Europa

articolul anterior articolul urmator

Macron, ultimul cuc la Élysée?

26
7 May 2017 15:16:36
Horia Blidaru
Macron a pozat în candidatul soluţiilor, Le Pen s-a vrut portavocea indignării
Macron a pozat în candidatul soluţiilor, Le Pen s-a vrut portavocea indignării

Neîndoielnic, Macron va deveni preşedinte. Cursa s-a tranşat prin împotmolirea judiciară a lui Fillon. Alegerile de azi, lipsite de suspansul turului I, vor confirma vorba din popor: „Oricât ar ţipa, bufniţa nu poate să egaleze cucul“. S-a văzut din duelul TV. Rămâne întrebarea esenţială: Macron e soluţia sau amânarea falimentului celei de-a V-a Republici?

O Franţă obosită de o campanie electorală tensionată steril, în care dezvăluirile şi scandalurile au luat locul argumentelor şi al dezbaterii, o Franţă confuză şi divizată într-o răscruce a istoriei mizează, în disperare de cauză, pe acest tânăr de 39 de ani, care a ştiut să joace, foarte abil, cartea anti-sistem, în condiţiile în care el însuşi este un produs – e adevărat, strălucit – al sistemului financiar-politic-mediatic. Nu va întruni scorul istoric al lui Chirac, din 2002, în faţa lui Le Pen – tatăl (82,21%), nici cele 74,2% din voturi acordate, în 1848, viitorului Napoleon al III-lea, la alegerea sa ca prim preşedinte al celei de-a II-a Republici. Dar, foarte probabil, va scrie istorie acest cel mai tânăr preşedinte al Franţei, prin rezultatul de astăzi.

Va fi, însă, povara originară, ce-i va greva mandatul.

60% din votanţii lui îl aleg în lipsa unei alternative, iar 47% dintre cei care optează pentru el nu-l plac. Aceste cifre relevă şubrezenia triumfului de azi.

Macron a pozat în candidatul soluţiilor, Le Pen s-a vrut portavocea indignării. După mandatul lamentabil al lui Hollande, în cursul căruia s-au cronicizat toate relele de care suferă Franţa, de la şomaj şi datorie, la terorism şi irelevanţă internaţională, Macron e chemat să restarteze o economie şi o societate ce şi-au pierdut nu doar vlaga, ci şi, în mare măsură, încrederea că o pot mai regăsi.

Azi, Marine Le Pen va obţine aproximativ dublul voturilor tatălui ei, de acum 15 ani. ”Un scor de 40% ar fi deja o enormă victorie”, spunea acum două zile nepoata candidatei Frontului Naţional, deputata Marion Maréchal-Le Pen. ”Asta ne-ar poziţiona ca singura opoziţie credibilă”, a explicat tânăra de 27 de ani.

Urmează alegerile parlamentare, în 11 şi 18 iunie, la care se vor înfrunta cele patru blocuri politice reprezentate de plutonul fruntaş al candidaţilor din turul I al prezidenţialelor. Fiecare mizează pe un segment de 20-25% din voturi. De aceea, dacă nu va exista o dinamică spectaculoasă a formaţiunii lui Macron, En Marche!, ca efect al alegerii sale la Palatul Élysée, viitorul şef de stat se va putea baza pe o majoritate mai degrabă de circumstanţă, cu voturi din stânga şi dreapta eşichierului gravitând în jurul centrului social-liberal prezidenţial.

Sunt primele teste ale noului mandat: formarea unei majorităţi guvernamentale şi negocierea, în cadrul ei, a reformelor atât de necesare. În lipsa acestora, cu Republicanii şi Socialiştii de pe acum împinşi în derizoriu de o inerţie şi orbire sinucigaşe, peste cinci ani ascensiunea extremistă nu va mai putea fi oprită.

De ce sunt sceptic în faţa energiei electorale a lui Macron? Pentru că declinul valoric, din ultimele două decenii, al clasei politice europene ilustrează vechiul proverb francez: ”Când cucul a mâncat floarea secarei, el nu mai ştie să cânte”.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

savu cristian
7.05.2017, 16:37:28

Daca va lua 40% Le Pen va fi adevarata castigatoare a scrutinului. Presedintele nu conteaza ,va conta parlamentul si alegerile din iunie,un parlament hotarat poate scoate Franta din UE.

-1 (9 voturi)
Nirolf
7.05.2017, 16:46:45

Corect ! Va scoate Franta din UE si o va afilia la CSI . Asta-i pohta ce-o pohtesc distinsii trolli .

+3 (5 voturi)
Stancu Dan
7.05.2017, 17:20:34

Eh, adevarul e ca Rusiei ii convine o Franta care sa-i siktireasca pe americani si care sa faca presiuni asupra Germaniei si-a aliatilor ei economici. Ramane de vazut ce-ar castiga Franta din prestatiile in favoarea Rusiei. In afara de ceva carburanti la oferta (si-aia mai mult teoretic) nu prea vad cu ce s-ar alege cetateanul francez de rand din afacere.

+1 (5 voturi)
gigi_one gigi_one
7.05.2017, 16:40:05

Domne, da esti plin de proverbe cu kuku! AltcevA n am retinut. Eu sper sa învinga madama! :)

-2 (8 voturi)
L--- Lara
7.05.2017, 16:46:23

"60% din votanţii lui îl aleg în lipsa unei alternative, iar 47% dintre cei care optează pentru el nu-l plac. Aceste cifre relevă şubrezenia triumfului de azi" Chiar daca ar fi asa (cifrele acestea sunt relative) situatia ar fi fost aceeasi pentru orice alt candidat, dat fiind scorul foarte strans intre primii 4 candidati: 24 %, 21 %, 20 % si 19,6%. In aceste conditii este clar ca nici un presedinte ales dintre acestia 4 nu ar avea o sustinere reala. Va asigur ca Sarkozy avea si mai putina sustinere reala cand a fost ales si nimeni nu se dadea in vant dupa mediocritatea si isteria lui. Daca va castiga Macron, asa cum arata ultimele sondaje, avantajul este ca Franta va suferi o schimbare ( care era necesara), va trebui sa accepte ca scena politica nu mai este dominata, cum se intampla de decenii, de cele doua mari partide de stanga si de dreapta si ca un partid de centru este solutia, cel putin deocamdata, Nu vad nimic rau in asta, dimpotriva: cele doua mari partide au inteles ca trebuie sa faca schimbari majore si mai ales sa nu mai propuna aceiasi politruci care decid in politica de zeci de ani. In plus Franta va avea un presedinte inteligent si cultivat cum n-a mai avut de mult, ceea ce nu poate fi decat benefic. Deci, una peste alta, data fiind situatia politica, rezultatul nu e deloc de plans, dimpotriva. Mi se pare ca se dramatizeaza prea mult pe tema acestor alegeri: francezii sunt mult mai calmi, lumea s-a mobilizat si a iesit la vot, desi aici e mijlocul unui week-end prelungit ( luni 9 mai este "zi libera"), foarte multe familii sunt plecate si totusi si-au facut timp pentru procuri ca sa poata totusi vota. As vrea sa vad mobilizarea asta si in Romania, tara cu mult mai multe si mai grave probleme unde absenteismul la vot devine regula generala.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (26)