Macron: Planificăm perioada de după pandemie. Dar, până atunci, încă o lună de carantină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă un discurs foarte bun al preşedintelui Macron, aseară. Anunţat de câteva zile, a răspuns tuturor întrebărilor ridicate între timp. O lecţie de comunicare.

Starea de carantină se prelungeşte cu o lună. Dar accentul a fost pus pe ceea ce va urma. A anunţat un calendar clar de măsuri. Universităţile rămân închise până la vară. Dar liceele şi restul şcolilor se vor redeschide treptat, după 11 mai. La fel şi o parte importantă a economiei. Domeniile care vor rămâne închise mai mult timp, cel puţin două luni suplimentare, cultură, spectacolele, vor primi nişte ajutoare dedicate.

A vorbit întâi, pe larg, despre cei care sunt în prima linie de luptă cu virusul: personalul medical şi paramedical. Le-a mulţumit fiecăruia. A fost dublat numărul de paturi de reanimare. O colaborare inedită şi exemplară între sistemul medical de stat, cel privat, militar şi medicii de familie.

A continuat cu linia a doua, cei care lucrează în această perioadă. Le-a mulţumit şi lor pe larg. Nu a uitat nici gunoierii.

Linia a treia este întreaga populaţie. Le-a mulţumit şi lor pentru civism şi implicare, la începutul discursului. I-a felicitat şi la sfârşit, pentru că au demontat clişeul naţiunii dezordonate, care nu respectă regulile. Francezii chiar spun asta despre ei, mângâierea preşedintelui a fost ca şi cum ai scărpina motanul după urechi.

A anunţat un plan de măsuri pentru perioada de după carantină. Cu două momente cheie, 11 mai şi 15 iulie. 

Cuvântul cheie a fost acesta: après.

Peste două săptămâni vine să îl prezinte. Un orizont clar de aşteptare.

În centru său a anunţat o valoare pe nedrept uitată a Naţiunii: valoarea fiecăruia este dată de utilitatea comună a muncii sale. Are 200 de ani această frază. O ancora de necontestat. Prea mulţi oameni care muncesc pentru noi toţi sunt plătiţi mizerabil. Cum să contrazici această afirmaţie a preşedintelui?

A spus de două ori, referindu-se la el însuşi, modestie. Statul nu a fost suficient pregătit, au fost comise erori, dar mobilizarea profesioniştilor a fost exemplară. Încă nu avem un remediu, dar mobilizarea în cercetare, pentru găsirea lui, este exemplară. Cea mai mare din Europa.

Am învăţat multe din această criză şi vom aplica aceste învăţăminte. Este un mesaj pe care l-a reluat şi astăzi. O nouă proiecţie în viitor.

Franţa are nevoie de mai multă independenţă strategică şi tehnologică. Un exemplu: industria sanitară. De la începutul crizei, Franţa şi-a mărit de cinci ori producţia de măşti şi a produs 10 000 de aparate de respirat. Vom continuă să ne punem în valoare capacităţile naţionale. Iarăşi, imposibil de contrazis.

În concluzie, un preşedinte serios, care ştie ce are de făcut şi este gata să îşi conducă naţiunea către câştigarea războiului sanitar. Un nou discurs impecabil. Dar şi o nouă lună de carantină. „L'espoir renait, mais rien n'est acquis

Un detaliu semnificativ: în multe zone, după 11 mai, portul măştilor va fi obligatoriu. Iar măştile vor fi distribuite populaţiei în funcţie de meseria fiecăruia. Dar preşedintele spus "sistematic" în loc de "obligatoriu". Orice cuvânt care poate deranja a fost şlefuit.

În lunea Paştelui catolic, protestant şi evreiesc, nu a spus însă nici o vorbă despre acestea. 

   


Citiţi şi: Macron: suntem într-un razboi pe care îl vom câştiga

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite