Europa

articolul anterior articolul urmator

Martin Schulz: Combaterea şomajului în rândul tinerilor, un „test de credibilitate“ pentru Uniunea Europeană

1
27 Jun 2013 23:15:15
Autor: Iulia Marin
Preşedintele PE, Martin Schulz
Preşedintele PE, Martin Schulz

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz a făcut joi apel la liderii europeni „să acţioneze acum“ pentru a combate flagelul şomajului în rândul tinerilor, atrăgând atenţia că bugetul de şase miliarde de euro care a fost alocat în acest scop nu reprezintă „decât o picătură de apă într-un ocean“.

„Lupta pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor este un test pentru credibilitatea noastră“, a spus Schulz în cadrul unei conferinţe de presă.

Noua iniţiativă pentru angajarea tinerilor, care urmează să fie aprobată de şefii de stat şi de guvern în cadrul Consiliului European nu poate fi considerată decât „un început“, a afirmat social-democratul german.

Cele şase miliarde de euro, o ştim cu toţii, nu sunt decât o picătură de apă într-un ocean“, a spus Schulz. Bazându-se pe estimările Biroului Internaţional al Muncii, preşedintele PE a estimat că „ar fi nevoie de 21 de miliarde de euro pentru a transforma în ceva concret“ garanţia pentru tineri.

„Trebuie să alocăm mai multe mijloace financiare şi să facem posibilă o nouă repartiţie a fondurilor structurale disponibile“, a mai afirmat Schulz. El a solicitat şi „utilizarea integrală“ a celor 60 de miliarde de euro puşi la dispoziţie de către Banca Europeană de Investiţii, în cadrul pactului pentru creştere şi slujbe decis în urmă cu un an.

Peste 26 de milioane de persoane sunt în căutarea unui loc de muncă în Europa, dintre care  5,6 milioane au mai puţin de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în ţări precum Grecia şi Spania, unde peste 50% dintre tineri sunt în şomaj.

Europenii încearcă să traducă în legislaţie „Garanţia pentru tineri“, care prevede oferirea unei slujbe sau a unui stagiu fiecărui tânăr în termen de patru luni de la încheierea studiilor sau pierderea locului de muncă.

Comisia Europeană a propus ca suma de şase miliarde de euro alocată pentru angajarea tinerilor în cadrul bugetului multianual al UE pentru 2014-2020 să fie mobilizată pe o perioadă de doi ani în loc de şapte, cu 3,6 miliarde de euro disponibilizate încă din 2014.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Hans Wolff
30.06.2013, 21:42:59

Situatia somajului in randul tinerilor e chiar una foarte serioasa. Din punctul meu de vedere guvernul face destul de multe greseli la capitolul asta, printre care si eliminarea scolilor profesionale acum cativa ani. Nu toti trebuie sa mergem la licee de elita, unii poate sunt mai potrivit sa invete o meserie, dar in Romania si ca sa fii femeie de servici trebuie sa ai macar o diploma de la Spiru Haret ;) De asemenea subventiile statului pentru firmele care angajeaza tineri absolventi si fara experienta nu sunt destul de mari sa incurajeze firmele. Exceptii sunt doar cele cu patroni sau capital strain, Hartl, Continental, si altele de genul, dar sunt prea putine.

Modifică Setările