Europa

articolul anterior articolul urmator

Mea Culpa, am greşit-o cu austeritatea!

4
10 Jan 2013 13:06:14
Cristian Unteanu

Raportul de 444 de pagini publicat pe 31 decembrie 2012 sub semnătura a două dintre personalităţile eminente ale FMI, Olivier Blanchard (economistul-şef al instituţiei) şi Daniel Leigh nu încetează să producă discuţii dintre cele mai aprinse, degenerând în acuzaţii sau reproşuri foarte dure.

În esenţă, şi de aici scandalul uriaş care a urmat, ei recunosc faptul că modelul matematic ce a stat la baza analizelor făcute de FMI şi pe baza cărora s-a impus austeritatea în atâtea ţări europene a fost greşit. O eroare matematică, un coeficient de multiplicare fals care a afectat considerabil previziunile generale ale FMI. Pe acest model s-au lucrat, rând pe rând, toate scenarile pe baza cărora s-a negociat cu ţările europene, printre care şi România.

Au fost greşite, iar impunerea austerităţii a fost contra-productivă.  Reamintesc, dacă mai este nevoie, că România a excelat prin măsuri considerate chiar atunci ca fiind la limita superioară a cererilor FMI, dar asumate la acea vreme şi prezentate naţiunii de conducerea noastră politică drept logice, necesare şi singurele capabile de a scoate ţara din criză.

Ei bine,  eforturile şi suferinţa au fost cerute şi impuse zecilor de milioane de cetăţeni europeni pe baza unei analize greşite care nu a luat în calcul nivelul dobânzilor şi nici modul în care austeritatea extrenă avea să acţioneze ca o frână reală şi extrem de puternică în raport cu nivelul consumului intern.  Au fost subestimate la modul cel mai evident efectele sociale pe termen scurt şi mediu, creşterea violentă a şomajului care a devenit, într-o perioadă neaşteptat de scurtă de timp, una dintre problemele majore cu care se confruntă câteva dintre economiile-cheie din Uniunea  Europeană (peste 50% din populaţia activă în Spania, spre exemplu). 

Efectele acestui calcul greşit se văd acum la nivelul unor cifre dramatice: în septembrie 2012, datoria publică a Spaniei ajungea la 77,4% din PIB (mai mare cu 10,7 puncte în raport cu cea existentă cu un an înainte), cu perspectiva ca, la nivelul anului 2012 să ajungă la 85% din PIB!  În octombrie 2012, datoria publică a Italiei era de 2014,693 miliarde Euro, faţă de 1.995,143 miliarde Euro, valoarea din septembrie 2012. FMI-ul nu poate decât să constate, cu tristeţe, că porocentajul de creştere economică din ţările supuse regimului de austeritate este vizibil mai mic decât cel al ţărilor cu un regim economic normal. Olivier Blanchard afirmă acum ceea ce noi am simţit pe propria piele: politicile de austeritate determină recesiune economică.  

Bun, dar acum ce ne facem? Se poate da înapoi? Pe ce tip de model se poate obţine reluarea creşterii economice? Mai este oare viabilă estimarea FMI că, după aplicarea măsurilor de austeritate, creşterea economică se va relua în 2015? Cât timp se vor mai manifesta încă efectele remanente ale deciziilor dramatice privind austeritatea şi care trebuie să fie politicile de recuperare socială ale momentului? Cât de aproape suntem de explozii inevitable generate de sărăcie şi lipsă de speranţă sau, dimpotrivă, apariţia acestei Mea Culpa a FMI poate inversa sistemul de acum?

Există un semnal de speranţă, venit ieri, poate foarte tare legat de episodul precedent, cel conţinut într-o analiză Standard & Poors care spune că anul 2013 "ar putea fi decisiv pentru a determina dacă zona euro poate ieşi din problemele sale legate de datoriile suverane".  Construcţia bugetelor naţinale va fi oare regândită pentru a face faţă acestei provocări?

Există un laitmotiv în toate discuţiile de la Bruxelles: avem nevoie să revină încrederea investitorilor în pieţele noastre! Corect, dar despre încrederea cetăţenilor, victimele neputinicoase ale unor politici de austeritate dovedite grşite şi absurde, oare când vorbim?

Citiţi raportul FMI publicat în limba engleză 

  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

corvus coraX
10.01.2013, 15:31:04

Excelent domnul corespiondent, toate corespiondenţele dumneavoastră sunt la fel de interesante ca şi emsiunile pe care le făceaţi la TVR. Rată de absorbţie maximă. P.S. Salutări domnului Wind, cum se mai simte?!

GD Toma
10.01.2013, 20:30:59

... impunerea austerităţii a fost contra-productivă? Păi, cum să nu fie dacă austeritatea a însemnat chestii gen exterminarea mineritului din România? Cu desfiinţarea claselor parazitare trebuia să înceapă austeritatea. Şi mai spuneţi dvs.: "... avem nevoie să revină încrederea investitorilor în pieţele noastre! Corect, dar despre încrederea cetăţenilor, victimele neputinicoase ale unor politici de austeritate..." Mi-aş permite să vă întreb: cine v-a dat dreptul să vorbiţi în numele cetăţenilor? Austeritatea de care este nevoie nu priveşte cetăţenii. Priveşte subvenţionarea sutelor de mii de posturi din care paraziţii sociali îşi batjoc de Resursele şi munca românilor. De ce chemaţi pe cetăţeni să vă fie suporteri, când voi sunteţi adevăraţii duşmani ai cetăţenilor? Cetăţenilor le va fi mai bine când voi nu veţi mai fi. Când voi veţi trăi din muncă. Sunt atâtea străzi de măturat, atâta gunoi de adunat. Dacă e să primiţi bani din Fondul Comun, e normal să puneţi osul la muncă. De vrăjeală oricine e în stare.

+2 (2 voturi)
Voi Nicu
11.01.2013, 08:46:39

FFFFF foarte pertinent comentariul dlui GD Toma,chiar asa este, doar ca trebuie mentionat ca cel care si-a batut joc degeaba de bietul popor roman nu este altul decat vicleanul si cel mai feroce talhar din Romania:marinarul cel betiv.

-1 (1 vot)
miheil
12.01.2013, 22:15:34

FMI nu greseste niciodata. Toate actiunile lor se bazeaza pe conjunctura si nu pe modele matematice. Acum spun ca modelul nu este bun fiindca reculul societatii a fost prea puternic. Cand spiritele se vor linisti modelul matematic va fi bun din nou. Jumatatile de masura nu rezolva nimic, FMI trebuie starpit din radacina.

Modifică Setările