Europa

articolul anterior articolul urmator

Lockdown-ul dă rezultate în Anglia. Rata de transmitere a virusului a scăzut sub 1

2
27 Nov 2020 21:52:09
Autor: Elena Deacu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Lockdown-ul din Anglia şi măsurile restrictive din celelalte 3 provincii componente ale Regatului Unit par să fi avut rezultate în contextul în care rata de transmitere a coronavirusului a scăzut sub 1, conform experţilor guvernului de la Londra. Anglia urmează să iasă din al doilea lockdown începând cu data de 2 decembrie.

Numărul noilor infectări pe teritoriul Marii Britanii este în scădere cu un procent zilnic cuprins între 0% şi 2%, a precizat Biroul guvernamental pentru ştiinţă, după ce, în estimarea sa de săptămâna trecută, era raportată o creştere cuprinsă între 0% şi 2%. Valoarea numărului „R” a fost estimată ca fiind cuprinsă între 0,9 şi 1, ceea ce înseamnă că fiecare 10 oameni infectaţi vor infecta la rândul lor între nouă şi 10 persoane, în scădere de la intervalul 1,0-1,1 raportat săptămâna trecută, transmite Digi 24, care citează Agerpres.

Experţii au precizat că estimările au la bază cele mai recente statistici medicale pentru Regatul Unit, care cuprind date obţinute până în 24 noiembrie, dar că această întârziere înseamnă că impactul restricţiilor naţionale introduse în Anglia pe 5 noiembrie abia încep să îşi arate efectele şi nu pot fi încă evaluate complet.

„Estimările numărului R pentru Anglia ar putea continua să scadă în viitor şi ar putea fi deja sub 1 pentru toate regiunile”, a precizat Biroul guvernamental pentru ştiinţă într-un comunicat de presă. Perioada de lockdown în Anglia - unde locuieşte circa 85% din totalul populaţiei Regatului Unit - se termină miercuri şi va fi înlocuită cu un sistem naţional de restricţii pe mai multe niveluri.

O treime din Anglia este vizată de restricţii severe anti-COVID-19 după ce sistemul valabil anterior - impus înainte de lockdown - nu a reuşit să reducă rata de infectare. Drept urmare, prim-ministrul Boris Johnson a anunţat pe 31 octombrie un alt lockdown extins pe teritoriul Angliei.

Sistemul de restricţii severe va fi implementat înaintea unei preconizate relaxări înainte de Crăciun, când membri din cel mult trei familii se vor putea reuni în aceleaşi spaţii închise pe o perioadă de cinci zile.

În timp ce oamenii de ştiinţă recomandă ca relaxarea regulilor să se facă pentru cel mult o săptămână - şi focalizarea să se facă asupra limitării aglomerărilor familiale, nu doar a numărului de contacte -, o notă venită din partea subgrupului guvernamental SPI-M-O, care se ocupă cu modelarea epidemiologică, precizează că relaxarea regulilor pe perioada Crăciunului încă presupune anumite pericole.

„Orice relaxare pe perioada sărbătorilor va duce la creşterea transmiterii şi la o prevalenţă ridicată, posibil într-un grad mare”, se mai spune la finalul acelei note care datează din 18 noiembrie şi care a fost publicată vineri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pontus Euxinus
28.11.2020, 05:54:11

Ziarul Scinteia face propaganda subtila pentru lockdown :)) Desigur ca masurile restrictive sunt ILLEGALE , ANTI CONSTITUTIONALE, si nu au nici o legatura cu asa zisa pandemie /

-4 (6 voturi)
Davide Isa
28.11.2020, 11:08:43

Ha ha ha, cica lockdownul "da rezultate [...] conform experţilor guvernului de la Londra" . Pai ce-ati vrea sa spuna "expertii" guvernului unui papagal ciufulit?! Desigur ca "da rezultate" in a mai indulci amarul celor care casca-gura la fumigene menite sa mai prosteasca lumea un pic. Citat:" „Estimările numărului R pentru Anglia ar putea continua să scadă în viitor şi ar putea fi deja sub 1 pentru toate regiunile” Desigur ca "ar putea sa scada" , "ar putea fi" , ba chiar v-ar vindeca pe toti 100%, daca "ar putea". Sa va spun un secret: din pacate, nu vor putea. Si vor gasi mereu pretexte pentru impune noi restrictii si a continua cu cele vechi, gen lockdown-uri si alte mizerii menite sa va ia din drepturi si libertati. Temerea mea este ca nu se vor opri aici...

-3 (3 voturi)
Modifică Setările