Europa

articolul anterior articolul urmator

Marea Britanie. Fiul unui şofer pakistanez candidează pentru postul de premier

14
30 May 2019 09:44:23
Autor: Viorica Marin

Fostul bancher, actualmente, ministru britanic de interne, Sajid Javid a anunţat că va candida pentru funcţia de prim-ministru, alăturându-se astfel altor 10 concurenţi la succesiunea Theresei May, care va demisiona săptămâna viitoare.

„Mă voi prezenta ca viitor şef al conservatorilor şi prim-ministru al ţării noastre mari”, a declarat Sajid Javid într-o postare pe Twitter, preluată de AFP: „trebuie să restabilim încrederea, să creăm unitate şi noi oportunităţi în Marea Britanie”
 
Sajid Javid are 49 de ani şi s-a pronunţat împotriva separării de UE în momentul referendumului în iunie 2016, dar de atunci încoace apără poziţiile eurosceptice.
 
A fost bancher de investiţii şi este fiul unui şofer pakistanez de autobuz. Şi-a câştigat respectul prin modul în care a gestionat scandalul „Windrush“ - cazul imigranţilor din Caraibe care au ajuns în Regatul Unit după cel de-al Doilea Război Mondial.
 
Favorit este dat fostul ministru de externe şi ex-primarul Londrei, Boris Johnson, unul dintre artizanii victoriei Brexitului la referendumul din 2016, dar acum are probleme cu justiţia. 
 
Un tribunal londonez a decis miercuri să-l convoace pe fostul ministru de Externe Boris Johnson, candidat la postul de premier, acuzat că a minţit în legătură cu costul apartenenţei Regatului Unit la Uniunea Europeană (UE) în campania în vederea referendumului din 2016 privind Brexitul, relatează AFP.
 
Boris Johnson urmează să se prezinte la un tribunal, la o audiere preliminară, în vederea stabilirii faptului dacă acest caz este necesar să fie trimis la altă instanţă pentru a fi judecat, a decis tribunalul, fără să precizeze vreo dată în acest sens.
 
Intervenţia sa în campania referendumului a fost decisivă în victoia Brexitului, în 2016, cu 52% din voturile exprimate. Acuzaţiile formulate împotriva lui Boris Johnson au fost făcute de omul de afaceri Marcus Ball.
 
Potrivit avocaţilor săi, aprigul apărător al Brexitului a minţit – cu bună ştiinţă -, pe când era primar al Londrei, pretinzând că Regatul Unit plătea 350 de milioane de lire sterline (400 de milioane de euro) pe săptămână Bruxellesului.
 
Ei vor să-l dea în judecată cu privire la o încălcare gravă în exerciţiul funcţiei. ”Democraţia cere un leadership responsabil şi cinstit din partea unor persoane care ocupă funcţii publice”, a pledat joi avocatul Lewis Power la Tribunalul de la Westminster.
 
”Regatul Unit nu a trimis vreodată sau dat 350 de milioane de lire sterline pe săptămână”, a subliniat el. Boris Johnson ”ştia că această cifră era falsă. Cu toate acestea, el a ales să o repete într-una”, a relevat el.
 
”Acuzarea nu vizează Brexitul”, a dat asigurări avocatul, apărându-se de acuzaţii potrivit cărora ar vrea să obstrucţioneze divorţul regatului cu Uniunea, ”însă în timpul referendumului cu privire la Brexit a ales domnul Johnson să inducă publicul în eroare”.
 
Politicianul respinge aceste acuzaţii. Avocatul său, Adrian Darbishire, consideră că acest capăt de acuzare este nepotrivit şi denunţă o manevră mai ales ”politică”.
 
Abil şi charismatic, ”BoJo” este marele favorit în rândul activiştior din cadrul bazei Partidului Conservator (Tories) la succesiunea premierului Theresei May, care urmează să demisioneze la 7 iunie.
 
Însă el este mai puţin popular în rândul colegilor săi, care îi reporşează numeroase gafe şi un anumit diletantism.
 
Ceilalţi concurenţi ai săi sunt: ministrul mediului Michael Gove; Dominic Raab, un reprezentant din noua gardă a conservatorilor şi, pentru scurt timp, ministru responsabil de Brexit; ministrul de externe Jeremy Hunt şi fosta şefă a Camerei Comunelor, Andrea Leadsom. Ministrul sănătăţii Matt Hancock, cel al dezvoltării internaţionale Rory Stewart şi fostul ministru al muncii Esther McVey s-au înscris de asemenea în cursa pentru succesiunea Theresei May.
 
Theresa May va demisiona la 7 iunie, dar va asigura tranziţia până când cei 100.000 de membri ai partidului său vor alege, până la 20 iulie, un nou lider, între primii doi candidaţi selecţionaţi de deputaţii Tory, care va deveni următorul şef al guvernului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Goguţă
30.05.2019, 10:33:30

Favorit este dat fostul ministru de externe şi ex-primarul Londrei, Boris Johnson, unul dintre artizanii victoriei Brexitului la referendumul din 2016, dar acum are probleme cu justiţia. Si la ei ca si la noi...

0 (4 voturi)
Toni de la balastiera
30.05.2019, 15:23:45

Regina decide si nu conservatorii sau laburistii!!! E la fel ca in Mioritica Gogule!!!

0 (4 voturi)
Constantin Bostan
30.05.2019, 11:33:02

Asocierea cu Europa nu prieste englezilor dar sant foarte incantati de babuinii pakistanezi , tot mai mult ! Nu o sa dureze prea mult si o sa auzim de cinci ori pe zi din Turnul Londrei -,, Allah akhbarr '' !

+4 (8 voturi)
foarte atent
30.05.2019, 12:55:24

pai si care e problema, ca e fiu de sofer, sau ca e pakistanez? oricum o dai, titlul e discriminatoriu la modul cum e formulat !!!

-2 (8 voturi)
Biroul National de Cenzura
30.05.2019, 12:56:01

O miscare nefericita care va umfla partidul lui Farage si va prabusi si mai mult conservatorii. E doar o amanare a unui viitor inevitabil si usor previzibil. Adica scufundarea unei mari natiuni in relativism .

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)