Europa

articolul anterior articolul urmator

Marea Britanie: Jalnica agonie suveranistă

8
16 Jan 2019 12:21:37
Horia Blidaru
Lamentabil apus al gloriei imperiale, sub povara democraţiei confiscate 
de populişti. Să fie învăţătură de minte celor care se mai joacă cu 
focul suveranist prin Europa!
Lamentabil apus al gloriei imperiale, sub povara democraţiei confiscate de populişti. Să fie învăţătură de minte celor care se mai joacă cu focul suveranist prin Europa!

Rătăcirea britanică ne priveşte de două ori: complică mandatul românesc de la Consiliul UE şi afectează jumătatea de milion de compatrioţi trăitori în Regatul Unit. Brexit a devenit prima provocare pentru preşedinţia română de la Bruxelles. Pentru că s-a amplificat riscul separării, peste 73 de zile, a Marii Britanii de UE fără un acord, cu tot haosul pe care-l implică această ipoteză. Ce soluţii există?

A fost cea mai umilitoare înfrângere din istorie suferită de un prim-ministru britanic în Parlament: 202 voturi în favoarea sa şi 432 împotrivă, între care 118 conservatori din cei 317 câţi numără tabăra guvernamentală. De acum, Theresa May se confruntă cu o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia laburistă. Culmea e că premierul are şanse să rămână în funcţie, ecuaţia parlamentară fiindu-i favorabilă după anunţul unioniştilor irlandezi şi al adepţilor unui Brexit dur că vor susţine guvernul. În configuraţia actuală este aproape imposibil, de altfel, de alcătuit o nouă majoritate, ceea ce ar însemna noi alegeri anticipate, după cele din 2017. O asemenea ipoteză nu ar clarifica, însă, incertitudinea ce planează asupra deznodământului acestui divorţ. „Parlamentul britanic este incapabil să accepte Europa, dar e incapabil, totodată, să o părăsească, oferind spectacolul unei ţări pierdute şi în derivă“, deplânge The Guardian situaţia.

În acest context, preşedintele Comisiei Europene a cerut Regatului Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai repede, avertizând că „termenul e aproape să expire“. Iar preşedintele Consiliului European a marşat: „Dacă un acord e imposibil şi dacă nimeni nu vrea (Brexit) fără acord, atunci cine va avea, în cele din urmă, curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?“, a declarat Donald Tusk imediat după rezultatul votului din Camera Comunelor. Unii observatori au văzut aici nu o întrebare retorică, ci, mai degrabă, o sugestie că singura soluţie de ieşire din impas ar fi stoparea procesului Brexit.

Europenii sunt reduşi, de fapt, la condiţia de spectatori ai bătăliei politice interne de la Londra. Bruxelles-ul şi-a terminat treaba o dată cu semnarea Acordului de retragere, la 14 noiembrie 2018. Mai mult, a anunţat că nu va mai negocia nimic în plus. Nici nu ar mai fi timp până la 29 martie, data prevăzută pentru ieşirea britanicilor din Uniunea Europeană. Dar modificarea negociată a acordului a fost unul din argumentele pentru votul de ieri din Parlament.

Trei variante posibile

Soluţia rămâne în mâna britanicilor: fie optează pentru un Brexit fără acord, fie renunţă pur şi simplu la părăsirea UE, fie cer amânarea datei de ieşire din Uniune.

Pentru prima variantă, care constituie cel mai rău scenariu, Comisia Europeană a făcut public, la 19 decembrie anul trecut, un plan de contingenţă, menit să atenueze perturbările în caz de non-acord, cu accent pe drepturile cetăţenilor, serviciile financiare, transport şi relaţia vamală.

A doua posibilitate a fost deschisă de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene care a decis, la 10 decembrie 2018, că Marea Britanie are dreptul să renunţe la ieşirea din UE, fără a avea nevoie de acceptul celorlalte state membre.

În ceea ce priveşte reportarea datei separării, aceasta este o opţiune prevăzută de articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care stipulează, la alineatul 3, că „Tratatele încetează să se aplice statului în cauză de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în absenţa unui astfel de acord, după doi ani de la notificarea prevăzută la alineatul (2), cu excepţia cazului în care Consiliul European, în acord cu statul membru în cauză, hotărăşte în unanimitate să proroge acest termen“. Este de reţinut această condiţie imperativă: unanimitatea voturilor celorlalte 27 de state membre pentru amânarea datei.

Alegeri europarlamentare şi în Marea Britanie?

Ce se întâmplă, însă, dacă Marea Britanie se află încă în UE la data alegerilor europarlamentare de la finalul lunii mai? Fiind stat membru, conform tratatelor, trebuie să participe la scrutinul pentru Parlamentul European. S-ar deschide, însă, o nouă dezbatere privind durata şi locurile mandatului europarlamentarilor britanici, care au fost, parţial, repartizate celorlalte state membre (27 de locuri), iar restul (46) sunt rezervate viitoarelor membre ale UE după aderare. România va avea un europarlamentar în plus în viitoarea legislatură, iar Franţa şi Spania câte cinci. Iar Tratatul de la Lisabona limitează numărul maximal de eurodeputaţi la 751.

„Parlamentul britanic este incapabil să accepte Europa, dar e incapabil, totodată, să o părăsească, oferind spectacolul unei ţări pierdute şi în derivă.“ - The Guardian

De aceea, pentru a evita complicaţiile, mediile diplomatice vehiculează posibilitatea unei amânări a separării după data de 29 martie, dar nu mai târziu de 30 iunie, căci la 1 iulie îşi va începe lucrările Parlamentul European în noua formulă post-alegeri. Care ar fi, însă, rostul şi urmările unei asemenea amânări?

Anti-europenii vor renegocierea Acordului de retragere. Vor accepta May şi mai ales europenii, care au exclus până acum orice concesie? Pro-europenii vor un nou referendum, cu speranţa rămânerii în UE, întrucât sondajele indică o inversare a tendinţei faţă de consultarea din 23 iunie 2016.

„Dacă acordul nu va fi aprobat, ne vom găsi pe un teren necunoscut. Nu cred că cineva ar putea să spună exact ce s-ar putea întâmpla atunci“, avertiza Theresa May înaintea votului. Suntem exact în această incertitudine totală. În care îi revine d-nei May misiunea imposibilă de a găsi o soluţie de deblocare a impasului Brexit.

Peste o săptămână se împlinesc şase ani de la discursul primului-ministru David Cameron prin care anunţa organizarea unui referendum vizând apartenenţa Marii Britanii la UE. Încercarea de a contracara avansul independentiştilor din UKIP prin preluarea iniţiativei s-a transformat în coşmar după votul britanicilor din 2016.

Lamentabil apus al gloriei imperiale, sub povara democraţiei confiscate de populişti. Să fie învăţătură de minte celor care se mai joacă cu focul suveranist prin Europa!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Iosiv Varga
16.01.2019, 19:44:06

Alarmistii de serviciu lucreaza intens! Jalnica agonie va fi pentru est-europeni daca MB le face vant! Dar MB are in spate sprijinul SUA -care jubileaza la orice gafa a UE! Apoi toate -dar abslut toate tarile din estul European ar dori sa aiba o asemebea economie JALNICA!!! si in spate -pe ascuns-sprijinul american!

+2 (2 voturi)
MV R.
17.01.2019, 07:33:10

Exact,alarmiștii... Numai că o țară ca România,dacă se apucă de un ROexit,va ajunge într-o adevărată Groapă a Marianelor mizeriei și subdezvoltării. Și nu toți românii pot pleca acum sau la anul,ca să aibe timp să-și ia cetățeniile statelor unde ajung. Și,mai ales,nu toți românii vor ajunge la vreun ciolan acoperit măcar cu zgârciuri,în țara rămasă pe mâinile borfașilor. Adică,să avem grijă ce ne dorim când juisăm de plăcere că Uniunea Europeană scârțâie...

-1 (1 vot)
Scorilo
17.01.2019, 10:50:30

Observ ca multa lume plange de mila britanicilor...Este bine ! Asta inseamna ca noi nu mai avem probleme si ne uitam peste gard,in gradina vecinului,si-i dam sfaturi ce si cum sa faca.Poate ar fi mai bine sa facem ordine la noi in ograda si sa ne intereseze mai putin ce face vecinul.... PS. Marea Britanie a fost,este si va fi o forta economica si militara...Ei stiu mai bine decat noi ce au de facut in INTERESUL propriu (AL LOR,nu al nostru...).

+3 (3 voturi)
Zevescu Zev
18.01.2019, 08:59:31

Eh, dom’ Blidaru, nu stiu daca e chiar asa. Lasand la o parte ca ce se intampla cu UK dupa Brexit nu mai e treaba statelor EU, cum ar fi Romania, sau a coteriilor bruxelleze, eu n-as specula prea intens cat o sa regrete britsii iesirea din UE pana cand nu devine mai clar ce cale urmeaza EU: business as usual, alde Junckers inger nepatat, birocratia model de eficienta, cine spune altceva nu e decat un nationalist iliberal, sau un pic de introspectie, un audit ici si colo, un mic sondaj ‘bai ce NU va place la EU in general si CE asa cum sunt ele azi?’. Pana si un agent economic mai micut face asta. N-am auzit nimic altceva decat britanicii sunt dementi/aroganti/manipulati de rusi/spalati pe creier de Nigel Farrage/fac jocul rusilor/turcilor/ungurilor/cro-magnonilor etc. Ca exemplu, in termeni de manipulare se pedaleaza puternic pe cultivarea fricii in alegatorii britanici privind consecintele continuarii ca stat EU. Cultivarea aceluiasi set de temeri dar in sens opus (vai, se scufunda UK, va trebui sa platim pentru bacuri sau ceva de gen) este okay, nu seamana deloc cu isteriile lui Farrage. Da’ de loc! Asta ca veni vorba de un potential vot pozitiv la un al doilea referendum pe tema EU. Estimp, Taica Putin tace si face prin fosta Iugoslavie. Sleep well, EU. Mai departe, nu vad un discurs care sa spuna, dincolo de emotii, un adevar simplu - indiferent daca UK ramane sau pleaca, nici EU nu e interesat de slabirea UK (dincolo poate de satisfacerea maruntelor orgolii de birocrat european a unor corifei cu sciatica cu cinci stele), nici UK nu e interesat de slabirea EU. Cat despre nemaipomenita infrangere a Mme May (pardon, Rt Hon May), nu am verificat daca cifrele confirma zicerea, ma marginesc sa observ ca ‘crossing the floor’ si ‘conscience vote’, chestii care permit votul partidului x cu opozitia, sunt practici uzitate in parlamentele Commonwealth. Asta se vede cel mai bine la voturile pentru legislatia care provoaca patimi in electorat - legalizarea prostitutiei, a homosexualitatii, de-asta. Imi pare rau ca credeti ca practica votului asa cum e ordonat de stapanul cu voia dvs ultimul pe lista, sau de stapanul cu mustata de acum, este regula si in alte parti.

Păcală
18.01.2019, 10:00:48

Trăiască națiunile suverane ale UE!!! Parlamentului birocratic neo-marxist și liberal de stănga, sluga plutocraților gangsteri, i-a cam trecut timpul și va fi pus pe lopată în mai!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările