Malta a aprobat divorţul: vezi ultimele două ţări din lume care-l interzic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea cetăţenilor maltezi au votat duminică, într-un referendum naţional, pentru introducerea posibilităţii legale de a divorţa.

Premierul maltez a spus că voinţa populară (52,67%) va fi respectată de Guvern şi se va introduce legislaţia care permite divorţul după modelul irlandez, care oferă unui cuplu dreptul de a divorţa abia după patru ani de separare. "Ideea este ca divorţul să recunoască o căsnicie deja moartă, nu să încurajeze distrugerea uneia", au spus oficialii.

Biserica şi partidul naţionalist din Malta, ambele anti-divorţ, spun că, tocmai datorită faptului că divorţul este interzis în Malta, căsniciile din ţara insulară sunt aşa de sănătoase şi societatea per ansamblu este una dintre cele mai "sudate" din lume. În plus, spun opozanţii divorţului, cel mai mult de pe urma divorţului suferă copiii.

În prezent, un cuplu maltez care vrea să divorţeze trebuie să ceară acordul tribunalelor bisericeşti romano-catolice, procedură extrem de greoaie, care durează până la 9 ani şi care este pronunţată extrem de rar. Excepţie fac maltezii care s-au căsătorit cu străini şi cuplurile de maltezi rezidente în străinătate, care au dreptul legal de a divorţa.

Alături de Filipine şi Vatican, Malta face parte din ultimele trei ţări din lume unde divorţul este interzis prin lege. Malta interzice şi avortul. Precedenta ţară care a legalizat divorţul a fost, în 2004, Chile.

Ţară situată în Marea Mediterană şi locuită în proporţie de peste 95% de romano-catolici, Malta are o puternică tradiţie catolică. Cu o populaţie de aproximativ 400.000 de locuitori şi membră a Uniunii Europene din 2004,  rolul Bisericii şi rolul statului sunt neclare în Malta. Constituţia spune că Biserica are dreptul legal să îi înveţe pe cetăţeni care sunt "principiile bune şi principiile rele".

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite