Europa

articolul anterior articolul urmator

Londra cere UE renegocierea măsurilor post-Brexit privind Irlanda de Nord, dar Bruxellesul respinge solicitarea

14
21 Jul 2021 20:53:26
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Guvernul britanic a cerut miercuri Uniunii Europene un moratoriu privind aplicarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, timp pentru a renegocia în profunzime aceste măsuri aflate la originea tensiunilor puternice din această provincie britanică, însă Comisia Europeană a respins imediat solicitarea, relatează AFP şi Reuters.

Pentru a evita reintroducerea unei frontiere între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, protocolul nord-irlandez intens negociat în cadrul Brexit-ului creează de fapt o frontieră vamală între provincia britanică, ce beneficiază în continuare de piaţa unică europeană, şi insula Marea Britanie.
 
Acest lucru perturbă aprovizionările teritoriului şi stimulează nemulţumirea în cadrul comunităţii unioniste ataşate menţinerii în cadrul Regatului Unit.
 
După ce a ameninţat să suspende unilateral Tratatul invocând Articolul 16, Londra, prin vocea secretarului de stat însărcinat cu afaceri europene, David Frost, a avertizat miercuri că situaţia actuală "o justifică", dar a recunoscut că "nu este cel mai bun moment".
 
El a cerut în schimb o renegociere pentru a se ajunge la "un nou echilibru".
 
"Pur şi simplu nu mai putem continua aşa", a spus el în Camera Lorzilor, prezentând cererile Londrei.
 
"Aceste propuneri vor necesita o schimbare semnificativă a Protocolului privind Irlanda de Nord", de aceea "considerăm că trebuie să ne punem rapid de acord asupra unui moratoriu", a adăugat el, arată agerpres.ro.
 
Conform documentului adresat miercuri Uniunii Europene, acest statu-quo ar cuprinde prelungirea perioadelor de graţie în vigoare privind anumite măsuri, precum şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE.
 
Această soluţie ar permite "tratarea problemelor în ansamblul lor", şi nu ar mai duce la solicitarea mai multor extinderi ale perioadelor de graţie, a declarat în faţa deputaţilor ministrul însărcinat cu Irlanda de Nord, Brandon Lewis.
 
Pe termen lung, guvernul britanic cere ca bunurile britanice destinate provinciei, şi nu pieţei europene, să poată accede pe aceasta "aproape" fără controale vamale.
 
El îşi doreşte de asemenea ca normele sale, şi nu doar cele ale UE, să fie acceptate pentru ca mărfurile să circule fără restricţii.
 
UE a respins mereu astfel de măsuri, considerându-le un pericol pentru integritatea pieţei sale, din cauza lipsei unei frontiere fizice şi a unui control între Irlanda de Nord şi Irlanda, în sud.
 
Obiectivul protocolului este doar de a evita o astfel de frontieră, care ar putea compromite pacea.
 
Miercuri, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat că Bruxellesul va căuta "soluţii creative" la dificultăţile din relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord cauzate de Brexit, dar nu va renegocia acordul privind Irlanda de Nord, potrivit Reuters.
 
"Vom discuta în continuare cu Marea Britanie, inclusiv despre sugestiile făcute astăzi", a precizat el într-un comunicat.
 
"Suntem dispuşi să continuăm să căutăm soluţii creative, în cadrul Protocolului, în interesul tuturor comunităţilor din Irlanda de Nord. Totuşi, nu vom accepta renegocierea Protocolului", a mai afirmat Sefcovic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

mihai radu
21.07.2021, 21:28:32

Primul conflict între catolici și protestanți a durat 30 de ani,au murit mii de oameni și s-a terminat în coadă de pește,îl aștept cu interes pe al doilea.Fiul meu a fost acum doi ani la Belfast cu treabă și a filmat zidul care înconjoară cartierul catolic,are o singură poartă de intrare-ieșire care se închide de la lăsarea întunericului până se luminează,înțelegeți cât se urăsc ăștia ?!

+3 (7 voturi)
Ionel Niculaie
21.07.2021, 21:46:02

Ești neom Dorindu-ți un viitor conflict! Știi ce s-a întâmplat in timpul precedentului?

-5 (7 voturi)
mihai radu
21.07.2021, 22:20:40

Stimabile,nu doresc niciun conflict,dar aștept cu interes derularea ostilităților,în momentul când se va trasa graniță între Irlanda și Irlanda de Nord,capsa va fi amorsată,în această chestiune nu există dubii,ori ori !

+3 (5 voturi)
Culea Kasparov
21.07.2021, 22:39:43

Cand au iesit din UE si-au negociat conditiile. UE nu mai are ce negocia. Ce sa le fac daca soarta natiunii a fosi in votul fostilor imigranti indieni si pakistanezi , vizibil deranjati de muncitorii din UE. Acum sa le taie ajutorul social si sa-i trimita la munca.

-6 (16 voturi)
ovidiu 19
21.07.2021, 21:43:31

Reincepe razboiul civil in Afghanistan, dupa fuga americanilor, acum , vom avea si pe ala irlandez resuscitat. Plus ca rusii baga si ei batul prin gard in Ost-europa, sa mai cupeasca oleaca...

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările