Manevrele militare ale Germaniei. Mai mulţi oficiali vor să trimită o navă de război în Strâmtoarea Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata F221 Hessen FOTO AFP
Fregata F221 Hessen FOTO AFP

Oficiali germani de top iau în considerare trimiterea unei nave de război prin Strâmtoarea Taiwan, alăturându-se astfel Statelor Unite şi Franţei în contracararea pretenţiilor Beijingului asupra a ceea ce Occidentul consideră o cale navigabilă internaţională.

Dacă guvernul cancelarului german Angela Merkel chiar va îndeplini această acţiune, va fi o schimbare majoră a viziunii care reflectă reticenţa Germaniei de a participa în conflicte.  Germania îşi va sprijini în mod deschis aliaţii într-o strategie care cu siguranţă va fi văzută ca provocatoare de către susţinătorii pasivităţii militare a ţării.

Printre exemplele recente privind reţinerea Germaniei de a intra în conflicte se numără retragerea Marinei sale din zona de luptă din timpul intervenţiei Occidentului în Libia, în 2011, limitări ale desfăşurării trupelor sale în Afganistan şi decizia sa de a nu participa în mod direct în atacurile asupra forţelor Statului Islamic din Siria – spre deosebire de vecinii săi NATO Belgia, Olanda, Danemarca şi Franţa.

Un oficial german a făcut referire la planurile legate de Strâmtoarea Taiwan, luna trecută, într-un interviu pentru Politico. Un alt oficial german a confirmat discuţiile, săptămâna trecută, pentru aceeaşi publicaţie. O decizie fermă este de aşteptat cel mai devreme la toamnă. 

Strâmtoarea în discuţie este un corp de apă între China şi Taiwan, pe care Beijingul o consideră a fi zona sa teritorială. Când o fregată franceză a tranzitat-o în aprilie, a fost urmărită de Armata chineză şi a fost avertizată să părăsească zona. Spre sfârşitul lunii, SUA au trimis două distrugătoare prin strâmtoare, „demonstrând angajamentul SUA pentru o zonă indo-pacifică liberă şi deschisă“, potrivit unui purtător de cuvând american.

Încă din primele zile ale preşedinţiei lui Barack Obama, SUA au considerat prioritară contracararea ascensiunii militare chineze. 

De ce s-ar implica Germania? Unii reprezentanţi din guvernul lui Merkel văd o oportunitate dublă, având în vedere relaţiile nu tocmai bune ale Berlinului cu preşedintele american Donald Trump şi lipsa de respect pentru rutina sa de a evita o poziţie fermă în acţiunile militare.

Cu siguranţă n-ar fi rău să susţii SUA într-o perioadă în care Washingtonul a suspendat pentru şase luni ameninţările unor tarife pe importurile de maşini germane. Misiunea navală ar fi, de asemenea, o oportunitate de a concura cu Franţa, căreia îi place să se prezinte drept singura putere militară funcţională a UE şi care a răspuns opoziţiei lui Merkel faţă de cea mai mare parte a propunerilor de reformare a UE ale lui Macron, devenind unul dintre cei mai duri critici ai Germaniei. 

Franţa a cheltuit 1,3 miliarde de euro pentru modernizarea portavionului său alimentat nuclear, Charles de Gaulle. Generalii francezi au acuzat Berlinul că are o armată care nu este combatantă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite