Europa

articolul anterior articolul urmator

Mai sunt 131 de zile...

36
28 Nov 2018 09:49:08
Cristian Preda
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Duminică dimineaţa, 27 de şefi de state şi de guverne din UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a valida Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniune.

Liderii politici europeni au înfăţişat înţelegerea făcută cu britanicii în mai multe registre. Jean-Claude Juncker a spus, de pildă, că a fost „o zi tristă“. Merkel a preferat termenul „tragică“. Ceva mai rezervat a fost premierul olandez Rutte: în opinia sa, negocierea a adus un rezultat „acceptabil“. Preşedintele Macron a spus că semnarea Acordului de retragere nu e „nici prilej de bucurie, dar nici zi de doliu“ şi a reluat ideea că Europa are nevoie să fie reformată. Spaniolii au fost de-a dreptul bucuroşi, întrucât au obţinut – cu o zi înainte de summit – garanţia păstrării controlului absolut asupra Gibraltarului. Irlandezii sunt şi ei siguri că nu va fi reintrodusă o frontieră cu fraţii lor din Nord.

Pe de altă parte, Michel Barnier a subliniat că a negociat – în numele UE 27 – „cu Marea Britanie, nu împotriva ei“. Era o mână întinsă premierului May, care va avea acum nevoie de sprijinul Parlamentului de la Londra pentru validarea textului. Rezultatul e departe de a fi sigur, fiindcă şefei cabinetului i se împotrivesc nu doar laburiştii, ci şi deputaţi din propria majoritate, inclusiv din propriul partid. Juncker a căutat şi el să o ajute pe Theresa May zicând, foarte tranşant, că „nu există un acord mai bun“. Angela Merkel a avertizat, la rândul ei, că negocierea nu va fi redeschisă dacă Londra respinge Acordul. Altfel zis, celălalt scenariu e haosul. Cam aşa s-a vorbit public şi când Cameron încerca să „vândă“ propriilor cetăţeni acordul smuls de el celor 27 înainte de referendumul din 2016.

Preşedintele Iohannis a refuzat să comenteze varianta unui veto din partea Parlamentului britanic.El a preferat să dea asigurări că Acordul protejează românii din Marea Britanie. Şeful statului a evocat, de asemenea, drept un succes al diplomaţiei române, faptul că Londra nu va introduce vize pentru concetăţenii noştri care vor dori să călătorească în UK după Brexit. Semnarea Acordului de retragere a Marii Britanii nu a trezit prea mult interes în România, care avea ochii aţintiţi asupra sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului. Mai sunt 131 de zile...      

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Podar
28.11.2018, 13:06:13

Așa..."parca mai vii de-acasă", Cu teme mai...interesante... Oricum...chiar prea puțin ne pasa De fitzele lor...arogante.....! Sunt liberi ca sa...progreseze Cu toți...indo-pachistanezii... Veniti sa se..."civilizeze"... Ca toți ce sunt...coada cirezii... Destul am suportat "noblețea" La fufele "imperiale"... Care n-au avut...politețea Cu tzarile...continentale...

+4 (6 voturi)
John Ransom
28.11.2018, 15:38:33

Podar Cunosc că nici ție, privind prin fașa mărunt găurită a dorințelor, testele nu-ți sunt indiferente. Când formează un scop multiplu derivat, și fără rezultat, însemnând că nici măcar indiferența vizibilă n-ar mai fi de calculat. Astfel, găurind haotic prin fașa dorințelor, ce-i drept, mărginită. Iar mărginirea nu-i o scuză, ci este NE-/întregirea/integrarea/însumarea valorilor existenței, vizând înțelepciunea. O asemenea mărginire a dezintegrării ... (oftând) mmmhm, de neuitat!

-2 (4 voturi)
cloudvick
28.11.2018, 15:02:22

Domnule Preda, N-as spune ca mai sunt 131 de zile Mai degraba 13 zile pana pe 11 Decembrie cand parlamentul Britanic trebuie sa-si dea acordul 29 Martie e doar o zi simbolica, asta pentru ca urmeaza cel putin 2 ani de tranzitie Care sunt optiunile daca pe 11 Decembrie parlamentul britanic respinge? Multumesc

+3 (3 voturi)
marius cristian
28.11.2018, 15:47:41

Semnarea Acordului de retragere a Marii Britanii nu a trezit prea mult interes în România, care avea ochii aţintiţi asupra sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului Bine ca esti afara din tara javra ordinara , blasfemiator si tradator care ai votat in PE impotriva Romaniei , altfel demult iti primeai pedeapsa bine-meritata.

+1 (9 voturi)
armani giorgio
28.11.2018, 16:17:19

Bei clovnule, altadata, ue sa-si programeze in alta data aprobarea brexit-ului (sau altor----exit-shit-uri), nu chiar cind se sfinteste catedrala, ce pixul meu!!!

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (36)