Europa

articolul anterior articolul urmator

Marile organizaţii umanitare ameninţă că se retrag din taberele de refugiaţi greceşti

5
24 Mar 2016 17:47:07
Autor: Viorica Marin
Un nou-născut din tabăra de refugiaţi de la Idomeni, Grecia, spălat afară
Un nou-născut din tabăra de refugiaţi de la Idomeni, Grecia, spălat afară

Marile organizaţii umanitare se retrag din taberele de refugiaţi greceşti, nemulţumite de acordul UE-Turcia. Şi Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, şi-a exprimat joi preocuparea în legătură cu posibilitatea ca acordul UE-Turcia privind gestionarea fluxurilor de migranţi să ducă la „expulzări colective“' de refugiaţi.

Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite, organizaţia Medici Fără Frontiere sau Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi susţin că îşi retrag, suspendă sau restrâng asistenţa, pentru că o eventuală continuare a muncii lor în Grecia ar însemna să devină complici la practici nedrepte şi inumane.
 
Organizaţiile reclamă faptul că acordul Uniunea Europeană  - Turcia, care prevede ca migranţii nou-veniţi în Grecia să fie reţinuţi pentru înregistrare şi procesare a cererilor de azil, încalcă flagrant drepturile omului:
 
"Centrele de refugiaţi au devenit de fapt centre de detenţie. Libertatea de mişcare este încălcată, aşa că, în concordanţă cu principiile noastre, am hotărât să suspendăm  mare parte din activităţi", spune Melissa Fleming, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite. Iar Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi a avertizat că locurile sunt deja suprapopulate, condiţiile inumane şi că tensiunile în centrele de primire din insule sunt în creştere.
 
Confruntate cu această situaţie, autorităţile elene insistă că au nevoie de sprijin, în special de asistenţa Agenţiei pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite. "Vrem ca aceste agenţii să rămână, însă ele trebuie să respecte nişte reguli clare", a spus ministrul pentru Protecţia Civilă, Nikos Toskas, pentru un post de radio elen.
 
Numai anul acesta, în Grecia au ajuns, pe mare, aproape 150 de mii de refugiaţi, potrivit datelor oficiale.
 
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, şi-a exprimat joi preocuparea în legătură cu posibilitatea ca acordul UE-Turcia privind gestionarea fluxurilor de migranţi să ducă la ''expulzări colective'' de refugiaţi, ceea ce ar însemna o încălcare a dreptului internaţional, relatează agenţia Reuters. 
 
 În opinia lui Zeid Ra'ad Al Hussein, în acord există o contradicţie între obiectivul său declarat, de returnare a tuturor migranţilor, şi asigurările date că vor fi evaluate cererile de azil individuale.
 
„În mod îngrijorător, au existat recent relatări despre returnări forţate constând în expulzarea din Turcia“, a declarat Zeid Ra'ad Al Hussein într-un comunicat, referindu-se la returnările forţate ilegale de refugiaţi care se confruntă cu război sau persecuţii în ţările lor de origine. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

paieta giancarlo
24.03.2016, 18:59:02

poate o0data cu ei pleaca si refugiatii .... nu e rea idea sa se care de acolo ...asa in semn de protest sa foe intron ceas bun .... e acelasi lucru ca si cum ai da bani cersetorilor pe strada , nu faci decit sai inveti si vin din ce ince mai multi , vrei sa faci bine si se intoarce impotriva ta ba inca te mai si iau la bataie ca de ce nu le dai bani cind treci pe linga ei sau de ce le dai atit de putin .....

+1 (1 vot)
Alfa Omega
25.03.2016, 12:00:33

Dar drepturile europenilor de a nu fii asediati si terorizati de hoardele barbare nu exista ? Europa este continentul civilizatiei si pacii si europeni s-au unit pt a se dezvolta si progresa ! Hoardele acestea ne terorizeaza si ne dezbina ! Ei nu au ce cauta in Europa noastra ! Afara cu ei si cei care ii sustin sa plece odata cu ei !

+1 (1 vot)
Anthony Santana
24.03.2016, 19:21:57

Inaltul Comisar al ONU pt.drepturile omului este dupa cum auzisem mai de mult,un iordanian,probabil acest Zeid al Ra'ad al Hussein incearca sa deturneze asa-zisele "probleme ale drepturilor omului" in drepturile mahomedanilor ce doresc sa se stabileasca la pomeni in Europa,intru alahuakbar👳🏽

+2 (2 voturi)
Anthony Santana
24.03.2016, 19:28:34

Adicatelea de ce europenii albi si crestini trebuie sa li se predice "drepturile omului" de catre un mahomedan iordanian deghizat in "inalt comisar ONU (pt.drept.omului)".Miroase de la o posta a un fel de favorizare a imigratiei islamice ilegale si terorismului islamic inspre Europa.

MIHAI POPA
24.03.2016, 20:54:35

Problema e simpla... Majoritatea populatiei care traieste pe un teritoriu nu doreste ca pe acel teritoriu sa isi faca aparitia o numar insemnat de oameni care au traditii si un mod de viata complet diferit. Oare membrii acelei populatii (europenii) nu sunt tot oameni ??? Dreptul lor de a alege pe cine primesc in arealul lor nu reprezinta tot un drept al omului ??? De ce nici un stat european nu face un referendum pe tema aceptarii sau respingerii imigrantilor ??? Se pare ca ungurii vor face un asemenea referendum si cu toate pacatele lui (multe rau) Orban va fi "suit pe cai mari" de niste lideri occidentali care sunt ori "slabi " ori "rau intentionati."

+2 (2 voturi)