Marea Britanie: Rezultate prea strânse în exit-poll-uri pentru declararea unui câştigător în 76 de cirscumscripţii electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ndtv
FOTO ndtv

Primele exit-poll-uri au indicat rezultate prea strânse pentru desemnarea unui câştigător în până la 76 de circumscripţii din Marea Britanie. Între timp, laburiştii au început să lanseze apeluri pentru demisia premierului Theresa May, transmite BBC.

De asemenea, exit-poll-urile sugerează că premierul Theresa May nu va obţine majoritatea absolută pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua să fie cea mai mare formaţiune din Camera Comunelor. 

Conservatorii ar urma să obţină 314 parlamentari, prin comparaţie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate de către Theresa May.

Deşi conservatorii vor avea cei mai mulţi parlamentari , aceste rezultate reprezintă un mare eşec pentru premierul May, care voia să-şi întărească poziţia şi să-şi consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

Conservatorii nu vor putea să formeze singuri un nou executiv şi vor trebui să formeze o coaliţie de guvernare, dar liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni nu s-au arătat prea încântaţi de posibilitatea susţinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic în legislativ ar putea să întârzie negocierile cu celălalte 24 de ţări europene şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Theresa May a convocat alegerile anticipate în speranţa unei victorii uşoare, dar jocul ei de noroc a eşuat şi ar putea să aibă consecinţe serioase pentru Partidul Conservator.

Laburiştii au cele mai multe şanse să reprezintă o opoziţie puternică în timpul negocierilor de Brexit sau chiar să formeze un nou executiv la Londra, având în vedere că-şi doresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

George Osborne susţine ideea că conservatorii nu vor putea să căştige majoritatea pentru a forma un nou guvern pe Downing Street.

De asemenea, aceste rezultate înseamnă că laburiştii ar putea să încerce formarea unei coaliţii de guvernare alături de liberal-democraţi, care deja s-au retras din mai multe circumscripţii pentru a întări poziţia stângii - şi naţionaliştii scoţieni, care se opun ieşirii din UE şi vor să câştige independenţa Scoţiei.

Exit-poll-urile nu sunt întotdeauna corecte şi trebuie să amintim eşecul uriaş al acestora în timpul referendumului privind poziţia Marii Britanii în UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite