LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski, vizită în Harkov. Luptele pentru Severodoneţk continuă. Un comandant rus al trupelor de paraşutişti, ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri în oraşul Cernihiv. FOTO Getty Images
Distrugeri în oraşul Cernihiv. FOTO Getty Images

Este ziua a 95-a a conflictului militar de pe teritoriul Ucrainei. Preşedintele Zelenski le promite cetăţenilor ucraineni că este doar o chestiune de timp până când vor câştiga războiul cu Rusia.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.20 Noi imagini din satelit arată că un vas rusesc încărcat cu cereale, despre care se presupune că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, fiind în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni.

Noile imagini, furnizate de Maxar Technologies, arată sosirea vasului Matros Poznici în Latakia, în data de 27 mai, conform CNN.

Acesta este unul dintre cele trei vase care au încărcat cereale în portul Sevastopol din Crimeea de la invazia rusă a Ucrainei.

A fost văzut ultima oară în Sevastopol, în data de 19 mai, şi ulterior urmărit în tranzitând strâmtoarea Bosfor şi spre sud de-a lungul coastei turceşti. Se estimează că vasul transportă 30.000 de tone de cereale. 

Un alt vas rusesc a fost văzut de asemenea, în ultimele două săptămâni, încărcând cereale la Sevastopol.

CNN a relatat, anterior, că un convoai de camioane a fost văzut transportând cereale de la ferme şi silozuri din sudul Ucrainei în Crimeea.

 Autorităţile ucrainene au estimat, la începutul acestei luni, că forţele ruse din zonele ocupate au confiscat peste 400.000 de tone de cereale.

UPDATE 20.55 Republica Cehă intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochová.

"Este crucial ca ajutorul să fie constant", a afirmat ea, precizând că Praga a trimis Kievului un ajutor militar de peste 140 milioane de euro de la începutul invaziei ruse din Ucraina, conform Agerpres.

Ministrul a confirmat că printre echipamentele militare trimise se află şi armament greu, însă nu a oferit detalii exacte despre tipul şi amploarea acestui sprijin, invocând motive de securitate. 

Totuşi, media din Republica Cehă au relatat că, printre altele, au fost furnizate tancuri T-72, vehicule de luptă de infanterie BMP-1, mortiere Dana şi posibil chiar elicoptere de luptă de tip sovietic Mil Mi-24.

UPDATE 18.30 Procuratura Generală ucraineană estimează duminică, într-un nou bilanţ, că 242 de copii au fost ucişi, iar alţi 440 de copii au fost răniţi de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, în urmă cu peste trei luni, relatează AFP.

Majoritatea copiilor au fost ucişi şi răniţi în regiunea Doneţk - 153, precizează biroul procurorului general ucrainean într-o postare pe Telegram.

Alte 116 victime copii s-au înregistrat în regiunea Kiev, iar 106 în regiunea Harkov.

Acest bilanţ nu include victime copii în regiuni ocupate de către forţe ruse şi în care sunt în desfăşurare confruntări armate pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 17.29 Volodimir Zelenski spune că nicio declaraţie din partea vreunui oficial rus nu contează în cadrul negocierilor, pentru că „toţi aceşti oameni sunt nişte nimeni” în faţa dictatorului lor, Vladimir Putin

„Nu contează ce spune ministrul lor de externe. Nu contează ce ne spune nouă vreun grup de negociatori. Toţi aceşti oameni sunt nişte nimeni, din păcate”, a spus preşedintele ucrainean într-un interviu acordat unei televiziuni olandeze.

Consilierul principal al preşedintelui ucrainean şi şeful delegaţiei ucrainene în negocierile cu ruşii, Mihailo Podoliak, a declarat, sâmbătă, că nu există nicio garanţie că vreun acord cu Rusia va fi respectat, adăugând că singura modalitate de a opri invazia ruşilor este prin forţă.

UPDATE 16.49 Volodimir Zelenski a efectuat duminică o vizită la Harkov, unde s-a întâlnit cu apărători ai oraşului, transmite presa de la Kiev.

„Harkov. Poziţiile avansate ale armatei noastre. Simt o mândrie nemărginită faţă de apărătorii noştri. Riscându-şi viaţa zilnic, luptă pentru pentru libertatea Ucrainei. Vă mulţumim pentru serviciul vostru”, se arată într-un mesaj distribuit de către Zelenski pe Telegram.

Cu prilejul acestei vizite, Zelenski a înmânat distincţii de stat.

„Vreau să vă mulţumesc pentru serviciile oferite. Vă riscaţi viaţa pentru noi toţi şi pentru statul nostru. Vă mulţumim pentru protejarea independenţei Ucrainei. Aveţi grijă de voi!”, a declarat preşedintele ucrainean.

UPDATE 16.10 Bătălia pentru Donbas făcea ravagii duminică, forţele ruse încercând să strângă laţul în jurul oraşelor Severodoneţk, bombardat neîncetat, şi Lîsîceansk, relatează AFP.

Situaţia la Lîsîceansk s-a „agravat puternic”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai.

„Un obuz rusesc a căzut pe un imobil de locuinţe. O fată a murit pe loc, iar alte patru persoane au fost spitalizate”, anunţă el.

Cu o zi înainte, sâmbătă, situaţia a fost de asemenea „dificilă” în acest oraş, potrivit lui Haidai.

Un cinematograf a fost distrus, iar alte 22 de imobile au fost avariate, precizează guvernatorul.

UPDATE 15.37 O expoziţie care prezintă mai multe echipamente militare ruseşti distruse de armata ucraineană a fost deschisă sâmbătă în Piaţa Mihailivska din Kiev.

Expoziţia este organizată pentru a sărbători eroismul şi curajul Forţelor Armate şi al întregului sector de securitate şi apărare ucrainean, dar şi să le reamintească ucrainenilor că războiul este încă în desfăşurare, a precizat ministrul Apărării Oleksii Reznikov, prezent la inaugurare alături de ministrul de Interne Denis Monastîrski.

„Este prea devreme să ne relaxăm. Războiul continuă, iar acum sunt bătălii dificile în regiunea Donbas, regiunea Harkov şi sudul Ucrainei. Trebuie să arătăm lumii întregi că ceea ce se pretinde a fi a doua cea mai puternică armată din lume poate şi ar trebui să fie înfrântă. Ei trebuie distruşi. Şi expoziţia este doar o dovadă a acestui lucru”, a adăugat ministrul ucrainean al Apărării.

UPDATE 15.31 Patriarhul Kirill I a susţinut duminică faptul că „înţelege” decizia Bisericii Ortodoxe din Ucraina de a întrerupe relaţiile cu Moscova din cauza războiului.

„Înţelegem în întregime suferinţele actuale ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina, înţelegem că Beatitudinea Sa mitropolitul Onufri şi episcopia sa trebuie să acţioneze în cel mai înţelept mod posibil, pentru a nu complica viaţa poporului credinciios”, a declarat Kirill I în timpul unei liturghii ţinute în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

UPDATE 15.27 Comandantul unei companii de paraşutişti militari din cadrul armatei ruse a fost lichidat în timpul unei operaţiuni aeropurtate, relatează publicaţia Zerkalo Nedeli, care citează Centrul ucrainean pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională.

Conform sursei citate, căpitanul Aleksandr Viguliar a fost ucis în urmă cu trei luni, în timpul reconstituirii „Operaţiunii Viazma”.

„Acum trei luni, Aleksandr Viguliar şi compania sa au refăcut operaţiunea aeropurtată Viazma, dar acest lucru nu l-a ajutat când s-a întâlnit cu soldaţii ucraineni”, se arată într-un comunicat.

Moartea căpitanului Viguliar este anunţată la scurt timp după cea a locotenent-colonelului Aleksandr Dosiagaev, comandantului unui batalion din Regimentul 104 de asalt aerian.

UPDATE 14.23 Rusia duce un genocid în Ucraina, denunţă aproape zilnic Volodimir Zelenski. Primul raport independent asupra acestui subiect foarte sensibil a fost publicat vineri de centrul american de reflecţie New Lines Institute şi Raoul Wallenberg Centre for Human Rights. Concluzia: „Există indubitabil un risc foarte serios de genocid” în Ucraina.

Potrivit acestui raport întocmit de 30 de experţi în domeniu, există „motive rezonabile de a conchide că Rusia este responsabilă de incitare directă şi publică la comiterea unui genocid şi a unui ansamblu de atrocităţi din care se poate deduce intenţia de a distruge în parte grupul naţional ucrainean”. 

Incitarea se traduce prin umătoarele aspecte: negarea identităţii ucrainene de către Rusia; recurgerea la acuzaţia în oglindă, „în care autorul (Rusia, n. red.) acuză grupul ţintit (Ucraina, n. red.) că planifică sau comite atrocităţile care îi sunt imputate lui”; reducerea ucrainenilor la etichete precum „nazişti şi inamici de moarte, ceea ce îi face ţinte legitime sau necesare pentru nimicirea lor”; catalogarea ucrainenilor ca o ameninţare existenţială pentru ruşi; condiţionarea publicului rus la comiterea sau la tolerarea atrocităţilor.

Această retorică serveşte legitimării unei „scheme de atrocităţi din care se poate deduce intenţia de a distruge în parte grupul naţional ucrainean”, se arată în raport. Textul citează îndeosebi crimele în masă comise de forţele ruse în zonele ocupate de ele, cum s-a întâmplat la Bucea, atacurile deliberate asupra adăposturilor şi spitalelor, bombardarea zonelor rezidenţiale, utilizarea violului ca armă de război şi deportarea ucrainenilor în Rusia. Toate aceste elemente fac parte din genocid.

UPDATE 12.28 Volodimir Zelenski solicită ca Rusia să fie declarată „stat terorist”, aşa cum arată „realitatea de zi cu zi” din ţara sa de la lansarea războiului de către Vladimir Putin, pe 24 februarie.

„Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur şi simplu corespunde realităţii. Ar fi corect şi aceasta reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi vor să o ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie stabilit legal”, a declarat Zelenski sâmbătă seara.

Şeful statului ucrainean a mai declarat că se pregăteşte pentru reuniunea Consiliului European, programată pentru 30 şi 31 mai, prilej cu care va vorbi despre „teroare”.

„Teroare pe pământul Ucrainei, teroare pe piaţa energetică a întregii Europe, nu numai la noi în ţară, teroare pe piaţa alimentară şi deja la scară globală. Şi ce fel de teroare va mai urma? (...) A devenit de fapt singura forma de acţiune a statului rus în raport cu Europa”, a afirmat el.

Lituania a declarat deja Rusia drept „un stat care sprijină şi comite acte teroriste”.

UPDATE 12.03 Un număr important de britanici - foşti militari şi civili - au sărit în ajutorul ucrainenilor pentru a respinge invazia rusă. Unul dintre ei este Ben Grant, fiul deputatei conservatoare Helen Grant, fost ministru al Sportului şi Turismului. Mai multe filmuleţe dramatice cu Ben Grant pe câmpul de luptă au apărut în presa britanică.

Într-un filmuleţ, Ben Grant, un fost soldat în vârstă de 30 de ani, poate fi văzut în timp ce atacă un blindat rus cu un lansator de rachete. În alt fimuleţ, fiul deputatei Helen Grant apare cărând prin pădure şi printre rafale de focuri de arme un soldat rănit la picior. 

„Ne mişcăm sau vom muri”, spune el.

Potrivit Daily Telegraph, care a făcut publice filmuleţele, Ben Grant s-a înrolat de partea Ucrainei încă din primele zile ale războiului. El şi ceilalţi 14 membri ai echipei sale ar fi fost implicaţi în contraofensiva de la Harkov, la capătul căreia invadatarii ruşii fuseseră împinşi până aproape la graniţa cu ţara lor.

Într-un final, soldatul rănit a fost dus la un spital din Kiev, iar medicii au reuşit să-i salveze piciorul.

UPDATE 10.41 Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat duminică că au lichidat 30.150 militari ruşi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Ultimul bilanţ al pierderilor ruse publicat oficial de Moscova a fost pe 25 martie, conform căruia 1.351 de militari au fost ucişi în Ucraina.

„30.000. Această cifră enormă ne face să fim bucuroşi? Nu. Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple. Dar câtă vreme cât un militar inamic se va afla pe teritoriul nostru, vom contina să fim nefericiţi. Vom continua să fim nefericiţi, indiferent de câte zerouri vom adăuga la această statistică oribilă”, se arată într-un comunicat postat pe contul de Twitter al ministerului ucrainean al Apărării.

Principalele pierderi suferite de forţele ruse cu o zi în urmă au fost înregistrate în direcţia Bahmut, în Donbas, a precizat ministerul ucrainean al Apărării.

Ucrainenii au mai anunţat că au distrus 1.338 de tancuri, 3.270 de maşini blindate, 631 de piese de artilerie şi 203 de lansatoare multiple de rachete de tip Katiuşa (MLRS), 207 avioane, 174 de elicoptere, 504 drone şi 116 rachete de croazieră.

Pe 8 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis că Rusia a înregistrat „pierderi semnificative” în Ucraina.

UPDATE 09.59 Ucrainenii au anunţat sâmbătă seară că au început o ofensivă importantă în sudul ţării. Au atacat în forţă inamicul din direcţia Nikolaev şi ar fi silit armata rusă să se retragă în dezordine spre Herson. La rândul lor, ruşii au anunţat preluarea controlului in Lîman, informaţii neconfirmate de Kiev. Luptele pentru Severodoneţk continuă, forţele ruse efectuând operaţiuni de asalt, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Luptele pentru oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei continuă, forţele ruseşti efectuând operaţiuni de asalt, transmite Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, potrivit Sky News. „Folosind artileria, forţele Rusiei au desfăşurat operaţiuni de asalt în zona oraşului Severodoneţk”, a spus Statul Major într-un comunicat pe pagina sa de Facebook. „Luptele continuă”. „Rămân o ameninţare bombardamentele şi raidurile aeriene dinspre Belarus asupra obiectelor din infrastructura ucraineană”. „Severodoneţk este sub tiruri de foc constant al inamicului”, a scris pe reţelele sociale poliţia.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că lupte importante se duc şi în Lîsîceansk, Bahmut şi Popasna iar Mikolaiv a fost bombardat sâmbătă, ducând la moartea unui civil. Liderul de la Kiev a spus că se aşteaptă ca Occidentul să vină cu ajutor militar săptămâna viitoare pentru ca forţele ucrainene să poată lupta împotriva ofensivei ruse din Donbas.

În ultimele 24 de ore, armata rusă nu a reuşit să cucerească prea mult teren în faţa rezistenţei îndârjite a ucrainenilor, care au reuşit să recupereze mai multe localităţi pierdute în zilele trecute, în jurul oraşului Severodoneţk şi în sudul acestuia. Asta, deşi ruşii se laudă deja că au pus stăpânire pe Lîman, al doilea mare oraş din regiune.

Toate oraşele ucrainene de pe linia frontului sunt bombardate intens de ruşi. În Lisihansk, poliţiştilor le revine sinistra misiune de a duce cadavrele în gropi săpate în pripă la marginea localităţii.

„E imposibil să ţină pasul cu numărul de morţi din cauza intensităţii luptelor. Numai aici sunt 150 de cadavre. Deja sapă alte gropi, nu doar asta, ci şi acest şanţ imens, pentru că se aşteaptă la mult mai multe victime”, a raportat un jurnalist Sky News.

„În multe privinţe, luptele sunt foarte apropiate, le-aş descrie drept lupte de cuţit. Sunt orase, sate şi cătunuri în care ucrainenii şi ruşii luptă foarte aproape unii de alţii. Şi totul e foarte dinamic. Se întâmplă ca localităţi să caăa astăzi în mâinile ruşilor, iar ucrainenii să le recucerească după câteva zile”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului.

Dacă ruşii reuşesc să cucerească Severodoneţk, următoarea linie de apărare e chiar în oraşul Lisihansk. Mai toţi locuitorii au fost evacuaţi. În timp ce bărbaţii se îndreaptă spre front sau spre taberele de antrenament, femeile şi copiii au plecat spre vestul Ucrainei.

UPDATE 09.28 Un ofiţer FSB a descris starea liderului rus ca fiind „o formă severă de cancer care progresează rapid”. Acesta a explicat că preşedintele nu mai are de trăit „mai mult de doi-trei ani”, dar şi că Putin a început să-şi piardă vederea.

Informaţia despre boala preşedintelui rus a apărut ca parte a unui mesaj al agentului rus către fostul agent FSB Boris Karpicikov, scrie dailymail.co.uk.

În mesaj mai este specificat faptul că Putin refuză să poarte ochelari din cauza temerilor că ar putea admite o formă de slăbiciune, dar şi că îşi atacă subordonaţii „cu o furie necontrolată”.

Noutăţile apar pe măsură ce ştirile despre deteriorarea sănătăţii sale continuă să se scurgă pe un canal de Telegram ce susţine că are surse în interiorul Kremlinului.

Vladimir Putin ar fi bolnav de cinci ani şi este înconjurat constant de o echipă de medici care îi monitorizează starea de sănătate.

Înfăţişarea sa drastică schimbată, de la om puternic la unul bolnav, a stârnit, de asemenea, suspiciuni că este grav bolnav.

Putin, în vârstă de 69 de ani, a avut o serie de pauze ciudate în ultimii cinci ani, precum şi numeroase vizite la medic.

UPDATE 09.06 Tot mai mulţi ruşi strâng bani pentru a trimite echipamente şi alimente soldaţilor trimişi „desculţi“ pe front de Vladimir Putin, în timp ce bugetul armatei ruse este unul dintre cele mai mari din lume. Mulţi se întreabă dacă banii nu au ajuns în iahturile şi propietăţile de zeci şi sute de miliarde de euro ale elite ruse din străinătate.

Natalia Abieva este agent imobiliar specializat în închiriere de apartamente în oraşul Nijni Novgorod, la est de Moscova. Dar în ultima vreme, ea a învăţat multe despre medicina de război.

Pachetele de granule hemostatice, a aflat ea, pot opri sângerările catastrofale; Acele de decompresie pot reduce presiunea într-un piept perforat. La un spital militar, un comandant rănit i-a spus că un tovarăş i-a murit în braţe pentru că nu erau disponibile tuburi ale căilor respiratorii care să-l ajute să respire.

Natalia Abieva, în vârstă de 37 de ani, a decis să ia lucrurile în propriile mâini. Miercuri, ea şi doi prieteni au pornit într-o dubă spre graniţa cu Ucraina pentru a şaptea oară de la începutul războiului în februarie, aducând ceapă, cartofi, radio-uri, binocluri, echipament de prim ajutor şi chiar un set mobil de stomatologie. De la începutul războiului, a spus ea, ea a strâns peste 60.000 de dolari pentru a cumpăra alimente, haine şi echipamente pentru soldaţii ruşi care servesc în Ucraina, scrie The New York Times.

UPDATE 08.41 Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

"Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală", a spus el duminică dimineaţa.

Când Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a dat vina pe pe agresiunea Occidentului şi a NATO. Însă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat-o ca o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la „ce nu merge bine în Ucraina”, declarând că Rusia a întârziat cu privire la invazia sa după doar câteva zile şi încercând să „amintească lumii” că are un efect de descurajare.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanţe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare "strategice" care pot fi lansate pe distanţe mult mai mari şi pot ridica spectrul războiului nuclear total.

Dar termenul include încă multe tipuri de arme, inclusiv bombe mai mici şi rachete folosite pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

În interviul cu Clive Myrie de la BBC, ambasadorul a negat, de asemenea, că forţele ruse bombardează civili şi a spus că acuzaţiile de crime de război din oraşul Bucha sunt o ""fbricaţie".

La întrebarea: "De ce Rusia conduce acest război în acest fel, comitând crime de război?”  Kelin a răspuns: "Primarul Bucei în declaraţia sa iniţială a confirmat că trupele ruse au plecat, totul este curat şi calm, oraşul într-o stare normală.Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă. Dar în continuare, după ce s-a făcut - dar oricum..."

Myrie l-a întrebat apoi: "Deci toate acestea sunt inventate, domnule? Toate acestea sunt o născocire? Toate aceste dovezi sunt o născocire?"

"În opinia noastră, este o născocire. Este folosită  doar pentru a întrerupe negocierile", a răspuns ambasadorul.

Rusia a mai făcut astfel de acuzaţii, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că imaginile cu cadavrele din Bucea au fost "înscenate" după ce ruşii s-au retras.

Acest lucru a fost contrazis de numeroase relatări ale martorilor oculari ale rezidenţilor, care au declarat pentru BBC că trupele ruse i-au executat sumar pe cei dragi.

UPDATE 06:00 Zelenski afirmă că teroarea a devenit singura formă de acţiune a Rusiei în raport cu Ucraina şi Europa 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare.

"Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia trebuie, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat - sponsor al terorismului. Acest lucru este pur şi simplu adevărat. Acest lucru este corect şi reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi sunt dornici să-l ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie să fie consacrat legal.", a declarat Zelenski.

UPDATE 04:00 Zelenski promite că Ucraina va lua totul înapoi de la Rusia

Preşedintele ucrainean a declarat, în timpul discursului său de sâmbătă noapte, că timpul până la eliberarea Ucrainei se scurtează zîn fiecare zi şi este doar o chestiune de timp până când ţara sa va triumfa. 

„Ucraina va lua totul înapoi. Şi este doar o chestiune de timp. În fiecare zi, la aceeaşi oră, timpul până la eliberare se scurtează. Tot ceea ce facem este pentru asta.”, a declarat Zelenski. 

UPDATE 00:00 Ruşii au bombardat oraşul Krivii Rih din sudul Ucrainei

Armata rusă a luat cu asalt oraşul ucrainean Krivii Rih, aflat în sudul Ucrainei, din regiunea Dnipropetrovsk. Nu au fost înregistrate victime în urma acestui bombardament. 

Guvernatorul din Luhansk: Oraşul Severodoneţk, în continuare sub steag ucrainean

Serhiy Haidai a declarat că oraşul Serevoroneţk, din regiunea Lugansk, române sub controlul ucrainean, chiar dacă bombardamentele ruşilor sunt necruţătoare. Guvernatorul a anunţat că luptele continuă în satele de la periferia oraşului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite