Europa

articolul anterior articolul urmator

Navigatorii preistorici ar putea fi responsabili de apariţia monumentului de la Stonehenge

2
14 Feb 2019 19:44:53
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Wikipedia
FOTO Wikipedia

Stonehenge este, probabil, cel mai cunoscut ansamblu de pietre din întreaga lume şi misterul care înconjoară formarea sa a alimentat imaginaţia oamenilor generaţii de-a rândul. Potrivit unui nou studiu, construirea megaliţilor de la Stonehenge şi a altor structuri asemănătoare de pietre din Europa ar fi putut fi influenţată de marinari din preistorie.

Studiul, publicat în jurnalele Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA, teoretizează că aceste structuri megalitice au o vechime de aproximativ 7.000 de ani şi ar putea să-şi aibă originile în nord-vestul Franţei.
 
Primul monument de la Stonehenge a fost construit cu aproximativ 5.000 de ani în urmă. Faimosul cerc din pietre a fost construit în jur de 2.500 î.Hr., în perioada Neolitică târzie.
 
Până de curând, se credea că aceste tipuri de structuri îşi aveau originile în nordul Europei, însă după câteva descoperiri făcute acum 20 de ani, în Portugalia, autorul studiului, arheologul Bettina Schulz Paulsson a bănuit că ele au apărut pentru prima dată în altă parte a Europei.
 
„Credem că a existat un transfer de-a lungul rutelor maritime al conceptului megalitic, care provine din nord-vestul Franţei,” se arată în studiu. 
 
Pentru că structurile sunt plasate, în mare parte, aproape de coaste, Paulsson crede că naigatorii ar putea fi responsabili pentru apariţia acestui tip de formaţiuni. Ea a subliniat că  pe structurile megalitice din nord-vestul Franţei există însemne care sunt asemănătoare caşaloţilor.
 
Originile megaliţilor de la Stonehenge au fost subiectul unor dezbateri intense. În august 2018, s-a descoperit că 10 dintre trupurile incinerate, care au fost îngropate la locul monumentului preistoric îşi aveau originile în vestul Marii Britanii şi unele în sud-vestul Ţării Galilor, în partea opusă comitatului Wiltshire, unde se află Stonehenge.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ggggg Hhhhh
15.02.2019, 01:08:31

Mai recent,s-au găsit monumente megalitice și prin Asia de sud-est,în Anatolia (Gobleki-Tepe) pe unde nu prea aveau cum sa ajungă navigatorii din nord-vestul Franței acum vreo 12.000 de ani...

Index 4.2
15.02.2019, 04:10:16

Navigatori preistorici pe dreaqu, ca doara aia acu 7000 abia pluteau dapai sa care pe plute de rafie ( daca avea si de alea) si pietroaiele alea din Franta pana in Tara Galilor! Adevarul e ca fiecare vine cu viziunea sa , cu teoria sa a conspiratiei(era sa zic a constipatiei) iar cei cu dara de mana apar la ziar, ca doara nu o sa publice toate prostiile , le mai selecteaza si ei.Raspunsul meu nu se vrea a fi o jignire la adresa Domnului Cristescu care nu a facut altceva decat sa traduca de pe undeva.

+1 (1 vot)