Lovitură pentru Monsanto, producătorul de alimente modificate genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corporaţia americană producătoare de organisme modificate genetic (OMG) Monsanto îşi va retrage toate cererile adresate Uniunii Europene, pentru cultivarea alimentelor modificate genetic pe teritoriul european. Compania a declarat că motivul principal al deciziei este lipsa perspectivelor comerciale pentru a cultiva în cele 28 de state membre, din cauza legislaţiei foarte stricte.

„Ne vom retrage toate cererile pentru permis în următoarele luni“, a declarat preşedintele Monsanto şi directorul pentru Europa, Jose Manuel Madero.

Monsanto produce recolte modificate genetic şi chimicale pentru agricultură, care sunt foarte răspândite în SUA şi alte părţi ale lumii, în schimb UE are o legislaţie foarte dură în acest sens.

Grupul pentru protecţia mediului, Greenpeace, estimează că aproximativ 90% din totalul seminţelor vândute la nivel global provin de la Monsanto sau una din subsidiarele companiei.

În Europa, îngrijorarea faţă de folosirea alimentelor rezultate din culturi modificate genetic este foarte mare, iar instituţiile UE au adoptat poziţia publicului de opoziţie faţă de seminţele modificate genetic. Drept urmare, aprobarea pentru cultivarea alimentelor modificate genetic poate să dureze ani de zile.

Decizia gigantului american se referă la cererile depuse autorităţilor europene pentru a cultiva organisme modificate genetic precum soia, porumb şi sfeclă de zahăr. Monsanto a declarat că nu îşi va retrage aplicaţia pentru reinnoirea tipului de porumb rezistent la insecte MON810, de altfel singura cultură modificată genetic cultivată în scopuri comerciale în Europa de Monsanto.

Madero a afirmat că decizia va permite companiei să se axeze pe dezvoltarea afacerilor cu seminţe naturale în Europa, dar se va ocupa de asemenea şi cu asigurarea importurilor UE de alimente modificate genetic din SUA şi America de Sud. Doar trei feluri de culturi modificate genetic au fost permise în UE.

Chiar şi în cazul în care UE dă undă verde cultivării unui OMG (organism modificat genetic), statele membre individuale au dreptul (şi au făcut-o deja) de a impune propriile restricţii şi interdicţii. Porumbul MON810 produs de Monsanto a fost interzis de Franţa,Germania, recent şi de Italia, deşi este aprobat de Bruxelles.

În 2012, producătorul german de biotehnologie BASF a oprit dezvoltarea culturilor modificate genetic în Europa şi a mutat toate operaţiunile de cercetare a OMG-urilor în SUA.

Reuters a raportat că deşi există o ostilitatea publică răspândită faţă de alimentele modificate genetic, Europa este unul dintre cei mai mari cumpărători de grâne biotech, importând anual 30 milioane de tonne de mâncare modificată genetic pentru animale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite