Europa

articolul anterior articolul urmator

Macron îşi prezintă priorităţile: O „nouă ordine de securitate” cu NATO în faţa Rusiei

9
19 Jan 2022 15:55:07
Autor: Ion Gaidau
Emmanuel Macron în Parlamentul European FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron în Parlamentul European FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European, la Strasbourg, ca Europa să construiască „o nouă ordine de securitate” cu NATO în faţa Rusiei.

În plină escaladare a tensiunilor între Occident şi Rusia, liderul de la Elysee a pledat pentru „un dialog franc şi exigent” cu Moscova.

„Securitatea continentului nostru este indivizibilă”, a afirmat Macron, citat de agenţiile internaţionale de presă.

În opinia preşedintelui francez, europenii trebuie să-şi definească „propriile standarde de securitate” şi să ajungă „într-o poziţie” în care să se sigure „că ele sunt respectate”.

„Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre finalizarea unei propuneri europene care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei”, a spus Macron, care s-a prezentat în faţa eurodeputaţilor pentru a expune priorităţile Franţei în mandatul său de şase luni la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia”, a subliniat liderul de la Elysee.

„Trebuie să construim o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum 30 de ani”, a insistat el.

Preşedintele Franţei s-a referit la respingerea recurgerii la forţă, ameninţare şi coerciţie, alegerea liberă a statelor de a participa la organizaţiile, alianţele şi aranjamentele de securitate pe care le doresc, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor şi respingerea sferelor de influenţă.

Ori toate aceste principii de securitate convenite la sfârşitul Războiului Rece sunt contestate acum de preşedintele rus Vladimir Putin, care dă impresia că vrea să refacă URSS prin şantaj şi ameninţări.

În logica sferelor de influenţă, Kremlinul a cerut ca Ucraina să nu facă parte din NATO şi a comasat 100.000 de militari la graniţa cu ţara vecină.

„Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina, n. red.), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina, care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale”, a adăugat Macron.

„Revenirea la naţionalism şi nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine”, a mai spus preşedintele francez, făcând apel apărarea statului de drept.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

IonIon Codreanu
19.01.2022, 16:23:50

Macron, ca un adevărat membru al UE, vrea o Europă a păcii, nu a confruntării. Să vedem dacă are susținerea UE, opusul NATO. Noiîncă habar nu avem ce înseamnă UE! Se vede din comentarii...

0 (4 voturi)
orre
19.01.2022, 16:26:52

mai macrou, termina odata cu vaxul pe toata populatia franceza si apoi dute si obligal sa se vaxineneze pe Putin

-16 (20 voturi)
orre
19.01.2022, 16:31:01

si mai este ceva macrou, vezi sa nu faci greselile predecesorului tau pe nume Napoleon

-16 (20 voturi)
costica cova
19.01.2022, 17:05:52

Macron ,ginerele lui Tutankhamon vorbește ....banalitți.Toate războiale din ultimi 300 de ani pe acest continent au pornit de la orgoliile și nesăbuința conducătorilor acestor țări...Franța , Germania, Rusia.După modul cum se comportă domnul Macron se vede și din vîrful piramidei cît este de ...orgolios . (Vă aduceți aminte cum a strîns mîna președintelui american Donalt Tramp în cadrul unei întîlniri bilaterale ).....Eu zic că are lipsă cîteva țigle de pe casă....De ce discuții doar cu Rusia....de ce nu și cu China ?

-4 (6 voturi)
IonIon Codreanu
19.01.2022, 17:54:26

Mai învață istorie. Nu din propaganda americană, desigur. Aproape toate țările europene au fost mereu în războaie în ultimele două milenii, Nu doar Franța și Germania! Iar Rusia, doar după acapararea ei de către comuniști. Iar China parcă nu-i în Europa....

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările