Marea Britanie: 45.000 de mesaje, postate de pe conturi de Twitter ruseşti în perioada referendumului pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conturi ruse de Twitter au postat aproape 45.000 de mesaje despre Brexit în 48 de ore, în perioada referendumului de anul trecut, cu scopul de a încerca să semene discordia în timpul scrutinului pe tema retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, scrie în ediţia de miercuri ziarul The Times, relatează Reuters.

Cotidianul citează o lucrare pe care urmează să o publice cercetători de la Swansea University şi Universitatea din California, cu sediul la Berkeley, potrivit căreia conturi din Rusia au postat mesaje pe Twitter despre Brexit în zilele dinaintea referendumului de la 23 iunie.

The Times scrie că cele mai multe mesaje pe care le-a văzut încurajau oamenii să voteze în favoarea Brexitului, deşi într-un număr se îndemna la rămânerea în Uniune.

”Principala concluzie este că s-au folosit bot-uri în mod expres şi au avut influenţă”, a declarat pentru publicaţie Tho Pham, unul dintre autorii studiului.

Ancheta a urmărit 156,252 de conturi ruse care au menţionat hashtagul #Brexit, inclusiv unul, Svetal1972, care a postat 92 de tweet-uri din 20 până pe 24 iunie, între care un mesaj în care a îndemnat Marea Britanie ”să facă din 23 iunie Ziua Independenţei noastre”.

Multe dintre mesaje par să fie postate de pe conturi automate, cunoscute sub numele de bot-uri - sau de pe conturi de tip cyborg - puternic automatizate dar care presupun o anumită implicare umană.

Ştire falsă despre o musulmancă

Imaginea cu o femeie musulmană care ignoră victimele atacului terorist de pe podul Westminster a fost un fake news, distribuit de pe un cont de Twitter fals din Rusia.

Contul de Twitter @SouthLoneStar, de pe care a fost distribuită imaginea, a fost identificat ca fiind un cont fals administrat din Rusia, în urma unei investigaţii privind implicarea Rusiei asupra Brexit-ului, anunţă standard.co.uk.

„O femeie de religie islamică care nu acordă atenţie atacului terorist, plimbându-se nonşalant printre oamenii care zac pe stradă, în timp ce e mai preocupată să-şi verifice telefonul #PrayForLondon #Westminster #BanIslam.”, a fost mesajul distribuit de pe contul fals de Twitter.

Twitter a confirmat că tweet-ul a fost creat de pe un cont fals din Rusia, explicând că în urma acestor dezvăluiri contul a fost închis.

Imediat după ce imaginea a apărut în mediul online şi a stârnit controverse, autorul acesteia a susţinut tocmai contrariul şi a precizat că imaginea a fost scoasă din context. „Imaginea a fost înţeleasă prost. Personal cred că era mâhnită în ambele fotografii”, a spus Jamie Larriman, autorul fotografiei.

O femeie musulmană a fost fotografiată, în urma atacului de pe podul Westminster din 22 martie, în timp ce trece „nepăsătoare”, uitându-se în telefon, pe lângă o victimă a atentatului.

Hackeri ruşi au vizat telecomunicaţiile, energia şi mass media

Activităţile Moscovei sunt „evident o sursă de preocupare", susţine Ciaran Martin, şeful Centrului naţional de securitate cibernetică (NCSC), potrivit unui discurs susţinut în faţa mai multor actori din sectorul IT, notează AFP.

Făra să intre în detalii, Martin „confirmă că ingerinţa rusească, care a fost observată de centrul naţional de securitate cibernetică anul trecut, s-a tradus prin atacuri împotriva media britanică, a telecomunicaţiilor şi sectorului energiei".

În referendumul de la 23 iunie 2016, 17,4 milioane de persoane, reprezentând 51,9% dintre voturile exprimate, s-au pronunţat în favoarea Brexitului, iar 16,1 milioane (48,1%) au votat în favoarea rămânerii în UE.

Rusia a respins în mai multe rânduri orice amestec în Brexit.

Oficiali ruşi acuză Occidentul că alimentează isteria antirusă prin acuzaţii cu privire la o implicare a Moscovei atât în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, cât şi în Brexit.

În Marea Britanie, o comisie parlamentară i-a scris lui Mark Zuckerberg de la Facebook, cerându-i informaţii despre orice fel de activitate plătită de conturi cu legături ruse în perioada referendumului pe tema apartenenţei regatului la Uniune şi alegerilor naţionale din 2017.

Premierul britanic Theresa May a acuzat luni Rusia de amestec în alegerile anticipate şi a subliniat că Guvernul îşi va respecta angajamentele de a apăra Europa după Brexit.

”Vom lua măsurile necesare pentru a contracara activitatea rusă”, a ameninţat ea.

Şi Olanda acuză Rusia

Într-o scrisoare adresată camerei inferioare a Parlamentului olandez, ministrul de Interne Kajsa Ollongren, arată că serviciile speciale ruse încearcă să influenţeze opinia publică din Olanda pe calea răspândirii unor ştiri false.

„Colaboratorii serviciilor speciale ruse se afla aici şi urmăresc cu atenţie situaţia din ţară. Noi ştim care sunt obiectivele lor, dar să nu uităm că nu doar Rusia face acest lucru" - a subliniat Ollongren.

Ministrul olandez şi-a exprimat convingerea că lupta împotriva acestei influenţe trebuie să devină „una din priorităţile autorităţilor olandeze". 

Dezinformarea şi răspândirea ştirilor false nu este ceva nou, însă, în ultima vreme, acest lucru a început să se facă "mai uşor, mai rapid şi mai ieftin", a adaugat Kajsa Ollongren, subliniind că pentru răspândire de informaţii false şi dezinformare cel mai intens sunt folosite reţelele sociale. 

De aceea, a subliniat oficialul olandez, este extrem de importantă colaborarea cu astfel de companii precum Facebook, Google şi Twitter pentru combaterea propagandei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite