Localnicii din satele de lângă Kiev descoperă morminte ale soldaţilor ruşi abandonaţi în Ucraina: „Cel puţin ăsta are şansa să ajungă acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

La mai bine de o lună de când forţele ruse s-au retras din jurul Kievului, localnicii continuă să descopere trupurile soldaţilor ucişi în acele atacuri lansate de Rusia. Autorităţile locale transferă acele cadavre în trenuri frigorifice susţinând că ruşii nu se grăbesc să le recupereze.

La  periferia Kievului operează o morgă mobilă constând în vagoane de tren frigorifice, iar acolo, la momentul reportajului BBC, se adunaseră deja 137 de trupuri. Cadavrele din sacii albi din plastic sunt numere până când anchetatorii reuşesc să le identifice.

„Cel puţin ăsta are şansa să ajungă acasă”, spune şeful unei echipe criminalistice chemată de localnici în satul Zavalivka, după ce câinii i-au dus la un mormânt puţin adânc în care se afla trupul unui soldat tânăr. Asupra cadavrului au găsit carduri, şi însemne ale unei brigăzi de infanterie motorizate. Profilul său de pe reţelele sociale a permis anchetatorilor să ataşeze şi o fotografie de sacul său. 

Sloganul cu care se mândresc ruşii „Nu îi lăsăm pe ai noştri în urmă” nu pare să se aplice în războiul dus de Rusia în Ucraina, mai ales având în vedere justificarea invaziei ca apărare a populaţiei vorbitoare de rusă.

„Trupurile pe care le-am găsit arată că îi tratează pe oameni ca pe nimic, ca pe nişte carne de tun. Nu au nevoie de soldaţii lor. Îi aruncă aici, se retrag şi lasă cadavrele în urmă”, a observat colonelul Volodimir Liamzin pentru BBC.

Mulţi dintre cei care au luptat în jurul Kiev au fost soldaţi tineri şi neexperimentaţi şi probabil că o mare parte dintre ei au fost ucişi în timp ce încercau să se adăpostească de focurile de arme, speculează anchetatorii şi localnicii.

„Am făcut totuşi un schimb”, recunoaşte colonelul Liamzin, explicând că partea rusă le-a dat o listă scurtă cu soldaţi morţi pe care ar dori să-i recupereze.

„Suntem gata să îi înapoiem pe toţi, cum vrem şi noi să îi recuperăm pe ai noştri. Am bătut la toate uşile, dar nu primim răspuns, nu există niciun dialog”, spune el.

Şi rudele soldaţilor ucraineni spun că au apelat în zadar la autorităţi pentru recuperarea trupurilor şi unele familii susţin că aşteaptă de luni de zile să-şi înmormânteze apropiaţii.

În acest timp, cadavrele ruşilor sunt constant adunate de prin satele ucrainene. În Sitniaki, localnicii spun că trupurile a cel puţin 10 soldaţi ucişi într-o ambuscadă, în martie, după ce s-au rătăcit (localnicii schimbaseră indicatoarele) au fost îngropate chiar de ei „din motive sanitare”.

Echipa BBC nu a avut acces la acele morminte, întrucât sunt considerate loc al crimei până când echipa de anchetatori ai colonelului Liamzin va veni să le ia de acolo. Dar el are deja o listă lungă de cadavre de exhumat.

„Nu este uman să abandonezi un soldat, să nu îi îngropi. Soţiei mele i s-a făcut milă la început, dar apoi am aflat de faptele lor. Nimănui nu i-a mai părut rău de ei după aceea”, spune un bărbat, referindu-se la descoperirea dovezilor privind uciderea unor civili neînarmaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite