Europa

articolul anterior articolul urmator

Lupte grele în Doneţk: avantajul logistic e de partea Rusiei. Populaţiei i se cere să plece

21
6 Jul 2022 21:01:12
Autor: Viorica Marin
Un băieţel îşi ia la revedere de la mama lui, înainte de a fi evacuat din Sloviansk FOTO AFP
Un băieţel îşi ia la revedere de la mama lui, înainte de a fi evacuat din Sloviansk FOTO AFP

Forţele ruse au lovit în ultimele 24 de ore mai multe ţinte din Doneţk, în timp ce guvernatorul regiunii i-a îndemnat pe cei 350.000 de civili să se evacueze.

Guvernatorul ucrainean din Lugansk a declarat miercuri dimineaţă că luptele continuă în satele din jurul Lisicianskului. Serhai Haidai a declarat că „unele aşezări au fost deja de două ori sub un control sau altul”.

„Ruşii avansează, în primul rând, datorită faptului că sunt superiori în materie de artilerie, cu care distrug oraşele şi poziţiile de apărare”, a mai spus guvernatorul.

Forţele ucrainene au ocupat noi linii de apărare în Doneţk, unde controlează încă marile oraşe, şi intenţionează să lanseze contraofensive în sudul ţării.

Bătălia pentru Sloviansk va fi cel mai probabil următoarea confruntare cheie în lupta pentru Donbas, deoarece forţele ruseşti se află la mai puţin de 16 kilometri în nordul oraşului din regiunea Doneţk, a declarat Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea sa zilnică.

Şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că evacuarea celor 350.000 de oameni rămaşi în provincia Doneţk este necesară pentru a salva vieţi şi pentru a permite armatei ucrainene să apere mai bine oraşele de avansul rusesc.

”Destinul întregii ţări va fi decis de regiunea Doneţk. Odată ce vor fi mai puţini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru şi ne vom putea îndeplini principalele sarcini”, a afirmat Kirilenko.

Apelul vine la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat victorie prin ocuparea provinciei vecine Lugansk, din estul ţării.

Locuitori din Sloviansk aşteaptă microbuzul pentru a fi evacuaţi din oraş FOTO AFP

Războiul muniţiilor

Din februarie, războiul din Ucraina a oferit spectacolul sumbru al unui conflict de mare intensitate în care artileria este decisivă şi al cărui rezultat ar putea fi decis şi de un element logistic esenţial: stocurile de muniţie, notează AFP. „Aceasta este problema momentului. Este o chestiune de fluxuri şi de stocuri (...). Ceea ce caracterizează un conflict de mare intensitate este consumul extrem de ridicat de muniţie de toate calibrele“, confirmă un ofiţer european de rang înalt, care a solicitat anonimatul.

Rusia trage 20.000 de obuze pe zi, Ucraina de peste trei ori mai puţine

În ceea ce priveşte obuzele, de exemplu, potrivit unui raport al institutului britanic RUSI, „Rusia trage aproximativ 20.000 de obuze de 152 mm pe zi, faţă de 6.000 în cazul Ucrainei“ . Dar protagoniştii nu dispun de aceleaşi mijloace.

Rusia se bazează pe o producţie răspândită pe întreg teritoriul său, cu o reţea de transport controlată. Ucraina, pe de altă parte, poate rezista doar datorită stocurilor şi fabricilor occidentale.

În acest conflict concentrat în estul Ucrainei, avantajul logistic este de partea ruşilor „pentru că liniile lor sunt mai scurte decât cele ale ucrainenilor, ale căror stocuri se află în vest, sau chiar în afara ţării lor", explică ofiţerul.

Un alt avantaj al ruşilor este că producţia lor este adaptată prin natura sa la armamentul lor, în timp ce Ucraina jonglează cu o multitudine de arme şi muniţii de diferite origini, modelele sovietice coabitând cu cele mai moderne armamente occidentale.

În ceea ce priveşte muniţiile ghidate, rachetele balistice sau hipersonice, Moscova pare să-şi gestioneze cu moderaţie stocurile, potrivit unor analişti, menţionând că acestea din urmă au fost date - în mod eronat - ca fiind epuizate în urmă cu câteva săptămâni.

În ceea ce priveşte proiectilele de artilerie, „industria de apărare rusă are o capacitate de producţie semnificativă,

„Dacă ne imaginăm artileria ucraineană dublându-şi activitatea trăgând, de exemplu, 10.000 de obuze pe zi, ne putem gândi că Statele Unite, dacă reuşesc să-şi relanseze în mod efectiv industria (...), mai pot susţine câteva luni de operaţiuni la această intensitate maximă“, spune Philippe Gros, fost membru al serviciilor de informaţii militare franceze (DRM), devenit cercetător la Fundaţia pentru cercetare strategică (FRS).

Războiul muniţiilor se duce şi în fabrici. Pe de o parte cele din Rusia, mobilizate de Vladimir Putin, de cealaltă parte cele din Occident, care nu au intrat într-o stare de economie de război.

Din partea Alianţei Atlantice, „stocurile se epuizează, iar fabricile nu produc cantităţi uriaşe“, spune Vassilii Kachin, cercetător la Universitatea HSE din Moscova.

Te-ar putea interesa şi:

De ce bătălia pentru Sloviansk va fi următoarea luptă crucială între ucraineni şi ruşi. Analiză a armatei britanice

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

SifonarSIE Turnatorul
6.07.2022, 21:17:48

Oameni ce fericiti sunt ca au venit Rusi,mii de oameni primesc ajutoare si se imbratiseaza cu Rusi: https://vk.com/ramzan?z=video279938622_456245809%2Facb959f6223d6c100a%2Fpl_wall_279938622 Oare cand o sa vad si eu cum Romani din Cernauti ii iau in brate pe soldati Romani eliberatori... Va dati seama cum a ajuns Romania daca eu am primit amenintari cu bataia,spitalul,psihiatria ca nu-i poop in dos pe UE-USA...

+3 (9 voturi)
Constantine Constantine
6.07.2022, 21:56:24

Englezii spun: ''''Rusia trage 20.000 de obuze pe zi, Ucraina de peste trei ori mai puţine'''' Americanii prezinta si mai dur situatia: ''''The war in eastern Ukraine has been described as an artillery duel, and the Russian military has superior numbers of cannons and rocket artillery systems. Right now, the Russians are currently blasting the Donets Basin – known as the Donbas – with up to 60,000 artillery shells and rockets per day.'''' Dupa cantitatea de moloz se pare ca americanii au dreptate. Sa ploua zilnic cu 60000 de obuze si rachete peste tine, asta nu e operatiune speciala ci razboi in toata regula.

Valahu Duios Manglea
6.07.2022, 21:33:46

Usor cu pianu pe scari, domni propagandisti careinveliti minciuna in citate aparent apartinand unor persoane din occident si apoi citati cercetatori de la universitatea HSE din Moskova. Vom veda noi cine pe cine la urma, si va rog nu insultati cititorii, comparand capacitatile de productie americane cu cele rusesti, de orice fel, da nu mai pune cele ale NATO. SUA si UE au 52% din PIB ul mondial, fara Japonia Korea si Australia, iar rusia are 1,5 % si ala din pentrol si gaze in majoritate....Si mai e un lucru pentru cei care mai au dubii SUA stiu ca daca pierd acum in Ukraina e sfarsitul dominatiei americane asupra lumii, si vb lui Biden, It will not happen , I promise you. Iar pentru noi muritorii de rand e simplu, lasati numele tarilor la o parte, suntem de partea: libertatii si democratiei, sau de partea tiraniei si dictaturii: Ce tari se aliniaza de fiecare parte vede fiecare singur. Asa ca imagine a razboiului, dupa ultimele cercetari istorice si simulari de calculator, s-a stabilit ca daca angloamericanii ar fie iesit din razboi si ar fi oprit ajutorul catre sovietici in Februarie 1945 Hitler ar fi putut invinge rusii chiar si in atunci.

-2 (6 voturi)
X_Files
6.07.2022, 21:45:23

------------------------------ Eh, data viitoare, NATO sa pregateasca mai atent razboiul impotriva Rusiei. L-a inceput bine, l-a surprins un pic pe Putin...dar n'are suflu. Unde mai pui ca si carnea de tun ukr se termina mai repejor decat era planificarea!

-9 (21 voturi)
Col. Tiraspolezu Pafnuti
6.07.2022, 21:59:46

Zzz-Flies, Gugu, pina sa se termine carnea de tun ucr. se termina aia ruseasca: rusii au introdus in batalie tancurile T62, adica vechi de 50 de ani, ca nu mai au altele. Basca ca la fiecare T62 denazificat mor 4 orci, fata de cele 3 din T72 si succesive. Urmeaza T34 de pe monumente... Da' ai dreptul sa mori prost. Chiar dreptul asta nici macar Putin nu ti l-a anulat!

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările