Europa

articolul anterior articolul urmator

Marea Britanie va reexamina eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech, în urma datelor primite din Israel

10
21 Jan 2021 11:25:28
Autor: Viorica Marin

Marea Britanie va reexamina în detaliu eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNtech, ca urmare a unor semne de întrebare ridicate de experţi israelieni. Conform datelor din Israel, protecţia oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech după administrarea primei doze este semnificativ mai redusă, de 33%, faţă de estimarea iniţială de 89% din studiile clinice.

Planul naţional de imunizare elaborat de guvernul britanic, care prevede vaccinarea masivă deocamdată cu vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca, este principala armă prin care acesta speră să stăvilească răspândirea virusului, care în Marea Britanie s-a propagat mai accentuat din cauza unei noi mutaţii mai contagioase.
 
De aici rezultă şi neliniştea generată de rezultatele unei analize elaborate de cercetători din Israel, ţară care este foarte avansată în procesul de vaccinare a populaţiei, până marţi vaccinând cu prima doză 2,2 milioane de persoane, dintre care 422.000 au primit şi a doua doză. Cei mai mulţi israelieni au fost vaccinaţi cu vaccinul Pfizer/BioNTech, foarte puţini primind celălalt vaccin autorizat în această ţară, cel produs de Moderna.
 
Conform datelor acestei analize, protecţia oferită de vaccinul Pfizer/BioNTech după administrarea primei doze este semnificativ mai redusă, de 33%, faţă de estimarea iniţială de 89% din studiile clinice.
 
Consilierul ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, a admis miercuri la postul Sky News că ''în practica lumii reale lucrurile rareori sunt la fel de bune ca în timpul testelor''. Totuşi, deşi ''probabil (eficacitatea vaccinului) nu va fi la fel de ridicată în practică, nu cred că va fi atât de redusă cum sugerează aceste cifre'' oferite de experţii israelieni, a adăugat el.
 
Preocuparea guvernului de la Londra este generată mai ales de faptul că procentul ridicat al eficacităţii primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech avut iniţial în vedere a determinat autorităţile britanice să decidă administrarea celei de-a doua doze de vaccin după termenul de 21 de zile de la prima doză recomandat de producător, pentru a vaccina astfel cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt. Până miercuri, 4,6 milioane de britanici au primit prima doză de vaccin.
 
Regatul Unit a înregistrat 1.820 de morţi din cauza covid-19, un nou ”record” de la începutul pandemiei, potrivit Ministerului britanic al Sănătăţii, relatează AFP.
 
 Este vorba despre persoane testate pozitiv cu covid-19 în ultimele 28 de zile. Bilanţul total al morţilor a crescut la 93.290 de la începutul epidemiei în Regatul Unit - cel mai grav în Europa.
 
Bilanţul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut miercuri cu 38.905, înregistrând o scădere în ultimele zile.
 
Bilanţul total al contaminărilor a crescut la peste 3,5 milioane.
 
Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor
 
O variantă nouă a coronavirusului identificată în Africa de Sud poate evita anticorpii care o atacă prin intermediul tratamentelor care folosesc plasmă de la pacienţi recuperaţi după Covid-19 şi ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor actuale, au declarat, miercuri, cercetători citaţi de Reuters.
 
Cercetătorii studiază dacă vaccinurile care sunt distribuite în prezent la nivel mondial sunt eficace pentru varianta de coronavirus 501Y.V2, identificată de experţi în genomică la sfârşitul anului trecut, în Nelson Mandela Bay.
 
”Această variantă evită în totalitate anticorpii monoclonali relevanţi în trei clase de terapie” au scris echipe de cercetători de la trei universităţi din Africa de Sud care colaborează cu Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (National Institute for Communicable Diseases-NICD) într-o lucrare publicată în revista bioRxiv.
 
”Mai mult decât atât, 501Y.V2 arată că scapă în totalitate şi substanţial de anticorpii neutralizanţi din plasma convalescenţilor de Covid-19”, au scris aceştia, adăugând că concluziile lor ”scot în evidenţă perspectiva reinfectării…şi ar putea umbri eficacitatea actualelor vaccinuri bazate pe proteina cu ţepi”, au scris cercetătorii.
 
Varianta 501Y.V2 este cu 50% mai infecţioasă faţă de cele precedente, au afirmat cercetătorii sud-africani, în această săptămână. Această tulpină s-a răspândit în cel puţin 20 de ţări, de când a fost anunţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la sfârşitul lunii decembrie.
 
Aceasta este una dintre câteva variante descoperite în ultimele luni, inclusiv altele descoperite prima oară în Anglia şi Brazilia.
 
Varianta 501Y.V2 este cauza principală a celui de-al doilea val al infecţiilor de Covid-19, care a atins un nou vârf zilnic de peste 21.000 de cazuri la începutul lunii ianuarie, înainte de a scădea la circa 12.000 de cazuri.
 
Potrivit lucrării, rămâne de văzut cât de eficace sunt actualele vaccinuri împotriva 501Y.V2, prin intermediul unor studii clinice pe scară largă. Dar rezultatele au arătat necesitatea dezvoltării unor vaccinuri noi pentru a combate pericolul în desfăşurare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

s Geo
21.01.2021, 11:47:19

Erata: imunitatea produsa de prima doza de vaccin este de 52% (estimata - cel putin la evaluarea din UK). E la mintea cocosului ca daca ar fi fost de 89%, n-ar mai fi fost nevoie de a doua doza. Asadeci, comparatia se face intre 52% si cei 33% pe care israelienii o sesizeaza.

-1 (3 voturi)
Promoroaca
21.01.2021, 12:07:57

Pare a fi cam la jumatate din jumatatea fata de asa zisele texte initiale . Problema e de ce nu scade pretul la pret de apa chioara conform ultimelor rezultate constatate ?

-3 (7 voturi)
Înţepătorul Fauci
21.01.2021, 13:50:28

Unde sunt papagalii irationali pro-vaccin mega entuziasti pe date clinice incomplete ?

-3 (9 voturi)
Înţepătorul Fauci
21.01.2021, 14:02:40

Credeti ca Pfizer/Biontech nu au stiut ? Hehehe Sunteti naivi, habar nu aveti cum se face banul prin munca cinstita :-)

-2 (8 voturi)
ana_
21.01.2021, 15:04:56

„procentul ridicat al eficacităţii primei doze de vaccin Pfizer/BioNTech avut iniţial în vedere a determinat autorităţile britanice să decidă administrarea celei de-a doua doze de vaccin după termenul de 21 de zile de la prima doză recomandat de producător” O eroare. Dar nu înțeleg de ce nu folosesc în dușmănie vaccinul Oxford/AstraZeneca, pentru care e necesară o monodoză.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările