Europa

articolul anterior articolul urmator

Medalie decernată la Varşovia, pentru un documentar din România

3
31 Oct 2013 08:49:17
Ion Petrescu
Toamna înfloreşte trandafirul cinematografiei militare...
Toamna înfloreşte trandafirul cinematografiei militare...

Cu ani în urmă, la solicitarea mea am avut o întâlnire cu ataşatul militar al superputerii lumii, cu un ţel precis. Am propus şi a fost primită pozitiv sugestia unei documentări, la un studio al Serviciului de Televiziune şi Radio al Forţelor Armate Americane, pentru a pregăti datele tehnice necesare înfiinţării unei structuri similare în România.

Ideea a plăcut interlocutoarei americane, o cerebrală cu priviri de gheaţă, dar surâs diplomatic şi chiar a şi găsit soluţia unui zbor, cu un avion militar al Statelor Unite, în Germania, la o staţie locală a United States Armed Forces and Television Service, o reţea mai cunoscută drept American Forces Network. 

Între timp, la principalul cabinet, de la etajul unu al instituţiei militare, cineva a anticipat că punerea în funcţiune a unui post de televiziune militar, în varianta cu circuit intern, pica prost, înainte de alegeri în care, în mod legal, preşedintele de atunci putea fi mediatizat, de drept, ca lider al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar contracandidaţii săi, la fotoliul de la Cotroceni, ar fi fost, chipurile, defavorizaţi. 

Documentarea în Germania a fost anulată, iar documentaţia scrisă, după normele legale, la acel moment, a devenit un tom simplu, în biblioteca mea, simbol al modului în care sunt ucise tentativele de a alinia lumea noastră la standarde occidentale. 

Şi atunci, dar şi acum, exista şi există dotarea tehnică necesară pentru începerea emiterii unui asemenea post util informării rapide, din surse oficiale, asupra a ceea ce este mai important pentru zecile de mii de militari români activi. 

Un serviciu similar de televiziune, cu un program de opt ore zilnic, are şi Bundeswehr-ul.

În studioul central, al acestei structuri m-am convins de eficienţa producerii de programe de 30 de minute, reluate apoi, pentru a fi vizionate succesiv, de cei interesaţi, cărora li se oferă nu doar informaţii specifice, de la nivel central, comentarii din locurile unde sunt dislocaţi militari germani, documentare vizând categorii distincte de profesionişti în uniformele Bundeswehr-ului, ci şi spaţii pentru mica publicitate, de certă utilitate, pentru cei care activează în Forţele Armate Germane. 

Şi în cazul American Forces Network, dar şi în acela al serviciului militar de televiziune german cuvântul cheie fiind comunicarea. 

BOOKS FOR SALE!

Rapidă.

Modernă.

Focalizată pe fapte concrete şi evenimente de interes general. Realizată de profesionişti, unii în uniformă militară, alţii civili.

Ei bine, deşi nu are decât o emisiune săptămânală, la postul public de televiziune, realizată de o redacţie aparte, în paralel cu care mai activează ultimii mohicani ai cinematografiei militare - cândva conduşi de Mircea Laslău, cel mai popular lider al studioului de acest tip, după decembrie 1989 -, structura care nu are nici bugetele serviciilor amintite, american şi german, mai produce şi documentare precum cel care a primit, în luna septembrie, o medalie la Festivalul Filmului Militar şi Istoric, de la Varşovia.

Cu imagini realizate de Marius Gheorghe, Daniel Domenico, George Motoacă şi Ştefan Apostu, al căror montaj şi coloană sonoră au fost asigurate de Cătălin Suzeanu, conform scenariului lui Adrian Leonte şi Constantin Mireanu, ultimul fiind şi regizorul documentarului medaliat, noua producţie – vizionabilă mai jos – confirmă un potenţial profesional capabil de reuşite notabile.

Şi anul trecut junele Mireanu a avut parte de o medalie, la acelaşi festival de film,din Varşovia.

Cel similar - din Bucureşti - fiind de mulţi ani îngropat la Ghencea…

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

dracon
31.10.2013, 10:47:55

Da ai o propunere buna, mai ales ca ai si oameni ,,cu experiente" Benone Neagoie,Pricina, Dogaru si vezi ca mai sant cativa activisti din consiliul superior politic al armatei de sub comanda lui Ilie Ceausescu, care vor sa-si mai complecteze ,,micile" pensii.

-2 (2 voturi)
Aurelian Rodu
31.10.2013, 11:31:23

Cand clasa politica nu va mai fi dominata de slugi ale Moscovei si altor prieteni de aceiasi tepa (constienti sau inconstienti de acest lucru) care conduc Romania cu frana de mana trasa spre vest, se va implini si acest vis,care nu numai al dumneavoastra.

+2 (2 voturi)
Ion Petrescu
31.10.2013, 11:52:42

Cititorului curajos nevoie mare, cu pseudonim tipic unui mod draconic de a fi, cu o adresare la persoana a doua singular, caracteristică celui fără şapte ani de acasă, mârlănia fiind regula comunicării unor internauţi frustraţi de propriile neputinţe, îi fac precizarea că proiectul meu nu avea deloc în vedere utilizarea pensionarilor militari. Iar eventuala sa punere acum în practică ar fi bazată numai pe tinerii de azi. Răutatea umană generează însă fabulaţii tipice unor suflete acre. Doar gogonelele sunt la modă.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările