Europa

articolul anterior articolul urmator

Macron cheamă Europa să se implice în zona Mării Mediterane: „Va fi provocarea anilor următori”

9
14 Jul 2020 10:58:39
Autor: Ion Gaidau
Preşedintele francez Emmanuel Macron FOTO Arhivă
Preşedintele francez Emmanuel Macron FOTO Arhivă

Europa trebuie să îşi asume dosarele geopolitice de la Marea Mediterană şi să nu lase această regiune „altor puteri”, a pledat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

„Zona Mediteranei va fi provocarea anilor următori, pentru că factorii de criză care se combină acolo sunt numeroşi, şi anume contestarea zonelor maritime, confruntările între ţările riverane, destabilizarea Libiei, migraţia, traficul, accesul la resurse”, a declarat Macron într-un discurs adresat armatei franceze în ajunul Zilei Naţionale, sărbătorită la 14 Iulie în Franţa.

Evocând un joc al „noilor puteri”, şeful statului francez a afirmat că „Europa trebuie să-şi redefinească rolul şi locul său acolo, fără naivitate şi fără complezenţă”.

„Mediterana nu poate construi o pace durabilă fără noi, nu putem accepta ca viitorul nostru să fie construit de alte puteri”, a spus liderul de la Elysee.

„O adevărată politică europeană pentru Mediterana” reprezintă „o necesitate şi o urgenţă”, a insistat el, citat de AFP.

De la agravarea conflictului armat din Libia, unde Turcia şi Rusia se găsesc într-o poziţie de forţă pe lângă cele două mari tabere rivale, până la tensiunile din estul Mediteranei, unde mai multe ţări, între care Turcia, Israel, Egipt sau Grecia, sunt în concurenţă pentru resurse energetice, factorii de tensiune s-au înmulţit în această zonă în ultimii ani, notează AFP.

„În ceea ce priveşte Libia, vreau să subliniez aici din nou că stabilizarea sa este fundamentală pentru securitatea Europei şi a zonei Sahel. Este motivul pentru care lansez un apel la reluarea imediată a negocierilor şi dialogului politic, în vederea unui acord de încetare a focului. Trebuie să punem capăt intrărilor masive de arme şi de mercenari în această ţară”, a subliniat Emmanuel Macron.

Franţa a denunţat în repetate rânduri în ultimele luni amestecul Turciei în războiul din Libia de partea Guvernului de la Tripoli, recunoscut de ONU, în schimb a tăcut în legătură cu cel al Rusiei, care intervine în această ţară din nordul Africii în sprijinul mareşalului Khalifa Hatfar. Ori Franţa este acuzată la rândul ei că îl sprijină tacit pe mareşalul Haftar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.07.2020, 11:06:35

Are dreptate. Si FRANTA ar trebuie sa se implice total. Ei l-au ucis pe Gadafi.

+2 (2 voturi)
stop propaganda
14.07.2020, 11:19:11

Iesi acasa.

-1 (1 vot)
stop propaganda
14.07.2020, 11:20:25

Il deranjeaza pe macaroana faptul ca turcii se extind in Africa si Orientul Mijlociu, iar frantuzii nu pot sa faca absolut nimic. Sau ce-a mai ramas din francezi ca ajung si aia o minoritate.

-1 (3 voturi)
stop propaganda
14.07.2020, 11:21:16

Intre timp in Italia invadatorii iarasi vin cu miile. Duceti-va dracului cu totii.

0 (4 voturi)
Lucifer
14.07.2020, 12:07:13

După eşecul "primăverii arabe" promovat de Franţa şi care a produs anarhie în Tunisia, Libia, Egipt şi Siria, acum Franţa vrea ca TOATĂ Europa, sub conducerea bineînţeles a Franţei, să iasă la război contra Turciei şi chiar Rusiei. Ba pardon, ce treabă are de exemplu Polonia şi România cu Mediterana "voastră"? Ete, noi vrem ca Franţa să fie ostilă Rusiei, nu se pupe bot în bot cu Putin. Franţa are una din cele mai ticăloase politici externe din Europa.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările