Europa

articolul anterior

Merkel lasă în urmă o Europă scindată şi o Germanie mai apropiată de Rusia şi China decât de SUA

34
28 Sep 2021 08:18:32
Cristian Roşu

Angela Merkel a marcat cu siguranţă istoria Germaniei şi a Uniunii Europene în ultimele două decenii. Aceasta a fost prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germane fiind aleasă pentru prima dată pe 22 noiembrie 2005.

După aceşti 16 ani la conducerea celei mai mari economii europene, Merkel predă ştafeta într-o lume complet schimbată. În 2005, poziţia Statelor Unite de lider economic şi militar al lumii era incontestabilă, China era o putere regională în Asia fără prea multe tangenţe cu Europa, Franţa nu revenise încă în NATO, nu exista conceptul de Brexit, Rusia nu intrase încă în Crimeea, România abia intrase în NATO şi mai erau trei ani până la debutul crizei economice din 2008.

Poziţionarea Germaniei pe scena internaţională

Din cauza moştenirii complicate, Germania a încercat mereu să aibă o politică externă bazată pe soft-power şi economie. Investiţiile în armată nu au ajuns niciodată la 2% din PIB iar cea mai importantă forţă armată de pe teritoriul german este baza aeriană americană Ramstein.

În timp, a început politica Germaniei de îndepărtare de SUA şi de creare a unui nucleu franco-german. Astfel, Germania condusă de Merkel, în tandem cu Franţa, s-a apropiat, încet dar sigur de Rusia.

Nord Stream 2 este proiectul care a arătat Statelor Unite şi Europei de Est care este, de fapt, poziţionarea Germaniei. Devine evident că relaţiile ruso-germane sunt mai importante pentru Berlin decât relaţiile cu Polonia, România, statele baltice sau Ucraina şi că parteneriatul german cu NATO scârţâie rău. În aceeaşi logică, Germania refuză să semneze contracte de armament cu Ucraina pentru a nu deranja prea tare Moscova.

Pentru a merge până la capăt pe linia anti-americană, în timp ce Washingtonul îşi caută aliaţi în Pacific pentru a stăvili ascensiunea Chinei, Germania luptă pe toate fronturile pentru un tratat comercial UE – China.

În cei 16 ani la cârma Germaniei, Merkel a trecut de la o politică pro-SUA şi pro-NATO la o politică germano-centristă în Uniunea Europeană şi la o alianţă strânsă cu Franţa. Cuplul germano-francez pare să aibă toate pârghiile în Uniunea Europeană iar decidenţii de la Berlin şi Paris s-au arătat extrem de reticenţi în a deschide cuplul altor ţări europene, precum Italia, atunci când se punea problema unui leadership mai vast.

Franţa se erijează în ”jandarmul Europei” şi vorbeşte tot mai tare despre o armată europeană iar Berlinul o susţine. Totuşi, de ce ar vrea statele din Estul şi Centrul Europei o armată europeană condusă de Franţa şi Germania când pericolul pentru ele vine Est, de acolo de unde pentru germani curge gazul ieftin iar pentru francezi bani din contracte pentru armament.

Scindarea Uniunii Europane între Est şi Vest

Criza economică a fost primul mare examen pentru Merkel iar soluţia găsită de ea, austeritatea, s-a simţit foarte prost în statele din Europa Centrală şi de Est, în deosebi în Grecia şi România. A urmat apoi impunerea politicii sale liberale legate de migranţi care iar a scindat Uniunea pe coordonatele Est – Vest.

Acum, în interiorul UE avem ”Grupul de la Vişegrad” care este extrem de vocal şi care împrăştie ideile iliberale în Balcani şi Europa Centrală. Este important de spus că liderul informal al grupului de la Vişegrad este Viktor Orban, un protejat, până de curând, al PPE şi al Berlinului.

La 16 ani distanţă de la preluarea mandatului, moştenirea Angelei Merkel constă într-o Uniune Europeană divizată, o poartă deschisă Chinei spre Europa, un gazoduct ruso-german care condamnă Europa să depindă energetic de Kremlin şi o îndepărtare accelerată de SUA.

Pentru Germania, Merkel a fost un lider exemplar. A condus ţara prin multe intemperii (criză economică, covid, Trump etc.), a aplicat realpolitik-ul în stilul rece al lui Bismarck, dar pentru Europa a fost un lider nefast, încărcat cu prea multă putere, pentru prea mult timp.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Iuliana Constantin
28.09.2021, 09:25:46

Germaniei trebuia ca niciodată să nu i se permită să hotărască viitorul U.E. Mutter în niciun caz nu trebuia să primească atât de multă putere de decizie în interiorul alianței uniunii europene .

-11 (23 voturi)
Victor Nagy
28.09.2021, 10:13:33

............. "un gazoduct ruso-german care condamnă Europa să depindă energetic de Kremlin" Ce o tot frecati atata cu gazoductul ruso german ? Obliga pe cineva rusii sa cumpere gaz ? De ce nu au facut un gazoduct din SUA , Canada sau din Africa sau direct din Arabia Saudita ? Cine i-a oprit pe europeni sa umple Europa de eoliene si fotovoltaice sau nucleare ?

-12 (16 voturi)
AdrianSC
28.09.2021, 10:17:54

Problema cu gazul cumparat de Germania de la Rusi, e ca banii respectivi finanteaza tot felul de "activitati" rusesti in tari din cadrul Uniunii Europene. In ultimii 20 de ani, granita Rusiei s-a apropiat cu 200 de km fata de cea romaneasca si asta fara sa avem noi vreo intentie. In Crimeea exista rachete care acum pot lovi teritoriul romanesc. Cine a finantat asta? Evident, prietenii nostri din Vest.

-12 (20 voturi)
Lucifer
28.09.2021, 10:42:35

Foarte bună analiza. Da, " Europa noastră" a devenit foarte pro-Rusia+China şi anti-SUA+UK. Pentru ţările din Estul Europei aceasta este o ameninţare de securitate teribilă, amintirile pactului germano-rus din 1939 care au dus la WW2( pactul Ribbentrop-Molotov) sunt încă vii în memoria est-europenilor. În plus, ţările din Est nu uită că au fost predate comunismului lui Stalin, o trădare a Vestului care nu poate fi uitată şi iertată. Singura speranţă de securitate a Estului este SUA+UK+NATO, altfel Europa de Vest ar face imediat joncţiunea cu Rusia, în mult dorita Uniune Euro-Asiatică de la Lisabona la Vladivostok. Doamne fereşte, asta ar însemna distrugerea statalităţii Poloniei, României, Ucrainei, etc.

-1 (9 voturi)
Stancilă
28.09.2021, 11:21:07

Distrugerea de care pomeneati, mai bine zis diluarea statalitatii tarilor est europene in UE - a inceput de mai multa vreme . Tarile est europene si-au cedat - ca si conditie la participarea la acest proiect comun - vrind-nevrind, catre UE multe dintre atributele statului national. In afara de acest lucru, sa nu uitam ca Romania de exemplu, a cazut imediat dupa '89 in miinile nemiloase si harnice ale lumii interlope interne . Au fost rase de pe fata pamintului - cu ajutorul comunitatilor sarace si scapate de sub control - fabrici, uzine, IAS-uri, CAP-uri, unitati economic diverse . Totul a fost furat si vindut pe nimic. Romania a ramas goala si pustiita. Unii s-au imbogatit, unii au plecat de groaza saraciei, altii au murit . Romania este azi un stat diminuat demografic, fragil, capusat , incapabil sa se descurce singur , agatat de pulpana altor puteri . Peste toata aceasta catastrofa istorica, traieste cosmarul continuu al incapacitatii lacomei si egoistei clase politice de a opri decaderea natiunii , lucru care se simte si in UE, acolo unde sintem in frunte, cu bulgarii . Ca atare, lucrurile sint cu totul diferite fata de ceea ce se intimpla odata. Statele sint pozitionate altfel, aliantele si legaturile economice sint altele, interesele sint altele. UE nu mai poate fi desfacuta decit prin razboi , lucru absurd si contraproductiv chiar si pentru Rusia . Nimeni nu mai poate reface rapid si lipsit de riscuri vidul institutional si legislativ creat in tarile membre . Lucrurile ramin asa cum au fost deci negociate si puse in opera ; ramine ca teritoriile UE locuite de fostele natiuni suverane sa isi dobindeasca prin eforturi proprii , linistea , egalitatea sociala, prosperitatea , pe care UE te poate ajuta sa le dobindesti, dar care nu ti le va da pe tava. Cu alte cuvinte se va vedea daca romanii sint capabili sa realizeze asa ceva - in raport cu vecinii nostri polonezii, cehii, ungurii, etc. -, daca sint o natie de oameni capabili si harnici, sau daca dimpotriva , chiar avem liderii pe care ii meritam si nu avem calitatile necesare si merite care sa ne dea dreptul de a nu sta cu capul plecat in negocierile interne din UE.

+16 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările