Europa

articolul anterior articolul urmator

Macron a cerut formarea unei majorităţi largi în parlament pentru reforme în Franţa

3
23 Jun 2022 05:01:08
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Potrivit preşedintelui Franţei, „majoritatea liderilor partidelor cu care au avut loc întâlniri au respins ideea creării unui guvern de unitate naţională”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un discurs televizat adresat naţiunii, a cerut formarea unei majorităţi mai largi în parlament pentru a realiza reforme în ţară.

„Nici o singură forţă politică nu poate guverna singură”, a declarat miercuri liderul francez, subliniind „diviziunile profunde din societatea franceză care au afectat componenţa parlamentului”. „Pentru a acţiona, este nevoie de o majoritate mai largă şi mai clară”, a subliniat el.

Şeful statului a cerut partidelor de opoziţie să răspundă la întrebarea „cât de departe sunt gata să meargă în cooperare cu blocul prezidenţial pentru a găsi compromisuri”. Guvernul, a spus el, intenţionează să ia măsuri în această vară pentru a asigura puterea de cumpărare şi ocuparea deplină a forţei de muncă, precum şi pentru a combate schimbările climatice.

Potrivit lui Macron, „majoritatea liderilor de partid cu care au avut loc întâlniri au respins ideea formării unui guvern de unitate naţională”. Prin urmare, „ar fi nejustificat să pariez pe acest proiect”, este convins. Preşedintele a reamintit că joi pleacă într-un turneu străin, care va începe cu summitul UE de la Bruxelles. „După întoarcerea mea, vom începe implementarea acestei noi configuraţii”, a promis el.

Macron nu a ascuns că este îngrijorat de prezenţa scăzută la alegerile parlamentare din Franţa. „Nu pot ignora neparticiparea la vot a unui număr semnificativ de alegători”, a recunoscut el.

Alegeri parlamentare
Alegerile pentru Camera inferioară a Parlamentului francez au avut loc în două tururi - pe 12 şi 19 iunie. Blocul prezidenţial „Împreună!” a primit 245 din 577 de locuri. A doua ca mărime a fost alianţa forţelor de stânga - „Noua Uniune Ecologică şi Socială a Poporului” (NUPES), formată din mişcarea „Franţa Nesupusă”, socialişti, comunişti şi asociaţia „Europa – Ecologie – Verzi” (131 de mandate). Adunarea Naţional al lui Marine Le Pen, de extremă dreapta, are o fracţiune de 89 de parlamentari. Republicanii au câştigat 64 de locuri în parlament. Niciunul dintre partide nu are majoritatea necesară pentru a-şi adopta proiectele de lege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Omul UnOm
23.06.2022, 08:05:30

Din pacate pentru Franta, cu actuala configuratie politica cel putin, reformele sunt aproape imposibile.Franta are nevoie de o reforma urgenta a pietei muncii si a sistemului de pensii pentru ca statul nu isi mai poate permite pe termen lung cheltuieli sociale enorme asa cum sunt acum.Mai este si problema salariilor care, daca le raportam la productivitatea muncii, sunt mai mari decat in multe alte state occidentale.Sigur este greu sa "vinzi" populatiei astfel de reforme dureroase insa un politician responsabil ar trebui sa o faca chiar daca ar insemna sinuciderea lui politica.

Mihai Medias
24.06.2022, 08:18:08

În ce regiune a Frantei locuiesti ? Care este situatia pe acolo ?

Mihai Medias
24.06.2022, 08:51:20

„Nici o singură forţă politică nu poate guverna singură”, a declarat miercuri liderul francez, subliniind „diviziunile profunde din societatea franceză care au afectat componenţa parlamentului”. „Pentru a acţiona, este nevoie de o majoritate mai largă şi mai clară”, a subliniat el. Saracu' de el, are sânge de dac în el când pomeneste despre diviziunile profunde din societatea franceza. Vina este a altora... A uitat ca timp de 5 ani, a pus economia la pamânt, a vândut tot ce se putea vinde, a distrus sistemul de sanatate si cel de protectie sociala, etc. Palmele din 12 si 19 iunie pun în pericol "reformele" sale, si este mai bine asa. Acum este obligat sa "compuna" cu opozitia, si asta nu-i convine deloc...

Modifică Setările