Londra ia în calcul să respecte temporar unele reglementări ale UE în cazul lipsei unui acord pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londra s-a declarat pregătită să se alinieze temporar anumitor reglementări UE, în domeniul medicamentelor, pentru a asigura fluiditatea schimburilor în cazul ”improbabil” al unei lipse a unui acord cu privire la Brexit, relatează AFP.

Guvernul britanic a publicat joi primele 25 de note tehnice - dintr-un total de aproximativ 80 prevăzute până la sfârşitul lui septembrie - prin care indică drumul de urmat cetăţenilor şi mediilor de afaceri în cazul lipsei unui acord cu UE în organizarea divorţului între ele, programat pe 29 martie 2019.

Fără un nou acord comercial, Regatului Unit i se vor aplica reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) - sinonime cu bariere vamale şi tarifare.

Londra şi Bruxellesul vor să ajungă la un acord până la summitul european din octombrie, pentru a putea organiza retragerea britanică din UE, însă negocierile s-au împotmolit, provocând temeri cu privire la lipsa unui acord. Această eventualitate a fost catalogată însă ”improbabilă” de către ministrul britanic al Brexitului Dominic Raab, într-un discurs pe care l-a susţinut la Londra.

”Creştem ritmul şi intensitatea negocierilor noastre şi sunt încrezător că un acord bun ne este la îndemână”, a dat asigurări ministrul, care urmează să se întâlnească din nou cu negociatorul-şef al UE Michel Barnier săptămâna viitoare la Bruxelles.

„Prima prioritate“

Ajungerea la un acord cu UE asupra divorţului ”rămâne prima noastră prioritate”, a dat el asigurări, avansând că ”aproximativ 80% din acordul de retragere a fost aprobat”.

Londra consideră însă necesar să contracareze eventualitatea unei lipse a unui acord, publicând note ”practice şi proporţionate” menite să ”evite, atenueze sau gestioneze riscul oricărei perturbări potenţiale pe termen scurt”, a precizat Dominic Raab.

Însă, potrivit Bruxellesului, vor exista perturbări indiferent ce se va întâmpla.

”Noi acţionăm în mod constructiv pentru a ajunge la un acord”, a comentat un purtător de cuvânt, Alexander Winterstein. Însă ”este evident de asemenea că retragerea Regatului Unit va cauza oricum perturbări - cu sau fără acord” şi ”de aceea toată lumea, dar mai ales operatorii economici, trebuie să fie pregătită”.

Dominic Raab a subliniat că ”scopul prim” al Londrei este ”să faciliteze continuitatea şi buna desfăşurare a afacerilor, transporturilor, infrastructurilor, cercetării, programelor de ajutorare şi fluxurilor de finanţare provenind anterior din UE”.

”În anumite cazuri, asta înseamnă să se ia măsuri unilaterale în vederea menţinerii celei mai mari continuităţi posibile pe termen scurt, în cazul absenţei unui acord - chiar dacă UE nu face acest lucru la rândul său”.

El a citat exemplul unei alinieri temporare la UE în domeniul medicamentelor, recunoscând teste europene. El a cerut Bruxellesului să facă la fel în cazul medicamentelor produse în regatul Unit. regatul dispune deja de trei luni de stocuri de securitate şi cooperează cu industria farmaceutică pentru a construi ”şase săptămâni” de stocuri suplimentare.

Sandvici cu şuncă

Nu va exista, de asemenea, riscul unei penurii alimentare după Brexit, a vrut să dea asigurpri ministrul. ”Am prezentat măsuri practice în vederea atenuării riscului perturbării în aprovizionări” care provin în proporţie de 30% din UE şi de 20% din restul lumii, cealaltă jumătate fiind asigurată în interiorul regatului, şi anume ”recunoscând norme alimentare europene”.

”Daţi-mi voie să vă asigur, contrar faţă de ceea ce se spune în general, veţi putea să savuraţi un BLT (sandvici şuncă-salată-roşii) după Brexit. Iar noi nu avem nicio intenţie să desfăşurăm armata pentru a menţine aprovizionările cu hrană”.

În schimb, britanicii ar urma să ajungă la ”o creştere a costurilor (bancare) şi unor proceduri mai lente” în tranzacţiile lor cu continentul sau în cumpărăturile online, avertizează Guvernul.

Întreprinderile care fac comerţ cu UE pot şi ele să se aştepte la o creştere a costurilor lor şi a hârţogăriei.

Odată ieşiţi din UE, ”vom fi liberi să ne abatem” de la reglementări comunitare, a declarat Dominic Raab. ”Însă o vom face atunci când vom fipregătiţi”.

Catherine McGuinness, o reprezentantă a City of London Corporation, care reprezintă piaţa financiară britanică, a salutat introducerea unor ”măsuri care protejează de impacturi negative” în cazul unei lipse a unui acord şi a îndemnat UE să facă acelaşi lucru, dar şi industria farmaceutică britanică (ABPI).

În opinia lui Frances O'Grady, secretar general al Confederaţiei sindicale TUC, aceste note confirmă că absenţa unui acord ”nu este o opţiune credibilă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite