Europa

articolul anterior articolul urmator

Macron acuză „declaraţiile lipsite de responsabilitate şi primejdioase” ale Turciei. Reacţie pe măsură de la Ankara

21
30 Sep 2020 19:58:20
Cristian Unteanu

Relaţia oricum foarte tensionată între preşedinţii Macron şi Erdogan a cunoscut azi un nou episod care s-ar putea să nu fie, cum spunea poetul, doar „lung prilej de vorbe şi de ipoteze”. S-ar putea să preceadă şi să influenţeze discuţia din Consiliul special convocat la Bruxelles, relaţia dintre Turcia şi UE fiind menţionată ca punct special pe agendă.

Exact în acest moment, din Lituania, aşa cum transmit cei de la Reuters, Macron socoteşte că a venit timpul să atace dur declaraţiile "războinice" ale Turciei privind conflictul din zona Nagorno-Karabach, spunând că nu fac altceva decât să-i încurajeze pe azeri să-şi continue acţiunile războinice:
 
"Am luat notă de declaraţiile politice ale Turciei ( în favoarea azerilor, n.n.) care sunt lipsite de responsabilitate şi primejdioase...Franţa rămâne extrem de preocupată de aceste mesaje războinice trimise de Turcia în ultimele ore care, în principal, înlătură orice fel de inhibiţii ale azerilor în a recuceri Nagorno-Karabach. Şi acesta este un lucru pe care nu-l voi accepta".
 
Replica turcilor a fost extrem de dură, ministrul de externe Mevlut Cavasoglu, citat de agenţia Anatolia News, afirmând ceva extrem de grav: "Solidaritatea Franţei cu Armenia este esenţială pentru sprijinirea ocupaţiei armene în Azerbaidjan".
 
Sunt vorbe mari şi care conduc la o foarte vizibilă şi instantanee escaladare a situaţiei conflictuale. Asta este evident. La fel de clar că pune sub semnul întrebării capacitatea reală a Uniunii Europene de a căuta cu oarecare succes un rol de mediere, aşa cum lăsa să se înţeleagă textul scrisorii către şefii de state şi guverne prin care Charles Michel îi convoca la reuniunea extraordinară:
 
"Scopul nostru este de a crea un spaţiu pentru un dialog constructiv cu Turcia pentru a ajunge la securitate şi stabilitate în întreaga regiune şi la garantarea respectarea integrală a suveranităţii şi drepturilor suverane ale tuturor Statelor Membre...dar toate opţiunile rămân deschise pentru apărarea intereselor legitime ale Statelor Membre UE" - a menţionat Charles Michel precizând că tema relaţiilor cu Turcia şi evenimentelor din Mediterana de est va fi singura discutată în dineul din seara de 1 octombrie, semnal clar asupra importanţei şi urgenţei problematicii.
 
Mai funcţionează OSCE, Grupul de la Minsk mai are oare puterea, influenţa şi autoritatea de a funcţiona ca organism pentru a gera criza? Greu de spus, dar urgenţa este foarte mare deoarece, de câteva zile, la Erevan se invocă insistent posibilitatea de a invoca art. 4 din statutul Organizaţiei pentru Securitate Colectivă (CSTO)- exact aşa cum a ameninţat că o poate face oricând şi Lukaşenko în cazul Belarusului. Chestiunea este mai gravă decât vă închipuiţi deoarece, astfel, Rusia ar avea de rezolvat două cereri de intervenţie în termenii Tratatului pe care, până acum, le-a întârziat, menţinând replica doar la nivel de ameninţări verbale. Cât timp va mai putea s-o facă?
 
De data asta, s-a mai făcut un pact, odată cu episodul extrem de neclar şi din această cauză controversat al doborârii unui avion SU-25 aparţinând forţelor aeriene ale Armeniei de către un avion F-16 al turcilor. Toţi se acuză de minciuni sfruntate, cea ce era de aşteptat. Dar atenţie la declaraţia Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt la Ministerului de externe rus: "Doborârea unui avion SU-25 al forţelor aeriene ale Armeniei de către un avion de vânătoare F16 al Turciei, conform ministerului armean al apărării, complică situaţia deoarece Moscova este obligată să ofere asistenţă Armeniei în Termenii Tratatului de la Taşkent".
 
 
De partea cealaltă, declaraţiile turcilor sunt foarte dure, de tipul "pace sau război": "Turcia stă alături de Azerbaidjan, fie pe câmpul de luptă, fie la masa de negocieri" cum spunea ministrul Cavasoglu (foto), subliniind că singura soluţie acceptabilă este ca forţele armene "să se retragă de pe pământurile azere... Nu poate exista o altă rezolvare".
 
Se poate să existe varianta în care poziţia europeană să se fi radicalizat extrem de puternic şi, din această cauză, Macron să fi fost mandatat să forţeze o posibilă retragere formală a sprijinului Turciei în favoarea azerilor, ceea gest cu siguranţă salutat de Putin care are tot interesul ca în regiune să continue existenţa unui conflict îngheţat, măcar atâta timp cât de lămuresc lucrurile în Belarus, acolo unde opoziţia este motivată de mesajul de susţinere adus de Macron. Dar totuşi ceva nu se leagă, în sensul că spusele de acum ale lui Macron vin în contradicţie profundă cu mesajele date de Angela Merkel şi de aliaţii europeni care vor restabilirea climatului de negocieri sub egida Grupului de la Minsk. Şi în niciun caz nu vor să vadă cum se dezvoltă un război local de mare intensitate care să-i oblige pe unii dintre ei să mute piese păstrate în rezervă, pentru operaţiuni în ultimă instanţă. 
 
În caz de dezagrement la masa Consiliului, Macron poate conta pe sprijinul celor 6 state din sudul Europei care deja i s-au alăturat în opoziţia faţă de Erdogan.
 
Iar dacă ceva se inflamează, fiţi siguri că norii de fum ai incendiului vor ajunge şi deasupra Mării Negre, cu toate consecinţele imaginabile plus cele imprevizibile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Popa Pius
30.09.2020, 20:24:19

Povești de adormit copiii. Pînă nu-și închide Renault (și nu doar ei) fabricile de la turcaleți, degeaba auzim declarații sforăitoare.

+4 (4 voturi)
Fahrenheit 451
30.09.2020, 20:33:17

Ar fi bine să vă puneți de acord cu dl Chifu cum e cu rahatul turcesc exploziv de perje, e acord sau dezacord ?! https://adevarul.ro/international/europa/acordul-macron-erdogan-esecul-exceselor-greco-cipriote-estul-mediteranei-1_5f72c43c5163ec42716c8b08/index.html

kevin hoher
30.09.2020, 20:56:49

" Macron poate conta pe sprijinu' celor 6 state sud europene care deja i s-au alaturat in opozitia fata de Macron??????? ". Voua, la redactie nu vi se pune "fiola" cand intrati in Redactie? Se pare ca ar cam trebui.

-1 (9 voturi)
Lucifer
30.09.2020, 21:30:13

Macron să se ocupe de Nordul Africii, nu de Estul Europei.

-2 (4 voturi)
constantin constantin
30.09.2020, 21:46:01

Omenirea a intrat în etapa post-SUA, jandarmul lumii și Rusia, baubaul tuturor.. În consecință, lumea nu mai este bipolară, ci multipolară. Franța și Germania au făcut tot ceea ce le-a stat în putință ca să iasă de sub ”tutela” SUA, precum niște adolescenți de sub controlul ”babacilor”, însă au constatat destul de repede că lumea poate fi un loc periculos. Că Turcia poate fi mai obraznică decât și-au imaginat, iar Rusia mai pragmatică decât oricând. Din urmă vine Dragonul, pe Drumul Mătăsii... și SUA pare din ce în ce mai departe. Germania pare că bate în retragere și privește cu interes spre Yankeu. Da, cică ar fi în pericol conducta ruso-germană, pe motiv de Aleksei Navalnîi... otrăvit de... nu știe nimeni, dar un argument suficient pentru ca nemții să renunțe la conducta care a ofensat SUA și a viciat atmosfera euroatlantică. Putin îi caută pe cei care l-au otrăvit pe Navalnîi și i-au aruncat în aer proiectul Eurasia cu gaz rusesc. Dragonul merge mai departe. Quo vadis? Nagorno-Karabach, dacă am înțeles bine, este o provincie azeră cu populație majoritar armeană. Un fel Kosovo sârbesc, populat majoritar de albanezi. De ce ”soluția Kosovo” nu este actuală? De ce nu o ia nimeni în seamă? Să privim în trecut.... În cazul Kosovo, Turcia a susținut că provincia sârbească, populată cu albanezi, trebuie să fie independentă pe criterii etnice, iar Rusia a fost de partea Serbiei. Acum s-au sucit! Rușii sunt de partea armenilor majoritari în Nagorno-Karabach, iar turcii susțin cauza azerilor... Mai înțelegeți ceva din mersul lumii? În Kosovo a fost pax americana, cum va fi în Nagorno-Karabach? În niciun caz dreptate! Nu există dreptate în lumea asta, ci interese și conjucturi.

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările