Europa

articolul anterior articolul urmator

Macedonia de Nord: Patru foşti înalţi oficiali, condamnaţi pentru atac asupra Parlamentului

1
26 Jul 2021 20:27:09
Autor: Viorica Marin
Cladirea Parlamentului de la Skopje
Cladirea Parlamentului de la Skopje

Un fost preşedinte al Parlamentului din Macedonia de Nord, doi foşti miniştri şi un fost şef al serviciului de informaţii au fost condamnaţi luni la pedepse care ajung până la şase ani şi jumătate de închisoare pentru organizarea unui atac asupra Parlamentului în urmă cu peste patru ani, relatează AFP.

Mai mulţi deputaţi, printre care şi Zoran Zaev, actualul premier social-democrat care se afla pe atunci în opoziţie, au fost agresaţi violent atunci când manifestanţi naţionalişti au pătruns în Parlament pe 27 aprilie 2017.

Susţinătorii partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostului om forte Nikola Gruevski voiau să-i împiedice pe social-democraţi să formeze o coaliţie de guvernare împreună cu formaţiunile minorităţii albaneze şi au fost acuzaţi că ameninţă unitatea naţională a micului stat din Balcani.

Un tribunal din Skopje a estimat că acuzaţii, toţi condamnaţi pentru ameninţare la ordinea constituţională, au "organizat şi susţinut material manifestaţiile de masă care au culminat cu o pătrundere violentă în Parlament".

Fostul preşedinte al Parlamentului Trajko Veljanoski a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare pentru rolul său în violenţe, în special pentru că a prelungit deliberat şedinţa parlamentară în timp ce manifestanţii se adunau în faţa legislativului.

Foştii miniştri Mile Janakievski şi Spiro Ristovski au fost condamnaţi la şase ani şi trei luni de închisoare pentru că i-au coordonat pe protestatari.

Fostul director al serviciilor secrete Vladimir Atanasovski, acuzat că este un instigator direct al violenţelor şi că a ordonat ca un vehicul plin cu arme să fie parcat în faţa parlamentului, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Nikola Gruevski, care a condus ţara cu o mână de fier până la căderea sa în 2016, a fost implicat şi el de acuzare pentru că a incitat la comiterea atacului.

Însă acest apropiat al premierului ungar Viktor Orban s-a refugiat în Ungaria de aproape trei ani şi nu a fost judecat în acest caz.

Gruevski a fugit din ţară în noiembrie 2018, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru abuz de putere.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

pathfinder
26.07.2021, 20:59:39

Astia din fosta Jugoslavie nu se linistesc nici sa le dai cu parul in cap. Pacat...

-5 (5 voturi)
Modifică Setările