Marile organizaţii umanitare ameninţă că se retrag din taberele de refugiaţi greceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou-născut din tabăra de refugiaţi de la Idomeni, Grecia, spălat afară
Un nou-născut din tabăra de refugiaţi de la Idomeni, Grecia, spălat afară

Marile organizaţii umanitare se retrag din taberele de refugiaţi greceşti, nemulţumite de acordul UE-Turcia. Şi Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, şi-a exprimat joi preocuparea în legătură cu posibilitatea ca acordul UE-Turcia privind gestionarea fluxurilor de migranţi să ducă la „expulzări colective“' de refugiaţi.

Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite, organizaţia Medici Fără Frontiere sau Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi susţin că îşi retrag, suspendă sau restrâng asistenţa, pentru că o eventuală continuare a muncii lor în Grecia ar însemna să devină complici la practici nedrepte şi inumane.

Organizaţiile reclamă faptul că acordul Uniunea Europeană  - Turcia, care prevede ca migranţii nou-veniţi în Grecia să fie reţinuţi pentru înregistrare şi procesare a cererilor de azil, încalcă flagrant drepturile omului:

"Centrele de refugiaţi au devenit de fapt centre de detenţie. Libertatea de mişcare este încălcată, aşa că, în concordanţă cu principiile noastre, am hotărât să suspendăm  mare parte din activităţi", spune Melissa Fleming, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite. Iar Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi a avertizat că locurile sunt deja suprapopulate, condiţiile inumane şi că tensiunile în centrele de primire din insule sunt în creştere.

Confruntate cu această situaţie, autorităţile elene insistă că au nevoie de sprijin, în special de asistenţa Agenţiei pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite. "Vrem ca aceste agenţii să rămână, însă ele trebuie să respecte nişte reguli clare", a spus ministrul pentru Protecţia Civilă, Nikos Toskas, pentru un post de radio elen.

Numai anul acesta, în Grecia au ajuns, pe mare, aproape 150 de mii de refugiaţi, potrivit datelor oficiale.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, şi-a exprimat joi preocuparea în legătură cu posibilitatea ca acordul UE-Turcia privind gestionarea fluxurilor de migranţi să ducă la ''expulzări colective'' de refugiaţi, ceea ce ar însemna o încălcare a dreptului internaţional, relatează agenţia Reuters. 

 În opinia lui Zeid Ra'ad Al Hussein, în acord există o contradicţie între obiectivul său declarat, de returnare a tuturor migranţilor, şi asigurările date că vor fi evaluate cererile de azil individuale.

„În mod îngrijorător, au existat recent relatări despre returnări forţate constând în expulzarea din Turcia“, a declarat Zeid Ra'ad Al Hussein într-un comunicat, referindu-se la returnările forţate ilegale de refugiaţi care se confruntă cu război sau persecuţii în ţările lor de origine. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite