Europa

articolul anterior articolul urmator

Notre Dame a fost la 30 de minute de distrugerea completă. Primele dezvăluiri ale muncitorilor care restaurau catedrala

46
17 Apr 2019 07:53:06
Autor: Cristina Ene

Catedrala Notre Dame a fost la 15-30 de minute de distrugerea completă, pompierii având un scurt interval de a opri extinderea incendiului la turnurile cu clopote. În timp ce specialiştii evaluează pagubele şi caută să securizeze structura catedralei, preşedintele Macron propune reconstruirea în decurs de 5 ani.

GALERIE FOTO
 
Dacă flăcările ar fi cuprins cadrul din lemn al turnurilor ar fi determinat căderea clopotelor – cel mai mare dintre ele cântărind 13 tone – antrenând probabil prăbuşirea ambelor turnuri.
 
Dezastrul a fost evitat de pompierii care şi-au riscat viaţa stingând focul din interior prin crearea unui zid de apă între flăcări şi cele două turnuri de pe faţada vestică, relatează The Guardian.
 
Dezvăluirea a apărut în urma interogării muncitorilor implicaţi în restaurarea monumentului în vederea stabilirii cauzelor incendiului devastator. 
 
În vreme ce peste 650 de milioane de euro s-au strâns în doar câteva ore ca răspuns la campania de restaurare lansată de Macron, acuzaţii mai vechi referitoare la fragilitatea catedralei au ieşit din nou la iveală.
 
Catedrala aflată în proprietatea statului s-a aflat ani de zile în mijlocul disputei dintre acesta şi arhidieceza Parisului cu privire la finanţarea restaurării balustradelor căzute, a garguielelor şi a faţadelor crăpate. Jean-Michel Leniaud, preşedintele consiliului ştiinţific de la National Heritage Institute, a spus că „Lipsa unui efort real de întreţinere şi a unei atenţiii zilnice în privinţa unei construcţii atât de importante au dus la această catastrofă.”
 
FOTO EPA-EFE
 
 
 
Într-o apariţie televizată surpriză preşedintele Macron a declarat că doreşte ca în cinci ani catedrala să fie din nou completă. „Incendiul de la Notre Dame ne aminteşte că istoria noastră e o curgere neîntreruptă, astfel că provocările ni se vor ivi mereu în cale. Vom reconstrui o Notre Dame cu mult mai frumoasă decât a fost – şi vreau să facem asta în următorii 5 ani. Putem reuşi,” a spus el.
 
Adjunctul ministrului de interne, Laurent Nunez Nunez, a spus: „Am identificat câteva vulnerabilităţi în special la nivelul boltei şi naosului nordic.” Arhitecţii au descoperit trei mari găuri în structură, localizate la spirale, naos şi bolta naosului nordic. Cea mai mare parte a grinzilor acoperişului au fost arse, iar bucăţi din bolta din beton ce suţinea acoperişul s-au prăbuşit.
 
În timpul vizitei ministrului de interne Christophe Castaner marţi după-amiaza lumina pătrunzând prin găurile din acoperiş a dezvăluit crucea galbenă strălucind de deasupra statuii Pietà a lui Nicolas Coustou. Marea Orgă din secolul al XVIII-lea cu 8000 de tuburi a fost afectată doar de apă, iar inspecţiile preliminare au indicat că vitraliile au supravieţuit flăcărilor au comunicat oficialii. Picturile înnegrite de fum vor fi duse la Muzeul Luvru unde vor fi uscate şi restaurate.
 
Imagini din dronă: cum arată catedrala Notre Dame după incendiul devastator
Citeşte şi:
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

John Kruger
17.04.2019, 08:05:29

Mai bine in cinci ani scapi de sursele de foc venite de peste mari si tari. Foarte curios ca la o saptamana dupa ce Trump a anuntat infrangerea statului islamic a venit si incendiul asta... Ciudat. Sau nu?

+4 (10 voturi)
Ionel Marcu
17.04.2019, 09:36:20

Nu, John, aici e mâna lui Soros!

-3 (9 voturi)
DD D
17.04.2019, 08:54:14

John Kruger daca nu spui si de extraterestri si de 9/11 nu ai spus nimica crank magnetism scrie pe ceafa ta - A ars un hambar ete flosc ...si ce ? va fi reconstruit din materiale mai bune

-8 (8 voturi)
John Kruger
17.04.2019, 09:20:04

Mai, DDT Eu am facut o observatie, daca imi dai voie. Tie sigur nu iti da voie deschiderea ochelarilor de cal prin care privesti lumea...

+2 (6 voturi)
pescarul symy
17.04.2019, 09:06:26

Catedrala a ars ciudat de repede!!!...am impresia ca sa creat un soc pentru FRANCEZI,in special pentru VESTELE GALBENE!!!...va avea efect???..eu zic ca da.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (46)