Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii şi Cercetare Profesională din Germania, spune că nu există date din care să reiasă că sistemele sociale vor fi abuzate, această temere a britanicilor fiind nefondată. Brücker a făcut parte din grupul de sociologi care au prezentat, la 23 decembrie, un amplu raport privind situaţia imigranţilor din Bulgaria şi România.

În opinia lui, ridicarea restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari, în ţările Uniunii Europene, deschide, mai degrabă, noi metode de angajare, şi nu ameninţă sistemele de asigurări sociale din statele UE. 

„Până acum, românii şi bulgarii puteau lucra în Germania fie doar sezonier, fie doar dacă aveau pregătire de specialitate sau diplomă de facultate. Acum însă, piaţa muncii s-a deschid pentru toţi. Noi luăm credem că vor veni în Germania între 100.000 şi 180.000 de români şi bulgari. Majoritatea covârşitoare a acestora va veni aici pentru a munci, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va profita de pe urma acestui lucru”, a declarat Herbert Brücker.

Păstrând acelaşi ton cu specialistul german, o alianţă de parlamentari conservatori britanici, laburişti şi liberal-democraţi, a avertizat că politicienii sunt cei care alimentează tensiunile în cadrul comunităţilor cu o retorică antiromă, informează „The Guardian”. 

Pe Aeroportul Luton, unde a aterizat avion care l-a dus pe Victor Spirescu în Marea Britanie, a fost prezent şi politicianul laburist Keith Vaz, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Parlamentul britanic. El a venit pe Luton pentru observa procedurile de primire a cetăţenilor bulgari şi români, care ar fi trebuit să „invadeze”, începând de pe 1 ianuarie, Marea Britanie. Însă, spre surprinderea lui Vaz, avionul care a aterizat miercuri dimineaţă şi cu care a sosit şi Victor Spirescu avea doar o treime din locuri ocupate, mulţi dintre cei 146 de pasageri veniţi din România fiind deja stabiliţi în Regat. Aceştia se întorceau la muncă după petrecerea Sărbătorilor de Iarnă în ţară. 

Vaz a stat de vorbă, la o cafea, cu Victor, care a mărturisit că a venit să lucreze la Londra pentru că salariul este mai mare decât în România şi, astfel, poate trimite bani acasă. Însă, dincolo de aceste beneficii, Transilvania este casa lui, i-a spus românul oficialului britanic.

fotomic


Politicianul laburist Keith Vaz (stânga), la masă cu Victor Spirescu (dreapta) FOTO dailymail.co.uk

 

Dar cazul lui Victor este departe de a fi singular, motiv pentru care, în opinia lui Keith Vaz, administraţia de la Londra ar trebui să organizeze un referendum prin care să se decidă numărul cetăţenilor din UE cărora să li se permită să vină în Marea Britanie. „Libertatea de mişcare este importantă”, dar această temă ar trebui să facă obiectul „negocierilor pentru o Uniune reformată”, a declarat politicianul laburist.

Discursurile echilibrate privind ridicarea restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari au fost, însă, rare în presa britanică. Pentru prima dată, România a ţinut, miercuri, prima pagină a principalelor publicaţii britanice. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, în prima zi a lui 2014,  pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Daily Mail scrie că firmele britanice au început deja să ofere locuri de muncă pentru români încă din prima zi a anului 2014, odată cu ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii din toate ţările Uniunii Europene. Publicaţia mentionează că aproximativ 5.000 de locuri de muncă sunt prezentate pe portalul românesc Tjobs.ro.

   

În opinia lui Cristi Dumitru, fost Preşedinte al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi blogger adevarul.ro, „marea problemă a cetăţenilor ţărilor care au ezitat până în 2014 să-şi deschidă piaţa forţei de muncă pentru români va fi una ce ţine de muncă şi de concurenţa la locul de muncă”, nu de numărul de infracţiuni comise de imigranţii români şi bulgari sau de asigurările sociale.

„Românii, în general, sunt oameni muncitori, care pun osul la muncă - intelectuală sau fizică. Şi, din păcate, de multe ori acceptă să muncească pe bani mai puţini decât ar merita. Aşa că venirea lor va genera o problemă destul de mare pentru cei obişnuiţi să muncească pe bani mulţi, dar cu un volum de muncă destul de relaxat”, scrie Cristi Dumitru, pe blogul său.

Pe de altă parte, Petre Florin Manole, activist pentru drepturile omului, consideră că isteria creată în jurul materialelor negative din presa britanică privind „invazia românilor” arată „vechiul obicei românesc al ascunderii rahatului sub preş, căruia i s-a adaugat ideea rafinată că preşul trebuie să arate şi frumos”.

Ne doare mai mult imaginea în străinătate decât că rămânem fără populaţie într-o ţară şi aşa îmbătrânită. Ne preocupă mai mult imigrarea şi integrarea românilor în Marea Britanie decât integrarea în România, decât să luptăm cu sărăcia şi stereotipurile din România astfel încât să reducem nivelul migraţiei. De ce aşteptăm de la municipalităţile britanice să facă ce nu face administraţia românească, în numele libertăţii de mişcare?” îşi încheie postarea de blog Petre Florin Manole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite