Război în Ucraina. Zelenski, supărat pe oficialii săi, pe care îi acuză că divulgă informaţii. Noi atacuri în Doneţk: şapte civili ucişi, evacuările continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este a 170-a zi de la startul invaziei ruse pe teritoriul ucrainean. Zelenski i-a atacat pe oficialii săi guvernamentali pe care i-a făcut iresponsabili deoarece fac publice tacticile militare ale Kievului doar pentru nişte titluri zgomotoase.

UPDATE 21.51 Washington susţine că Rusia vrea să organizeze mai multe referendumuri în Ucraina

Oficiali de la Washington susţin că Rusia a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în estul Ucrainei, într-o tentativă de a le atrage mai aproape populaţia.

Un oficial senior din Consiliul pentru securitate naţională a spus că Rusia intenţionează să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk şi părţi din Harkov.

„Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri", a spus el.

„Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni", a adăugat oficialul citat, scrie Agerpres.


UPDATE 21.41 Armata rusă şi-a intensificat atacurile aeriene şi încearcă să-şi relanseze ofensiva în Donbas

Armata rusă şi-a intensificat vineri atacurile aeriene asupra poziţiilor ucrainene, în încercarea de a-şi scoate din impas ofensiva desfăşurată în Donbas, în estul Ucrainei.

Moscova susţine că trupele sale ar fi făcut progrese mai ales în luptele pentru controlul localităţii Soledar, la circa 10 kilometri nord-est de Bahmut, unul din principalele bastioane ale armatei ucrainene în provincia Doneţk.

Soledar este un punct cheie pentru controlul localităţii Bahmut, unde se află un nod strategic de comunicaţii a cărui cucerire ar permite trupelor ruse să-şi concentreze eforturile ofensive către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, redute importante ale armatei ucrainene, mai ales cel din urmă, în provincia Doneţk.

Statul Major al armatei ucrainene, care joi a admis intensificarea atacurilor aeriene ruseşti, a anunţat vineri că aviaţia rusă a bombardat în împrejurimile localităţilor Soledar şi Bahmut, precum şi mai multe alte localităţi învecinate. În acest sector trupele ruse nu au reuşit însă nicio înaintare, potrivit comandamentului ucrainean, scrie Agerpres.

De asemenea, au fosst atacate împrejurimile oraşelor Sloviansk şi Kramatorsk, iar mai către sud aviaţia rusă a bombardat poziţiile ucrainene de la Marinka şi Vodiane, situate la periferia oraşului Doneţk, capitala regională controlată din 2014 de către separatiştii proruşi.


UPDATE 18.30 Un tribunal prorus din Doneţk va judeca cinci prizonieri străini

Autoproclamata republică populară Doneţk din estul separatist prorus al Ucrainei a anunţat vineri că va judeca cinci prizonieri străini (trei britanici, un suedez şi un croat), acuzaţi că au luptat ca mercenari alături de armata ucraineană împotriva trupelor ruse şi care riscă să fie condamnaţi la moarte, a anunţat agenţia Interfax, citată de EFE.

''Audierea judiciară va avea loc luni, 15 august, şi se va desfăşura cu uşile închise'', a declarat un purtător de cuvânt al aşa-zisului Tribunal Suprem din Doneţk.

Autorităţile proruse din Doneţk au prezentat de luna trecută acuzaţiile împotriva a doi dintre cei trei combatanţi britanici, Dylan Healey şi Andrew Hill.

Primul a fost luat prizonier de către militari ruşi în regiunea ucraineană Zaporojie la jumătatea lunii aprilie, potrivit organizaţiei britanice Presidium Network, iar cel de-al doilea, fost soldat în infanteria britanică şi veteran al războiului din Afganistan, a fost rănit în luptă în Ucraina şi luat prizonier în regiunea Nikolaev.

Alţi doi combatanţi britanici şi unul marocan capturaţi de asemenea de trupele ruse au fost condamnaţi la moarte de justiţia separatiştilor proruşi din provincia Doneţk la începutul lunii iunie. Avocaţii acestora au formulat recurs, care încă nu a fost soluţionat.

Încă un britanic, lucrător umanitar luat prizonier de trupele ruse în Ucraina, a murit în detenţie în luna iulie din cauza unor boli cronice.     


UPDATE 16.41 Medvedev lansează o ameninţare voalată către Occident şi acuză Kievul că pune la cale un Cernobîl la centrala de la Zaporojie

Politicieni ruşi au respins vineri cererile ţărilor G7 ca Rusia să restituie Ucrainei controlul centralei atomice de la Zaporojie, în timp ce fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat pe „sceleraţii” de la Kiev că doresc să creeze un nou Cernobîl şi a lansat o ameninţare voalată la adresa aliaţilor occidentali ai Ucrainei, consemnează agenţiile Reuters, EFE şi DPA.

„Sceleraţii de la Kiev şi susţinătorii lor par să fie dispuşi să pună la cale un nou Cernobîl”, a scris pe Telegram Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi premier rus, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, potrivit Agerpres. 

„Rachetele şi proiectilele de artilerie cad tot mai aproape de reactorul centralei nucleare de la Zaporojie şi de instalaţiile de stocare a izotopilor radioactivi. Ei spun că a fost Rusia (cea care atacă). Iese în evidenţă chiar şi pentru publicul rusofob naiv că aceasta este 100% o minciună. Nici măcar ONU nu o crede”, a adăugat Medvedev.

„Ei spun că aceasta se întâmplă din pură întâmplare, un fel de «nu am avut intenţia». Ce pot spune? Să nu uităm că şi Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidente se pot întâmpla şi acolo”, a continuat oficialul rus, declaraţie comentată de Reuters ca o ameninţare voalată la adresa Occidentului.

Centrala de la Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse încă de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalaţii ale sale au fost lovite în ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin. 


UPDATE 14.00  Rudele soldaţilor ruşi morţi în Ucraina, înştiinţaţi prin formulare sovietice

Rudele soldaţilor ruşi care mor pe frontul din Ucraina sunt înştiinţaţi despre decese prin formulare tipărite de Uniunea Sovietică în 1974, potrivit unei poze a documentului postate pe Telegram de activista pentru drepturile omului Marina Litvinovici, relatează Meduza.io, citat de Hotnews.

Acest document dădea dreptul rudelor militarilor de a solicita pensiile de urmaş şi beneficiile stabilite de legislaţia URSS.


UPDATE 13.22 Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, destituit după exploziile de la o bază aeriană din Crimeea

Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit joi de preşedintele rus Vladimir Putin, în urma exploziilor devastatoare de marţi de la baza aeriană din Novofiodorovka, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval - principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră, anunţă vineri media ucrainene, citând canale Telegram proruse din Sevastopol.

Cel puţin opt avioane de luptă au fost distruse în urma deflagraţiilor, pe care Ministerul rus al Apărării le-a numit accidentale, în timp ce surse occidentale consideră că în spatele acestora ar putea fi forţe speciale ucrainene sau rezistenţa ucraineană din spatele frontului, potrivit publicaţiei Focus, citează Agerpres. 

Conform jurnaliştilor ucraineni, amiralul Viktor Osipov, care se menţinuse în post chiar şi după scufundarea crucişătorului "Moskva", tot în urma atacurilor ucrainene, ar fi fost înlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov (59 de ani).

În 2013, Sokolov a fost numit comandant adjunct al Flotei Nordului, din 2020 aflându-se la conducerea Academiei Navale „Amiralul Kuzneţov”.

Nu există deocamdată vreun comentariu oficial din partea comandamentului Flotei ruse din Marea Neagră.

Exploziile de pe aerodromul militar Saki din peninsula Crimeea ocupată au slăbit semnificativ aviaţia navală a Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit experţilor din serviciile britanice de informaţii, citaţi de dpa.

„Cel puţin opt avioane au fost distruse sau avariate, indică vineri Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor provenind de la serviciile sale secrete. Saki era folosit în primul rând ca bază pentru aeronavele flotei marinei ruse din Marea Neagră”, se menţionează în comunicat.


UPDATE 13.04 Ucraina: Prima navă încărcată cu grâu a plecat din portul Cernomorsk

Alte două nave au plecat vineri din porturile ucrainene de la Marea Neagră, inclusiv una încărcată cu primele cantităţi de grâu ce vor fi exportate de Ucraina pe mare de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU, a anunţat Ministerul Apărării din Turcia, informează Reuters.

În total, 14 nave au plecat din Ucraina în ultimele două săptâmâni, graţie unui acord semnat în data de 22 iulie la Istanbul, cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina, conform Agerpres.

Nava Sormovsky, sub pavilion Belize, a plecat vineri din portul Cernomorsk, transportând 3.050 tone de grâu, cu destinaţia provincia Tekirdag, nord-vestul Turciei, a precizat Ministerul Apărării din Turcia. 

Aceasta este prima livrare de grâu care a plecat pe mare din Ucraina, după invazia rusească din 24 februarie. Înainte de război, Ucraina şi Rusia erau responsabile pentru o treime din exporturile mondiale de grâu. 

În prezent, Ucraina are aproximativ 20 de milioane de tone de cereale rămase din recolta de anul trecut, în timp ce recolta din acest an este aşteptată să se ridice tot la aproximativ 20 de milioane de tone. 

Tot vineri a plecat şi nava Star Laura, sub pavilionul Insulelor Marshall, din portul ucrainean Pivdennyi, încărcată cu 60.000 de tone de porumb cu destinaţia Iran, a adăugat Ministerul Apărării din Turcia. 


UPDATE 12.34 Un senator rus explică în ce condiţii Moscova ar putea accepta o zonă demilitarizată în jurul centralei din Zaporojie

Moscova ar putea susţine propunerea instituirii unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) cu condiţia ca Rusia să-şi menţină controlul asupra centralei, a declarat vineri senatorul rus Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de Interfax, RIA Novosti şi EFE.

„Este o iniţiativă rezonabilă, cred că o vom susţine”, a afirmat senatorul rus, în contextul în care secretarul general al ONU a cerut instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, ocupată de forţele ruse, care a fost vizată în ultimul timp de mai multe atacuri de care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, potrivit Agerpres. 

Totuşi, Djabarov a insistat ca Rusia să fie cea care exercită controlul asupra centralei atomice din sud-estul Ucrainei. „Rusia trebuie să-şi menţină controlul asupra acesteia!”, a insistat el.


UPDATE 11.45 Noi atacuri la Doneţk: Şapte civili ucişi.  Evacuările continuă

Noi bombardamente au fost înregistrate în ultimele ore în diferite zone ale regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, cu un bilanţ provizoriu de şapte civili ucişi, în timp ce evacuarea populaţiei locale organizată de autorităţile de la Kiev în această parte a ţării continuă, relatează EFE.

Şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko, indică într-o postare pe contul său din Telegram un bilanţ (provizoriu) de şapte civili ucişi, dintre care trei la Bahmut, supus unor bombardamente intense de către armata rusă.

Trei sferturi din populaţia civilă a regiunii a fost deja evacuată, conform planurilor decise la începutul lunii de autorităţile de la Kiev pentru salvarea civililor, în timp ce ofensiva rusă la Doneţk continuă, potrivit acestuia.

Aproximativ 700 de persoane pe zi sunt transferate în regiuni mai sigure ale ţării, mai spune Kirilenko.


UPDATE 11.17 Personalul ucrainean din centrala nucleară din Zaporojie: Suntem ţinuţi sub ameninţarea armelor de către ruşi

Personalul de la centrala nucleară ocupată din Zaporojie a descris pentru BBC faptul că este ţinut sub ameninţarea armelor în timp ce trupele ruseşti o folosesc ca bază militară. Forţele invadatoare au ocupat situl, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la începutul lunii martie. Cu toate acestea, ea este încă operată de tehnicieni ucraineni.

Moscova a fost acuzată recent că foloseşte centrala „ca un scut" în timp ce trupele sale lansează de acolo rachete spre localităţile din apropiere, potrivit BBC. 

Joi, au fost raportate noi bombardamente, iar şeful ONU a emis un nou avertisment cu privire la luptele din apropierea sitului nuclear, care „duc la dezastru”.


UPDATE 09.57 Capacitatea aeriană a flotei ruse a Mării Negre, „serios afectată” în urma atacului asupra bazei din Crimeea

Avioanele distruse în atacul de marţi din Crimeea aparţineau flotei ruse a Mării Negre. Cel puţin opt aparate au fost distruse, iar capacitatea aeriană a flotei militare ruse din regiune a fost „serios afectată”, se arată în analiza de vineri a războiului din Ucraina realizată de ministerul britanic al Apărării.

Avioanele distruse în atacul de marţi asupra bazei aeriene din Crimeea aparţineau flotei ruse a Mării Negre.

Cel puţin opt astfel de aparate au fost distruse în atacul în urma căruia capacitatea aeriană a flotei militare ruse din regiune a fost „serios afectată”, se arată în analiza de vineri a războiului din Ucraina realizată de ministerul britanic al Apărării.

„Cel puţin cinci avioane de vânătoare-bombardament SU-24 Fencer şi trei avioane multirol Su-30 Flanker au fost aproape sigur distruse ori serios avariate în urma exploziilor”, conform ministerului britanic al Apărării.


UPDATE 07.58 Zelenski: Întreaga lume să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, transmite AFP.

"Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie", cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.

"Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă", a adăugat el, denunţând "şantajul nuclear rusesc".

Centrala a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac, la fel ca săptămâna trecută.

Mai multe bombardamente, pe care cele două părţi nu şi le asumă, fără a fi posibilă verificarea din surse independente a declaraţiilor lor, au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, stârnind temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

"Situaţia se înrăutăţeşte, substanţe radioactive sunt amplasate în apropiere şi mai mulţi senzori de radiaţii au fost avariaţi", a precizat joi compania de stat ucraineană Energoatom.


UPDATE 05:45 Ceea ce se întâmplă acum în jurul centralei ce la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, relatează news.ro.

"Toată lumea trebuie să acţioneze mult mai rapid şi mai dur. Şi mai ales după ce Rusia a recurs la şantaj nuclear neascuns. Ceea ce se întâmplă acum în jurul centralei ce la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist. Astăzi, pe teritoriul centralei, în imediata vecinătate a instalaţiilor nucleare a fost înregistrat un alt bombardament al Rusiei.

Rusia a trecut din nou printr-o altă scară în istoria mondială a terorismului. Nimeni altcineva nu a folosit o centrală nucleară atât de evident pentru a ameninţa întreaga lume şi pentru a pune anumite condiţii. Şi absolut toată lumea ar trebui să reacţioneze imediat pentru a expulza ocupanţii de pe teritoriul centralei nucleare. Acesta este un interes global, nu doar o nevoie ucraineană.

Subliniem acest lucru la toate nivelurile - de la Consiliul de Securitate al ONU până la contactele între state. Numai retragerea completă a ruşilor de pe teritoriul centralei şi restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra situaţiei din jurul centralei vor garanta restabilirea securităţii nucleare pentru întreaga Europă", a spus preşedintele ucrainean.


UPDATE 05:00 Zelenski este supărat pe oficialii săi despre care spune că sunt iresponsabili

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a numit, joi, iresponsabili pe oficialii guvernamentali deoarece aceştia ar fi divulgat informaţii despre planurile Ucrainei, doar pentru "titluri zgomotoase".

"Războiul nu este cu siguranţă momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare", a declarat Zelenski în mesajul video adresat zilnic naţiunii. Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru", a spus Zelenski. 


UPDATE 04:00 Cehia se aşteaptă ca livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba să fie reluate în două zile

Cehia se aşteaptă ca livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba să fie reluate în două zile, când problemele legate de plata taxelor de tranzit ar trebui rezolvate, a declarat joi preşedintele operatorului de conducte ceh MERO, Jaroslav Pantucek, pentru Televiziunea Cehă, transmite Reuters.

Fluxurile de petrol prin conducta Drujba către Slovacia şi Ungaria au fost reluate miercuri, după ce grupul petrolier maghiar MOL a plătit taxe de tranzit prin Ucraina în locul Rusiei, iar Pantucek a declarat că clientul său PKN Orlen a făcut acelaşi lucru joi.

”Deoarece petrolul curge astăzi în Slovacia şi Ungaria, MOL, în calitate de client, a luat măsuri practice pentru funcţionarea conductei... Sunt informat de către clientul nostru că face paşi identici astăzi, aşa că mă aştept la asta foarte curând, mâine sau poimâine. Mâine petrolul va curge şi aici”, a spus Pantucek.


UPDATE 00:00 Medvedev a făcut o vizită pe teritoriile ocupate de ruşi din regiunea Lugansk

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei, a vizitat partea ocupată de forţele armate ruse din regiunea Lugansk, Ucraina. Aici a organizat o reuniune de securitate în numele preşedintelui rus Vladimir Putin. Anunţul vizitei la Lugansk a fost făcut public chiar de fostul preşedinte rus pe contul său de Telegram, relatează Libertatea.ro. 

Joi am vizitat Republica Populară Luhansk, unde m-am întâlnit cu liderii RPL [autointitulata Republică Populară Luhansk, n.r.], Leonid Pasichnyk, şi RPD [autointitulata Republică Populară Doneţk], Denis Puşilin”, a scris Medvedev.


OMS spune că atacurile ruse asupra unităţilor spitaliceşti îi privează pe ucraineni de asistenţă medicală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că a verificat şi confirmat 445 de atacuri asupra unităţilor medicale şi asupra furnizorilor de servicii medicale de pe teritoriul ucrainean. Cele 445 de atacuri s-au soldat cu 105 răniţi şi 86 de morţi, relatează Al Jazeera.

„Aceste atacuri îi privează pe oameni de îngrijirile de care au nevoie urgentă, pun în pericol furnizorii de servicii medicale şi subminează sistemele de sănătate. Accesul la asistenţă medicală continuă să fie grav afectat din cauza problemelor de securitate, a mobilităţii limitate, a lanţurilor de aprovizionare întrerupte şi a strămutărilor în masă”, scrie OMS într-un raport.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite