, care rezistă presiunii teroriştilor ruşi şi protejează Ucraina şi lumea de ameninţarea nucleară creată de ocupanţi. Sunt recunoscător tuturor lucrătorilor noştri din domeniul energiei care susţin funcţionarea stabilă a sistemului energetic al Ucrainei şi a fabricii Zaporojie în sine", a afirmat Zelenski.


UPDATE 05:00 Macron a semnat ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Emmanuel Macron a semnat, sâmbătă, în numele Franţei, protocolul de ratificare a aderării Finlandei şi Suediei la NATO, adoptat de parlamentul francez la 2 august, relatează news.ro.

“Această alegere suverană a Finlandei şi a Suediei, doi parteneri europeni, va permite întărirea securităţii lor faţă de ameninţarea actuală din vecinătatea lor şi va aduce o contribuţie semnificativă, având în vedere capacităţile acestor doi parteneri, la securitatea europeană”, a precizat sâmbătă Palatul Elysee.


UPDATE 01:00 Câinii militari din Ucraina au fost echipaţi cu echipamente de protecţie

Statul Major General ucrainean a făcut un anunţ pe reţelele de socializare prin care a spus că armata ucraineană a primit echipamente de protecţie pentru câinii militari ce merg pe front alături de soldaţi. 

„Echipamente de protecţie pentru soldaţii cu patru picioare din diferite unităţi ale Forţelor ucrainene de Apărare, de la binefăcători şi voluntari. Multe mulţumiri! Împreună vom învinge!”, a notat Statului Major General din Ucraina, relatează Libertatea.ro.


UPDATE 00.12 Ruşii au probleme cu aprovizionarea din cauza prăbuşirii podurilor peste Nipru

Ministerul britanic al apărării transmite că ruşii ar putea avea probleme de cu reaprovizionarea trupelor dintr-o zonă cheie din Ucraina, după ce podurile peste Nipru au fost distruse. Forţele armate ucrainene au lovit două poduri importante folosite de ruşi pentru transportul de provizii şi vehicule de luptă.


UPDATE 22.09 Lupte feroce în Doneţk. Ucrainenii atacă poduri pentru a izola armata rusă în Herson. Ruşii susţin că au cucerit un sat strategic

Rusia a clamat sâmbătă cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, dar care a admis totuşi că în acea zonă au loc ''lupte feroce'', în timp ce analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează agenţia EFE.

În replică la anunţul Moscovei că ar fi obţinut o victorie la Pesky, Kievul a transmis că ''agresorul încearcă să rupă'' linia defensivă a armatei ucrainene pe direcţia acestui sat, iar lupte grele au loc în zona acestuia şi în localităţile învecinate.

Situat la câţiva kilometri de oraşul Doneţk aflat sub controlul separatiştilor proruşi, satul Pesky este de mai mult de o săptămână unul dintre principalele fronturi ale războiului declanşat în februarie prin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. O cucerire a acestui sat le-ar permite trupelor ruse să-şi continue ofensiva către oraşul Avdiivka.


UPDATE 21.41 Compania rusă Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream

Compania rusă Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta Turkstream, care aduce gazele prin Serbia, a declarat sâmbătă un oficial al Ministerului de Externe ungar, transmite Reuters.

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a menţinut ceea ce numeşte relaţii pragmatice cu Moscova de la invadarea Ucrainei de către Rusia, creând tensiuni cu unii aliaţi ai Uniunii Europene dornici să adopte o linie mai dură. Â

Ungaria, care este dependentă în proporţie de 85% de gazul rusesc, se opune ferm ideii oricăror sancţiuni UE asupra importurilor de gaze ruseşti, iar prim-ministrul Viktor Orban a făcut lobby din greu pentru a obţine o scutire de la sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei ruseşti.


UPDATE 20.58 Ucraina anunţă distrugerea unui pod esenţial din regiunea Herson, ocupată de forţele ruse

Ucraina anunţă că a distrus un alt pod esenţial pentru forţele ruse care ocupă regiunea sudică a Hersonului, relatează BBC.

Podul deasupra barajului din oraşul Nova Kakhovka - pe care Ucraina l-a atacat anterior – nu mai este funcţional în prezent, susţine Kievul. Afirmaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

Anunţul vine la doar câteva săptămâni după ce podul-cheie Antonivski a fost scos din funcţiune de forţele ucrainene.


UPDATE 18.16 A folosit Ucraina un sistem propriu de rachete pentru a lovi aerodromul Saki din Crimeea? Ce spun experţii

Indiferent ce tactică sau armă ar fi folosit forţele ucrainene în atacul asupra aerodromului Saki din Crimeea, la peste 200 de kilometri în spatele liniei frontului, este cert că armata rusă a primit o lovitură serioasă, de natură să-i afecteze nu numai capacităţile defensive, ci şi moralul, mai ales după ce a pierdut nava-amiral Moskva într-o manieră similară, Moscova simţindu-se la adăpost.

Aerodromul Saki, situat la 90 de kilometri nord de oraşul-port Sevastopol, care găzduieşte Flota Rusă la Marea Neagră, a fost zguduit de 12 explozii, succedate la mici intervale de timp.

Moscova nu a recunoscut că a avut loc vreun atac sau că ar fi suferit pierderi, şi nici Ucraina nu şi-a asumat făţiş responsabilitatea. S-au vehiculat mai multe ipoteze privind provenienţa atacului sau modul în care a fost comis, majoritatea punându-l în seama unei acţiuni a partizanilor sau a forţelor speciale ucrainene.

Iar asta pentru că se presupune că forţele ucrainene nu au avut la dispoziţie arme cu rază lungă de acţiune cu ajutorul cărora să lovească atât de departe de linia frontului. SUA au exclus să furnizeze Ucrainei arme ATACMS, rachete balistice tactice cu rază de 300 de kilometri.

Prin urmare, următoarele posibilităţi ar fi ca ucrainenii să fi folosit muniţie produsă intern sau echipamente pe care partenerii occidentali le-ar fi putut trimite fără a le face publice.


UPDATE 17.49 Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie. Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc: „Noi provocări din partea ocupanţilor ruşi”

Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Potrivit localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare

„Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi'', a indicat pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom, redistribuind un mesaj al liderului local din Energodar - oraşul unde se află centrala - rămas loial Kievului. „Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare'', se mai menţionează în acelaşi mesaj, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.


UPDATE 17.15 Planul Estoniei şi Finlandei de a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: „Marea Baltică va fi o mare NATO”

Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar, consemnează agenţia EFE.

Într-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanţa coordonării acestor sisteme odată cu aderarea Finlandei la NATO, o măsură pe care a convenit-o săptămâna aceasta cu omologul său finlandez, Antti Kaikkonen.


UPDATE 16.33 Şeful cabinetului lui Zelenski, editorial în The Guardian: „Ţara mea, Ucraina, are o propunere pentru Occident care ar face întreaga lume mai sigură”

Într-un editorial publicat în The Guardian, Andrii Iermak, şeful cabinetului prezidenţial al Ucrainei, pledează pentru noi garanţii de securitate din partea Occidentului după ce memorandumul de la Budapesta, prin care Ucraina a renunţat la arsenalul său nuclear, s-a dovedit un eşec, permiţând Rusiei să invadeze această ţară.

Andrii Iermak îşi începe editorialul amintind de scrisoarea trimisă în noiembrie 1994 de fostul preşedinte rus Boris Elţîn omologului său american Bill Clinton în care indica oportunitatea  „unui tratat ruso-ucrainean istoric de prietenie, cooperare şi parteneriat”.

Continuarea aici


Andrii Iermak FOTO EPA-EFE

Andrii Iermak FOTO EPA-EFE

UPDATE 14.58 Rusia confirmă că negociază cu SUA eliberarea traficantului de arme Viktor Bout la schimb cu baschetbalista Brittney Griner şi încă un american

Rusia este pregătită să efectueze un schimb de prizonieri, care ar permite eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare la Moscova, pentru deţinere de stupefiante, a declarat un diplomat rus, relatează L’Equipe.

Alexander Dartchiev, directorul departamentului America de Nord al Ministerului rus de Externe, a confirmat, sâmbătă, că Statele Unite şi Rusia discută despre un posibil schimb de prizonieri, în care este implicată sportiva Brittney Griner, condamnată la începutul lunii august la nouă ani de închisoare, pentru deţinere de narcotice, respective canabis terapeutic, pentru care avea reţetă medicală.


UPDATE 14.00 Estonia critică lipsa restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii ruşi: „Nu este corect ca doar trei ţări să ducă povara”

Premierul estonian critică lipsa unor restricţii corespunzătoare de călătorie în spaţiul Schengen pentru cetăţenii ruşi, susţinând că lipsa acestora acestora reprezintă o povară „nedreaptă” pentru ţările vecine Rusiei.


UPDATE 13.08 Ministrul ucrainean al Sănătăţii acuză Rusia de crimă împotriva umanităţii prin blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile în zonele ocupate

Ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, a acuzat autorităţile ruse de crimă împotriva umanităţii prin blocarea accesului la medicamente la preţuri accesibile în zonele invadate de forţele ruse, relatează The Associated Press.

Viktor Liaşko a declarat într-un interviu pentru The Associates Press că autorităţile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenţionate de stat oamenilor din oraşele şi satele ocupate.


UPDATE 11.49 Rusia avertizează SUA că orice confiscare a activelor ruseşti va distruge complet relaţiile bilaterale dintre cele două ţări

Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat, sâmbătă, şeful Departamentului Nord-American al Ministerului rus de Externe, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de Reuters.


UPDATE 11.16 Două agenţii internaţionale de evaluare financiară anunţă că Ucraina este în incapacitate de plată

Agenţiile internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au redus, vineri, ratingul de ţară acordat Ucrainei până la SD („selective default”), şi RD („restricted default”), în condiţiile în care consideră că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, relatează Reuters, conform Agerpres.

O ţară este considerată în incapacitate de plată („default”) când nu îşi poate respecta obligaţiile financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi numit drept parţial  atunci când statul nu rambursează o parte din angajamentele sale.


UPDATE 10.31 Problema podurilor atacate de ucraineni în Herson şi cum încearcă armata rusă să rezolve o „vulnerabilitate cheie”

Ministerul britanic al Apărării a transmis, în evaluarea de sâmbătă dimineaţa, că principalele poduri de pe malul vestic al râului Nipru din Herson au fost scoase din uz de atacurile ucrainene şi reprezintă o „vulnerabilitate cheie” pentru armata rusă.

Conform buletinului asupra evoluţiei războiului declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina: 

Cele două poduri rutiere care oferă acces la teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic al râului Nipru în regiunea Herson sunt acum, probabil, scoase din uz în scopul unei reaprovizionări militare substanţiale. 


UPDATE 10.02 Noua armă a Rusiei în războiul din Ucraina: „Foametea este singura noastră speranţă. Va veni în curând”

Maşinăria de propagandă pro-Kremlin arată că responsabile pentru preconizata criză alimentară mondială sunt sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei, se arată într-o analiză a portalului EU vs Disinfo.

Experţii în dezinformare ai Rusiei susţin în mod fals că Occidentul este responsabil şi beneficiază de pe urma crizei alimentare globale, se arată într-o analiză a site-ului Comisiei Europene - Eu vs Disinfo, care analizează ştirile false transmise de instituţiile media pro-Kremlin. 

Jurnaliştii ruşi susţin că sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei vor determina criza alimentară mondială, ignorând faptul că sancţiunile au ca obiectiv capacitatea Rusiei de a purta război în Ucraina şi nu agricultura, arată sursa citată. De fapt, criza alimentară globală a fost exacerbată de războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Continuarea aici


UPDATE 09.11 Ce s-a ales de brigada „onorifică” a Moscovei acuzată de atrocităţile de la Bucea. Mărturia unui medic: „Băieţii s-au săturat”

Un material realizat de RFE/RL urmăreşte parcursul unei brigăzi ruseşti care a intrat în vizorul întregii lumi prin prisma masacrelor asupra civililor comise după retragerea trupelor ruseşti din regiunea Kiev. Reportajul se bazează pe mărturia unei persoane care lucrează în divizia medicală a unităţii militare, care îşi are cartierul în estul extrem al Rusiei.

„În ianuarie, au fost trimişi în Belarus pentru exerciţii şi apoi înapoi în Ucraina, dar nimeni nu i-a mai lăsat să plece”, să se întoarcă acasă sau să meargă în permisie, a mărturisit Alecsei Astaşov, medic în divizia medicală a divizie militare, care a stat de vorbă pe larg cu reporterii RFE/RL pe reţeaua socială rusă VK.

Continuarea aici


UPDATE 08.01 SUA, îngrijorată de informaţii conform cărora „autorităţi ilegitime” pun sub acuzare cetăţeni străini în Ucraina

SUA este îngrijorată de informaţii conform cărora cetăţeni britanici, suedezi şi croaţi au fost puşi sub acuzare de către "autorităţi ilegitime din estul Ucrainei", a afirmat, vineri, secretarul de stat Antony Blinken, potrivit Reuters.

"Rusia şi reprezentanţii săi au obligaţia de a respecta legea umanitară internaţională, inclusiv drepturile şi protecţiile permise prizonierilor de război", a scris Blinken, pe Twitter.


UPDATE 06:25 Zelenski: Restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forţele ruse în Ucraina, "poate exista o singură atitudine faţă de Rusia - cea faţă de un stat terorist", el subliniind că restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte.

"Nu se poate transforma Europa într-un supermarket unde nu contează cine intră, iar principalul lucru este să plătească pentru bunuri", declară preşedintele ucrainean.


UPDATE 06:00 S&P plasează Ucraina la o treaptă distanţă de incapacitate de plată

S&P a retrogradat ratingul de credit al Ucrainei la ultima treaptă înainte de intrarea în incapacitate de plată, din cauza moratoriului asupra datoriei externe obţinut miercuri, relatează Hotnews. 

"Având în vedere termenii şi condiţiile anunţate ale restructurării şi în concordanţă cu criteriile noastre, considerăm că această tranzacţie este (...) echivalentă cu o incapacitate de plată", a precizat S&P într-un comunicat.


UPDATE 04:00 Zelenski a vorbit cu Papa Francisc căruia i-a mulţumit pentru rugăciunile sale pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, vineri, într-un mesaj pe Twitter, că a vorbit cu Papa Francisc.

”Îi suntem recunoscători Suveranului Pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucraina”, a transmis preşedintele.

"L-am informat despre agresiunea pe care Federaţia Rusă o desfăşoară împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei", a scris preşedintele ucrainean, vineri, pe Twitter.

Acesta a multumit pentru rugăciuni şi a apreciat că Ucraina are nevoie ”de sprijinul liderilor spirituali ai lumii”. "Îi suntem recunoscători Suveranului Pontif pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali ai lumii, care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le comite în Ucraina", a adăugat el, relatează news.ro.


UPDATE 01:00 Ruşii fac progrese în apropierea oraşului Bakhmut, afirmă ucrainenii

Armata ucraineană afirmă că ruşii fac progrese în apropiere de oraşul Bakmut, din estul Ucrainei. 

„În direcţia Pokrovske – Bakhmut, inamicul a avut un succes parţial şi încearcă să obţină un punct de sprijin”, a declarat vineri statul major al Forţelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat, conform CNN. 

Deşi forţele armate ruse au încercat să străpungă apărarea uniţăţii ucrainene, atacurile au fost fără succes în direcţia mai multpr aşezări din apropierea oraşului Bakhmut. 

„Cu acţiuni ofensive şi de asalt, ocupanţii ruşi au încercat fără succes să străpungă apărarea unităţilor noastre şi să avanseze în direcţia aşezărilor Spirne, Ivano-Dariivka, Vyimka, Yakovlivka, Kodema, Vershyna şi Zaitseve. Au suferit pierderi şi au plecat haotic. Luptele continuă în unele zone”, a mai adăugat armata ucraineană, relatează Libertatea.ro.


UPDATE 00.12 Zelenski propune prelungirea legii marţiale în Ucraina pentru încă 3 luni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus parlamentului un proiect de lege menit să prelungească legea marţială pentru încă 3 luni. Zelenski a impus legea marţială pe 24 februarie, zi în care ruşii au atacat pentru prima dată Ucraina. Actuala lege urmează să expire pe 23 august. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite