Merkel: Uniunea Europeană şi Rusia pot redeveni oricând „buni prieteni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Rusia poate redeveni oricând un partener bun. Uşa pentru discuţii rămâne deschisă”, a declarat luni Angela Merkel, cancelarul Germaniei, adăugând că a apreciat luni că Uniunea Europeană şi Rusia pot evita escaladarea tensiunilor în pofida divergenţelor cu privire la conflictul din Ucraina.

Angela Merkel a subliniat încă o dată intenţia de a păstra o legătură apropiată cu preşedintele rus Vladimir Putin în vederea „menţinerii dialogului prin toate mijloacele”, a declarat aceasta într-un interviu acordat postului de televiziune german Sat1, preluat de agenţia rusă Itar-Tass.

Relaţiile bilaterale strânse pe axa Moscova-Berlin au fost aspru criticate de la izbucnirea conflictului din Ucraina. În ciuda eforturilor de a menţine comerţul cu Rusia, germanii au fost nevoiţi să condamne agresiunea acesteia în estul Europei. Preşedintele german Joachim Gauck a declarat că Rusia a „pus capăt de facto parteneriatului său” cu Europa din cauza „unui nou conflict armat la frontierele Europei”.

Anual, Germania exportă bunuri în valoare de 36,6 miliarde de euro în Rusia, principalele produse nemţeşti cumpărate de ruşi fiind maşinile. În acelaşi timp, germanii importă din Rusia bunuri în valoare de 38,5 miliarde de euro. Germania este astfel cel mai mare partener comercial al Rusiei, iar unul din cinci autoturisme noi înmatriculate în Germania este de fabricaţie germană. 

Peste 6.000 de companii germane - în special în domeniul ingineriei - au afaceri în Rusia, iar peste 300.000 de locuri de muncă din Germania depind direct de activităţile comerciale cu Rusia. 

Click pe infografie pentru a mări

comert

Bruxelles-ul a prezentat ieri cea de-a cincea listă cu sancţiuni economice aplicate Rusiei, iar principalele afectate sunt, de această dată, companiile de stat Rosneft, Gazpromneft şi Transneft. Totodată, UE va aplica sancţiunile asupra oricărei companii ruse de stat cu o cifră anuală de afaceri mai mare de 27 de miliarde de 27 de miliarde de dolari.

Uniunea Europeană a introdus luni giganţii ruşi Rosneft, Gazpromneft şi Transneft pe lista entităţilor ruse sancţionate economic din cauza agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, transmite Reuters în exclusivitate, citând un diplomat european implicat în discuţii. 

Deja, Moscova a ameninţat că ia în calcul închiderea spaţiului său aerian pentru toate companiile europene şi americane, în replică pentru sancţiunile aplicate de Bruxelles. 

Până acum, UE a adoptat patru seturi de sancţiuni economice pentru Rusia, primul în aprilie şi cel mai recent la sfârşitul lunii iunie. Dacă primele trei seturi au fost caracterizate mai degrabă drept laxe, având efect indirect asupra Rusiei, cel de-al patrulea a fost cel mai puternic de până acum şi a reuşit să izoleze sistemul bancar rus. 

Băncile ruseşti la care statul deţine participaţii de cel puţin 50% nu mai au voie să se împrumute de la nicio entitate sau cetăţean din spaţiul comunitar, iar asta în contextul în care sistemul bancar din Rusia este dominat de astfel de bănci controlate de stat. 

După ce Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au aplicat patru seturi de sancţiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor acesteia în Ucraina, Kremlinul a interzis practic complet importurile de produse agroalimentare din Europa şi SUA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite