Europa

articolul anterior articolul urmator

Marea Britanie va construi un prototip de armă laser

2
13 Mar 2015 00:42:12
Autor: Cosmin Ardeleanu
SUA testează arma laser în Golful Persic. FOTO ONR
SUA testează arma laser în Golful Persic. FOTO ONR

Marea Britanie intră n cursa creării armelor inspirate din Star Wars, după ce, conform publicaţiei The Telegraph, Ministerul Apărării britanic a făcut public un proiect de construcţie şi testare a unui prototip de armă laser.

Conform corespondentului The Telegraph, Ben Farmer, Ministerul Apărării din Marie Britanie va începe să construiască o armă cu laser experimentală în cursul acestui an. Proiectul ale cărui costuri sunt estimate la 100 de milioane de lire sterline îşi propune să creeze o armă inspirată din armamentul care apare în seria filmelor „Star Wars”. Aceasta va putea să depisteze, urmărească şi să lovească ţinte aflate în mişcare, indiferent de condiţiile meteorologice în care este folosită. Odată cu acest proiect, britanicii intră în cursa armelor laser, după ce SUA au dezvoltat o serie de lasere împotriva dronelor şi a vaselor maritime şi chiar au deja o astfel de armă la bordul unei nave de război din Golf.

Ministerul Apărării britanic a motivat necesitatea acestui proiect susţinând că o armă laser oferă un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte costurile şi oferă un răspuns pe măsură ameninţărilor cu care se confruntă forţele armate britanice.

Atât Europa, cât şi SUA lucrează la dezvoltarea armelor laser de câţiva ani. Americanii chiar au început anul trecut testele unei arme laser aflată la bordul navei de război USS Ponce din Golful Persic. Aceasta a doborât drone aeriene şi mici bărci de atac. Pe de altă parte, armele laser vor putea fi folosite şi în luptele terestre. în urmă cu patru zile, compania aerospaţială americană Lockheed Martin a realizat un test în care a distrus motorul unui camion care staţiona la o distanţă de cinci kilometri faţă de arma laser.

Cu toate că analistul pe probleme de armament Ben Goodland e de părere că armele laser vor fi folosite pe câmpul de luptă în aproximativ zece ani, conform Convenţiei de la Geneva, acestea nu vor putea fi utilizate ca arme anti personal. Analistul susţine că acest tip de armă este unul defensiv şi că, odată construit, este mult mai ieftin decât clasicele rachete, mine şi gloanţe.

În altă ordine de idei, documente declasificate recent arată că Marea Britanie a detaşat arme laser în timpul Războiului Malvinelor pentru a orbi piloţii argentinieni.

Într-o scrisoare secretă din 1983 a Secretarului Apărării Michael Heseltine către Margaret Thatcher, acesta iî spune fostului prim-ministru al Marii Britanii că e de părere că Uniunea Sovietică ar putea avea arme laser la mijlocul anilor '80, dar nu vede cât de utile ar putea fi. Heseltine scria: Am lucrat şi iarăşi am lucrat în sistem de mare urgenţă la dezvoltarea unei arme laser care să orbească piloţii avioaneler argentiniene de joasă înălţime care atacă navele din Atlanticul de Sud. Totuşi, în scrisoare este specificat că arma nu a fost folosită şi informaţiile despre acestea au fost păstrate într-un cerc foarte restricţionat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

b. e.
13.03.2015, 19:17:27

Tovarasii rusi urmeaza sa lanseze armele cu ... vodka.

Adrian Andrei
14.03.2015, 20:41:38

b.e. - sa stii ca nici in federatia rusa cercetarea nu doarme. Prin 2009-2010 ajunsesera destul de departe in domeniu, and I mean business! Apoi s-a asternut tacerea. Vezi, la rusi, ministrul apararii nu-i obligat sa iasa in fata si sa spuna contribuabilului pe ce va cheltui 100 de miloane de sterline... Greseala comuna de perceptie a omului mediu aflat la vest de Rusia este ca percepe inca armata rusa dupa povestile bunicilor care simteau cand or sa atace rusii pentru ca se revarsa miros de vodca dinspre liniile lor. O multime de analisti seriosi sustin sustin ideea furnizarii de tehnica moderna Ucrainei. Oare de ce? La urma urmei, cum de le trebuie armament modern ca sa lupte imptriva "armelor cu vodca"?! Una dintre capcanele clasice in materie de propaganda este promovarea ideii ca "Aia sunt niste nespalati, analfabeti si betivi, noi suntem ok. Hai sa ne culcam la loc!"

+1 (1 vot)
Modifică Setările