Aroganţa parlamentarilor din Marea Britanie: cheltuieli de 250.000 de lire sterline pentru realizarea portretelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretul Dianei Abbott (stânga) a costat 11.750 de lire sterline, iar cel al Baronesei Boothroyd - 8.000 de lire sterline. FOTO PA
Portretul Dianei Abbott (stânga) a costat 11.750 de lire sterline, iar cel al Baronesei Boothroyd - 8.000 de lire sterline. FOTO PA

Ultimul proiect costisitor al parlamentarilor din Marea Britanie le-a permis să risipească 250.000 de lire sterline din banii publici în schimbul unor portrete ale demnitarilor. În ciuda faptului că ţara se confruntă cu probleme sociale şi economice, politicienii au angajat unii dintre cei mai importanţi pictori britanici ai momentului pentru a le imortaliza chipurile.

Potrivit publicaţiei „The Evening Standard”, 10.000 de lire sterline (peste 12.000 de euro) a costat doar portretul Secretarului pentru Muncă şi Pensii Ian Duncan, 4.000 de lire sterline pentru lucrări de întreţinere a portretului în ulei al Secretarului de Externe William Hague, dar şi 8.000 de lire sterline pentru portretul ministrului fără portofoliu Kenneth Clarke.

Diferenţele între preţurile portretelor sunt mari în unele cazuri, cum ar fi pictura ce o înfăţişează pe Diane Abbott, parlamentar din rândul laburiştilor, evaluată la 11.750 de lire sterline, în timp ce portretul colegului ei Tony Benn a costat 2.000 de lire sterline.

În reportajul publicat de „The Evening Standard” au fost numiţi şi foşti lideri ai Partidului Liberal Democrat şi ai Partidului Conservator, dintre care cele mai scumpe portrete au fost cel al liberal democratului Sir Menzies Campbell şi al conservatorului Michael Howard.

Pe lista cheltuielilor se afla şi o statuie de bronz a fostului premier Margaret Thatcher, care a costat nu mai puţin de 11.750 de lire sterline.

Trăim într-o perioadă în care fotografiile sunt mult mai ieftine decât picturile; politicienii trebuie să se gândească de două ori înainte de a ne cheltui banii pentru a se imortaliza pe ei sau pe prietenii lor pe o pânză sau chiar în bronz”, a declarat Jonathan Isaby, directorul executiv al Alianţei Contribuabililor din Marea Britanie.

O parte din documentele obţinute de jurnalişti erau marcate de însemnul confidenţialităţii, ceea ce înseamnă, potrivit publicaţiei britanice, că „cetăţenii nu trebuiau să afle costul acestor comisioane„. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite