Europa

articolul anterior articolul urmator

Macron dezvăluie cele trei axe ale Franţei pentru preşedinţia UE: „Relansare, putere, apartenenţă”

0
7 Dec 2021 16:53:32
Autor: News.ro
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că cele trei axe ale preşedinţiei franceze a Uniunii Europene (UE), de la 1 ianuarie, sunt „relansare, putere, apartenenţă” în cadrul unei dezbateri, cu ocazia marcării a 25 de ani de la înfiinţarea Institutului Jacques-Delors, şi urmează să susţină joi o conferinţă de presă cu privire la acest subiect, relatează AFP.

El a evocat o „necesitate a relansării ca răspuns la criza” covid-19 şi a apărat îndelung „necesitatea asumării acestei Europe şi de a spune mereu că este a noastră”, subliniind că „acest sentiment de apartenenţă a pălit” atât în Franţa, cât şi în alte state membre UE.

„Nimeni nu ignoră dezbaterea publică din ţara noastră în acest moment”, a declarat el în faţa membrilor Institutului, reuniţi la Odéon-Théâtre de l’Europe, la Paris, iar „atunci când lucrurile devin dificile se spune că este vina Europei”.

În ceea ce priveşte „puterea”, el îndeamnă la o consolidare a „unei Europe care va putea să facă propriile alegeri militare, tehnologice, culturale, ale valorilor”.

„Noi avem dezbateri provinciale, când, de fapt, adevăratele subiecte sunt ce vrem să devenim faţă de modelul chinez, de modelul american”, deplânge Macron.

„Vaccinarea europenilor este cel mai bun exemplu al eficienţei Europei”, a subliniat el.

„Veţi fi naţionalişti, voi, ungarilor, polonezilor sau francezilor, dar nu sunteţi vaccinaţi imperfect. Poate că v-ar fi dat prietenii voştri ruşi să vă vaccinaţi cu Sputnik, care nu este încă omologat de OMS? Curaj!”, a ironizat el.

„Sunteţi vaccinaţi cu cele mai bune vaccinuri din lume doar pentru că sunteţi europeni”, a subliniat el.

În schimb, „Europa care vine să le explice oamenilor ce cuvinte să spună sau să nu spună nu este o Europă la care ader deplin, este un pic deplasat”, a tunat el, iar acest lucru „alimentează un sentiment de dezagregare” a culturilor europene.

Macron se referă astfel la un proiect al unor consemne adresat funcţionarilor europeni, prin care li se recomandă să renunţe la expresii precum „perioadă de Crăciun” sau ”„doamnelor şi domnilor” şi să adopte termeni neutri.

Comisia Europeană (CE) a renunţat la acest proiect, în urma izbucnirii unei polemici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările