Europa

articolul anterior articolul urmator

Merkel se luptă cu Putin pentru Ungaria

65
1 Feb 2015 17:58:18
Autor: Viorica Marin
cancelarul Germna Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin
cancelarul Germna Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin

Premierul ungar Viktor Orban se pregăteşte de două săptămâni de echilibristică diplomatică primindu-i, succesiv, pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus, scrie AFP.

Ungaria este de mai mulţi ani copilul-problemă al UE. Premierul Viktor Orban, venit la putere în primăvara anului 2010 cu o majoritate parlamentară de două treimi în spate, a transformat ţara din temelii, nesocotind adesea valori fundamentale ale UE. De atunci, relaţiile Ungariei cu UE şi cu ţări membre ale acesteia s-au răcit continuu. 
 
Şi relaţiile Ungariei cu Germania - principalul său partener economic, multă vreme şi principal partener politic - au avut de suferit. Luni, Angela Merkel se întâlneşte pentru prima dată la Budapesta cu premierul Viktor Orban. Nu va fi o vizită normală, fiindcă premierul ungar şi-a aţintit privirile spre răsărit. Este prima vizită în capitala Ungariei, a cancelarului german de la venirea la putere a lui Orban. Vizita este una surpriză, având în vedere că Merkel s-a eschivat anul trecut să participe la sărbătorirea a 25 de ani de la prăbuşirea cortinei de fier, deşi Budapesta insistase masiv asupra acestei participări. notează DW.. 
 
Şefa executivului german, va sta doar cinci ore la Budapesta , dar  se va întâlni cu premierul ungar în cadrul unui dineu de lucru. În plus, va avea întrevederi cu şeful statului ungar, Janos Ader, cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti şi cu studenţi. Potrivit unui comunicat succint al Oficiului Federal pentru Relaţii cu Presa, Merkel şi Orban vor discuta „teme bilaterale şi europene, vor analiza evoluţii actuale din Ungaria şi situaţia din Ucraina“.
 
„Vizita lui Merkel la Budapesta este un fel de test“, spune fostul diplomat ungar Attila Ara-Kovacs. „Merkel vrea să sondeze cât de departe este dispus Orban să meargă şi să vadă dacă-l mai poate ţine în frâu“. În context, nu este vorba numai de sancţiunile, foarte controversate în interiorul UE, ci de politica generală a Ungariei de „deschidere spre răsărit“.
 
La numai două săptămâni după vizita lui Merkel, pe 17 februarie, în Ungaria este aşteptat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Vizita va fi consacrată mai ales politicii energetice a Ungariei, după cum a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Zoltan Kovacs.
 
Putin va încerca - să îndepărteze Ungaria de partenerii săi euroatlantici, consideră sociologul ungar Pal Tamas, expert în relaţiile ruso-ungare. „Conform filozofiei statului rus, Orban se aseamănă cu Iona din Biblie, care a fost înghiţit de balenă (în cazul nostru UE), şi care acum dă semne din burta acestuia. Dat fiind că în burta balenei se află şi numeroşi alţi mărunţi, semnele pe care le dă Orban i-ar putea încuraja şi pe ei să îi urmeze exemplul. Asta ar fi ceva pe placul lui Putin“, a declarat el.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

65 Comentarii

preisner camelia
1.02.2015, 18:35:13

Victor Orban este prgatit pina in dinti pentru joc "la 2 capete" !Pe de o parte declara ca Ungaria face parte din UE,deci "respecta"valorile europene si pe de alta parte declara ca vor importa gaz din Rusia si isi va rezolva problemele energetice cu Rusia ! In tara chiar daca au vreo 6000 de intreprinderi germane,mai mici sau mai mari,totusi Germania a investit mult in economia maghiara ceea ce cred eu ca Orban nu poate sa-i arate acestei tari ca n-o respecta sau n-o asculta !!! Chiar daca Ungaria acum traieste in datorii pina la git,nu poate neglija ajutorul UE ,asa ar trebui sa fie !!! Populatia nu se arata multumita de masurile luate de FIDESZ dar nu are alternativa pentru ca politica socialistilor i-a facut "iobagii"bancilor !!!

+5 (15 voturi)
ion creangă
1.02.2015, 19:01:01

preisner camelia@ Vedeti destul de real lucrurile!

+2 (8 voturi)
Jupânu'
1.02.2015, 18:44:22

Ungaria joaca la doua capete miza jocului fiind Transilvania sau o parte din ea. Rusia are oameni in secuime de aproape doi ani si suportul pentru unificarea miscarii politice maghiare din Romania este in bani si strategi angajati pe bani grei. Probabil, singurul mod in care romanii ar putea contracara acest joc este prin a se muta, fizic, in Secuime. Dar pentru asta e nevoie de un program national de migrare a familiilor tinere in cadrul Romaniei. Lipsa de respect a Ungariei fata de integritatea teritoriala a Romaniei e bine-cunoscuta si acum este sprijinita de Putin. Bafta romani!

-2 (16 voturi)
AnonAdevar
1.02.2015, 18:54:33

Ungaria o sa faca exact ce a facut Grecia. Privind demonstratia Podemos de ieri din Madrid se pare ca Spania este urmatoarea.

+3 (11 voturi)
ion creangă
1.02.2015, 18:58:12

Orban vrea: -gaz ieftin de la rusi pt. POPULATIE -investitii din Germania si locuri de muncá pt. POPULATIE Joacá bine si inteligent dar si periculos, devenind pe plan politic mult mai MARE decát i s-ar "CUVENI" unei tárisoare mici si fárá importantá in EU si in lume! jupanu@ ...iar dacá mai "picá ceva in plus" (de ex. Transilvania) e si mai bine, DAR NU ESTE TELUL SUPREM, asa cum "viseazá unii fárá ratiune-monstri" aici pe site!

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (65)

Modifică Setările