Europa

articolul anterior

Menage a trois. În timp ce SUA visau cai verzi pe pereţi, domnişoara Europa s-a lăsat sedusă de brigandul rus

30
20 Jul 2014 18:44:14
Călin Nicolescu

Europa Occidentală pare să fi asimilat România cu tot cu apucăturile ei regretabile. Bunăoară, furatul căciulii. De ani buni, ţările vest-europene se prefac că Rusia a devenit un partener democratic acceptabil, în schimbul „favorurilor” economice cu care liderul de la Kremlin îi cadoriseşte. Sau doar îi momeşte, după caz.

Liderii statelor Occidentale închid ochii şi acceptă să joace în realitatea virtuală regizată în laboratoarele de propagandă ale Moscovei de dragul afacerilor înfloritoare cu oligarhii ruşi sau al unui preţ mai bun al gazului.

De la Angela Merkel, la Francois Hollande sau David Cameron, liderii marilor puteri ale Europei Occidentale au ales calea uşoară. Ecuaţia este simplă: nu-şi riscă nimeni popularitatea politică internă, sensibilă mai curând la preţul întreţinerii la iarnă, pentru niscaiva decizii abrazive care să-l necăjească cu adevărat pe Putin.

Politicienii europeni nu mai au demult timp curajul de a îmbrăţişa poziţii principial sănătoase în dauna curentelor de opinie ale populaţiei care, experienţa îi învaţă, poate afişa sau chiar simţi o indignare reală faţă de abuzurile Maicii Rusia, dar îi vor amenda drastic în alegeri în cazul în care gazul, de exemplu, se scumpeşte semnificativ.

În fond, politicienii nu fac altceva decât să dea populaţiei ceea ce merită. Bine-nţeles, statistic vorbind.

Cu alte cuvinte, anexarea Crimeeei, războiul de destrămare a estului Ucrainei  şi, acum, stabilirea vinovaţilor şi pedepsirea lor în cazul doborârii avionului malaysian în Ucraina, rămân subiecte de bârfă la bere şi de breaking news în media.

Politicienii nu vor risca mânia Kremlinului şi, implicit, disconfortul propriilor alegători, obişnuiţi cu o viaţă liniştită şi îmbelşugată în ultimii 50-60 de ani. Singurul scenariu în care aşa ceva s-ar putea întâmpla ar fi ca opinia publică Occidentală să manifeste o presiune reală şi hotărâtă care să le indice clar guvernanţilor că sunt dispuşi să renunţe la o parte din propriul nivel de trai în favoarea unor principii.

Cu riscul de a părea cinic, personal nu cred într-o asemenea variantă. Vest-europenii sunt tentaţi să-şi fure căciula în continuare, în speranţa că mareea rusească se va opri înainte de graniţele lor. Ba chiar sunt dispuşi să se alieze cu ruşii. Pe blat.

Vă veţi întreba: şi americanii? Vor sta cu mâinile în sân? Păi ce să facă, dacă domnişoara Europa, rea de muscă, preferă un amantlâc discret cu Rusia? Ce  faci când nevestii i s-a urât cu tine şi dispare zilnic în ghereta băiatului care îngrijeşte piscina? Încerci o discuţie, o scuturi puţin şi, în ultimă instanţă, o laşi să se ducă. Poate îi place cu derbedeul sau poate îi va servi drept învăţătură de minte şi se va întoarce spăşită.

P.S. Nu m-aş lăsa înşelat de luările de poziţie aparent dure pe care liderii Europei Occidentale le-au exprimat în ultimele două zile faţă de Rusia şi liderul de la Kremlin. Ca şi „indignarea” stârnită de informaţiile privind faptul că NSA-ul îi supraveghează, este tot o mimare empatică a unei stări de spirit care bântuie acum printre oameni. Privite în perspectivă, însă, oferă o tristă justificare „soţului” american care a recurs la detectivi privaţi ca să o supravegheze pe Coana Europă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

herr v2.0
20.07.2014, 19:09:06

Nu mai e nimic de adaugat. Pragmatism.

+9 (13 voturi)
x cogito ergo sum
20.07.2014, 19:11:54

Vreau sa-i vad acum pe francezi daca le livreaza rusilor cele doua nave de razboi .

+6 (8 voturi)
Virgil Breaban
20.07.2014, 19:20:44

Foarte adevarat! Europa a confundat mereu cultura rusa creata de niste elite minoritare si izolate, cu statul rus. De multe ori, fiind prin tari occidentale din Europa si vorbind despre Rusia, am fost privit cu neincredere atunci cand am afirmat ca acest stat trebuie privit si tratat cu rezerva. Admir cultura rusa dar imi este teama de "capacitatea" rusilor de a trece de la sentimentele cele mai sublime la atitudini primitive. Sentimentul maretiei maicii rusia le creaza, paradoxal, un complex de inferioritate si atunci devin periculosi pentru ca au tendinta de a demonstra prin forta maretia maicii Rusia.

+8 (16 voturi)
Lulea Marius Dorin
20.07.2014, 19:31:26

Lumea a ajuns să fie condusă de sondajele de opinie. Aparenta lipsă a polarității a permis relaxarea și infiltrarea agenților Rusiei până în cele mai adânci cotloane ale politiciii europene. Nu s-au mai creat mari lideri sau ei au evitat o putere ce se lăsa condusă de sondajele de opinie.

+9 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
20.07.2014, 20:02:59

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările