Europa

articolul anterior articolul urmator

Marea Britanie nu va desemna un comisar european înainte de alegeri. Noua Comisie Europeană riscă să-şi amâne din nou începerea activităţii

0
14 Nov 2019 13:40:28
Autor: Ştefana Radu
Noua Comisie Europeana risca sa-si intarzie din nou prealuarea mandatuluiu FOTO AFP
Noua Comisie Europeana risca sa-si intarzie din nou prealuarea mandatuluiu FOTO AFP

Regatul Unit nu va nominaliza un comisar european decât după alegerile anticipate de pe 12 decembrie, a scris ambasadorul Marii Britanii la UE, Tim Barrow, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, potrivit unor oficiali de la Bruxelles şi Londra.

Liderii UE au cerut în mod repetat Regatului Unit să aleagă un candidat şi a făcut din acest lucru o condiţie pentru acordarea prelungirii Brexitului până pe 31 ianuarie 2020, atunci când cele două părţi s-au întâlnit, luna trecută – înainte ca parlamentarii britanici să voteze în favoarea organizării unui scrutin în decembrie. Însă regulamentul pentru alegeri generale al Regatului spune că guvernul nu ar trebui să prezinte candidaţi pentru numiti importante la nivel internaţional, inclusiv în cazul instituţiilor europene, în timpul perioadei alegerilor.

Decizia Marii Britanii de a nu nominaliza un candidat, în ciuda cererilor repetate venite de la Bruxelles, până după scrutin lasă Bruxellesul într-o situaţie legală complicată şi ridică posibilitatea unei întârzieri prelungite a preluării mandatuluid e către noua Comisie Europeană.

Preşedintele ales Ursula von der Leyen şi noul său Colegiu de Comisari ar fi trebuit să-şi preia mandatul pe 1 noiembrie, dar data a fost amânată după ce Parlamentul European a respins trei nominalizări de comisari.

Acum echipa lui von der Leyen speră că noua Comisie îşi va putea începe activitatea pe 1 decembrie, presupunând că audierile de astăzi vor primi voturi pozitive. Însă refuzul Regatului Unit de a numi un comisar înseamnă că UE ar putea fi nevoită să amâne şi mai mult începerea lucrului noii Comisii sau să facă anumiţi paşi pentru a preveni probleme legale legate de legitimitatea sa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii