Europa

articolul anterior articolul urmator

Mai mulţi militari şi poliţişti turci s-au sinucis după puciul eşuat

11
22 Jul 2016 18:23:45
Autor: Ion Gaidau
Generali turci aduşi în faţa instanţei. În centrul imaginii, Akin Ozturk, fostul comandant al Forţelor aeriene turce FOTO Anadolu
Generali turci aduşi în faţa instanţei. În centrul imaginii, Akin Ozturk, fostul comandant al Forţelor aeriene turce FOTO Anadolu

Mai mulţi militari şi poliţişti turci s-au sinucis ori au încercat să se sinucidă după lovitura de stat eşuată din 15 iulie, ultimul fiind un colonel care şi-a luat viaţa vineri.

Despre acesta din urmă, care a fost secundul comandantului unei brigăzi, autorităţile afirmă că s-a sinucis nu pentru că s-ar fi temut de represalii, ci din cauza depresiei provocate de sentimentul că nu a reuşit să împiedice tentativa de lovitură de stat, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Un alt colonel, de data aceasta acuzat că a participat la puci, a ameninţat vineri că se aruncă de pe unul dintre podurile ce trec peste Bosfor la Istanbul. Însă el a fost în cele din urmă arestat.

Printre cei care şi-au pus capăt zilelor după puciul eşuat de vinerea trecută se regăsesc guvernatorul unui district şi trei poliţişti bănuiţi de implicare în tentativa de lovitură de stat.

Ultimul bilanţ al victimelor acestei încercări a unei facţiuni din armată de a prelua puterea indică 270 de morţi, dintre care 24 sunt din rândul participanţilor activi la lovitura de stat. În confruntările cu puciştii şi-au pierdut viaţa 72 de soldaţi şi 5 poliţişti, precum şi 179 de civili.

Atât preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cât şi premierul Binali Yildirim au admis că au existat deficienţe în activitatea serviciilor de informaţii, care nu i-au informat despre iminenţa acestei lovituri de stat, pusă de ei pe seama clericului Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite.

Amploarea epurării

Într-un interviu pentru Reuters, preşedintele turc a subliniat că forţele armate ale ţării sale vor fi restructurate şi vor primi „sânge proaspăt“ rapid.

Potrivit lui, numărul persoanelor reţinute după puciul eşuat a ajuns la 10.410 persoane.

Dintre cei reţinuţi, 4.060 au fost plasaţi în arest, a precizat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere în Turcia, Yasin Aktay, a precizat că forţele de ordine au reţinut 7.423 de militari, 287  de poliţişti şi 2.014 judecători şi procurori. De asemenea 686 de civili au ajuns după gratii.

Dintre cei aproape 7.500 de militari care au ajuns după gratii, 162 sunt generali.

În plus, peste 37.500 de angajaţi din administraţia publică şi ofiţeri de poliţie au fost suspendaţi din funcţie. De asemenea, 21.000 de profesori de la şcoli private şi-au pierdut licenţele.

„Ziua Memoriei Martirilor“, sărbătorită anual pe 15 iulie

Pe 15 iulie, Turcia va marca în fiecare an „Ziua Memoriei Martirilor“, a anunţat Erdogan joi seara, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Ankara, transmite AP, potrivit news.ro.

„De la civili şi până la poliţişti, generaţiile viitoare nu vor uita niciodată eroii care au luptat pentru democraţie pe 15 iulie“, a declarat preşedintele islamo-conservator turc.

Guvernul a anunţat că 246 de susţinători ai regimului - atât membri ai forţelor de securitate, cât şi civli - au fost ucişi în timpul tentativei de lovitură de stat, dar şi 24 de pucişti.

Pe de altă parte, premierul turc Binali Yildirim a apreciat vineri că nu toţi cei care se află în spatele puciului eşuat au fost reţinuţi în operaţiunile de după această încercare de răsturnare a regimului.

Există „un risc ca nişte nebuni să acţioneze din răzbunare şi o respingere a înfrângerii“, a avertizat şeful Guvernului de la Ankara.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Harry Porter
22.07.2016, 20:16:57

Deja vu,Erdogan Hitlerica poate fi acuzat de plagiat dar "komisia mondiala" se uita in alta parte.Inainte de demonstratie,sa bem un pahar un pahar de bere in cinstea acestui fapt : "22 iulie 1456. Bătălia de la Belgrad. Trupele conduse de Iancu de Hunedoara înving oştile otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. " Deci mahomezii pot fi batuti chiar daca la fel ca Hitler,Erdogan crede că supraviețuirea sa ar fi „un moment divin al istoriei” ,crezandu-se intangibil,trimisul lui Alah pe pamant ! Pe www Erdogan este asemanat fizic cu Hitler,eu cred ca asemanarea este mult mai mare,au si acelasi adn contaminat .De la wiki citate : -atentatul de la 20 iulie 1944 din Adăpostul lupului a fost punctul culminant al acțiunilor rezistenței germane, care încercase de mai multe ori fără succes să răstoarne regimul nazist. Eșecul complotului a dus la arestarea a peste 5.000 de oameni și la executarea a aproximativ 200 dintre ei, practic la zdrobirea rezistenței. -in săptămânile care au urmat, Gestapoul a arestat aproape pe oricine care ar fi avut o cât de mică legătură cu atentatul din 20 iulie. - Himmler a proclamat o nouă lege a Sippenhaft (vina a sângelui), prin care toate rudele complotiștilor au fost arestate. Mai mulți complotiști s-au sinucis .Dacă ar fi ales să se sinucidă, familiile lornu ar fi fost victime a represaliilor lui Hitler. Dacă ar fi ales să fie judecati, nu ar fi avut nicio șansă de scăpare, iar familile lor ar fi fost executate odată cu ei. Stülpnagel a încercat de asemenea să se sinucidă, dar a supraviețuit și a fost mai târziu spânzurat. - câțiva complotiști au încercat să fugă sau să nege participarea la complot. Celor care au supraviețuit interogatoriilor li s-a organizat procese rapide la Tribunalul Poporului. În total, aproximativ 50000 de oameni au fost arestați si cam 200 dintre ei au fost executați. - nu toți cei executați au avut o legătură cu atentatul din 20 iulie, dar se pare că Gestapoul s-a folosit de ocazie pentru a-și regla conturile cu diferiți indivizi incomozi. - primele procese au avut loc la Tribunalul Poporului la 7-8 august 1944. Hitler ordonase ca cei găsiți vinovați să fie „spânzurați precum vitele”.Procesele și execuțiile au fost filmate și mai apoi vizionate de Hitler și anturajul său.

+2 (2 voturi)
Adrian Foangă
22.07.2016, 20:31:20

Nenorocitul de Erdogan ii "sinucide" pe capete pe astia... dictatorul paros atata stie.

+3 (3 voturi)
Harry Porter
22.07.2016, 21:03:12

Sper sa fie rapit la cer cat mai curand ca si predecesorul sau,mahomed :)!

+3 (3 voturi)
Tomescu Tom
22.07.2016, 20:36:23

Cand toata lumea defineste situatia ca fiind o " epurare " , cate alte crime vor mai fi definite ca fiind sinucideri ? Acum incepe sa devina interesanta pozitia UE.

+5 (5 voturi)
arogantu
22.07.2016, 21:41:48

S-au sinucis sau au fost sinucisi??? Pe de alta parte numărul mic de pucisti morți în timpul lovituri de stat ne duce la concluzia ca aia ori erau foarte buni ( dacă ar fi fost asa puciul ar fi fost de succes) ori a fost un simulacru și a murit cine trebuia sa moara ( ori au fost victime colaterale - adică uciși neplanificat de furia străzi -)

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările