LIVE TEXT | Război în Ucraina. Camioane militare rusești, văzute la doar 130 de metri de un reactor nuclear al centralei Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Este cea de-a 177-a zi de război în Ucraina. Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri terestre limitate şi nereuşite pe axa de est, pe 18 august.

UPDATE 21.51 Macron explică convorbirea telefonică cu Putin: A fost justificată de riscurile unui accident nuclear

Președintele Franței susține că discuția telefonică cu Vladimir Putin a fost justificată, în contextul riscurilor unui atac nuclear la centrala Zaporojie.

Președinția franceză a transmis un comunicat de presă după ce Emmanuel Macron a fost criticat în urma unei convorbirii telefonice cu liderul rus, Vladimir Putin. Conform acestora, discuția dintre cei doi lideri a fost una justificată, în contextul îngrijorării unui posibil incident nuclear la centrala Zaporojie.

Șeful statului francez, care a avut ultima conversație cu liderul rus în luna mai, a fost aspru criticat pentru că faptul că a purtat o discuție cu Vladimir Putin, în ciuda deciziei acestuia de a invada Ucraina.

UPDATE 21.18 Pentagonul anunță un nou pachet de asistență pentru Ucraina. Kievul va primi rachete pentru sistemele HIMARS

Pentagonul a anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 775 milioane de dolari, care cuprinde, în special, rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de înaltă precizie HIMARS, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Această nouă tranşă de ajutor prevede de asemenea trimiterea unor sisteme de tunuri mobile şi obuze suplimentare compatibile cu armamentul furnizat de către Marea Britanie Ucrainei, a declarat presei o înaltă responsabilă din Ministerul american al Apărării.

UPDATE 19.34 Putin îl avertizează pe Macron cu privire la o „catastrofă de anvergură” la centrala Zaporojie

În urma unei conversații telefonice cu privire la centrala nucleară Zaporojie, Vladimir Putin și Emmanuel Macron s-au pronunțat în favoarea unei inspecții la centrală a Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA).

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Vladimir Putin „a subliniat că bombardarea sistematică (...) a teritoriului Centralei Nuclare Zaporojie creează un pericol de catastrofă de mare anvergură, care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste”.

Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre importanța trimiterii unei echipe a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrală nucleară Zaporojie cât mai curând posibil, în scopul unei inspecții a situației din teren, conform Kremlinului.

UPDATE 18.38 Oficial occidental: Jumătate din avioanele de luptă ale Flotei Mării Negre, scoase din funcțiune

Exploziile de la aerodromul Saki au scos din funcțiune jumătate din avioanele de luptă ale flotei ruse de la Marea Neagră, a declarat vineri un oficial occidental, relatează Reuters.

Un oficial occidental care a făcut declarații sub rezerva anonimatului a dezvăluit că în prezent Ucraina obține în mod constant „efecte cinetice” adânc în spatele liniilor defensive rusești. Aceste lovituri afectează sprijinul logistic al armatei ruse și, totodată, au un „impact psihologic semnificativ asupra comandamentului rus”.

„Evaluarea noastră este că incidentele de la aerodromul Saki au făcut inutilizabile mai bine de jumătate din avioanele de luptă ale Flotei Mării Negre”, a spus oficialul.

UPDATE 18.35 Mărturiile militarului-fotograf din batalionul Azov care este ținut prizonier de trei luni de ruși

Dmitro Kozatski, fotograful regimentului Azov cunoscut sub pseudonimul Orest, este prizonier de trei luni în regiunea Donețk. El a reușit să-și sune familia și să spună că este bine.

Tânărul soldat a făcut publice mai multe imagini cu puternic impact emoțional în care apăreau soldații de la uzina Azovstal.

Militarul supranumit și „ochii și vocea lui Azovstal” a reușit pe 2 august să-și sune familia, la aproape 3 luni de când este captiv în Donețk.

Sora sa, Daria Yurchenko, a povestit postului ucrainean de televiziune 24TV că nu a știut nimic despre Dmitro de când apărătorii ucraineni s-au predat în luna mai și că a stat cu inima strânsă după ce a văzut că închisoarea Olevnika a fost atacată și zeci de prizonieri ucraineni au murit.

„Bună! Sunt Dima!”. Acestea sunt primele cuvinte pe care le-a auzit Daria, scrie Hotnews.

Potrivit sursei, soldatul ar fi spus că este sănătos și că cei care l-au capturat i-au permis să-și sune familia. Sora acestuia a povestit că amândoi au început să plângă, dar și că el a reușit să vorbească și cu mama lui.

UPDATE 16.47 Peninsula Crimeea, un simbol și un obiectiv strategic al războiului din Ucraina

Ucrainenii amenință că vor distruge podul Crimeei și sunt convinși că vor recăpăta în cele din urmă controlul asupra acestei peninsule din Marea Neagră ocupate de Rusia de opt ani încoace.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. Aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus”, a scris pe Telegram consilierul prezidențial Mihailo Podoleak.

Distrugerea acestui pod, evocată tot mai des de oficialii ucraineni, ar însemna o lovitură puternică atât pentru menținerea ocupației rusești, cât și ca imagine. Finalizat cu mare pompă în decembrie 2019 după o investiție oficială de aproape 3 miliarde de dolari, podul este un jurământ al lui Vladimir Putin că Rusia va rămâne în Crimeea pentru totdeauna. Însă acest jurământ este pus la grea încercare.

Continuarea aici

UPDATE 16.26 12 nave și vehicule militare vor ajunge în posesia flotei ruse de la Marea Neagră

Noul comandant al flotei ruse de la Marea Neagră, viceamiralul Viktor Sokolov, a anunțat că vor intra în posesia a 12 noi nave alături de aviaţie şi vehicule terestre în 2022.

„Flota de la Marea Neagră participă la operaţiunea militară specială şi realizează cu succes obiectivele ce i-au fost trasate”, a declarat Sokolov, citat de agenţia de presă rusă TASS, în faţa unui grup de tineri ofiţeri.

UPDATE 15.48 Imaginile care îi contrazic pe ruși: Camioane militare rusești, filmate în interiorul centralei de la Zaporojie

Imagini cu mai multe camioane militare rusești în partea vestică a clădirii, unde se află turbinele, au început să circule miercuri pe rețele sociale. Clipul a fost verificat și confirmat de CNN.

Camioanele se află la doar 130 de metri de unul dintre reactoarele centralei din Enerhodar.

Sunt cel puțin cinci vehicule dintre care unul este inscripționat cu simbolul Z. În preajma camioanelor se observă și paleți și adăposturi temporare, dar nu este clar dacă acestea au fost instalate recent sau țin de facilitățile centralei.

UPDATE 15.29 Erdogan va discuta cu Putin despre centrala Zaporojie

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că va discuta cu Vladimir Putin, la scurt timp după o întrevedere cu Volodimir Zelenski, scopul fiind negocierea păcii între Rusia și Ucraina.

UPDATE 14.29 Ministerul britanic al Apărării: Rusia și-a întețit bombardamentele asupra Harkov pentru a menține pe loc trupele ucrainene

Rusia continuă să bombardeze constant pe frontul Harkov din nord-estul Ucrainei pentru a bloca forţele ucrainene şi a preveni utilizarea lor în contraatacuri în alte regiuni, a declarat vineri Ministerul Apărării britanic, informează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 14.26 Care sunt șansele unei contraofensive ucrainene în Herson? Contribuția armelor occidentale la succesele de până acum

Revista britanică „The Week” evaluează pe baza evoluțiilor curente ale războiului dus de Rusia în Ucraina și a capacităților de luptă de care dispun în prezent cele două părți șansele unei potențiale contraofensive ucrainene în regiunea Herson. Totodată, analiza surprinde modalitățile în care au contribuit ultimele livrări de arme occidentale la cele mai recente succese obținute de armata ucraineană.

Ucraina a distrus deja depozite de muniție și centre de comandă rusești cu ajutorul sistemelor de artilerie avansate furnizate de SUA și alte națiuni occidentale. Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA a permis forțelor ucrainene să țină la distanță invadatorii ruși în estul provinciei Donețk și să izoleze parțial forțele ruse din regiunea sudică Herson, în contextul în care Kievul anunță lansarea unei contraofensive pentru a-și lua înapoi teritoriile, arată o analiză „The Week”.

Ucraina va avea nevoie de mai mult decât sistemele HIMARS pentru a recuceri Hersonul de la ruși: până în prezent, armata rusă și-a folosit artileria superioară numeric cu o eficacitate brutală împotriva forțelor și civililor ucraineni de-a lungul liniei de front. Cât despre Ucraina: cât de mult o poate ajuta artileria furnizată de Occident într-o potențială contraofensivă?

UPDATE 14.23  Confesiunea propagandiștilor Moscovei: de ce se tem cel mai mult legat de războiul din Ucraina

Perspectiva că SUA s-ar alătura Letoniei în recunoașterea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului” și alte țări le-ar urma exemplul îi îngrozește pe propagandiștii Kremlinului, relatează jurnalista Daily Beast Julia Davis.

UPDATE 14.19  Explozii la ţinte militare din Rusia şi Crimeea: Belgorod, baza aeriană Belbek şi podul din Kerci sunt vizate

Un incendiu a avut loc la un depozit de muniţii din provincia rusă Belgorod, alte două explozii au avut loc în apropierea bazei aeriene Belbek, în Peninsula Crimeea. De asemenea, apărarea antiaeriană a fost activată în apropiere de Kerci, iar o dronă ucraineană a fost doborâtă, relatează The Guardian.

UPDATE 08.00 Estonia va trimite arme şi un spital de campanie în Ucraina şi va ajuta la instruirea forţelor armate

Guvernul Estoniei a aprobat, joi, un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv mortiere şi arme antitanc. n plus, Estonia va sprijini instruirea soldaţilor ucraineni în Marea Britanie şi va trimite un spital de campanie în Ucraina, în cooperare cu Germania


UPDATE 06.11 Noaptea distractivă continuă la Belgorod

Cu câteva ore înainte de exploziile din Crimeea, la Belgorod, obiceiurile proaste de a fuma în locul nepotrivit au incendiat un depozit de muniţii din satul Timonovo de lângă Belgorod .Locuitorii din localitate postează deja artificii în cinstea zilei lui Bavovna (expresie în ucraineană cu sensul că undeva în Rusia au loc explozii).

UPDATE 05.45 Nu au existat câştiguri teritoriale în Ucraina ale Rusiei, revendicate sau evaluate, la 18 august 2022, pentru prima dată după 6 iulie 2022.

Sursele ruse şi ucrainene nu au revendicat noi câştiguri teritoriale pe 18 august. Cu toate acestea, forţele ruse au continuat să efectueze atacuri terestre limitate şi nereuşite pe axa de est ,pe 18 august.

Surse ruse au raportat explozii în Crimeea – posibil cauzate de apărarea antiaeriană rusă, recunoaşterea ucraineană sau un atac ucrainean – în noaptea de 18 august.  Trei surse locale au declarat pentru  Reuters  că cel puţin patru explozii au avut loc în jurul bazei aeriene Belbek, în Crimeea ocupată de ruşi, lângă Sevastopol.  Guvernatorul Sevastopolului numit de Rusia, Mihail Razvozhaev, a susţinut că informaţiile preliminare indicau faptul că apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană şi nu a provocat nicio pagubă. Videoclipul cu o mare explozie care a circulat pe reţelele de socializare imediat după exploziile raportate a fost dintr-o angajament anterior, din 8 august şi nu este din vecinătatea bazei aeriene.

Surse ruse au mai susţinut că apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă în apropierea Podului Kerci dintre Crimeea şi Rusia în noaptea de 18 august, în timp ce imaginile de pe reţelele de socializare au arătat apărarea antiaeriană activă în zonă.  Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter pe 17 august că podul Kerci a fost construit ilegal şi „trebuie demontat”. Partea feroviară a podului Kerci este o ţintă importantă pentru Ucraina pentru a perturba capabilităţile logistice ruseşti în Ucraina ocupată. Videoclipurile de pe reţelele de socializare au susţinut, de asemenea, că înfăţişează apărarea antiaeriană activă a Rusiei la o bază rusă din Nova Kakhova, în sudul oblastului Herson, în noaptea de 18 august, sugerând o posibilă serie coordonată de atacuri ucrainene, dacă au existat atacuri sau survolări cu drone.

La momentul publicării, nu este clar dacă exploziile raportate se datorează atacurilor sau recunoaşterii ucrainene, manipulării proaste de către Rusia a echipamentului militar, apărării antiaeriene ruse de succes sau apărătorilor ruşi nervoşi care probabil se pregătesc pentru atacuri suplimentare în zonele în care Armata rusă credea până acum că se află în afara raza de acţiune a forţelor ucrainene.

UPDATE 03.46 Lista principalilor donatori de echipamente militare pentru Ucraina

Potrivit experţilor Institutului pentru Economie Mondială al Universităţii Kiel, SUA rămân cel mai mare donator militar al Ucrainei, cu 25,45 miliarde de dolari. Locul doi este ocupat de Regatul Unit (4,11 miliarde de dolari), iar al treilea de Polonia (1,83 miliarde de dolari). 

UPDATE 02.27 În Harkov, ocupanţii au distrus un monument vechi de aproape un secol - Palatul Culturii „Zaliznychnyk”

În Harkov , ocupanţii au distrus un monument de arhitectură construit în urmă cu 90 de ani în stil constructivist - Palatul Culturii „Zaliznychnyk”, postat pe Telegram Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale din Ucraina.

„Pe 18 august, dimineaţa, în urma tirului de rachete ruseşti, a fost distrus Palatul Culturii Zaliznychnyk din Harkov. Este un monument de arhitectură în stil constructivist, care a fost construit în urmă cu 90 de ani, conform proiectului lui arhitectul A. Dmitriev”, se spunea în mesaj.

Potrivit Procuraturii Regionale Harkiv, ocupanţii au tras cu o rachetă în Palatul Culturii din districtul Kholodnohirsky din Harkiv. O suprafaţă de 4.200 de metri pătraţi a fost arsă. m. O anchetă preliminară a fost începută în temeiul părţii 1 a art. 438 din Codul penal al Ucrainei (încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului).

Pe 18 august, dimineaţa, invadatorii ruşi au lansat cel puţin 5 atacuri cu rachete asupra Harkivului.

UPDATE 01.38 Dmytro Kazatsky, un apărător al  Mariupolului este în viaţă.

El este autorul fotografiilor de renume mondial ale Azovstal .

"Dmitri mi-a spus că este sănătos. A spus că acum este în Donetsk. Când a vorbit, era un anchetator în apropiere. Avea voie să sune", a spus sora lui Dmitro.

ŞTIRE INIŢIALĂ Federaţia Rusă se opune zonei demilitarizate din apropierea ZNPP: ei spun că astfel centrala va deveni „vulnerabilă” UNIAN

Rusia a respins propunerea secretarului general al ONU António Guterres de a demilitariza zona din jurul  centralei nucleare Zaporijia, capturată de trupele ruse.

Ivan Nechayev, director adjunct al Departamentului de Informaţii şi Presă al Ministerului rus al Afacerilor Externe, a declarat joi, 18 august, că propunerea de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare este „inacceptabilă” - va face centrala mai vulnerabilă,  relatează TASS. În acelaşi timp, el a anunţat acordul Moscovei de a permite experţilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) accesul la CNE Zaporijia.

„Ne aşteptăm ca experţii AIEA să viziteze CNE Zaporijia în viitorul apropiat, lucru care a fost agreat pe deplin în iunie”, spune Nechaev.

Pe 18 august, comandamentul militar rus a  ameninţat că va opri funcţionarea  centralei nucleare Zaporijia, cea mai mare din Europa.

Înainte de aceasta, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat că pe 19 august ar putea avea loc o „ provocare pe scară largă a regimului de la Kiev ” la ZNPP în timpul vizitei secretarului general al ONU Antonio Guterres în Ucraina.

După cum a raportat Direcţia Principală de Informaţii a Ucrainei,  Rusia pregăteşte pentru mâine, 19 august, o provocare la  CNE Zaporijia .

Personalul centralei nucleare Zaporijia a cerut lumii să nu permită ireparabilul din cauza iresponsabilităţii şi nebuniei ocupanţilor ruşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite