Marea Britanie: 30 de cazuri rare de tromboze după administrarea a 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Autorităţile sanitare din Marea Britanie au anunţat, joi, că au identificat 30 de cazuri de evenimente rare de formare de cheaguri de sânge după utilizarea vaccinului AstraZeneca, cu 25 mai mult decât a raportat agenţia anterior, informează Reuters.

Pe 18 martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunţat că în urma administrării a 11 milioane de doze de vaccin, au fost raportate cinci cazuri rare de cheaguri de sânge la creier.

Joi, au fost raportate, în urma administrării a 18,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, 22 de cazuri de tromboză la nivelul sinusului venos cerebral, o afecţiune extrem de rară de coagulare, şi alte 8 cazuri despre alte evenimente de coagulare asociate cu scăderea trombocitelor din sânge, potrivit Reuters.

Germania suspendă imunizarea persoanelor sub 60 de ani cu vaccinul AstraZeneca De asemenea, autoritatea germană din domeniul vaccinurilor a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri de cheaguri de sânge în creier, dintre care 9 s-au soldat cu decese, la persoane care au primit vaccinul contra Covid-19 al AstraZeneca.

În urmă cu trei săptămâni mai multe state europene au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca din cauza efectelor adverse. Ulterior, Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că vaccinul este sigur.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a precizat, joi seara, la Digi24, că în prezent, nu există date ştiinţifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze şi vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur şi de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare

„M-am uitat chiar la datele din România, din 2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe.”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite