Europa

articolul anterior articolul urmator

Macron a discutat cu Putin şi Zelenski pe tema crizei ruso-ucrainene: Dialog „dificil” cu liderul de la Kremlin şi solidaritate cu Ucraina

3
29 Jan 2022 13:24:24
Autor: News.ro
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi rus Vladimir Putin, care au discutat vineri la telefon timp de aproximativ oră şi jumătate despre situaţia sanitară din cauza pandemiei de COVID-19 şi despre criza ucraineană, au „constatat un dezacord”, dar au convenit asupra „necesităţii unei dezescaladări”.

„Preşedintele rus a reiterat, fără vreo surpriză, motivele care au condus la situaţia actuală, în opinia sa vina NATO că s-a apropiat de Rusia”, a anunţat vineri Palatul Elysée.

Macron a îndemnat, la rândul său, Rusia „să respecte suveranitatea statelor”, în vederea unei „încrederi” şi „securităţii” în Europa.

„S-a constatat dezacordul, însă cei doi preşedinţi sunt de acord asupra unei continuări a dialogului şi ca europenii să ia parte la acest dialog”, potrivit preşedinţiei franceze.

Palatul Elysée, care evocă un dialog „dificil” cu Moscova, anunţă că „preşedinţii (francez şi rus) au convenit că există o cale către o dezescaladare şi către un dialog structurat”.

Mişcări militare importante sugerează că Rusia pregăteşte o invazie a Ucrainei, cel mai probabil începând din Donbas (est).

Aceste manevre creează îngrijorare şi l-au determinat pe Emmanuel Macron să-l întrebe pe Vladimir Putin ce intenţii are.

„Preşedintele rus a negat intenţii ofensive şi şi-a exprimat dorinţa să avansăm împreună în aplicarea acordurilor (de pace) de la Minsk”, potrivit preşedinţiei franceze, care subliniază că obiectivul este o concentrare asupra unei „dezescaladări”.

După convorbirea la telefon cu Putin, Macron a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

El a reiterat „deplina solidaritate a Franţei cu Ucraina” şi „hotărârea sa de a apăra integritatea teritorială şi suveranitatea acestei ţări într-un context foarte volatil”.

Macron şi Zelenski „au convenit să continue eforturile în favoarea dezescaladării şi dialogului, în cadrul unor negocieri în formatul Normandia, sub egida Franşei şi Germaniei, în vederea punerii aplicare a acordurilor (de pace) de la Minsk”, potrivit preşedinţiei franceze.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

OmTacut2
29.01.2022, 19:56:19

"Palatul Élysée, care evocă un dialog „dificil” cu Moscova, anunţă că „președinții (francez şi rus) au convenit că există o cale către o dezescaladare şi către un dialog structurat”." Deci, exista un dialog, fie si el si dificil si o cale pentru dezescaladarea situației tensionate dintre Rusia si Ucraina, spre deosebire de americani care si-ar dori un conflict militar mondial.

Groza Carmen
31.01.2022, 07:43:56

Nu ați rezolvat nimic în formatul Normandia cu baba Merkel, băi impotenților, ce vă face să credeți că veți rezolva acum ceva?! Formatul vostru Normandia castrat a și dus la escaladarea aceasta, curve europene!! Război nu va fi pentru că și pulin e o curvă fricoasă, temătoare să repete în haosul războiului soarta lui Gaddafi!!!

-9 (9 voturi)
OmTacut2
2.02.2022, 01:27:56

Groza Carmen NATO, in frunte cu USA, mai precis 30 de state, a furat-o cat se poate de urat de la niste crescatori analfabeti de capre. Cum poti sa crezi ca NATO, in frunte cu USA, nu au realizat ca intr-o confruntare directa cu Rusia / China / Coreea de Nord nu prea mai ramane nimeni in viata? Putin nu este un fricos, este jucator de poker si de sah, pentru el problemele electorale nu exista cum exista pentru sefii de guverne si presedinti de state care trebuie sa calculeze sansele de alegeri si mai ales sa evite varasarea de sange a cetatenilor care poate nu auzit niciodata si nu-i intereseaza de Ucraina in particular si de Europa de Est in general.

Modifică Setările