Europa

articolul anterior articolul urmator

Merkel, prea est-germană pentru Europa?

0
8 Aug 2013 13:47:09
Autor: Diana Rusu
Peer Steinbrück este liderul Partidului Social Democrat şi contra-candidatul Angelei Merkel
Peer Steinbrück este liderul Partidului Social Democrat şi contra-candidatul Angelei Merkel

Contracandidatul social-democrat al Angelei Merkel la funcţia de Cancelar al Germaniei, sugerează că liderul de la Berlin nu este un european convins din cauza trecutului său est-german, atrăgând asupra sa o serie de critici. Conservatorii din CDU, formaţiunea politică condusă de Merkel, speră că această declaraţie controversată a oponentului lor le va aduce voturile electoratului estic.

Jurnaliştii de la publicaţia germană Der Spiegel afirmă că liderul grupării de centru-stânga, Partidul Social-Democrat (SPD), este urmărit de Legile lui Murphy. De fiecare dată când pare să fie într-un moment favorabil în campanie, reuşeşte să se bage în vreun fel de problemă.

Uniunea creştin-democrată a doamnei Merkel (CDU) vrea să amplifice subiectul deschis de Peer Steinbrück pentru o dezbatere în campania electorală, în plină desfăşurare în Germania. În landurile din fostul RDG, unde se află o bună parte din electorat, oamenii sunt încă relativ indecişi- prin urmare sunt multe voturi de câştigat. Este deci, greu de crezut că echipa actulului cancelar va rata oportunitatea de a-l ataca pe oponentul social-democrat.

Guvernatorul Saxoniei, Stanislaw Tilich, l-a criticat dur pe Steinbrück, declarând pentru Spiegel Online că remarcile candidatului social-democrat sunt „un non-sens“. 

Tilich, membru al Consiliului Naţional de Administraţie al CDU, a continuat: „Cancelarul a demonstrat – nu numai în timpul crizei financiare din Europa – că ştie exact cât de importantă este Europa pentru Germania“. În opinia lui Tilich, candidatul SPD are lacune în multe categorii, „şi în mod special în ceea ce priveşte cunoştiinţele sale despre Germania de Est“.

„Saxonii, în orice caz, ştiu exact cât de importantă este solidaritatea europeană oferită prin programele europene de finanţare, sunt aici pentru reconstrucţia economică a statului şi vor continua să fie până la sfârşitul anului 2020“, a adăugat Tilich.

Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a declarat pentru SPIEGEL ONLINE: „ Reunificarea germană a fost începutul reunificării europene. Oricine nu înţelee că Varşovia, Praga sau Budapesta înseamnă Europa, trăieşte în trecut“.

Comentariile lui Steinbrück au atras criticismul întregii scene politice din Germania- chiar şi de la extrema stângă. Sunt zvonuri că şi în interiorul partidului său, liderul SPD a fost criticat, dar niciuna din vocile proeminente ale partidului nu a făcută public acest lucru. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările